Šta je novo?

Ubrzanje Q9550

brate, shta da ti kazem sem, promeni plochu :)
imao sam p5q-e i jednostavno plocha nije za kvad za svaki dan, ulazila mi je i na 520 sa q6600 u win al prime...no way ni na 490mhz...tako da.....

prva slika je bez klima na p45 extremu, pa su ler voltaze malko otishle na gore, inache on load je bilo koliko se secam na 4250mhz ~1.408v
druga ti je na ud3p sa klimom na 24c, on load je bilo 1.424v-1.440v

Cuo sam jos od ranije od nekih kolega ako se to odnosi na Gigabyte P45 Extreme plocu da je extra i da gura velik FSB sto se da videti i iz prilozenog..
Recimo kod mene na Rampage Formuli nije moguce postici veci FSB od 490 mada uticu razni faktori pocev od memorije kako i do samog biosa ploce.Za sad se vrtim oko 4.4 Ghz stabilno sa mojim Q9650 ali sa drugim biosom koji sada ne koristim upravo iz razloga memorije koja mi pravi problem..Generalno cenim da P45 postize bolje rezultate tj veci FSB od X48 mada se u nekim situacijama i testovima pokazalo kao i netacno tj mozda kao i gora varijanta.Sve zavisi i od ploce do ploce od vendora do vendora kako i do samog primerka CPU-a.Ovaj test kod tebe je vrh,san za svakog smrtnika.Svaka cast:smash:

Poslednja izmena:
Ma sa klimom na 17oC lako je OC-ovati can i 9950BE :-devil-::D

Do 25c ambientalne temperature mogu da se postignu dobri rezultati.Njemu je klima mozda podesena na 17c ali tesko da se temperatura sobe moze dostici takva.Imam klimu u sobi upravo iz razloga jer non stop OC-ujem i komp mi je aktivan skoro 24h a naravno da mi klima sluzi za jos neka zadovoljstva i sam prijatan osecaj.
Inace Q9550 E0 stepping su definitivno najbolji primerci ovog CPU-a.Sam stepping E0 se pokazao zaista vrhunski kako OC potencijala tako i samih karakteristika CPU-a.

Poslednja izmena:
Ich bin shalio se! :D

Naravno da i ja palim klimu, ali je kod mene nazalos u drugoj sobi kroz ceo hodnik pa malo teze oladi PC room. Da je mene neko pitao ja bih namestio da klima cepa po sred kompa :D

@imenjak
ja ti po 345646 put kazem da sam klimu palio samo na 4.3+ghz, a ti kako osh :) neshto ne valja kod tebe, chim su ti tolike temperature i slab oc :)

@pcbeast
pa de si ti choveche, nema te!?
x48 generalno ostvaruje nizi fsb od p45 kako kod dualaca tako i kod kvada u proseku za oko 20-30mhz, a naravno da zavisi i od vendora. ovaj cpu shto sam prodao imenjaku, je ex presretachev i realno gledano nije nishta spec primerak, dobar je ali nije shampionski. za ovako dobar oc je u ovom sluchaju je bila zasluzna plocha, koja je za klasu bolja od ostalih p45 plocha, neshto izvanredno, zaista. i josh kad se samo setim da sam se dvoumio izmedju p5q-e i nje.....

@imenjak
ja ti po 345646 put kazem da sam klimu palio samo na 4.3+ghz, a ti kako osh :) neshto ne valja kod tebe, chim su ti tolike temperature i slab oc :)

Ma znam bre, nego moram malo da te tovarim :-devil-:

Bash sam danas probao malo, ma cim povecam FSB na 490mhz skuca cim krene da ucitava Windows... a probal sam vNB do 1.50V i VTT do 1.46V, vCore do 1.450V, PLL 1.58-1.62V ma jednostavno nece. Jos cu ovih dana da probam one modovane BIOS-e sto je OKI predlagao pa cu videti da li ce biti nekih poboljsanja.

Sad ga drzim na 471x8.5 @ 1.352V (LOAD), ostavicu ga veceras da odradi 10-ak sati Prime95 ili LinX pa cu videti da li valja.

Sad se inace bakcem skidanjem Windowsa 7 x64 Final (legalni win), koju sam nasao preko MSDN AA servisa i mog faksa... Dzabaka Vindovz za studentariju, sta ces bolje :D. Ona RC verzija mi se zesce bagovala sa CCC-om pa se nadam da ce ova finalna to da ispravi :party:

@imenjak

@pcbeast
pa de si ti choveche, nema te!?
x48 generalno ostvaruje nizi fsb od p45 kako kod dualaca tako i kod kvada u proseku za oko 20-30mhz, a naravno da zavisi i od vendora. ovaj cpu shto sam prodao imenjaku, je ex presretachev i realno gledano nije nishta spec primerak, dobar je ali nije shampionski. za ovako dobar oc je u ovom sluchaju je bila zasluzna plocha, koja je za klasu bolja od ostalih p45 plocha, neshto izvanredno, zaista. i josh kad se samo setim da sam se dvoumio izmedju p5q-e i nje.....

Eve me prijatelju.Tu sam ali sam slabije aktivan.Moracu samo malo da te ispravim.I jesi i nisi u pravu.Primer,Rampage Formula sa novijim serijama biosa dostize i preko 600 FSB sa Dual Core arhitekturom dok Quad ide i do 540 FSB..Ja sam postigao 530 FSB na boot screen dok ulaz u win nisam dobio iz razloga memorije koja me kolje ,objasnio sam malo ivise gore.Imas primera na xtreme systemsu ako meni ne verujes..Takodje znas da DFI X48 isto tako moze da postigne jako velik FSB...Nezaboravimo da se razlika pomera u korist X48 kad uzmemo u obzir DDR3 platformu.Najveci FSB koji ploca ima trenutno drzi rekord Rampage Extreme.Znaci procentualno moze se reci da je P45 zaista mozda i bolji chipset (u odnosu na opredeljenje za razlicitu platformu) za postizanje veceg FSB-a ali isto tako ne mora ni da znaci.Napomenucu da se novije revizije X48 chipset-ova kako na DDR2 tako i na DDR3 plocama ponasaju malo drugacije od onih prvih serija na koje smo navikli.
P.S.Ploca je stvarno odlicna,a eto vidis,vecina ljudi ima predrasude prema Gigabyte.A ja mogu za sigurno da kazem da su im ploce bar za Nehalem platformu izuzetno kvalitetne ako nisu i najkvalitetnije sa vrhunskim performansama.Uostalom sta da ti pricam,znas i sam.

Poslednja izmena:
Eve me prijatelju.Tu sam ali sam slabije aktivan.Moracu samo malo da te ispravim.I jesi i nisi u pravu.Primer,Rampage Formula sa novijim serijama biosa dostize i preko 600 FSB sa Dual Core arhitekturom dok Quad ide i do 540 FSB..Ja sam postigao 530 FSB na boot screen dok ulaz u win nisam dobio iz razloga memorije koja me kolje ,objasnio sam malo ivise gore.Imas primera na xtreme systemsu ako meni ne verujes..Takodje znas da DFI X48 isto tako moze da postigne jako velik FSB...Nezaboravimo da se razlika pomera u korist X48 kad uzmemo u obzir DDR3 platformu.Najveci FSB koji ploca ima trenutno drzi rekord Rampage Extreme.Znaci procentualno moze se reci da je P45 zaista mozda i bolji chipset (u odnosu na opredeljenje za razlicitu platformu) za postizanje veceg FSB-a ali isto tako ne mora ni da znaci.Napomenucu da se novije revizije X48 chipset-ova kako na DDR2 tako i na DDR3 plocama ponasaju malo drugacije od onih prvih serija na koje smo navikli.
P.S.Ploca je stvarno odlicna,a eto vidis,vecina ljudi ima predrasude prema Gigabyte.A ja mogu za sigurno da kazem da su im ploce bar za Nehalem platformu izuzetno kvalitetne ako nisu i najkvalitetnije sa vrhunskim performansama.Uostalom sta da ti pricam,znas i sam.

Pa pazi. ,)

pod 1: ti prichash o FSB-u pri ulasku u win i eventualno o benchovanju, a ja ti pricham za svaki dan, stabilno. recimo ja videh SS na nekom isto testu ovog GA 540FSB izvrteli mark 2006 sa q9450

pod 2: u inostranstvu je dosta kvalitetniji HW, kako plocha tako i ostalo, znash i sam, seti se samo nashe polemike oko klokovanja moje ex nv680i ploche (P5N32-e sli), likovi na netu su izvlachili 500FSB kao od shale, a ja sam jedva 425mhz, a plus oni imaju brdo love i mogu da biraju primerke i da se izivljavaju. Evo recimo ja video na netu na jednom testu kako su uspeli stabilno dualca da teraju na 572MHz na ovom Gigabajtu, a ja nisam uspeo vishe od 535 itd itd. al da ne idemo mnogo u off sa dualcima, ovde se pricha o ubrzavanju i stabilnom radu q9550 :) i za to je po meni trenutni shampion GA za ove pare (a bogami dere i skuplje)

pod 3: kako te kolje memorija kad imash na 1200MHz, poteraj ti to sinhrono :)

:bottle:

Nabacih modovani BIOS za moj P5Q-E i izbacio jedan modul od 2gb DDR-ke i evo sta sam dobio...

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=674616

4.207Ghz @ 1.456V (IDLE), jos nisam probao stabilnost (a cisto sumnjam da ce je biti kako bog zapoveda) ali valjda cu veceras malo isprobati. Cenim i da ce mi temperature biti daleko od zadovoljavajucih!!!

Pa pazi. ,)

pod 1: ti prichash o FSB-u pri ulasku u win i eventualno o benchovanju, a ja ti pricham za svaki dan, stabilno. recimo ja videh SS na nekom isto testu ovog GA 540FSB izvrteli mark 2006 sa q9450

pod 2: u inostranstvu je dosta kvalitetniji HW, kako plocha tako i ostalo, znash i sam, seti se samo nashe polemike oko klokovanja moje ex nv680i ploche (P5N32-e sli), likovi na netu su izvlachili 500FSB kao od shale, a ja sam jedva 425mhz, a plus oni imaju brdo love i mogu da biraju primerke i da se izivljavaju. Evo recimo ja video na netu na jednom testu kako su uspeli stabilno dualca da teraju na 572MHz na ovom Gigabajtu, a ja nisam uspeo vishe od 535 itd itd. al da ne idemo mnogo u off sa dualcima, ovde se pricha o ubrzavanju i stabilnom radu q9550 :) i za to je po meni trenutni shampion GA za ove pare (a bogami dere i skuplje)

pod 3: kako te kolje memorija kad imash na 1200MHz, poteraj ti to sinhrono :)

:bottle:

Nema veze dal je za ulaz za win ili za stabilnost.Generalno se prica menja svakako sa novijim biosima gde je izvodljivo dobiti stabilan fsb kao i sa novijim revizijama samog chipset-a,recimo i sa Quadom preko 500.Zato sam ti i rekao da pogledas i na xtreme systemsu.Drugo,FSB je veci na DDR3 platformama,ako si testirao siguran sam da si i sam zapazio.Na plocama sa X48 chipsetom sa DDR2 memorijama se postize manji FSB nego li sa plocama sa DDR3 memorijskim interfejsom.Znaci pomera se granica kako stabilnog FSB-a tako i za bench.Svakako je veci potencijal.

Sto se tice memorije nije problem u brzini vec u latencijama i sublatencijama,SKEW klokovima i samoj kompatibilnoscu sa plocom tj sa X48 chipsetom.Kako se FSB pomera na vise memorija postaje nestabilnija bez obzira na klok,moze da bude i downclockovana nema veze...

Sto se tice ploce,svakako i ja dajem glas da je stvarno extra.Inace kod GA mi se nesvidja naponska sekcija i to je ono sto me najvise odbija!

P.S.Evo recimo dokaz o vecem potencijalu FSB-a svakako_Ovoliki FSB na Rampage Formuli bar ovde na forumu jos niko nije postigao a moguce ga je dobiti i daleko veci samo trebaju odredjeni uslovi za to..Naravno i sam vendor se za to potrudio tako da je Rampage dobila na jos boljim performansama :

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=529368

Nema veze dal je za ulaz za win ili za stabilnost.Generalno se prica menja svakako sa novijim biosima gde je izvodljivo dobiti stabilan fsb kao i sa novijim revizijama samog chipset-a,recimo i sa Quadom preko 500.Zato sam ti i rekao da pogledas i na xtreme systemsu.Drugo,FSB je veci na DDR3 platformama,ako si testirao siguran sam da si i sam zapazio.Na plocama sa X48 chipsetom sa DDR2 memorijama se postize manji FSB nego li sa plocama sa DDR3 memorijskim interfejsom.Znaci pomera se granica kako stabilnog FSB-a tako i za bench.Svakako je veci potencijal.

Sto se tice memorije nije problem u brzini vec u latencijama i sublatencijama,SKEW klokovima i samoj kompatibilnoscu sa plocom tj sa X48 chipsetom.Kako se FSB pomera na vise memorija postaje nestabilnija bez obzira na klok,moze da bude i downclockovana nema veze...

Sto se tice ploce,svakako i ja dajem glas da je stvarno extra.Inace kod GA mi se nesvidja naponska sekcija i to je ono sto me najvise odbija!

P.S.Evo recimo dokaz o vecem potencijalu FSB-a svakako_Ovoliki FSB na Rampage Formuli bar ovde na forumu jos niko nije postigao a moguce ga je dobiti i daleko veci samo trebaju odredjeni uslovi za to..Naravno i sam vendor se za to potrudio tako da je Rampage dobila na jos boljim performansama :

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=529368

na netu ima sharenila vezano za rampage extreme, pochev od toga da likovi se pate da izvuku preko 450 pa do toga da izvlache 600fsb kao od shale i to kao stabilno (bez SS sa ekim torture testom).
al ovo mi je najjache:

Robilar would you recommend this over a Rampage Extreme. Also how far do you think this could push a Q9550 C1?

a robilar odgovara: Seeing as I owned a rampage extreme, I'd have to say yes to the UD3P.
First its light years cheaper (less than half the price..., actually a third of the price in the US!)
Second, it uses DDR2 and supports up to DDR2 1366. The only platform that actually takes advantage of DDR3 (in terms of providing increased performance over good quality DDR2) is X58. Otherwise, this board will take blazing fast DDR2 at tight timings.
Third, it will do north of 500 FSB with a quad (including your C1 9550). My rampage extreme topped out at 490FSB with two different quads. Still decent but for a $430 motherboard requiring more expensive DDR3?
the low multi 45nm quads are tailor made for this board. with an 8.5x multi and the ability to do 500 fsb (as long as you have ram that will do 1000mhz in 1:1 ratio), there is the potential to do north of 4ghz with a Q9550, especially on water.

A robilar bash i nije neki pacer oc-er ;)

Umesto sto se tu raspravljate sto jednostavno ne priznate da su ploce iste kao CPU-i...
Isti modeli nekad mogu da imaju drugacije performanse zbog razlicitog kvaliteta cipova koji se stavljaju na njih...
Valjda je ista logika sa cipovima na maticnim kao i sa CPU-ima. Nekad dobijes kvalitetniji primerak a nekad krsh, tako to ide.

U svakom slucaju, svidja mi se ova vasa rasprava... dajte jos...

P.S. cek da odem po kokice i colu :D

@imenjak

sve to stoji, al hocu da kazem da sa ud3p nema greshke, svaka gura debelo preko 500fsb, a to je najbitnije za ubrzavanje q9550, shto je ovde i tema :)
eno i gomila WR-a sa njom postignuto. DDR2 na neshto oko 1660MHz @cl5, ako se ne varam :)

Da to se secam jos pre vise od godinu dana sam video da UD3P drzi svetski rekord u OC-u DDR2 memorije. Tu ima neka fora kako UD3R/P nemaju DDR2 memorijski kontroler, nego neki modifikovani DDR3 kontroler da bi DDR2 mogao da radi na njemu... tako sam barem citao nesto davno...

Cak i kad pogledas CPU-Z listu rekorda uglavnom u prvih 10, barem 8 likova ima UD3R/P - vise P nego R :D

@demios

Pazi kad sam siguran da bi sa Gigabyte GA-EP45-EXTREME imao stabilnih 4.6 Ghz sa mojim CPU-om sudeci po svemu do sad sto sam video za tu plocu.Plus ja imam vodeno,ko zna mozda bio se jos malo iznenadio.Nego kazem opet,ima jedno ali.Skeptican sam sto se tice naponske sekcije jer sam se mnogo puta uverio koliko je losa.Znaci vdroop ne da doprinosi samo upropascenju CPU-a vec i nestabilnosti samog sistema a to kod Ausosvih vrhunskih ploca nema.Eventualno vdrop ali on je totalno bezazlen.
P.S.Da se pate da izvuku sve je moguce,pitanje je samo kakvi su to OC-eri:D
Rampage Extreme je neprevazicedjena ploca za Socket 775.Pocev od kvaliteta do samih performansi.Postoji mogucnost da ima i losijih primeraka kao sto ima i nekih extremnijih.Ja sam vidjao na netu da je lik sa tom plocom i Core 2 Duo izvlacio i 700 FSB,za nepoverovati..Na zalost nemam pojma gde sam to video da sad linkujem tako da stoji da mi verujes na rec.
Da neidem dalje u off,Gigabyte je sasvim ok,nisam nikad imao neke teske predrasude ali verujem samo Asus-u bar sto se tice ploca za LGA 775.

Vezano za temu,

ko ima Q9550 a zeli da promeni ili uzme plocu ja bih ga savetovao bas na Gigabyte GA-EP45-EXTREME iz razloga ako trazi performanse tj visok FSB i stabilan clock za svaki dan jer Q9550 nema bas tako ni velik multiplier tako da je to sve u svemu dobar potez.

@miloshs

Niko se neraspravlja,mi smo kolege i samo polemisemo i dopunjujemo se raznim informacijama kako i iskustvom.;)

Poslednja izmena:
@imenjak
naravno, samo razmenjujemo mishljenja i iskustva u cilju pomaganja drugima, a bogami i jedan drugome :), kakva crna prepirka

@pcbeast
ama znam ja da ti volesh te mesarske ploche :) sa puno faza i 3kg bakra, ali kazem ti imao sam u isto vreme i extreme i ud3p, i bash iz razloga ultra stabilnih napona i UD3 tehnologije sam i odabrao UD3P, a extreme prodao zetu za 100e. shto se tiche fsb-a skoro su isti, ako ud3p nije i bolji, jedina zamerka je cviljenje naponske, al who cares ako radi, ako je stabilan napon i ako se ne greje nishta specijalno. jer nije sve u fazama i bakru, ima neshto i u srcu :)
a ti mi sad reci da li bi drzao tvoj cpu na extremu u biosu na 1.6v, na leru imao 1.56v, a on load 1.488v za tih tvojih 4.6ghz (primera radi, ne tvrdim da mu treba bash toliko napona), pa ti vidi koliki je i vdrop i vdroop (ne postoji u biosu Loadline calibration). na ud3p stavish 1.425v, u leru i on load imash 1.408v zakucano (LLC on).
i za 130e koliko koshta plocha je monstrum za bilo koji cpu i bilo koju memoriju, nema potrebe davati 170e za extreme, po meni, koji je za nijansu loshiji.
shto se tiche rampage, ja lichno nikad ne bih dao tolike pare za matichnu plochu, ali nikada, plus eto i sam kazesh da ima razlichitih primeraka pa biosi pa revizije, sa GA nema da omashish, v1.0 i kida :) ne bitno koji bios, ne bitno koja memorija, a probao sam ih barem jedno 5 varijanti.

imao sam tu p45 extreme plocu sa modovanim hladjenjem i otpilanim bakarnim cevima i nije mi lose radila...nisam ni znao da ima toliki vdrop pored toliko faza na njoj

Ma nije fora da se kladis tako, kad znas da se lozim na UD3R/P :d
Vidim ja da ce uskoro biti na prodaju P5Q-E+E5200, od prodaje uzem UD3R/P, a ostatak u fond za bajsikl! Al dacu ovom Asusu jos malo fore da se izigram...

Tebi će se sledeća slika, garantovano, brda dopasti:
ziso5z.jpg

Kao i ova sigurno:
rvdaio.png

Što se tiče PLL, dosta sam vremena potrošio u razmeni poruka sa LSDMEASAP na tweaktown forumu, pošto i ja sam imam ud3p ploču. Inače on je Gigabyte expert.
Njegov savet mi je bio da zakucam pll na 1.5V a cpu termination dignem sa 1.2V što je default, na maks 1.3V. Za sve OC do 400mhz FSB sa Q9550 E0 nije potreban veći napon za cpu pll a cpu term. može da se poveća za 0.04/8V. Takođe, on tvrdi da default voltage za Q9550 od 1.250V je sasvim dovoljna voltaža, što mogu, iz ličnog iskustva da potvrdim.

Eh sada... za 400+mhz fsb... to je već zaista stvar ploče i samog procesora ali i ram memorije itd.

Elem, koga zanima da vidi kako su drugi likovi uz pomoć, gore spomenutog zaista ekstra lika, oc-uju Q9550 mogu da kliknu ovde. Takođe, evo još jedan link do teme sa Templates za MIT BIOS-a na Gigabyte pločama. Ima template-a za chipsets od p31 do X58.

Svako dobro i srećno. ;)

Poslednja izmena:
Koristim Intel Core 2 Quad Q9550, pokusao sam da ga malo overklokujem i postigao sam zadovoljavajuce rezultate.

Moje komponente:
MoBo:XFX nForce 780i SLI;CPU Intel Core 2 Quad Q9550; RAM:OCZ TECHNOLOGY 4GB 1200MHz; VGA: ATI 1950 Pro;HDD: WESTERN DIGITAL Raptor 300GB 10k 16MB; Case: CHIEFTEC LBX-02B-B; I vrlo bitna stvar koja mnogo znaci je napajanje 1020W koje ja koristim!!!

Od 2.83 MHz > 4.037 i maksimalnim FSB-om do 475 i dobio 4.037, a sto se tice temperature 42 stepena.

Eto to je moja masina koja sada stabilno radi za svaki dan. Pozzzdrav

Koristim Intel Core 2 Quad Q9550, pokusao sam da ga malo overklokujem i postigao sam zadovoljavajuce rezultate.

Moje komponente:
MoBo:XFX nForce 780i SLI;CPU Intel Core 2 Quad Q9550; RAM:OCZ TECHNOLOGY 4GB 1200MHz; VGA: ATI 1950 Pro;HDD: WESTERN DIGITAL Raptor 300GB 10k 16MB; Case: CHIEFTEC LBX-02B-B; I vrlo bitna stvar koja mnogo znaci je napajanje 1020W koje ja koristim!!!

Od 2.83 MHz > 4.037 i maksimalnim FSB-om do 475 i dobio 4.037, a sto se tice temperature 42 stepena.

Sta li ce tebi napajanje od 1kW???
ccc :lupko:

Moje komponente:

kvalitetno napajanje od 620w bi teralo identichno tu tvoju makinu.
a ti bi mogao neki SS da okachish na kome se vidi barem 1h nekog torture testa, recimo linx-a, i da vidimo koliko ti je stabilan na recimo 4ghz.

Drugari sve ja to znam i da mi je ATI 1950 nije u skopu ssa Nvidia. Planiram da uzmem XFX 295 x2 pa cu tad da vidim zasto ce mi toliko napajanje.

U ostalom samo sam rekao na koliko sam ga podigao i radi mi vrlo stabilno i nisam ovde da bih se takmicio sa nekim, nego cisto iz moje volje :p:p:p

Znaci u sustini nisi, cim te mrzi da okacis najobicni screen od CPUZ-a.

Znam da nije meni upućeno pitanje, odnosno komentar...

684011.png

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=684011 << link do cpuz validatora.

ali bez obzira, sinoćni "rad" od pola sata i 4 sata torture(mrzelo me je da duže čekam i da odmah odgovorim, nemam SS iz Prime95, imam samo ovo:
temps.jpg

noćašnje idle temperature. Load sam zaboravio da SS-ujem. Ali... najtoplije jezgro je bilo 41°C. Dobro, istina, noćas je bilo vrlo prijatno :D

p.s. zanemarite senzore na jezgrima 3 i 4... zakucani su, reaguju samo kada temp. predje te temperature(intel ionako kaže da su svi ovi sw za merenje temperature netačni do 50°C) :d

Dakle nemas nista :) Osim toga sto idle temp nisu bitne (a eto sam si napisao da znas da se nista ispod 50c ne 'garantuje'), tih 22c na jezgru mozes postici samo ako je sobna ispod 15C ili senzor neispravan (sto je veca sansa). Senzori su tacniji sto je temperatura veca.

Poslednja izmena:
Dakle nemas nista :) Osim toga sto idle temp nisu bitne (a eto sam si napisao da znas da se nista ispod 50c ne 'garantuje'), tih 22c na jezgru mozes postici samo ako je sobna ispod 15C ili senzor neispravan (sto je veca sansa). Senzori su tacniji sto je temperatura veca.

Čemu negativnost, dobri moj?
Da želim da se bavim ozbiljno overclock-om, ne bih koristio ovaj procesor, niti bih imao 4x2GB a pogotovo ne vazdušno hladjenje i onda sve to u jednom od najprosečnijih kućišta(gledano za hladjenje).

Cpuz validator je, bar za mene, dovoljan uspeh, jer se uspešno boot-ovao Windows, aplikacije normalno se otvaraju, igrica(jedina koju imam instaliranu je Medieval 2) takodje normalno radi.

Znam da Prime95, Linx, IBT i SS iz istih su u ozbiljnim OC krugovima jedini merodavni dokazi uspešnog overclock-a... ali sa svojih mizernih 3.5ghz ja sam daleko od "ozbiljnog oc-era"... meni je ovo bio prvi OC sa 45nm quad procesorom.

BTW, noćas je bilo, verovatno oko 15°C, vrlo prijatno za OC... a to sam već napisao u prethodnom postu.

Pozdrav.

Zasto mislis da je bilo sta negativno?
Samo sam ti skrenuo paznju, kako na senzore, tako i validaciju. Drugim recima, nije bilo potrebe da kacis ss sa idle temp, mogao si samo da ih napises, ako si vec osecao potrebu. Dakle iste nisu bitne ni za sta, htedoh da skrenem paznju i zao mi je sto si mislio da sam negativano nesto tebi uputio. :wave:

edit: btw, sa linx-om mozes 'odraditi' test stabilnosti za 15ak minuta. Naravno, nece biti maximalno stabilno ali sasvim dovoljno za svakodnevnu upotrebo a pogotovo ako ne radis nesto veoma bitno.

Poslednja izmena:
Vendetta 2

Imam maticnu plocu:
ASUS P5Q-E
INTEL Q9550 (E0) o/c 3.5GHz

Procesor sam opteretio sa Linx. Times to RUN 100 .

Navodim temperature(merene HWMonitor, realtemp ):
IDLE :43, 42, 41, 41

MAX: 70, 70, 65, 65

SYSTIN max: 38
CPUTIN max: 61
AUXTIN max 33

Posto su mi temperature delovale povisoko otvorio sam kuciste (dok je Linx i dalje radio - najtoplije jezgro je bilo 67 stepena) i rukom opipao hladnjak koji je ajde da kazem jedva i mlak bio. Potom sam drzao ali bas drzao prst na samim vrucim cevima i plocici koje nalezu na CPU koje takodje uopste nisu bile vrele vec mlake.

Posle sam opipao hladnjak P45 koji je bio vreo pa sam i sklonio ruku.

Dali je moguce da program ne ocitava korektno temperature ?

Ostala podesavanja:
FSB 412
CPU Voltage: 1.18
DDR Voltage 2.1
DDR 1033Mhz
Ostalo stoji na AUTO jer ne znam koje vrednosti treba uneti. Pozdrav.

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=715649

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno