Šta je novo?

Ubrzanje Q9550

Ma sta cu ti objasnjavat :d
Idi u bios i trazi GTL
:crash::crash: Pa sad si se setio :d Je li jos u garanciji?

Kasno je sad, sutra cu mu vaditi dusu sa "mesarskim naponima", i traziti GTL u biosu (sta god to bilo :) ).

Jeste, makar se tu nisam zeznuo, ima citave tri godine. Hteo sam ja to i ranije, da joj flesnem pogresan BIOS, al mamu joj ebem, ima "Quad Bios" :D . Mada, ubice je Bili kao zeca :d .

EDIT: Sutra cu da prostudiram ovo.

Poslednja izmena:
Haha sjajno je ovo overklokovanje preko foruma : ))))

Imash tu u kraju jednog koji bash kida OC, zashto ne stupish u kontakt sa njime. Siguran sam da bi ti izashao u susret : )))))

@oki
hahahahhaa.......

@chupo, probaj da stavish neki drugi bios, igraj se josh malo sa voltazama, jednu po jednu pomeraj po malo, nemoj mesarski. ako nishta ne uradish....
...moj najiskreniji savet ti je da se reshish. lepo je daj za 100e u oglase i kupi lepo za iste pare ga ep45 ud3r i ima da pevash. otvori se 40e za fenrira i uzivaj na preko 4.2ghz oopushteno :)
x48 je isto shto i x38 samo birani primerci, matoro je to i loshe se oc-uje, a CF 2x16 ti nikad nece trebati, a ako ti i zatreba, predji na core i7 jer tu se vidi boljitak dve karte.
a mogao bih malko i da guglash, vidim neki teraju na 4ghz, ali izgleda da mora plocha nechime dodatno da se ladi

Poslednja izmena:
Nastavak "overklokovanja preko foruma".

FSB=445
VCore=Deff.
Chipset=+0.2
RAM=+0.1V

Linx i Prime95 pucaju nakon nekoliko mintua, jer Vcore padne ispod 1.2V, ali se komp ne zabada. GTA4 radi 2 sata bez problema, Vcore ne pada ispod 1.24V.

Kome sad fali napona? Processoru ili pak chipsetu?

Na koliko ti radi sa tim podesavanjima memorija???

Poslednja izmena:
Nastavak "overklokovanja preko foruma".

FSB=445
VCore=Deff.
Chipset=+0.2
RAM=+0.1V

Linx i Prime95 pucaju nakon nekoliko mintua, jer Vcore padne ispod 1.2V, ali se komp ne zabada. GTA4 radi 2 sata bez problema, Vcore ne pada ispod 1.24V.

Kome sad fali napona? Processoru ili pak chipsetu?

Dodaj napona i procesoru, za NB vidi koliki je def. napon, pa onda dodaj do 1.55V, verujem da se kod GA dodaje u koracima, pa izracunaj sam.

Mator je X48, treba mu prilicno vise struje nego li za p45 i ostale....

Stabilnih 3.78 GHz :banana:.

FSB=445
CPU=1.30V
NB=+0.3V
RAM=+0.2V

Linx je prosao sat vremena, napon je pao na malo ispod 1.25V

linx.jpg

load.jpg

Chipset se malo vise greje (mada moze da se drzi prst i na dnu hladnjaka ;) ), tako da cu sutra proveriti koji je najnizi stabilan NB (i CPU) napon za dat FSB. Testiracu sa po 20min LinX-a.

Hvala svima na pomoci. :wave:

A sad jos par pitanja:

Kakva je GA-EP45-DQ6 po pitanju OC-a, imam lepu cenu za nju, pa me zanima?

Jer Vdroop od 0.05V veliki za moju (ili uopste) plocu?

EDIT: 1000-ti post :banana: !

Poslednja izmena:
Jeli FantomX.... kolko si max koristio FSB VTT i vNB kod tebe na P5Q Deluxe?

Za 471*8.5 VTT na 1.32, vNB na 1.36V. GTL-ovi redom: 0.635, 0.635, 0.670.
Dobitna kombinacija, na P5q-e ne bi trebalo da bude odstupanja, mozes da probas i sa manjim vNB naponom, mada od 1.36V treba krenuti na dole pa naci neku sredinu.

Za 471*8.5 VTT na 1.32, vNB na 1.36V. GTL-ovi redom: 0.635, 0.635, 0.670.
Dobitna kombinacija, na P5q-e ne bi trebalo da bude odstupanja, mozes da probas i sa manjim vNB naponom, mada od 1.36V treba krenuti na dole pa naci neku sredinu.

Pa to je slicno kao kod mene. Sad trenutno pokusavam da vidim max FSB sa ovim Q9550 i poslednje sto sam dobio POST je bilo 520mhz, ali su voltazice bile malo vece :)

VTT na 1.44V
NB na 1.5V

Startuje mi za sada Windozu (jos nisam probao Windozu izmedju 500-515mhz) na 500mhz sa VTT 1.4V i NB na 1.4V, a GTL reference na 0.65/0.67 za CPU i 0.67 za NB. Ne obracajte paznju na CPU vCore... radilo bi s tim podesavanjima i na 1.2V, samo sam nesto isprobavao :)

Al to su mi nekako max voltaze vezane za FSB koje bih hteo da imam, eventualno za 24/7 malcicko da smanjim VTT i bio bih srecan...
Sad idemo polako da vidimo sta ce CPU da kaze...

Poslednja izmena:
Zna mozda neko kako bi Q9550 isao na DFI DK P35 ploci?:)

Preliminarni rezultati...

Nisam bas mogao da nadjem neku stabilnost na 495x8.5 (ukuca posle 30sec LinX) i 500x8.5 (ukuca pri ucitavanju Windoze), cak i sa voltazama ~1.485V (u BIOS, dok je load sa 495x8.5 bio 1.47*V).

Onda se smorih pa reko da probam ja 475x8.5 i eto odradi ga 20 komada LinX-a, voltaza jos uvek velika, ali mislim da cu moci da smanjim za jedno 0.02V-0.03V (nadam se). Temperature su errrrrr onako malo vece, ali s obzirom da je voltaza velika, a ovaj mali termometar pokazuje da je u sobi s kompom 29oC onda mu i ne dodje tako lose... Idem sad probati da mu spustim voltaze da vidim na kolko ga mogu smanjiti za 4.04Ghz

@Garson

Isao bi, ali sa sumnjivim OC spospbnostima. P35 bas i nije chipset za velike FSB-ove.

Prilozi

• 4.038mhz.JPG
    4.038mhz.JPG
    289.3 KB · Pregleda: 48
Poslednja izmena:
Zna mozda neko kako bi Q9550 isao na DFI DK P35 ploci?:)

Trebalo bi da ide extra, ok je to plocha, ja sam jedan q6600 terao na 475*8 na Biostar P35 plochi, posle toga i na DFI p35, onoj dark, klasicnoj. ;)

Preliminarni rezultati...

Nisam bas mogao da nadjem neku stabilnost na 495x8.5 (ukuca posle 30sec LinX) i 500x8.5 (ukuca pri ucitavanju Windoze), cak i sa voltazama ~1.485V (u BIOS, dok je load sa 495x8.5 bio 1.47*V).

Onda se smorih pa reko da probam ja 475x8.5 i eto odradi ga 20 komada LinX-a, voltaza jos uvek velika, ali mislim da cu moci da smanjim za jedno 0.02V-0.03V (nadam se). Temperature su errrrrr onako malo vece, ali s obzirom da je voltaza velika, a ovaj mali termometar pokazuje da je u sobi s kompom 29oC onda mu i ne dodje tako lose... Idem sad probati da mu spustim voltaze da vidim na kolko ga mogu smanjiti za 4.04Ghz

Ne zamlacuj se previshe sa stabilizacijom na 500FSB-u, nema razloga, tako za svaki dan je overkill za plochu.
Sto se tice frekvencije na 471*8.5 slobodno stavi voltazu za proc oko 1.32-1.34V. To bi trebalo da bude dovoljno za taj primerak, generalno za skoro svaki E0 stepping.
Ako zelis da rokash na 500*8 ili 8.5, trebace ti jos napona za vNB. Ne preteruj sa VTT-om i povedi racuna da ne predje vrednost za NB, dakle VTT<vNB. :)

Ne zamlacuj se previshe sa stabilizacijom na 500FSB-u, nema razloga, tako za svaki dan je overkill za plochu.
Sto se tice frekvencije na 471*8.5 slobodno stavi voltazu za proc oko 1.32-1.34V. To bi trebalo da bude dovoljno za taj primerak, generalno za skoro svaki E0 stepping.
Ako zelis da rokash na 500*8 ili 8.5, trebace ti jos napona za vNB. Ne preteruj sa VTT-om i povedi racuna da ne predje vrednost za NB, dakle VTT<vNB. :)

Ma da nisam ni planirao da ga nesto kao stabilizujem na 500mhz, to sam hteo sam da vidim eto kolko moze (nisam jos zavrsio s tim, al sad nemam zivaca). Do sad sam uvek pratio trend da mi VTT bude manji od NB tako da tu nema frke.
A i realno sve sto mi treba je ~4.0Ghz za 24/7, mozda cak i manje... 4.0Ghz 24/7 je za ono bragging rights :D

Nosim se i mislju da kad nadjem podesavanja koja mi odgovaraju za Q9550 vratim u masinu onaj E5200 i da ga posteno oznojim :cigar:
Odo da mu smanjim dovod goriva :bottle:

P.S. kolko si imao setovanu voltazu u BIOS za 4.25Ghz za tvoj Xeon? Tipa ono posto sam gurao E5200 na 1.66V ili slicno, kontam da ni ovom nece nista biti za nekih ~1.55V (cisto za testove nabrzaka), ali opet... malo je skuplji od E5200 pa nije tek tako odvaliti voltaze za stabilnost.

Poslednja izmena:
Sve do 1.55v je ok za kratke rezove na vazduhu, ja sam moj za 500*8.5 terao na 1.488, u biosu je bilo setovano oko 1.475V, malo mu ga daje 16phase na deluxu. :)

@imenjak

ne treba 1.44v za 4ghz, kod mene radio na 1.312v. a i mnogo su ti visoke temp, nemoj preko 75c

btwgde si kupio taj krsh primerak, evo nudim ti 130e za njega ako osh, ako nesh. :D

@imenjak

ne treba 1.44v za 4ghz, kod mene radio na 1.312v. a i mnogo su ti visoke temp, nemoj preko 75c

btwgde si kupio taj krsh primerak, evo nudim ti 130e za njega ako osh, ako nesh. :D

Ma znam da more i na ispod 1.44V, nego mi bilo mrsko da se vrcem u BIOS i da menjam :D

Sad bash isprobavam,

LOAD
vCore=1.384V
VTT = 1.32V
NB = 1.34V

dok mi je LinX na 1.36V izbacivao error posle 3 runa. Mada mi je tad PLL bio na 1.50, a sad je na 1.54V... odo smanjiti vCore jos da vidim sta ce bidne.

A i lako je tebi kad opalis klimu na 21oC ili 17oC u onom tvom sobichku pa LinX-ujes... dodji ti kod mene u 29oC-30oC pa da vidim kako ce LinX-ujes :D

Poslednja izmena:
A PLL si zaboravio aaaa?!? :smackbum: :D

Stavi PLL na 1.60 ili 1.62V, ispod 1.60 tesko da ce biti stabilno, i da, stavi taj Vcore na 1.34V, shto ga mucis bezveze, ko da mu nije dosta. :D

Ma nisam zaboravio, samo mi je bio podesen na 1.56V... sa PLL-om na 1.56V nije hteo da radi bre bez 1.3625V u BIOS-u... probacu da dignem PLL malo pa da vidim sta ce biti, nadam se da ce radi na 1.34V

A i bre polako :D, ovo mi je prvi put da teram kvada posle 9950BE... taj nije mogao OC ni za k! Malo treba vremena da se ubacim u taj kvad fazon. PLL-ovi i GTL-ovi bas i ne igraju neku ekstra ulogu kod C2D (mislim na E5200) pa malo treba vremena da se naviknem..

Hvala za pomoc svima naravno!

@Garson

Isao bi, ali sa sumnjivim OC spospbnostima. P35 bas i nije chipset za velike FSB-ove.
Meni treba nesto za 24/7, znaci ne bih da se izivljavam, 4Ghz bi mi bila puna kapa.:)
Ovaj DC mi radi na 500 opusteno bez diranja napona cipseta (samo CPU).

Za dfi ne znam, ali abit p35pro je mogao 475 :) Mozda i nesto vise ali nije bilo vremena za testiranje...
Na xtremesystemsu su QX6800 terali i preko 500FSB, mada mi ne treba toliko.
Trebalo bi da ide extra, ok je to plocha, ja sam jedan q6600 terao na 475*8 na Biostar P35 plochi, posle toga i na DFI p35, onoj dark, klasicnoj. ;)
Da, moja je DFI LP DK P35 T2RS.:)

ja do 4250mhz nisam palio klimu, samo preko toga :p

ja do 4250mhz nisam palio klimu, samo preko toga :p

Lies, lies, all lies :d

***, nece da radi na 1.34V pa to ti je... izbacuje mi BSOD sve do 1.3625V od kako sam povecao PLL na preko 1.60V. Mislim da mi je bolje radio sa PLL-om setovanim na 1.54V

Poslednja izmena:
brate, shta da ti kazem sem, promeni plochu :)
imao sam p5q-e i jednostavno plocha nije za kvad za svaki dan, ulazila mi je i na 520 sa q6600 u win al prime...no way ni na 490mhz...tako da.....

prva slika je bez klima na p45 extremu, pa su ler voltaze malko otishle na gore, inache on load je bilo koliko se secam na 4250mhz ~1.408v
druga ti je na ud3p sa klimom na 24c, on load je bilo 1.424v-1.440v

Prilozi

• 4250linx75.jpg
    4250linx75.jpg
    473.6 KB · Pregleda: 74
  • 4300linx75.jpg
    4300linx75.jpg
    386.2 KB · Pregleda: 63
Poslednja izmena:
Ne pricaj gluposti Miloshe, nema razloga da menja plochu, 4GHz za svaki dan ce da dobaci sa njom bezbolno, samo malo vremena dok momak pohvata konce, ne moze da se stabilizuje svaka konfiguracija istog dana, ima tu igranja, bar 3-4 dana dok ne nadje neki optimum i minimalne voltaze. :)

@Miloshs

Zakucaj PLL na 1.58V.

Poslednja izmena:
Ne pricaj gluposti Miloshe, nema razloga da menja plochu, 4GHz za svaki dan ce da dobaci sa njom bezbolno, samo malo vremena dok momak pohvata konce, ne moze da se stabilizuje svaka konfiguracija istog dana, ima tu igranja, bar 3-4 dana dok ne nadje neki optimum i minimalne voltaze. :)

@Miloshs

Zakucaj PLL na 1.58V.

Ma da, jos cu ja to da prchkam... ipak poenta kod OC-a je da se stalno nesto *****ava :D

Samo pokusavam prvo da odradim 10-20 iteracija LinX-a pa ako prodje idem dalje sa smanjenjem voltaze, pa kad najdem ono sto mislim da valja cu da opizdim 50-75x LinX pa cemo onda videti...
Sad pravim pauzu do sutra jer mi vec pun kufer pucanja LinX-a, Prime-a i BSOD-a, vec pocinjem da se nerviram a to ne valja uopste :d

Poslednja izmena:
da se kladimo da ce na kraju da padne change ploche. p5q-e je super al za c2d, za c2q nece da valja.

da se kladimo da ce na kraju da padne change ploche. p5q-e je super al za c2d, za c2q nece da valja.

Ma nije fora da se kladis tako, kad znas da se lozim na UD3R/P :d

Ljudi me pogresno shvataju na ovom forumu kad kazem da P5Q-E retko kome treba. Naime ne mislim ja da ploca nije dobra, cak stavise odlicna je. Ali brate slatki treba razumeti da covek oce da uzme ono sto voli/zeli. Od samog pocetka sam P5Q-E uzeo kao neki kompromis, a i menjo bi je lagano pa makar iste OC rezultate imao i sa Gigabyte-om... Jednostavno gotivim ta dva modela i zelim da ih imam. A sad sto to kod mene sve traje to je vec drugi problem :bottle:

Vidim ja da ce uskoro biti na prodaju P5Q-E+E5200, od prodaje uzem UD3R/P, a ostatak u fond za bajsikl! Al dacu ovom Asusu jos malo fore da se izigram...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno