Šta je novo?

Ubrzanje Q9550

sa mojom p5q-e smo uspeli da dignemo samo jednom i to jeeedva windows sa FantomX- ovim xeon-om. sa p5q deluxe je malko bolja bila situacija i opet daleko od stabilnosti, al za to na GA linxuje kao od shale, ali kao od shale, 530fsb stabilno sa dualom onako na brzaka, vrlo verovatno da moze josh. tako daaaa....
ruku na srce nisam probao modifikovane biose, al neshto mi ipak sumljivo da ako sa regularnim biosima jedva dizhe win sa 500fsb sa quadom, sumnjam da ce biti stabillno sa tim modovanim.
ajde oki bocni neki q9xxx pa ozezi sa fsbo-om da vidimo shta moze.

Kada sam ja govorio da je UD3P naj bolja ploca za quad svi su pricali ne kupite ASUS ili DFI

Poslednja izmena:
sa mojom p5q-e smo uspeli da dignemo samo jednom i to jeeedva windows sa FantomX- ovim xeon-om. sa p5q deluxe je malko bolja bila situacija i opet daleko od stabilnosti, al za to na GA linxuje kao od shale, ali kao od shale, 530fsb stabilno sa dualom onako na brzaka, vrlo verovatno da moze josh. tako daaaa....
ruku na srce nisam probao modifikovane biose, al neshto mi ipak sumljivo da ako sa regularnim biosima jedva dizhe win sa 500fsb sa quadom, sumnjam da ce biti stabillno sa tim modovanim.
ajde oki bocni neki q9xxx pa ozezi sa fsbo-om da vidimo shta moze.

Trenutno sam u fazi testiranja maximus 2 gene koju sam danas kupio tj trebalo bi da vidim tu max fsb, koliko sam uspeo na net-u da uhvatim varira od 530 do 560...

ova moja za svaki dan shljaka 540 fsb provereno ili recimo ovo [ http://www.benchmark.rs/forum/showpost.php?p=1790645&postcount=165 ]

ovih dana je ne maltretiram mnogo - ravno 450 za 4ghz klok i 1.32v iz biosa...

samo da skupim vremena da lepo sve istestiram pa cje jedna u prodaju sigurno..nazhalost do sada nisam imao prilike da probam quad-a na ovoj plochi [citaj da kupim jer ne znam ko bi mi pozajmio na test jedan], samo zato shto imam jedan od najboljih E8500 procesora ikada koji ako bih i prodao to bi mi jako teshko palo..ozbiljno : )

Inache dotichni KET je sa xs foruma i on redovno vrshi update bios-a za asusov p45 i nadaleko je poznat m1406 bios koji je izmedju ostalog meni pomogao u onim danima kada smo se takmichili za GOOC. i kada sam furao reaper-a na 1250...

Poslednja izmena:
Ja ionako ocu da menjam moju P5Q-E pa ako neko oce nek mi se javi na PM od ponedeljka... Ocu je menjam za UD3R, ako uspem...

Cenim da je GA UD3R/P bolji o Asus-ovih P5Q serija, al opet to sam samo ja :)

@srv
moj ti je savet da ne uzimash p5q-e, mnogo je bolja gigabyte ep45 ud3p, govorim ti iz lichnog iskustva, bio sam zadovoljan ja i sa asusom, al ovaj GA ubija samo tako. cene su im iste.

i ja sam razmisljao prvo CPU,posto je ovo mnogooo sporo... pa onda P5Q-e ili neki DFI,ali sam na kraju opazio taj Gigabyte eventualno cu da razlislim o MSI P45 Platinum

i ja sam razmisljao prvo CPU,posto je ovo mnogooo sporo... pa onda P5Q-e ili neki DFI,ali sam na kraju opazio taj Gigabyte eventualno cu da razlislim o MSI P45 Platinum

Ma P5Q-E retko kome treba... Jeste ima dual Glan, 2xPCIe i radi super, ali za te pare bolje uzeti Gigabyte EP45-UD3R (koji cak izadje i skoro 2000din jeftinija od P5Q-E) ili UD3P za iste novce kao P5Q-E...

UD3R/P serija je definitivno najbolja za Quad core procesore... Ja sam hteo da uzmem UD3R ali nazalost kad sam krenuo u kupovinu nigde je nije bilo pa sam uzeo P5Q-E. Ona jeste dobra ploca, ali nikad necu prezaliti sto nisam uzeo UD3R!!!

UD3P je idi*t proof plocha, namestish 90% napona na auto i to je to. Latencije ploce i PL (performance level-i) su dosta loshiji u odnosu na Asus P5Q-E, generalno u sintetici je plocha sporija od Asus-a.
Recimo npr., UD3P nema setovanja za PL memorije i ona automatski postavlja PL u zavisnosti od visine FSB-a. Opusti recimo na tvom Asus-u PL na 10 pa da vidish kako ce stabilno da radi 500FSB. Ja i Demios nismo sa P5Q-E stabilizovali 500FSB jer nismo dirali PL. tj zaboravili smo ga.
To sto GA izvlachi 517FSB na 1.448 naponom za proc je podatak po meni totalno nebitan. 500FSB za svaki dan sa quad-om je izivljavanje i totalno nepotrebno silovanje komponenti.
I Asus moze da radi na 500*8, to nije problem, isto kao na GA, ali dokad, kako,.......
471FSB-a je zahtevnijem korisniku apsolutno dovoljno za 24/7 i to je to....
Jos jedna stvar, UD3P je ruzna za sve novce, nije BRE sve u 20Mhz FSB-a. ;)

Poslednja izmena:
UD3P je idi*t proof plocha, namestish 90% napona na auto i to je to. Latencije ploce i PL (performance level-i) su dosta loshiji u odnosu na Asus P5Q-E, generalno u sintetici je plocha sporija od Asus-a.
Recimo npr., UD3P nema setovanja za PL memorije i ona automatski postavlja PL u zavisnosti od visine FSB-a. Opusti recimo na tvom Asus-u PL na 10 pa da vidish kako ce stabilno da radi 500FSB. Ja i Demios nismo sa P5Q-E stabilizovali 500FSB jer nismo dirali PL. tj zaboravili smo ga.
To sto GA izvlachi 517FSB na 1.448 naponom za proc je podatak po meni totalno nebitan. 500FSB za svaki dan sa quad-om je izivljavanje i totalno nepotrebno silovanje komponenti.
I Asus moze da radi na 500*8, to nije problem, isto kao na GA, ali dokad, kako,.......
471FSB-a je zahtevnijem korisniku apsolutno dovoljno za 24/7 i to je to....
Jos jedna stvar, UD3P je ruzna za sve novce, nije BRE sve u 20Mhz FSB-a. ;)

Jaoj citu tamo, da sam samo mogao da ti uslikam facu kad smo linxovali na ud3p na 500fsb, a tvoja nece ni u win da udje :eyebrows:
priznajem jeste idi*t proof plocha (kao i druge ga matichne), al who cares ako se ocuje odlichno. shta? kao treba se cimati sa dfi-em 15 dana i dobiti slichne ili gore rezultate, al brate bar si se namuchio i sad je kao to kul :d, a to koliko je sporija se meri promilima. uzmi sa svojom deluxe izmeri par testova pa da uporedimo.
a shta ce da bude plochi na 500fsb? ako je voltaza na ~1.32v i NB hit sink mlak do topao? ako i crkne ima garancija.
a da je ruzna stvar je ukusa, a naravno da je josh ruznija kad je pokidala p5q dl...bljaak...odvratna je ...pu pu pu .....:p

Nisi ti razumeo poentu svega shto sam rekao, ja P5Q-dlx nisam ni pokusavao da linxujem na 500FSB. :)
Za muchenje, da li je kool ili ne, necu da ulazim, samo znam da nije problem linxovati sa bahatim naponima i reci da je sve stabilno. Za 24/7 ima par dana igranja sa voltazama, PL-ovima, GTL-ovima......
Secas se kako je cvileo GA na 500FSB? :)
p5q-dlx se neshto ne chuje. :)

Ma P5Q-E retko kome treba... Jeste ima dual Glan, 2xPCIe i radi super, ali za te pare bolje uzeti Gigabyte EP45-UD3R (koji cak izadje i skoro 2000din jeftinija od P5Q-E) ili UD3P za iste novce kao P5Q-E...

UD3R/P serija je definitivno najbolja za Quad core procesore... Ja sam hteo da uzmem UD3R ali nazalost kad sam krenuo u kupovinu nigde je nije bilo pa sam uzeo P5Q-E. Ona jeste dobra ploca, ali nikad necu prezaliti sto nisam uzeo UD3R!!!

Vec 2 put pljujes svoju plocu i govoris da retko kome treba ?

Sva sreca pa ljudi koji imaju quad znaju da P5Q-E nije najbolja ploca za quad vec jedna od respektabilnijih C2D ploca. Da ne citiram illidan-a - skokni do XS foruma i vidi koliko ljudi i dan danas nemaju interesovanja za ovu plocu.

Ja cu je menjati samo ako se maximus 2 gene pokaze da je bolja [ cisto sumnjam da ce biti hladnija jer p5q-e ima gotovo najbolje hladjenje za P45 ali se uzdam u bios koji je mnogo potpuniji ]

Posto je ova tema od prve strane debeli offtopic, bilo bi bolje da si nam rekao sta si uspeo sa tvojom plocom a ne da kukash 2 puta za redom kako ne valja i kako si zeleo ud3r.. i ja sam zeleo rampage extreme samo znash nisam imao pare..

Nisi ti razumeo poentu svega shto sam rekao, ja P5Q-dlx nisam ni pokusavao da linxujem na 500FSB. :)
Za muchenje, da li je kool ili ne, necu da ulazim, samo znam da nije problem linxovati sa bahatim naponima i reci da je sve stabilno. Za 24/7 ima par dana igranja sa voltazama, PL-ovima, GTL-ovima......
Secas se kako je cvileo GA na 500FSB? :)
p5q-dlx se neshto ne chuje. :)

ma razumeo sam ja tebe sve.
ajde ako mislish da moze, okachi neki SS 500x8, ne mora linx, bilo shta sat vremena da odradi

a probali smo mi, al neshto je kucalo bilo, jedva je 06 mark izvrteo ono davno beshe, kad p5q-e moj jedva ushao u win sa 500fsb
a ne znam zashto ti je bahato 1.32v NB, cpu na 1.408v i temperature bez klime ne prelaze 75c pod linxom
a najbolje da nije problem linxovati, ubedljivo najzahtevniji torture test. ako njega prolazi sa nepreteranim voltazama i temperaturama, ne vidim razloga da se ne drzi na toliko, pa nece ti sigurno puci mozila pri surfovanju, a da prolazi linx
a da cvili, cvili, to priznajem, al opet sam ud trip :) sebi ostavio zbog stabilnih napona.
btw i p5q-e je identichno cvileo, ali identichno. DL je ipak njasvi, kao i ga extreme sa svojim silnim fazama, al dzaba im :)

Mene muci moj Q9550.

Do 3.7GHz na deff naponu ide 100% stabilno, sve preko toga (mora da se dize napon) rezultuje bacanjem slike, ali gasenjem nakon nekoliko sekundi (ne moze da se dodje do biosa). Posle 4.4GHz uopste ne baca sliku. Da nije ipak moj Ćiftek slab da gura Q9550 na recimo 1.45 ili 1.35V :trust: ?

PS. Cemu sluzi loadline calibration?

Pa nije mi bas jasno sta hoces? Ne budi se na 550fsb sa quadom? I to sve sa 8gb memorije? Big deal.
Sto se tice kloka iznad 3.7, sta je sa ostalim naponima? Da li su druge napone povecavao (prvenstveno chipset)?

Poslednja izmena:
Da, koliko god da podizem za chipset (+0.5V) opet nista.Podizem i napon za RAM, ali FSB i PCIe napon ne diram.

Znaci ono, pojavi se na ekranu splash screen (Ultra Durable 2), iz PC speakera se cuje dvaput Tik,Tik, i ugasi se. Tako ide u beskraj dok ne uradim clear CMOS. Isto se desava kad stavim napone na auto.

Jednom je upalio (usao u BIOS) na 4.2GHz, ali mu je ploca stavila (auto napon) napon od 1.65V sto je previse za 45nm CPU.

Pa moras i napon za fsb. 8gb isto tako utice na oc-abilnost. Jesi li probao sa jednim stapom?

@chupo92
Imaj u vidu da x48 chipset nije neki oc-erski chipset, a specijalno kad se od njega ochekuje da potera quad na visokom fsb-u. budi zadovoljan sa nekih 450-475MHz x 8.5, ako ti se posreci i to ti je neki maximum.
loadline calibration ti sluzi da smanji ili eliminishe pad napona pri opterecenju procesor tj vdrop
nemoj preterivati sa chipset naponom, nemoj preko ~+0.35v, igraj se malo i sa fsb strapom, fsb term i pll voltazama, takodjer pazi i na klok memorije i za pochetak izchupaj bar 4gb rama, a i nije mi jasno zashto si meshao ram +mozda te on kochi, ako nece preko 900mhz

Nema teorije :wall: . Isti qrac i sa 8GB i sa 2GB (iste apacer gold memorije, nabavljene u istoj radnji odjednom).

Svaki pokusaj preko FSB=460MHz je nemoguc, ploca zakiva u win-u, koliko god da odvrnem napon chipseta (valjda kad komp "zabada" treba podici napon chipseta, bar tako moje skromno OC znanje kaze). Resim da pri FSB 460 nasviram napon za MCH do maksimuma koji mi ploca dozvoljava (+0.775V), tada se chipset pregreva, tj. "Silent Pipe" przi prste koliko je vreo.

Na FSB 450MHz, pesma je malo drugacija, ulazi u win bez problema (8GB), sve radi, sem LinX-a, koji takodje "zabada" ceo kompjuter. Morao sam ovo da slikam fonom, jer se komp "zakucao".

dsc01608.jpg

Kako je najoptimalnije podesiti ove opcije, tj. napone u BIOS-u.

dsc01606.jpg

Sto se tice X48 chipseta i loseg OC-a, nekako mi je neverovatno da shugava GA-EP45-DS3(R) postigne FSB 510MHz (E6320) sa identicnom memorijom (8GB), a vrh ponude (kada je uzeta, bila je najskuplja u magacinu CT-a) GA-X48-DQ6 se muci da odrzi 50MHz nizi FSB (jeste da je C2Q u pitanju, al opet je bolja naponska na njoj :S: ).

Kada sam uzimao plocu, mogao sam da uzmem i GA-EP45-DQ6 koji je sigurno 200% bolji izbor, koji je bio 50E jeftiniji, al eto mene je "overclocker's dream" reklama za X48 odvukla od nje. Koja sam ja budala :wall: .

EDIT: PCI-e sam zakljucao na 100MHz, a memaru sa stavio na 2.00x.

Poslednja izmena:
nemoj tako, da si uzeo rampage extreme sigurno ne bi toliko mrzeo x48 na kome se i dan danas drzhe solidni rezultati i rekordi shto se OC-a tiche :wave:

ps: a cime hladish ti to...nisam na forumu toliko chesto kao nekada pa nisam ispratio do kraja ? jel imash barem neki krshten kuler ili ???

Hladim ga sa Hyper TX2, i temp. CPU-a mi zasada ne predstavlja toliki problem koliko temp chipseta.

Nevidim neku vitalnu razliku izmedju ovog GA i tog Asus-a, al izgleda da ipak postoji :wall:.

Sugavi X48-DQ6 :S:.

'Vitalna' razlika je ogromna :d
Taj kuler je preslab za ozbiljan oc ;) Ne mozes ti postici isti klok sa njim kao da imas true, bez obzira sto idle temp ne prelazi 70C (nego 60 :d)

Poslednja izmena:
a cime hladis chipset (NB)?

Znam ja sta je idle temp ;) nego ti lepo core temp u ruke pa onda proveri.
Naravno da napon moze da bude uzrok, vrlo moguce da mu je to malo.

mali napon procesoru obichno rezultuje restartom bez gashenja hdd-a, tako da mislim da je ipak do ploche. ali probaj za svaki sluchaj da stavish napon procesoru na 1.3v on load pa javi shta se deshava. ipak mislim da je malo 1.248v za 3.825ghz.
takodjer probaj i sa prime-om 95, pokreni blendtest i ako zvekne onda ti je neshto na relaciji memorija/chipset, a ako prolazi blend a puca small fft's, koji muchi najvishe cpu, onda je ovo drugo.
ne igraj se sa tolikom naponima za plochu, ako nece da radi sa plafon +0.3 onda nece i nece, samo moze da ti bude gore, i naravno mozesh da je zeznesh
chasti i memoriju sa barem 2.0v chisto i to da eliminishesh
a da si se zeznuo, jesi, al sad shta je tu je, daj da ubrzavamo taj tvoj q9550 maximalno na toj plochi.
takodjer razmisli o kupovini nekog boljeg kulera (a mozda i ploche)

a shto se tiche x48 chipseta, imao sam prilike da testiram DFI LanParty LT x48 plochu, i nikako, ali nikako nije mogao fsb na 500 sa dualcom, a plocha je zverina....kao

Poslednja izmena:
Malo strpljenja nije na odmet.

Posle desetak minutua Blend testa u Prime 95 (x64), racunar se "zakucao" (ne reaguje na num lock), i primetio sam cudnu pojavu. Power LED je pocela da "gubi napon" tj. da treperi, ali ne konstatno nego cesto.

Naponi su sledeci:
CPU:1.45
NB:+0.3
RAM:2.0

@illidian

Hladinm ga stock "silent-pipe"-om.

EDIT: pred zakucavanje, razlika izmedju Core 0 i Core 1 je porasla na citavih 10c :zgran:. Zasto? :trust:

Prilozi

• Rez.jpg
    Rez.jpg
    225.7 KB · Pregleda: 76
Poslednja izmena:
hm... sve preko 400fsb kod quada mora neko aktivno hladjenje NB nije to c2d :)

@chupo.
ne slushash nishta shta ti se pricha i idesh iz krajnosti u krajnost. nemoj mesarski da oshrafljujesh napon na proceesoru sa tako socijalnim kulerom, nishta ti ne znachi 1.408v za tako "nizak klok"
mozda jadnichak trotluje na visokim temperaturama.

'ebiga...

Nemam predstavu sta da radim. Sta god da uradim, zabada, pa mu napon podizem u poslednjem pokusaju. Sa 2GB memorije mu treba vise vremena da se zabode, ali opet zabada, koliko god dizao bilo koji od napona.

Aktivno hladjenje cipseta ne vidim kao soluciju, jer onda ostajem bez hladnjaka na SB-u i VRM-u.

I sa 1.30V za CPU on se isto ponasa, GTA4 radi nekih 15 minuta, dok se ne zabode uz DRRRRRRRRR... zvuk. GTA4 na 3.8GHz radi osetno brze (oko 30% po slobodnoj proceni) sto znaci da napretka ima, samo zasad ne stabilnog.

Izgleda da cu na kraju morati da se pomirim sa FSB=400MHz na ploci od 220e (tadasnjih) :wall:.

Poslednja izmena:
Moze ta ploca malo vise od 400 ali ne preterano :D
Za potrebe testa, napravi aktivno hladjenje na nb. Imas li opcije za gtl? Probaj sa 63 i 67%.

Nazad
Vrh Dno