Šta je novo?

Zračak nade na pomolu za AMD

Vidis za to nisam znao, to je korak u dobrom pravcu. HP znam da ima masine sa AMD-om.

Nazalost iako postoji ponuda sa AMD-ovim processorima, kod njih je takav "mentalitet". Pita mene taj isti rodjak iz amerike imam li neki racunar za njegovu devojku, kao da moze da igra Sims2. Ja sam tad imao jednu masinu sa Athlonom SledgeHammer 2800+. On je u mene gledao kao da hocu da mu prodam Cyrix, a ne sasvim brzu masinu, cak je i pitao mogu li da mu nadjem neku masinu sa Hyper Threadingom, posto je on imao jednu takvu, i radila mu je lepo.

Na kraju balade sam njegovoj devojci prodao tu istu masinu sa AMD-om i ona je prezadovoljna.

Taj tvoj rođak je jedan od upućenijih jer zna te pojmove "Hyper Threading" "Pentium D" veći deo populacije jednostavno ode u radnju kupi mašinu i ako posle nekog vremena padne sistem označe to kao pokvareno i bacaju , eventualno odrade reklamaciju . Kakve sam komentare čitao na Newegg-u it od onih koji su upućeniji nisam mogao da verujem , ali nažalost ni kod nas stanje nije mnogo bolje .

Taj tvoj rođak je jedan od upućenijih jer zna te pojmove "Hyper Threading" "Pentium D" veći deo populacije jednostavno ode u radnju kupi mašinu i ako posle nekog vremena padne sistem označe to kao pokvareno i bacaju , eventualno odrade reklamaciju . Kakve sam komentare čitao na Newegg-u it od onih koji su upućeniji nisam mogao da verujem , ali nažalost ni kod nas stanje nije mnogo bolje .

Da samo sto tamo odu plate da im se namesti dok kod nas ti isti pametuju :)

Komentar na svome mestu. I ajde sad ti ubedi njih da AMD ima bolji Price/Performance raito. Da im kazes ova masina je duplo brza, al kosta 30% vise od konfe sa recimo E2180. Oni ce znati da im je i 2180 dovoljan za "internet i mail", jos mozda Dell (ili cak i HP) daju neke bolje pogodnosti za Intelove masine.

Kako ih ubediti?

Intel je preziveo kobnu P4 eru gde je dosta zaostajao, ali se opet malo vise prodavao iako je bio skoro duplo skuplji. AMD nije u takvoj situaciji, zamalo da ga Phenom 1 dokrajci posle Core 2 Duo-a.

Poslednja izmena:
Ubeđujete ljude u nešto što ih ne interesuje. Njih te stvari ne zanimaju, bitnije im je ime i brend nego da li će im neka firma ponuditi 12% bolje performanse za iste pare. Ili se jednostavno zadovoljavaju šta im neko nudi za određenu količinu para i ne žele da eksperimentišu/isprobavaju/gube vreme sa nečim što bi koštalo isto, ali je brže, ili radi podjednako brzo, a košta manje. OK, ne kažem da se slažem sa time, ali šta je tu čudno i zar se ista stvar ne može sresti i u svim drugim industrijama, a ne samo u IT-u? Da im ta razlika nešto znači, sami bi se raspitali.

Stvar je vrlo prosta - visoka tehnologija je ekstremno jeftina. Postala je takva zato što je želela da se raširi u mase. I stoga se sada na nju gleda kao na koka kolu ili sprajt, nekst ili takovo, bambi plazmu i jafu. Ljudi troše neuporedivo više para na neke druge stvari, a komp je tu da radi posao. Dokle god jedan mainstream čip/procesor košta otprilike koliko 3 kilograma salame, 1 boks Knjaz kiseljaka, 4 mleka i 2 pavlake, to će biti tako :)

Mozda ima malo istine u ovome
AMD_SmarterChoice_logo.jpg

Mozemo ubedjivati ljude da je bolji ovaj ili onaj, ali nikako po nas ne bi valjalo da ostane samo ovaj ili samo onaj. Slazem se sa filipenkom, besmisleno je ubedjivati ljude u nesto sto ih ne interesuje. Zamislite da odete da kupite ves masinu, fen za kosu, gde ce vam prodavac odrzati predavanje o karakteristikama svakog modela ves masine ili fena za kosu sa sve uporednom analizom karakteristika. Ja bih se ziv smorio.
Uopste, ako nekoga interesuje nesto, taj ce se detaljno raspitati i uzeti najbolje za svoje pare. Svi mi volimo da prodjemo jeftinije, al' ako neko jednostavno ne zeli, zasto mu onda gurati njegove pare nazad u dzep.

Pa cak i da ostane jedna firma, cisto sumnjam da bi se puno promenilo. 20% bi skocile cene u vrh glave, a napredak bi se i dalje nastavio.

Zamisli situaciju da intel podigne cenu celeronimana na 100€, a za ostale modele da ne govorim. Ko bi to kupovao, znajuci da mu i postojeca komponenta radi dobro sa aplikacijama. Intel pljune pare da se napravi aplikacija(igrica) koja nece moci da radi na postojecem HW-u, opet ljudi ne bi kupovali (naravno bilo bi par freakova), i naravno intel bi prs'o. Nije tako kao sto mislis.

Da ostane jedna firma, cene bi postepeno skochile i do 100% i vishe, a napredak bi se usporio jedno 2-3 puta minimum... Monopol je jako opasna stvar i dobro je da to tamo znaju.

Dobra stvar je da takva firma kao shto je AMD vec ima toliko razvijenu tehnoloshku bazu da niko nece dozvoliti da propadne chak i ako bankrotira, vec ce je neko kupiti i nastaviti razvoj ili ce drzava da je nacionalizuje kao shto je bio sluchaj sa GM-om.

ne znam dal si chitao da se AMD uortachio sa arapima, i da para ne nedostaje za R&D

Evo jedne interesantne vesti.

AMD takes lead in discrete mobile GPU market

Navodno su sada na 53%, sto znaci da NVidia ipak pocinje da oseca posledice one serije gresaka sa defektnim cipovima. Porast prodaje za 87.3% u Q2 2009 je fascinantan podatak.

Svakako, ovo je relativno malo trziste, pa cak ni ovoliki skok nece znacajnije podici vrednost akcija, ali je opet zanimljiv razvoj situacije.

Da AMD ima konkurentniju mobilnu platformu, ovo bi se daleko ranije desilo. NVidija nema cime da parira recimo RV730 cipu, po pitanju odnosa cena/potrosnja/performanse (a recimo sa ovim cipom se moze solidno igrati u 1280x800). RV740 je jos bolji po tom pitanju.

Kao sto rekoh, ovo realno nije toliko veliko trziste da izvuce AMD iz finansijskih problema, ali jeste interesantan razvoj dogadjaja.

Nije toliko veliko trziste? Pa trziste laptopa je trziste sa najvecim rastom u poslednje dve godine i vec nekoliko kvartala premasuje prodaju desktopa.

Poslednja izmena:
Nije toliko veliko trziste? Pa trziste laptopa je trziste sa najvecim rastom u poslednje dve godine i vec nekoliko kvartala premasuje prodaju desktopa.

Mozda nisam bio dovoljno precizan... celokupno trziste laptopova jeste ogromno, sa stalnim rastom i potencijalom da nadmasi po prodaji desktopove, ali daleko veci deo prodatih laptopova ima neku integrisanu graficku kartu. Na taj mali procenat sam mislio. Realno, Intel drzi oko 60% celokupnog trzista, neki dodatni procenat ode na integrisana NVidia i AMD resenja, a AMD sada drzi nesto preko polovine ostatka.

Da AMD ima konkurentniju platformu (pre svega procesor) u laptop segmentu, i rezultati bi bili daleko bolji po njih, jer bi gotovo izvesno uz procesor prodali i graficku kartu.

AMD nikada nece imati "konkurentniju platformu" jer kada je cena ista, onda se uzima Intel jer je Intel, kada je AMD sporiji a jeftiniji, uzima se Intel jer za "malo vise para imas brzi Intel", kada je AMD brzi uzima se opet Intel jer "to je ipak Intel".

U svakom slucaju, mozda AMD napravi boom i na trzistu integrisanih resenja sa K10 baziranim procesorima koji bi trebalo da stignu uskoro nadam se....

AMD nikada nece imati "konkurentniju platformu" jer kada je cena ista, onda se uzima Intel jer je Intel, kada je AMD sporiji a jeftiniji, uzima se Intel jer za "malo vise para imas brzi Intel", kada je AMD brzi uzima se opet Intel jer "to je ipak Intel".

A onda se na to nakaleme jos i pregrevanje procesora, razne nekompatibilnosti, problematicni drajveri i bagovi u grafickim karticama. :)

U svakom slucaju, mozda AMD napravi boom i na trzistu integrisanih resenja sa K10 baziranim procesorima koji bi trebalo da stignu uskoro nadam se....

Sve i da stignu uskoro, sumnjam da ce ista znacajno promeniti. Prva naredna sansa da urade nesto vise od kaskanja za Intelom je Fusion, a on je jos uvek dosta daleko.

:D
so true :)

AMD takes lead in discrete mobile GPU market

Navodno su sada na 53%, sto znaci da NVidia ipak pocinje da oseca posledice one serije gresaka sa defektnim cipovima. Porast prodaje za 87.3% u Q2 2009 je fascinantan podatak.
A kolika je bila prodaja u Q1 naspram Q4/2008? (verovatno opala)

Svakako, ovo je relativno malo trziste, pa cak ni ovoliki skok nece znacajnije podici vrednost akcija, ali je opet zanimljiv razvoj situacije.
@milanbb, Discrete mobile GPU jeste malo trziste - to nije celokupno mobile GPU trziste (gde Intel i dalje vodi, a AMD ima manji udeo naspram Q1, nVidia veci).

A kolika je bila prodaja u Q1 naspram Q4/2008? (verovatno opala)

A kakve to realno veze ima? Mrzi me sada da to trazim, ali je prodaja opala svima u Q4, i to znacajno, a vest se odnosi na H1 2009. Uz to, vrlo je verovatno da ce se ovakav trend nastaviti makar jos dva kvartala, a mozda i puna cetiri, jer NVidia realno nema cime da ozbiljno parira mobilnim verzijama RV730 i RV740 (ne mislim prevashodno na performanse) do pojave GT300 derivata. Svi proizvodjaci su pripremili modele racunara zanovane na Radeonima koji ce se prodavati u sledecih sest meseci, a nove verzije ce se pripremati u tom periodu. Ne vidim da NVidia ima zeca u rukavu, ali je naravno sve moguce.

Uzgred, da li sada nekoga uopste cudi pojava GT218 kartica u retailu ;)

AMD nikada nece imati "konkurentniju platformu" jer kada je cena ista, onda se uzima Intel jer je Intel, kada je AMD sporiji a jeftiniji, uzima se Intel jer za "malo vise para imas brzi Intel", kada je AMD brzi uzima se opet Intel jer "to je ipak Intel"

Potpis materijal. :)

Sa druge strane, već u septembru stižu mobilni Nehalemi (23. valjda), tako da...

Nehalem nece moci da bude jeftin, tako da... (cemo gledati Core jos neko vreme)

Mobilni Nehalem će postati "razumno skup" baš u trenutku kada AMD bude trebao da izbaci mobilni K10 procesor. Tako će razlika u mobilnom segmentu biti još veća nego što je sada.

Mobilni Nehalem ce izaci mozda mesec dana ranije sa cenom iznad 300$ koja cak i da padne na 200$ podize ukupnu cenu laptopa. U odnosu na AMD 2009 roadmap, dva potpuno razlicita segmenta.

Sve sto AMD treba da napravi je K10 na 2.0-3.0GHz sa potrosnjom ispod 45W. Sto, sudeci po desktop procesorima, nece biti veliki problem.

Poslednja izmena:
Mobilni Nehalem ce izaci mozda mesec dana ranije sa cenom iznad 300$ koja cak i da padne na 200$ podize ukupnu cenu laptopa. U odnosu na AMD 2009 roadmap, dva potpuno razlicita segmenta.

Sve sto AMD treba da napravi je K10 na 2.0-3.0GHz sa potrosnjom ispod 45W. Sto, sudeci po desktop procesorima, nece biti veliki problem.

Ako smem da dodam, moraju da naprave i agresivnu marketinsku kampanju takodje!

Nehalem nece moci da bude jeftin, tako da... (cemo gledati Core jos neko vreme)
Pa ni Core nije jeftin. Bar ne oni koji su paralela Nehalemu.
Uz to, Nehalem mobile ce biti quad-core.

@Lammasu, da, da, AMD treba da napravi agresivnu kampanju - kad god su to uradili, ljudi su podivljali jer se PR nije obistinio - dok su cutali sa PhII, sve je bilo kao podmazano ;)

Dzaba im reklama, ne mogu da promene ime u Intel :D

@alfaunits: Pa bas na to sam i mislio, quad-core laptopi su retki i skupi i nikako ne spadaju u mainstream gde se moze ocekivati da ce AMD plasirati mobilne Phenom II derivate.

Poslednja izmena:
@milanbb
Ne mogu, doduse mozda bi mogli da se ofarbaju u plavo :p

Nego kad smo vec kod notebook-ova i Gpu-ova za iste, zna li neko sta bi sa AMD external graphics booster-om? Jel prihvatio to jos neko sem Fujitsu-Siemens-a?

Nazad
Vrh Dno