Šta je novo?

iPhone 3GS

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Priča svašta ovaj morbi... Kupio sam legalno telefon i posle mogu jeb.eno da uradim šta god hoću sa njim! Mislim WTF!

Pazi da nije! :D

Isto kao kao kupiš Windows u radnji, ti nisi vlasnik svoje kopije, već samo ovlašćeni korisnik. Ne sklapam takve ugovore sa mobilnim operaterima da bih dobio jeftinije zaključane telefone iz istog razloga zbog kojeg ne kupujem Windows - neću da mi drugi određuje šta ja mogu ili ne mogu da radim sa onim što je po prostoj logici moje vlasništvo.

morbius, grešiš. Kada kupiš Windows u radnji, ti jesi vlasnik svoje kopije. Sa svojom kopijom možeš da radiš šta hoćeš. Možeš čak i da je kopiraš! Možeš "legalno" da radiš sve ono što ti je EULA-om dozvoljeno. Što se tiče iPhone-a...
Svi iPhone-ovi koji se prodaju u EU (kao i bilo koji drugi telefoni) nisu zaključani. Čak ni kada ih kupiješ kod operatera! Pored toga što to znači da ne moraš da ih otključavaš sasvim legalno možeš da u njih staviš karticu bilo kojeg drugog operatera. A pak, što se tiče cena, možda je najbolje pogledati cenovnik Hrvackog T-Mobila http://www.t-mobile.hr/iphone/tarife.asp Kod njih još uvek nema 3G S-a ali verujem da će u nekom momentu i on biti dostupan.

Poslednja izmena:
morbius, grešiš. Kada kupiš Windows u radnji, ti jesi vlasnik svoje kopije. Sa svojom kopijom možeš da radiš šta hoćeš. Možeš čak i da je kopiraš! Možeš "legalno" da radiš sve ono što ti je EULA-om dozvoljeno.

Da vidimo onda šta ti EULA od Windows XP kaže:
http://www.microsoft.com/windowsxp/eula/home.mspx

Lepo ti piše: The Software is licensed, not sold.

Ako izgustiraš svoj primerak Windows-a ne možeš da ga preprodaš drugome ili ga iznajmiti nekom. Moraš pristati na aktivaciju, WGA i druge proktološke preglede legalnosti svog Windows-a. Ne smeš koristiti svoj Windows za nikakve komercijalne hosting servise, niti više od 5 ljudi može šerovati nešto na njemu. Ne smeš dekompajlirati i disesemblovati nijedan deo Windows-a. Itd, itd...

Svi iPhone-ovi koji se prodaju u EU (kao i bilo koji drugi telefoni) nisu zaključani. Čak ni kada ih kupiješ kod operatera! Pored toga što to znači da ne moraš da ih otključavaš sasvim legalno možeš da u njih staviš karticu bilo kojeg drugog operatera.

Ja živim u Grčkoj koje je u EU i uveravam te da su svi iPhone-i koji se prodaju ovde u radnjama zaključani na Vodafone mrežu.

Da vidimo onda šta ti EULA od Windows XP kaže:
http://www.microsoft.com/windowsxp/eula/home.mspx

Lepo ti piše: The Software is licensed, not sold.
Ovo se odnosi na prava na softver. Jer da, u ovom smislu, kupuješ windows onda bi ti postao vlasnik windowsa pa bi tebi plaćali za licencu kao što sada plaćamo MicroSoftu. Ja sasm napisao "ti jesi vlasnik svoje kopije", pošto sam tako shvatio tvoj komentar, jer je jednostavno nemoguće išta drugo kupiti u radnji.
Ako izgustiraš svoj primerak Windows-a ne možeš da ga preprodaš drugome ili ga iznajmiti nekom. Moraš pristati na aktivaciju, WGA i druge proktološke preglede legalnosti svog Windows-a. Ne smeš koristiti svoj Windows za nikakve komercijalne hosting servise, niti više od 5 ljudi može šerovati nešto na njemu. Ne smeš dekompajlirati i disesemblovati nijedan deo Windows-a. Itd, itd...
Ovo nije tačno. Ti možeš da prodaš svoju kopiju, zajedno sa licencom kome hoćeš.
"12. NOT FOR RESALE SOFTWARE. You may not sell software marked as “NFR” or “Not for Resale.”", znači da ne možeš da prodaš recimo Windows Mail ili koji god softwer koji dolazi sa windowsom.
16. TRANSFER TO A THIRD PARTY.
a. Software Other Than Windows Anytime Upgrade. The first user of the software may
make a one time transfer of the software, and this agreement, directly to a third party. The first
user must uninstall the software before transferring it separately from the device. The first user
may not retain any copies.

Znači totalno legalno ti možeš da instaliraš svoju kopiju na koji god drugi računar, jedino moraš da deinstaliraš windows sa svog računara. Ono što jesi upravu jeste da ne možeš da ga iznajmišjer jer bi to remetilo
1. OVERVIEW.
b. License Model. The software is licensed on a per copy per device basis.

Navodi su iz Windows Vista EULA mada pretpostavljam da je slično i sa Windows XP EULA http://download.microsoft.com/documents/useterms/Windows%20Vista_Ultimate_English_36d0fe99-75e4-4875-8153-889cf5105718.pdf

Ja živim u Grčkoj koje je u EU i uveravam te da su svi iPhone-i koji se prodaju ovde u radnjama zaključani na Vodafone mrežu.
Ovo jeste moja greška. Vest koje sam se ja sećao je o pokretanju inicijative o zabrani operatorima da zaključavaju telefone. Po ovom pitanju ne postoji generalni stav pa je sve na nivou država. U nekima je dozvoljeno u nekima nije (u nekima je dozvoljeno ali operater mora da da besplatan kod za otključavanje)

Poslednja izmena:
Sam proces nije. Ako recimo dekodiraš telefon i koristiš ga i dalje na istoj mreži ti ne kršiš ugovor, izuzev ako nije decidirano u njemu navedeno da ne smeš da uklanjaš blokadu korišćenja na drugim mrežama na telefonu koji si dobio, što skoro nikad nije slučaj.

U ugovoru, međutim, po pravilu piše da je telefon isključivo za ličnu upotrebu i da se vlasništo nad njim ne može preneti dalje. Prodaja dekodiranih telefona je time nelegalna, dok samo dekodiranje nije.
Dekodiranje nije zabranjeno ni po jednom ugovoru jer bi to krsilo pravo na licni izbor...

Bas me zanima u kom to ugovoru pise da je zabranjeno prodavati aparat kupljen preko ugovora? To je glupost... pa ti si se slozio sa uslovima da uz toliku pretplatu dobijes telefon po toj ceni i telefon postaje tvoj i ti sa njim mozes da radis sta god hotjes uz uslov da nastavis da platjas pretplatu ili da otkupis ugovor... Sta tjes ti da radis sa telefonom operatera boli uvce dok mu platjas... :d

I kakve veze ima windows sa mobilnim telefonima? :d

morbius se svakim postom sve više i više provaljuje.

Kupovinom iPhone-a nisi kupio "licencu" za njegovo korišćenje već si postao vlasnik uređaja/hardvera s kojim možeš da radiš šta god ti je volja. Druga je stvar što se Apple služi raznim metodama da ljude dovede u zabludu kako je otključavanje nelegalno.

Jednostavno kada jednom kupiš parče hardvera ono postaje tvoje vlasništvo s kojim možeš da radiš šta god te volja.

Dekodiranje nije zabranjeno ni po jednom ugovoru jer bi to krsilo pravo na licni izbor...

Ma nemoj? Kako onda samo kodiranje telefona ne krši pravo na lični izbor?

Bas me zanima u kom to ugovoru pise da je zabranjeno prodavati aparat kupljen preko ugovora?

Baci pogled da li u ugovoru piše nešto tipa "telefon za ličnu upotrebu" ili "telefon prelazi u vlasništvo korisnika po isteku ugovorenog roka". Jer telefon može biti i u vlasništvu operatera, a ti da budeš samo korisnik, viđao sam takve ugovore. Recimo ako lik koji je prodao Maksi njegov iPhone nije u skladu sa zakonom raskinuo ugovor sa mobilnim operaterom, Maksin telefon može da bude zakonski vlasništvo kompanije AT&T.

I kakve veze ima windows sa mobilnim telefonima? :d

Ma to me je neki đavo naterao da navedem Windows kao primer nečega što si kupio, a u stvari ne poseduješ. Neću dalje da se upuštam u tu priču, Maksa traži bilo koji izgovor da mi briše postove kada se priča o iPhone-u.

Poslednja izmena:
Ma nemoj? Kako onda samo kodiranje telefona ne krši pravo na lični izbor?
Prosto jer si ti sam izabrao tu mrezu i da kupis taj telefon pod tim uslovima... Kada kupis, ako se predomislis, imas izbor da ga dekodiras... ;)
Baci pogled da li u ugovoru piše nešto tipa "telefon za ličnu upotrebu" ili "telefon prelazi u vlasništvo korisnika po isteku ugovorenog roka". Jer telefon može biti i u vlasništvu operatera, a ti da budeš samo korisnik, viđao sam takve ugovore. Recimo ako lik koji je prodao Maksi njegov iPhone nije u skladu sa zakonom raskinuo ugovor sa mobilnim operaterom, Maksin telefon može da bude zakonski vlasništvo kompanije AT&T.
gledao sam u 02 i i toga nema... ne znam za Ameriku, ali ne verujem da postoji takva klauzula...
Ma to me je neki đavo naterao da navedem Windows kao primer nečega što si kupio, a u stvari ne poseduješ. Neću dalje da se upuštam u tu priču, Maksa traži bilo koji izgovor da mi briše postove kada se priča o iPhone-u.
isto :)

Tu je Morbius u pravu po meni. Bar delimicno. Ja to gledam ovako. Kao kad uzimas auto na leasing. Dok ga ne isplatis u potpunosti, on je u vlasnistvu banke. Ako ne mozes dalje da placas rate, on se vraca banci. Tako je i sa mobilnim. Zato ih i daju po toliko nizim osnovnim cenama. Posle te oderu sa ugovorom. Mada je ovo veoma pojednostavljeno sagledavanje situacije iz mog ugla. :p

Šta da ti kažem izabrao si loš primer. Jer nadam se da si skapirao da kad kupiš windows ti sa svojom kopijom možeš da radiš skoro šta hoćeš i apsolutno je poseduješ, a ako ti i dalje nije jasno, pročitaj EULA još jednom, ovaj put malko više od prvih par redova. :d Kupovina telefona na ugovor nije isto što i lizing automobila. Recimo da kupiš telefon kod operatera na ugovor od 24 meseca, ti ne možeš da odustaneš posle recimo 9 meseci i da im vratiš telefon. Jedino što možeš je da platiš kaznu raskida ugovora čiji iznos je naveden u ugovoru. Dakle kada kupiš telefon ti si ga kupio!
no nazad na temu:
iPhone 3GS jailbreak delayed until iPhone firmware v3.01 is out
ovo mi je zanimljiva vest. Ko god razmišlja da kupi/naruči ovaj telefon koji je zaključan na neku mrežu ili želi da ga "oslobodi" možda bi trebalo da sačeka dok se ne vidi da li će to u opšte biti moguće.

Poslednja izmena:
Brišem, Morbi, samo gluposti! Bilo ko da je u pitanju. I ovo su delimično gluposti, ali neka ostane. Jer, ako kupiš telefon na ugovor, onda raskineš ugovori i platiš klauzulu na raskid ugovora, telefon je tvoj! Onda možeš da ga staviš u blender ako hoćeš! Da instaliraš Linux, ovu ili onu verziju OS-a, unlockuješ ili bilo šta drugo. Isto kao i automobil što možeš da slupaš, ako želiš...

U pravu si Max, briši sve. Ništa pametno nismo rekli. Izgleda da nema mnogo toga da se kaže o novom iPhoneu. Značajno je brži od prethodnog, ima par novih aplikačijičica i to mu dođe to.

Trebalo bi obrisati sva ova poređenja uzimanja telefona na ugovor sa kupovinom automobila na lizing. Još nisam čuo da je nekome oduzet telefon jer nije isplatio ugovor do kraja.

A još manje sam čuo da je neko išao na sud jer je dekodirao/otključao telefon. Kada mi neko navede samo jedan jedini takav primer - onda može dalje da nam soli pamet o nelegalnosti. Ovako je to samo mlaćenje prazne slame, tj lupetanje.

Koliko ja vidim iz svega recenog... Ako uzmes telefon, mozes da mu radis sta god oces pa cak i da ga dekodiras... mogu ja da uzmem isto office i da ga izdebagujem da vidim kako radi za sebe... mogu da uzmem xp i da ga "razvalim" ... ukoliko u bilo kom trenutku u sve sto radim ukljucim jos nekog a posebno radi zarade, onda je to veooooma nelegalno

pa dekodiras radi zarade, kako da prodas kodiran telefon :)

Šta da ti kažem izabrao si loš primer. Jer nadam se da si skapirao da kad kupiš windows ti sa svojom kopijom možeš da radiš skoro šta hoćeš i apsolutno je poseduješ, a ako ti i dalje nije jasno, pročitaj EULA još jednom, ovaj put malko više od prvih par redova. :d

E naterao si me da sabajle zovem Microsoft i provedem preko 30 minuta čekajući na telefonskoj liniji i objašnjavajući se nemušto sa njima, što na grčkom, što na engleskom. Evo ti je puna i proverena informacija sa izvora:

Kada kupiš bilo koji Windows ti nisi vlasnik svoje kopije. Kutija, instalacioni disk, uputstvo i sve drugo unutra nije tvoje, već i dalje vlasništvo korporacije Microsoft. Ti isključivo imaš licencu da ga koristiš i Microsoft može da ti ga oduzme u slučaju kršenja EULA. Prenos licence na treće lice nije moguć bez izričite dozvole Microsofta. Ako sam pravilno shvatio šta su mi rekli za Vistu, ovo je u određenim verzijama retail Viste izmenjeno tako da se licenca može preneti samo jednom na lice koje mora zadržati originalni račun.

Dakle primer jeste dobar.

Brišem, Morbi, samo gluposti! Bilo ko da je u pitanju. I ovo su delimično gluposti, ali neka ostane. Jer, ako kupiš telefon na ugovor, onda raskineš ugovori i platiš klauzulu na raskid ugovora, telefon je tvoj! Onda možeš da ga staviš u blender ako hoćeš! Da instaliraš Linux, ovu ili onu verziju OS-a, unlockuješ ili bilo šta drugo. Isto kao i automobil što možeš da slupaš, ako želiš...

Mislim da niko ovde nije rekao da nije tako. Ukoliko je ugovor podmiren, bilo ispunjenjem, bilo zakonitim raskidom, telefon mora biti vlasništvo korisnika koji ga je uz ugovor dobio.

Pričam međutim o raznim mahinacijama kojima mnogi telefoni dolaze kod nas na dekodiranje i prodaju, od raznoraznih mutnih dilova do klasične leva-ruka-desni-džep krađe.

Prica se o iPhone u a ne o Winu i to nema nikakve dodirne tacne jedne sa drugim tako da stvarno prestanite win da uporedjujete :D.
A sto se tice telefona kada potpises ugovor on je tvoj, mozes u kantu da ga bacis u sustini. Njih nije briga sta ti radis sa njim dokle god placas ugovorenu pretplatu u roku koji je naznacen. Znaci cim je uzmes stvar je tvoja.

A sto se tice mutnih dilova ne kontam kako bilo sta moze da bude mutno osim ako nije direkt ukradeno iz fabrike/prodavnice.

Poslednja izmena:
Stari fake.

A sto se tice telefona kada potpises ugovor on je tvoj, mozes u kantu da ga bacis u sustini. Njih nije briga sta ti radis sa njim dokle god placas ugovorenu pretplatu u roku koji je naznacen. Znaci cim je uzmes stvar je tvoja.

Sve ovo silno pisanje i onda neko odvali ovako nešto. Telefon do izmirenja ugovora može biti vlasništvo operatera koji ti ga je uz ugovor dao. U slučaju raskida ugovora operater može zatražiti i da mu vratiš telefon, a ti si ga bacio u kantu. Najčešće međutim telefon se ne vraća, već se samo plaća odšteta, ali to svakako ne utiče na vlasništvo.

A sto se tice mutnih dilova ne kontam kako bilo sta moze da bude mutno osim ako nije direkt ukradeno iz fabrike/prodavnice.

Šta misliš, kako kodirani telefoni dolaze u Srbiju, donela ih roda? Vlasnici radnji dobijaju telefone od operatera uz uslov da ih prodaju samo uz ugovor, ali ih ovi na kilo prodaju našim švercerima koji ih promuvaju ovamo.

Poslednja izmena:
Šta misliš, kako kodirani telefoni dolaze u Srbiju, donela ih roda? Vlasnici radnji dobijaju telefone od operatera uz uslov da ih prodaju samo uz ugovor, ali ih ovi na kilo prodaju našim švercerima koji ih promuvaju ovamo.

Ok, a šta ti misliš, otkud sva ona lukrativna zanimanja tipa "švercer oružja" ili "švercer cigareta" ?

Otkud svi ti nelegalni pištolji, puške, automati, otkud svi ti misteriozni šleperi cigareta?

Misliš da je to sve neko ukrao? Misliš da se zakon sve više poštuje što više ideš uz društvenu lestvicu ili da korporacije trguju isključivo "na belo"?

Čekaj ako ja kupim telefon na ugovor i recimo hoću da ga prevremeno raskinem, ja znači mogu da vratim telefon njegovom vlasniku (operateru) i doplatim nešto sitno i to je to jel? Mislim ako je već telefon u njihovom vlasništvu? :p

A inače što se tiče legalnosti jailbreakovanja, čitao sam baš opširnu diskusiju na tu temu na jednom forumu, gde su učestvovali i neki iz dev-teama i zaključak je da zakon dozvoljava modifikovanje softvera u cilju poboljšavanja njegove upotrebljivosti i da nikakav ugovor to ne može da poništi. Štaviše čak i ako pristaneš na EULA prilikom kupovanja iPhone-a, svako može da downloaduje .ipsw firmware sa Apple sajta bez "agreeinga" na bilo kakav EULA, te stoga ni to ograničenje ne postoji.

Ok, a šta ti misliš, otkud sva ona lukrativna zanimanja tipa "švercer oružja" ili "švercer cigareta" ?

Otkud svi ti nelegalni pištolji, puške, automati, otkud svi ti misteriozni šleperi cigareta?

Misliš da je to sve neko ukrao? Misliš da se zakon sve više poštuje što više ideš uz društvenu lestvicu ili da korporacije trguju isključivo "na belo"?

Ti kao ona naša bivša ministarka što je rekla: "Jao, što su mene uhvatili kad i svi drugi u vladi kradu?" Ok je švercovati, jer pobogu svi to rade.

Ali sve to nema veze sa temom, da batalimo više priču.

Ti kao ona naša bivša ministarka što je rekla: "Jao, što su mene uhvatili kad i svi drugi u vladi kradu?" Ok je švercovati, jer pobogu svi to rade.

Ali sve to nema veze sa temom, da batalimo više priču.

Pa, u stvari ima veze. Korporacije proizvode oružje, cigarete, telefone,
deo toga ide legalnim kanalima, deo dodatno proizvedu "na sivo" pa onda to ide "crnim" kanalima i tako stigne u nečije ruke ( gde zvanično ne bi trebao da bude ).
Sad, da l' je za to odgovoran neki suit u NewYorku ili fabrikant u Kini, nije posebno bitno.

Nebitno da li je to kalašnjikov u rukama nekog afrikanca, ili je cigareta u rukama nekog u Crnoj Gori, ili je iPhone 3Gs u rukama nekog Srbina ili imućnijeg Kineza -
gde postoji profit, tu će se naći način da se odradi to što treba.

Teoretski, zakon je takav i takav, a u praksi riba smrdi od glave.

Poslednja izmena:
http://www.anandtech.com/printarticle.aspx?i=3595

Anandov poprililično opširan review novog iPhonea. Stvar koja mi je zapala za oko je, da Anand koristi svaku priliku da reklamira intel, a isto tako i da pomene AMD u negativnom kontekstu :trust:
pa kakve veze ima intel sa iPhoneom... :trust:
idem da procitam tekst ...

EDIT:

jel se ovaj Anand drogira :D :D : potrošio je ceo pasus, koji je uz to nazvao "A Call to Action" gde lupeta kako treba da znamo koji je procesor u iPhoneu, zatim koliko kešta ima... i sve ostale gluposti preslikane iz PC sveta:

"A Call to Action

This leads me to a further point: we need more transparency in specs from smartphone manufacturers. The mobile phone market is all too shielded from the performance metrics and accountability that we’ve had in the PC space. When Intel was shipping Pentium 4s that performed slower than the Pentium IIIs they were replacing, we called them out on it. To this day, Apple refuses to talk about the processor in the iPhone 3GS. We get to hear all about what’s in the Nehalem Mac Pro, but the hardware behind the 3GS is off limits - despite the fact that it’s very good. This policy of not delivering specifics and a general unwillingness to talk about specs is absurd at best. It doesn’t take much more than a teardown and some homebrew code to figure out what CPU at what frequency is in any modern day smartphone; manufacturers should show pride in their hardware, or refrain from putting something inside a phone that’s they can’t be proud of.

What we need are cache sizes, clock speeds, full architecture disclosures. They don’t have to be on the phone’s marketing materials but make them accessible and at least some of the focus. These SoCs are so incredibly cool, they pack more power than the desktops of 10 years ago into a single chip smaller than my thumbnail - boast about them! Palm had a tremendous leg up on the competition with its OMAP 3430 processor, yet there was hardly any attention paid to it by Palm. I get that the vast majority of consumers don’t get, but those who do, would help tremendously if given access to this information. It’s something to get excited about.

And if the manufacturers won’t devote time and energy to this stuff, then I will."

dobro. ajmo dalje... :D
(njemu dobro idu samo tekstovi o stvarima koje mogu da se izmere štopericom :p)

---

definitivno se drogira:

prvo meri brzinu renderovanja web stranica gde mu u tabeli 3G stoji i prvi iPhone (koji NEMA 3G) a zatim ima brzinu preko WiFi gde nema prvog iPhonea! :D :D S-jajan je!

EDIT:
"The TI OMAP 3430 used in the Pre (good job Palm on full disclosure there, just add clock speeds and you’ll get an A+)" - jadničak! - Anand treba da napiše tekst o hardwareu a nema nikakvu specifikaciju! :D pa kuka na sve strane :D :D

bottom line: nemojte se truditi da pročitate tekst; nema ničeg pametnog osim pisanja na 100KB gluposti koje nemaju ama baš nikakve veza sa funkcionisanjem iPhonea.

Ali šta ćeš; čovek mora da se prešalta na mobilnu stranu jer kako i sam kaže: "If you're bored by performance improvements on the desktop, then keep an eye on the ultra mobile space."

Poslednja izmena:
pa kakve veze ima intel sa iPhoneom... :trust:
idem da procitam tekst ...
Pa nikakve, ali Anand gde god vidi zgodno mesto tu intel reklamicu posadi... :d
Recimo:
"Today’s Core 2 and Core i7 processors are four issue..."
Ako je tekst o iPhoneu što pominjati intelove procesore!? Mogao je da bude neutralan i da kaže dual core i quad core.
Potom piše...
"I follow AMD's Patrick Moorhead on Twitter and recently he's been on a tirade against MobileMark 2007 and those who use it to characterize notebook battery life. Moorehead's complaint is motivated by the fact that Intel performs better on MobileMark than AMD (possibly due to better power characteristics at idle conditions)"
Čemu u opšte ovo!? I čemu sarkazam!? (u zagradama)
Što kažeš, "mora da se drogira" :d

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno