Šta je novo?

nVIDIA GT21x

• Začetnik teme Začetnik teme nex999
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Mislim da je to u prošlosti bio rezultat nVidia-inog načina plasiranja proizvoda. Pošto su prvo izbacivali high-end a kasnije njegove, slabije derivate hronološki bi svaki oslabljeni GPU imao veće kodno ime.

Nvidia Partners Get Ready 40nm G210 & GT 220 Cards

image.php
image.php

G210 is GT218/D10M1 based using P690 and P691 PCB designs supporting DDR3 and DDR2 respectively. G210 has 24 shader processors clocked at 600MHz core and 1425MHz shader. G210 runs on 64-bit memory interface with 512MB DDR2/3 memories clocked at 800MHz. These cards will be priced very cheaply between US$30-35 replacing the current GeForce 9400 series.
GT 220 is GT215-300/D10M2 based and there will be 3 variants; P681 (DDR3), P682 (DDR2) and P680 (GDDR3). GT 220 has 48 shader processors clocked at 625MHz core and 1375MHz shader. It has 1GB memories onboard on 128-bit memory interface clocked at 800MHz. These cards are going to cost somewhere between US$55-60 and is going to outperform GeForce 9500 GT by much.

Izvor: VR-Zone

NVIDIA GeForce GT220 Die Shot in pretty pixels

gt220.jpg

Shown above is the picture of GeForce GT220 die codenamed GT216. The die is marked with “GT216-350-A2?.and uses 40nm fabrication technology. It will be Nvidia’s first 40nm desktop GPU targeting the mainstream by replacing the GeForce 9500 series.

source

40nm desktop GeForces appear on Nvidia website.

http://www.techreport.com/discussions.x/17182

Yesterday, the Taiwanese rumor mill suggested that two desktop GeForce graphics cards with 40nm GPUs would launch in September. That was incorrect, apparently: information pages that correspond exactly to the rumored GPUs have already appeared on Nvidia's website.

Dobre vijesti.

To je samo za mobilni segment, ili će biti i za desktop??
I koliko to ima smisla za desktop?

To je samo za mobilni segment, ili će biti i za desktop??
I koliko to ima smisla za desktop?

Ovo i jeste za desktop, mada je inicijalno bila namenjena samo OEM-ovima za ugradnju u konfiguracije, a ne i za Retail. Ocigledno su se predomislili u poslednjem trenutku.

A sto se smisla tice, svakako nije za igranje, previse je slaba za bilo sta - to je naslednik G86 iz 8400 serije kartica, sa 16SP, uradjen u 40nm, i dodatom podrskom za DX 10.1. U principu, nista posebno vazno, znacice mozda samo nekima koji sklapaju HTPC.

Nece ni njima, pored integrusa.

Zavisi kakva je namena HTPC-a i koje komponente vec ima. Upgrade sa neke matore Intel-ove integruse na 40nm GF bi bio prilicno poboljsanje.

Poslednja izmena:
To da, ali ubaciti ovakvu kartu u novu masinu je cisto bacanje para.

To da, ali ubaciti ovakvu kartu u novu masinu je cisto bacanje para.

Pa to zavisi.

Recimo dual core + nv8300 ploca ce verovatno biti skuplje od dual core + nv6100 ploca + GT218.

Hladice se pasivno, nema dodatne buke, nesto malo podize potrosnju, ali moze ipak da podigne upotrebljivost (CUDA dekodiranje i slicno).

Pa integrusa ne mora da bude nvidia, znaci moze to jeftinije.Tako da po ceni ova karta za prosecnog korisnika (kome ne treba cuda dekodiranje ) je krajnje neisplativo resenje, ova karta ce kostati oko 30 eura, a za 60-70 eura moze da se uzme deset puta brza.

Poslednja izmena:
To je 2x vise, kako je isplativo? 🙂 Zasto bi neko platio i 5$ vise ako nema potrebe?

Pa integrusa ne mora da bude nvidia, znaci moze to jeftinije.Tako da po ceni ova karta za prosecnog korisnika (kome ne treba cuda dekodiranje ) je krajnje neisplativo resenje, ova karta ce kostati oko 30 eura, a za 60-70 eura moze da se uzme deset puta brza.

Vidis, to je potpuno pogresan pristup pri sklapanju pravog HTPC racunara, i tu se potpuno slazem sa coltom. Poenta je uzeti nesto malih dimenzija, jeftino, hladno, i zadovoljava potrebe. Ako hoces iole da se igras pa ti trebaju deset puta bolje performanse, to vec (po meni) ne spada u klasicni HTPC - lepo kupis konzolu i ne razmisljas.

Za HTPC je NVidia ipak bolje resenje od aktuelnih AMD cipsetova (posebno sa integrisanim grafikama), zato bih isao na nju, a sa ovom karticom dobijas jos malo vise slobode (i snage). CUDA dekodiranje/enkodiranje se svakome moze pokazati korisnim u HTPC racunaru, jer ce verovatno GPU preuzeti na sebe sav posao, pa ti treba slabiji procesor, koji ce manje kostati i manje se grejati.

GT218 zadovoljava sve ovo sto sam pominjao.

@colt A otkud znam😛, mrzim ovu klasu kartica, podsecaju me na vreme od pre pet godina kad sam imao drljavi mx440...

Poslednja izmena:
Ako hoces iole da se igras pa ti trebaju deset puta bolje performanse, to vec (po meni) ne spada u klasicni HTPC - lepo kupis konzolu i ne razmisljas

Ne bih se slozio 🙂, ne sto se tice kupovanja konzole, vec da je izvodljivo kao i bilo koji drugi "klasicni" gaming PC.
http://www.avforums.com/forums/home-cinema-pcs/989505-gaming-htpc-thread.html

Npr. E5200/X2550 i HD4770 bi bili idealni kanditati za relativno jeftin gaming HTPC. Naravno, moze i daleko vise od toga, sve zavisi od finansija.

Poslednja izmena:
Ne bih se slozio 🙂, ne u smislu nekupovanja konzole, vec da je izvodljivo kao i bilo koji drugi "klasicni" gaming PC.
http://www.avforums.com/forums/home-cinema-pcs/989505-gaming-htpc-thread.html

Npr. E5200/X2550 i HD4770 bi bili idealni kanditati za relativno jeftin gaming HTPC. Naravno, moze i daleko vise od toga, sve zavisi od finansija.

Nisam nigde rekao da ne moze 🙂 I lepo sam stavio "po meni" 😉

Licno ne vidim logiku u pravljenju HTPC-a za igranje (makar i taj sto navodis kostace 300+ evra), a za te pare kupis bez problema XBOX 360, igras se daleko udobnije i ne brines o nadogradnjama. Sve je stvar licnog afiniteta 😉

Geforce G210: Nvidia's first DirectX 10.1 card reviewed

Nvidia's 40 nanometer generation has to show what it is capable off.

GT218_Chip_close.jpg
Geforce_G210_PCGH_3.JPG

Benchmark_Geforce_G210_01.PNG

Ceo test na: PCGamesHardware

Pa ... nije baš impresivno za low-end 40nm model ako s druge strane stoji HD4350 😀.

pandan HD4650 DDR3 ??
Prema manualu sa Gigabyte stranica kartica ima dodatni power konektor 😀, znači troši.

Poslednja izmena:
Lepo. Ovo će izvršiti dobar pritisak na HD4770 gde u stvari počinje "sweet spot" najveće prodaje.
Nadam se da će biti cenovno konkurentna (recimo ~70e) pa da vidimo neke SLI igrarije.

Kako li rade fiziku ? Nema dodatnog napajanja, samo bocnes.

Po Tominom testu i nje se nešto baš proslavila: http://www.tomshardware.com/reviews/geforce-gt-220,2445.html.
Nakon debelog kašnjenja, uspeli su da ponude kartice koje poprilično zaostaju za ATi-jevom ponudom. Izgleda da je u pitanju crop & paste sa GT200 kartica, bez puno optimizacije.
Ipak nVidia je postigla ono šta je želela. Bez mnogo investiranja ljudskih resursa imaće karticu za one koji hoće Đifors za male pare, a nVidiji će ostati neki $/e.
Kako li rade fiziku ? Nema dodatnog napajanja, samo bocnes.
Mislim da je to malo preskupo zadovoljstvo samo da bi imao PhysX u par igrica.

Poslednja izmena:
To je GT220, daleko zanimljiviji je GT240 sa dvostruko više sp-ova 🙂.
Performanse bi trebale biti na razini 9800GT, +/- ovisno da li se radi o DDR3 ili DDR5 modelu.

Nazad
Vrh Dno