Šta je novo?

Ubrzanje Q9550

Stiže mi jedan Cherry pick Q9550 ovih dana pa me interesuje koliki su vaši VID-ovi na Q9550?

Poslednja izmena:
Ja sam za moj gledao ranije kada sam ga kupio i bio je medju zahebanima, prvi put kada idem do Nisa gde mi je kutija provericu pa cu da napisem.

Kako vam se ovo čini? :d

Prilozi

• q9550VID.jpg
    q9550VID.jpg
    29.8 KB · Pregleda: 161
:d
Ne prodajem ništa, samo se hvalim.
Nabacio sam sliku zbog VID-a. CPU je još uvek na vazduhu. za desetak dana ga polivam.

Poslednja izmena:
Pozdrav svima,
imam doticni procesor i zeleo bih (ako moze) da ga doteram do nekih 3.8Ghz
stabilnih. Vidim da ljudi ovde, kao i na drugim forumima ovo nateraju "bez problema" ,
pa rekoh kud svi Turci tu i celavi Mujo:D
Nasao sam neko pocetno setovanje ali mislim da to treba jos mnooooogoo
da se pegla da bi se dobio konacan rezultat. E sad imam par pitanja u vezi nekih podesavanja Biosa i oko temperatura koje dobijam.

Ovako mi izgleda neko pocetno setovanje
(zbog meni lakseg shvatanja koristicu oznake iz mog biosa)

Cpu frequency 450x8.5
Cpu Vcore 1.225
Cpu Term 1.30
Cpu PLL 1.50
Cpu Reference 0.863

MCH core 1.30
MCH Reference 0.863
MCH Dram 0.750
ICH I/O 1.50
ICH core 1.10

Uleteo je u Windozu bez problema, pa rekoh da pustim neki test da vidim kako se sve to ponasa. Pustio sam Prime95 Blend, ali temperature mi se nisu svidele, tj.
temperatura nultog jezgra je bila mnogo iznad drugih pa sam prekinuo test posle nekih 10ak minuta. Citao sam da na idle temperature oce da variraju ali da pod full load-om se donekle izjednace i zato me je sve to zbunilo. Evo i par slika
prva slika je kad je radjen test, a drugu sam sad opalio cisto da se vide specs Cpu-a

Par pitanja u vezi temperature

1. Zasto prikazuje nulto jezgro da je toplije od ostalih pri full load-u??

2. Da li je razlog ovako visokih temperatura lose setovanje biosa(vrlo moguce) ili ogranicenost air flowa u kucistu i isijavanje toplote graficke??

Evo i slike kucista, zbog lakseg tumacenja

Eto tako, malo da razmisljate i pomognete noobcini da natera ovo na 3.8:D
Hvala unapred,
pozz:smoke:

P.S. ako treba jos neki SS ili neka druga podesavanja iz biosa, viknite :D

Poslednja izmena:
Ovde nesto nije uredu, ne mozes da imas tako velike temperature pri naponu od 1.200v, narocito ne tako veliku razliku medju jezgrima?
Iskren da budem ne znam kakava je taj hladnjak sa performansama ali 1.200v i klok 3.8ghz su skroz ok i nebi trebalo da prelazi 65c narocitio ne kada se testira Prime95 programom, LinX je dosta bolji pokazatelj stabilnosti i daleko manje vremena mu treba, 75 prolaza sa kompletnim zauzecem memorije je sasvim dovoljno za svakodnevnu upotrebu.
Sve u svemu nista ti nisam pomogo:D

Evo da se ja vrnem sa još jednim pitanjem.

Nesrećnim slučajem sam izgubio setovanja za OC, podesio sam po sećanju, ali LinX zabada (ceo komp) posle oko pola sata. Kome fali napona?

Kakvo pitanje. Cim pogledam u pasulj javljam ti. :laugh:

Pa čim zabada, nešto ne štima.

Znam da je ranije radio na FSB445x8.5, LinX je prolazio jako dugo (par sati), a sad zapuza posle oko pola sata.

Okej ali zashto je prva asocijacija napon ?

"ranije" i sada nije isto, ali me zaista interesuje na osnovu chega mislish da je napon ?

Pa ovako. Pre mesec i kusur dana su dobri ljudi na bench forumu meni pomogli da izvučem maksimum iz svoje konfe. Kada sam završio testove, sačuvao sam profil u BIOS-u i kada mi je par puta trebalo da obradim neki video material, učitavao sam taj profil, i po završetku posla vraćao na deff. Znači OC'ovan je radio ukupno nekoliko sati.

Pre neki dan bila žestoka grmljavina u lozani, a ja nisam na vreme isključio LAN kabal, pa se ploča zaglupela (vrte se kuleri ali ne baca sliku), pa sam bio prinuđen da uradim CLR_CMOS. Tada sam izgubio zapis sa OC'ovanim parametrima.

Pretpostavljam da je napon zato što dok sam tražio "optimalnu frekvenciju" stalno je falilo napona čipsetu. Tako je i ovaj put bilo. Povećao sam napon čipseta sa +100mV na +150mV, FSB sa podigao sa deff-a na 0.05V (kolko tačno neznam, znam da je jedan korak više) i podigao sam napon memorije za 0.05V. Sada LinX prolazi oko 1 sat (+/-15min.) i završi se greškom a ne zabadanjem kompa. Sada mi pada na pamet da nešto ne štima oko memorije (tajminzi).

Ovde nesto nije uredu, ne mozes da imas tako velike temperature pri naponu od 1.200v, narocito ne tako veliku razliku medju jezgrima?
Iskren da budem ne znam kakava je taj hladnjak sa performansama ali 1.200v i klok 3.8ghz su skroz ok i nebi trebalo da prelazi 65c narocitio ne kada se testira Prime95 programom, LinX je dosta bolji pokazatelj stabilnosti i daleko manje vremena mu treba, 75 prolaza sa kompletnim zauzecem memorije je sasvim dovoljno za svakodnevnu upotrebu.
Sve u svemu nista ti nisam pomogo:D

Posle par dana googlanja problema i sizenja totalnog:S:
odlucio sam se na par stvari. Kupio sam novu AS5 i ponovio stavio kuler
ali prica je i dalje bila ista, 50C na idle, nebitno jel default ili OC, on je zakucao
na toj temperaturi:mad:
Onda mi je palo napamet da skinem jednu stranicu sa kucista, i gle cuda
temperatura je pala na 39C !!!!:D Sto ce reci da mi je kuciste furuna i da bi trebalo
uzeti novo sa boljim protokom vazduha.(a i novi kuler):D

E sad sam se malo poigrao sa OC, i dobio sledece rezultate na slici.
Iz prilozene slike se vidi da su jezgra dosla na sasvim prihvatljivu temp
i da nisu velika odskakanja izmedju njih, ali.....

kad sam namestio ovo setovanje u BIOS-u i izasao iz njega, dobio sam dva zvuka
jedan kratki i jedan duuuuuugacki?!?!? Znam da je ovaj kratki zvuk da je sve u redu
ali ovaj dugacki me buni zato sto je Linx prosao bez problema.

Prilozi

• linx751.png
    linx751.png
    243.7 KB · Pregleda: 88
evo mog pokusaja

molio bih nekog da mi malo pomogne kako da sredim memoriju

memorija je trenutno na auto (5:6), imam 4 x 1 gb gail ali razlicite serije

mislim da ne bi trebale da prave problem posto su vrlo slicne

2x 1 gb Geil PC2-6400 CL5-5-5 DDR2 1000 BD Value pack 1.8~1.9v
2x 1 gb Geil PC2-6400 CL5-5-5-DDR2 1066 BD Evo One 1.8v

FSB 1600
Core Voltage 1.164

hvala

izvinjavam za losi screen shot radim preko remonta

Prilozi

• q9550oc.jpg
    q9550oc.jpg
    239.1 KB · Pregleda: 75
  • q9550oc mem.JPG
    q9550oc mem.JPG
    461.9 KB · Pregleda: 64
Posle par dana googlanja problema i sizenja totalnog:S:
odlucio sam se na par stvari. Kupio sam novu AS5 i ponovio stavio kuler
ali prica je i dalje bila ista, 50C na idle, nebitno jel default ili OC, on je zakucao
na toj temperaturi:mad:
Onda mi je palo napamet da skinem jednu stranicu sa kucista, i gle cuda
temperatura je pala na 39C !!!!:D Sto ce reci da mi je kuciste furuna i da bi trebalo
uzeti novo sa boljim protokom vazduha.(a i novi kuler):D

E sad sam se malo poigrao sa OC, i dobio sledece rezultate na slici.
Iz prilozene slike se vidi da su jezgra dosla na sasvim prihvatljivu temp
i da nisu velika odskakanja izmedju njih, ali.....

kad sam namestio ovo setovanje u BIOS-u i izasao iz njega, dobio sam dva zvuka
jedan kratki i jedan duuuuuugacki?!?!? Znam da je ovaj kratki zvuk da je sve u redu
ali ovaj dugacki me buni zato sto je Linx prosao bez problema.

nikako ne moze da ti valaj ta temperatura, prva 2 jezgra su presla granicu stabilnosti a zadnja su na granici a da si pustio 200 testova osecam da bi preslo i 85c nikako to ne valja...ne bi trebalo nijedno jezgro nikako da ti predje 71-72 pa i posle 100 testova... al sobzirom na klok...treba i dosta napona pa su temperature i ocekivane...mozda da poradis na hladjenju?

Poslednja izmena:
nikako ne moze da ti valaj ta temperatura, prva 2 jezgra su presla granicu stabilnosti a zadnja su na granici a da si pustio 200 testova osecam da bi preslo i 85c nikako to ne valja...ne bi trebalo nijedno jezgro nikako da ti predje 71-72 pa i posle 100 testova... al sobzirom na klok...treba i dosta napona pa su temperature i ocekivane...mozda da poradis na hladjenju?

Koliko sam citao kako ljudi testiraju stabilnost sistema, mislim da mi 200 krugova u Linx-u nije potrebno,) A sto se tice hladjenja, radim na tome, ovih dana prebacujem
sve u novo kuciste pa cemo videti kako ce se onda ponasati ;)

U nekoj praksi koliko sam citao po forumima ako procesor izdrzi bez restarta i blokiranja kao i ok rezultata nakon 20 testova LinX-a ili Intel Burn testa sa temperaturama jezgra ne vecim od 69-70c trebalo bi da je sasvim stabila za 24/7 upotrebu jer to opterecenje ce retko koji drugi softver moci da primeni na CPU.

X48-DQ6 i GA-EP45Extreme

X48-DQ6 ima FSB Wall tacno na 445 fsb-a tako da sve preko toga sta god da uradite sa bilo kojim procesorom nema sanse da dobijete stabilnost.Proverio milion puta.Sto se tice GA-EP45Extreme nemoj neko da se za**** kao ja pa da je uzme to je toliko losa ploca da cete izgubiti i pare i zivce,takodje sam je licno isprobao milion puta dok je nisam prodao a sto se tice Gigabyte GA-EP45-UD3P izgleda da stvarno moze da izgura 4-4.2Ghz za Q9550.Nisam je imao u rukama radi testiranja ali to me podseca na onaj fenomen sa ASUS Commando plocom jeftina a bolje se pokazala od mnogih skupljih overclokerskih ploca.Svi koji imaju X48-DQ6 nemoj dzabe da je forsirate nema sanse dalje od 445 FSB-a da dobijete potpunu stabilnost(Prime95,linX,IntelBurn,OCCT).

X48-DQ6 ima FSB Wall tacno na 445 fsb-a tako da sve preko toga sta god da uradite sa bilo kojim procesorom nema sanse da dobijete stabilnost.Proverio milion puta.Sto se tice GA-EP45Extreme nemoj neko da se za**** kao ja pa da je uzme to je toliko losa ploca da cete izgubiti i pare i zivce,takodje sam je licno isprobao milion puta dok je nisam prodao a sto se tice Gigabyte GA-EP45-UD3P izgleda da stvarno moze da izgura 4-4.2Ghz za Q9550.Nisam je imao u rukama radi testiranja ali to me podseca na onaj fenomen sa ASUS Commando plocom jeftina a bolje se pokazala od mnogih skupljih overclokerskih ploca.Svi koji imaju X48-DQ6 nemoj dzabe da je forsirate nema sanse dalje od 445 FSB-a da dobijete potpunu stabilnost(Prime95,linX,IntelBurn,OCCT).

slazem se sa tobom da x48 dq6 nije neshto za oc kvadova, kao i to da je ep45 ud3p super za isto. ali se ne slazem sa tobom da je ep45 extreme ******. ne znam shta si joj ti radio, ali lichno sam je testirao kao i user presretach i izvukli smo 517fsb linx stabilno sa q9550, a frekvencije su ishle debelo preko 4ghz. jedina zamerka je nepostojanje loadline calibration opcije u biosu i zbog toga napon zna dobrano da se sroza pod optercenjem, al kome to ne smeta...
uosptalom pogledaj samo na netu koliko svetskih rekoda je postignuto na istoj. od te dve ploche nema bolje za OC chetvorojezgaraca.

Tu nesto nije kako treba. Dosta ljudi je teralo na 500+, ja sam je testirao na 500. To sto tvoja kombinacija nije htela na vise od 445 ne znaci da je to pravilo.

A sto se P45 Extreme tice, nedavno procitah da je na jednoj (doduse T, DDR3 verzija), oboren MaxFSB rekord. Jednostavno, nema pravila, obicni korisnici imaju previse mali uzorak da zakljucak o nekoj ploci bude konacan i relevantan.

Drugo je terati sto veci fsb a drugo je imati stabilan racunar 24/7.X48-DQ6 moze da ide do 515 FSB ali to moze da posluzi samo za super pi a nikako za ozbiljan rad a sto se tice GA-EP45 Extreme to nikad nece biti dobra ploca a u moj prilog govori i stalan pad njene cene sto nije slucaj sa dobrim plocama.

Drugo je terati sto veci fsb a drugo je imati stabilan racunar 24/7.X48-DQ6 moze da ide do 515 FSB ali to moze da posluzi samo za super pi a nikako za ozbiljan rad a sto se tice GA-EP45 Extreme to nikad nece biti dobra ploca a u moj prilog govori i stalan pad njene cene sto nije slucaj sa dobrim plocama.

ti ochigledno nemash pojma shta je to linx.
uzmi pa prochitaj celu temu.

Poslednja izmena:
Vrh Dno