Šta je novo?

iPhone 2G/3G(S) - pitanja, odgovori, tips&tricks

Nema na cemu.
PS:
Potrabna mi je pomoc. Burazer juce nadje kupca za svoj 2g. Pre nego sto je trebao da se nadje sa covekom, zakaci tel. na komp da prebaci slike i dr. U jednom trenutku se odmakne od stola i zakaci kabl. Telefon se cupa iz kompa i pada na pod (pre toga je pao 1.000.000 puta i nikad mu nista nije falilo) - i prestaje da radi. Tacnije telefon radi, ali ne moze da se poveze sa kompom, ne moze da se puni i izgleda mu ne radi mikrofon. Mozda je cak moguce da je i softverski problem...
Pokusao sam da ga bacim u DFU mode, ali ne vredi.
Eh, da, pokusavao sam da ga ugasim, ali svaki put se odmah sam palio nakon gasenja. Sada je naravno, totalno zamro jer se baterija ispraznila.

Jeste li resili ovaj problem? Desavalo se to i na "obicnim" mobilnim telefonima. Stave na punjac i onda im dete obori telefon (ili oni sami) i onda posle toga nece da puni ili prijavljuje da je povezan na PC umesto toga. Hardverski je problem.

P.S. Koja je cena polovnog iPhone 2G?

Poslednja izmena:
chime i kako da brishem ekran ovog telefona?

Ja sam kupio magicnu krpu u Tempu za 70 dinara i njime ga briskam s vremena na vreme. Lepo brise ali kao sto vec neko rece, to su corava posla, uzasno brzo se masti.

Nismo jos nista stigli da resimo. Ne znam sta da mislim.
Polovnjaci se krecu oko 200e.

Pioneerko, a da probate da odnesete momcima iz Iphone Srbija da vide šta je sa njim? Oni su u Beogradu, u Kosovskoj ulici.

Znam, to mi je jedna od solucija. Bio sam u guzvi juce i danas, pa nisam stigao da se pozabavim ovim. Imam jednog drugara servisera u NS, pa cu videti prvo sa njim da li moze nesto da sredi, ako ne - pravac BG.

Ja iPhone s vremena na vreme obrishem alkoholom, posle toga mi skochi rezolucija ekrana :)

Znam, to mi je jedna od solucija. Bio sam u guzvi juce i danas, pa nisam stigao da se pozabavim ovim. Imam jednog drugara servisera u NS, pa cu videti prvo sa njim da li moze nesto da sredi, ako ne - pravac BG.

pogledaj iglice od konektora na iPhoneu - 99% da su se pokrivile !!

meni je jedan lik sa bencha uvalio iPhone sa totalno pogidanim iglicama na konektoru ali sto je interesantno - telefon se kaci normalno na komp i puni ali na iPhoneu iskace upozorenje da je nakacen na nepoznati uredjaj :D :D

elem, te iglice sa donje strane mozes da kupis kao rezervni deo za iPhone i mozes sam da ih zamenis! (kompletan deo sa sve flatkablom se dobija kao rezervni deo, mislim da je 20tak evra, ali proveri!)

Evo sad sam uporedjivao te iglice na 2 iphonea, meni kao laiku deluje da je totalno identicna situacija. Nista ne deluje pokidano. Videcu sta ce serviseri reci.

Ajde javi sta si uradio, bas me zanima ishod.

Ni na 3GS-u ne ostaju otisci, bar ne u velikim kolicinama.

kad izlazi nova verzija iphona?
valjda se zove 4G

Početkom juna, najverovatnije.

Nema šanse da se zove iPhone 4g, ne bi imalo nikakvog smisla. Verovatno će u nazivu imati aluziju na neku prednost koja ga izdvaja od prethodnih verzija (tipa iPhone MAX ako bude imao podrški za WiMAX), baš kao iPhone 3G ili 3GS

Ovako, evo resenja za sve koji imaju problema sa signalom za GPS na iPhone-u:

1.) Osnovna stvar je da proverite da li vam GPS uopste radi. Dakle, udjite u "settings->general" i ukljucite "location service". Zatim, izadjite na terasu, dvoriste itd, bilo koje mesto odakle se vidi dobar deo neba. GPS koristi MINIMUM 4 satelita za pozicioniranje (u orbiti se nalazi 30). Udjite u "Maps" i stisnite oznaku u donjem-levom uglu "locate". U najboljem slucaju u roku od par sekundi ce vam se pojaviti plava pulsirajuca tackica. Ako ne, budite strpljivi, neki tvrde da im je trebalo i 12 minuta.

Sada, kada smo utvrdili da GPS funkcionise, mozemo ukljuciti iGo My Way.
Nakon sto odradite setup, klinknite na "Show map". Trebalo bi da vam se pojavi "looking for GPS signal". I u roku od par sekundi/minuta ce te dobiti vasu poziciju na mapi. Ako i nakon cekanja niste uspeli da ostvarite vezu sa satelitima, imate problem sa konfliktima sa drugim programima koje ste instalirali. Jedan od potvrdjenih, koji pravi probleme iGO-u, je BiteSMS sve verzije pre v4.3. Ako ga imate, moracete ga obrisati da bi vam GPS radio.
Ako vam je iGO radio, pa naprasno prestao, znaci da ste instalirali neki program, u medjuvremenu, koji nije kompatibilan sa iGO.

E, sad, a sta ako nemate signal ni u "Maps"?! Mnogi ljudi, sirom interneta, prijavljuju da im na verziji iPhone OS 3.0 ne radi GPS, iako je na 2.2.1 radio. Postoji nekoliko resenja.

Opcija 1

-udjite u "settings" i stavite "auto lock" na "never"
-iskljucite 3G
-isklucite location service
-iskljucite Bluetooth
-iskljucite Roaming
-iskljucite Wi-Fi
-idite na "reset location warnings"
-restartujte iPhone
-ponovite sve korake iz 1.)

Opcija 2

-udjite u Cydia i, preko opcije "search" nadjite "SBSettings"
-instalirajte aplikaciju
-udjite u "SBSettings"
-iskljucite 3G
-iskljucite EDGE
-ponovite sve korake iz 1.) usput paleci/gaseci 3G i EDGE

Opcija 3

-udjite u Cydia i, preko opcije "search" nadjite "GPS Serial"
-instalirajte aplikaciju
-otvorite je i nadjite iPhone GPS
-oznacite iPhone GPS

Opcija 4

-ukoliko nemate "OpenSSH" ili T-Pot, udjite u Cydia i, preko opcije "search" nadjite "MobileTerminal"
-instalirajte aplikaciju
-otvorite je i ukucajte "su"
-trazice vam password
-ukucajte "alpine", sada imate admin privilegije (nekima trazi da “A” bude veliko slovo)
-ukucajte sledece, pazite gde sam ostavljao razmake i velika slova, jer tako morate kucati!
-"rm -rf /private/var/root/Library/Cache/locationd" Bez navodnika!
-ovo ce vam obrisati sve podatke o GPS do tog trenutka, ukoliko se "zaglupio" iz nekog razloga

*ukoliko imate "OpenSSH", ukucajte sve iznad u "Terminal"
-ako vam terminal ne radi, obrisite ceo folder "locationd" koji se nalazi na gore navedenoj lokaciji
-ne brinite, iPhone ce ponovo napraviti taj folder kada pokrenete GPS

Opcija 5

-instalirajte OS 3.1
-obavezno da je custom! Dakle, Google-> iPhone 3G 3.1 custom firmware->search

Opcija 6

-ako vam nista od gore navedenog nije uspelo, kao meni npr. znaci da vam je GPS neispravan i ostaje vam jos samo jedno resenje, koje je i kod mene upalilo - prodajte iPhone i kupite drugi.

Mala napomene:

Vecina, koji imaju prebleme sa GPS, su iPhone 3G od 8GB
Sve gore navedeno su resenja sa Googla itd. Ja sam vas postedeo truda.

meni neko od ovih resenja potrajalo 4-5 dana i onda se opet zabagovao :crash:
ako je neko koristio crnisnEg napisite da l ima pomaka u radu sa gps-om kod 3G modela.

btw

postoji jos jedna opcija za popravljanje GPS-a

Pa nece valjda Samsung da bude "odgovoran" :d

da li je moguce da nokia ovoliko ima vise od SE, ili pak da LG drzi ovoliko trzista??? Prosto neverovatno mi je da se LG ovoliko prodaje, ja ne znam jedan krsteni telefon iz LG-a.

Pa da, nokia je nokia, mercedes je mercedes, blaupunkt je blaupunkt, bosch je bosch :)

Da ne otvaram novu temu, valjda se admini nece ljutiti.
Citao sam o Iphoneu (ali ima dosta strana i tema) i mnogo toga mi nije jasno. Ima tu milion termina (jailbrake, itd, itd...) koji mi nisu poznati. I kao laiku mi je dzaba da citam postove experata kad nista ne razumijem. Pa cu pitati prosto na "srpskom":)
Hocu neki tel i izbor je pao na Iphone 3G i Omniu HD, jer ih mogu naci po istoj cijeni od 400e. Telefon bi koristio za pozive, sms (300-400 mjesecno), mms tu i tamo, multimediju (mp3, volim i da uslikam i da snimim koji video, itd..).
Ono sto sam skontao je da Iphone nema blutut transfer, video snimanje, mms, i jos mnogo sto sta sto bi ja cesto koristio. Jel postoji neka mogucnost da se to otkljuca, ubudzi ili sta vec? Ili je on onakav kakav je predstavljen na, recimo, gsmarena? Omniu HD sam drzao u rici i prilicno je robusan tel, ali ima sve ono sto je meni potrebno i po nekom mom skromnom misljenju radi fino. Ali onda vidjoh na youtube kako radi Iphone i zaljubi se:) Sad sam u dilemi, jedan ili drugi. Pa bih zamolio nekoga ko poznaje ovu problematku da mi pomogne u odabiru.

Poslednja izmena:
Ako se ne varam, iPhone je sve sto si naveo dobio sa 3.0 verzijom softvera, tako da to nije problem.
Medjutim, razlika u kameri izmedju ova dva telefona je nebo - zemlja, tako da ako ti je kamera primarna, Omnia is the way to go.
OS je mnogo bolji na iphonu po meni, i ukupno kao uredjaj je bolji ako mene pitas.

Prednosti Omnie bi bio ekran i kamera, ostalo je sve na strani iPhonea.

Pa ti neki programcici mi nisu toliko bitni, ni web mi nije prioritet. Bitan mi je mozda gps, kamera, sms (omniu sam probao i sms kucam bez problema). I meni je, kao sama pojava, Iphone ispred Omnie. Ali kao sto ti rece ta njegova kamera... A recimo da sam sa K850 slikao preko 3000 slika, stoga ne mogu reci da mi kamera nije prioritet.
Kazi mi taj update na 3.0, jel to komplikovano uraditi?

I da, ekran na Iphone nisam vidio ali na Omniji je vrh vrhova.

Poslednja izmena:
Nemam iPhone, igrao sam se s njim dosta puta, ali ga licno ne posedujem, tako da je bolje da neko drugi kaze konkretno za taj update softvera, mada ne verujem da je neka nauka.
Oba telefona su odlicna, sad je na tebi da odlucis sta ti je vise potrebno.

3G nemoze da snima video out-of-box, vec mora da se stavljaju VideoRecorder ili Cycoder. I pored toga snimci su losi sa puno dropova.
Fotogafije koje uslikas su sve ubacene u jedan folder (Camera Roll) i tu mozes samo da ih brises ili saljes mail/MMS-om. Ako zelis da razvrstas slike po folderima, moras ih sve prebaciti na racunar, tamo ih razvrstati i onda iTunes-u reci da ti sinhonizuje taj folder sa slikama... Znaci smor nevidjeni.
Mene licno muka spopadne kad moram da ukljucim iTunes, jer ne podnosim koncept sinhronizacije podataka izmedju racunara i telefona.

KOliko ja shvatam, kameru na Iphone 3G mogu da otpisem?

nazalost da...

Sve mi jasno, rijesili ste dilemu. Hvala vam.

Kamera (fotoaparat) na iPhoneu je iznad proseka. Ima loshu optiku ali je zato senzor mnogo dobar pa ima vrlo malo shuma i u uslovima sa najmanje svetla. Video je krsh kod 2G i 3G kao i kod vecine mobilnih, kod 3GS je mnogo upotrebljiviji...

Poslednja izmena:
Nije bas toliko losa, u principu prosecna je. Za slikanje po danu je ok a za slikanje po mraku - zaboravi.
Snimanje video zapisa je takodje prosek ako snimas po danu. Po mraku, takodje, zaboravi.

Ne znam kakva je na 3GS, trebalo bi da je bolja.

Vrh Dno