Šta je novo?

NASA Could Abandon Plans for Lunar Base

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa imaš i dalje ljude koji su živi, a bili su vrlo blizu eksplozije nuklearne bombe u Hirošimi ili Nagasakiju. Niko ne kaže da ne postoje posledice. Ne mogu sada da jurim podatke, ali sećam se da je sigurno barem jedan astronaut iz Apolo misija posle dvadesetak godina umro od kancera.

Poslednja izmena:
Koji?
Nil Amstrong, Edvin Oldrin i Majkl Kolins:
http://sr.wikipedia.org/wiki/Слика:Apollo_11_-_Crew_at_the_White_House.jpg
Jel ti i jedan od njih deluje kao da je bio izložen radijaciji?
Ti ljudi iz Hirošime i Nagasakija su imali opekotine, kancere, opadali su im zubi i kosa, a deca su se rađala sa defektima i mutacijama.
U koje pare bi se kladio da su potomci ova tri prevaranta sa slike, živa i zdrava ko dren i ne fali im dlaka sa glave?
U koje pare bi se kladio da ova tri prevaranta imaju bolje rezultate biohemijskih pretraga od 90% ljudi te straosne dobi bilo gde na svetu?

Ne veruj Ujka Semu slepo, uključi svoj mozak :)

Sto se tice apolo misija. Neko je rekao da su sve bile propast. pogledajte malo bolje
Nije aplolo 1 eksplodirao nego apolo 4 i misija je posle preimenovana u apolo 1. Inace od 18 apolo misija samo je jedna fail i to apolo4 iliti apolo 1. Apolo 1 ( 1a) je bio delimican uspeh isto kao i apolo 6, sve ostale apolo misije su uspele. Isto tako cinjeninca je da su sovjeti imali uspesnu unmanned misiju na mesec '59 Luna-2 misija.

Molim vas bez teorija o teorijama zavere, i bez podizanja tenzije - svako veruje u ono sto mu mogucnosti dozvoljavaju.

Sto se tice teme, mislim da bi diskusija bila mnogo produktivnija kada bi se 'slozili' da su i Ameri i Rusi bili na Mesecu, ali je pitanje da li se iko ziv vratio na Zemlju. Mene vise interesuje zasto su se Rusi posle Lunohoda povukli iz trke osvajanja meseca, a i Ameri par godina posle Apollo uspeha.

Poslednja izmena:
Molim vas bez teorija o teorijama zavere, i bez podizanja tenzije - svako veruje u ono sto mu mogucnosti dozvoljavaju.

Sto se tice teme, mislim da bi diskusija bila mnogo produktivnija kada bi se 'slozili' da su i Ameri i Rusi bili na Mesecu, ali je pitanje da li se iko ziv vratio na Zemlju. Mene vise interesuje zasto su se Rusi posle Lunohoda povukli iz trke osvajanja meseca, a i Ameri par godina posle Apollo uspeha.

ostalo se bez para ;) (tj. budzeta predvidjenog za to)

sjajan tred btw :d pogotovo "cia snajka cia" aka dule13

Pa da, zato što niko od ne bi imao finansijske dobiti od toga, samo ogromne troškove.

Kad bude postojala tehnologija za uspešno korišćenje helijuma 3 (ili nečeg sličnog), ima da odu i za manje od 10 godina :d
Do tada, ništa.

Poslednja izmena:

Postoji i tu jedna teorija, gledao sam mozda pre pola godine na Discovery, NGC-u ili Exploreru, ne mogu da se setim. Po toj prici, na Mesecu su pronadjeni neki tragovi koji poticu od neke druge civilizacije, pa je zbog toga Mesec postao restricted area. Da li ima trunke istine u tome - ko zna:).

ali je pitanje da li se iko ziv vratio na Zemlju
Sto je jos jedna CT.

Mene vise interesuje zasto su se Rusi posle Lunohoda povukli iz trke osvajanja meseca, a i Ameri par godina posle Apollo uspeha.
Nisu se povukli posle Lunohoda.

Kad je Gagarin postao prvi covek u svemiru, Ameri su bili jedno godinu dana u zaostatku u odnosu na Ruse. Do '69 uspeli su da preokrenu stvari, pa su te, '69 godine, Rusi bili jedno godinu dana u zaostatku za Amerima. Razlozi za to su sledeci:

Sovjetski svemirski program je bio tesno vezan sa Sovjetskim petogodisnjim planom. To je unekoliko usporilo Sovjetski odgovor na Americki svemirski crash program osvajanja Meseca obelodanjen maja '61.

Drugi, mnogo vazniji razlog je sto je Sovjetski svemirski program bio prilicno rasplinut. Naime, postojala su cetiri dizajnerska biroa medju kojima je vladao zestok rivalitet. Tokom jednog doba ranih '60-tih, u okviru Sovjetskog svemirskog programa se aktivno radilo cak na 30 razlicitih projekata za lansere i svemirske brodove. Nasuprot tome, Ameri su imali samo jednu agenciju, NASA, koja je bila koncentrisana na razvoju relativno malog broja projekata (od velikih lansera, samo na jednom, Saturn-V raketi).

Korolyov (ciji dizajnerski biro je imao najvise politicke podrske i najvise sredstava) je '60 pretrpeo srcani udar. Umesto da se povuce, kao sto su mu savetovali lekari, Korolyov je nastavio da radi, ali sa sve cescim zdravstvenim incidentima. To se veoma odrazilo da rad njegovog dizajnerskog biroa.

Smrt Khrushchev-a '64, smrt Korolyov-a '66, nesreca Soyuz-a 1 '67 tokom koje je poginuo Komarov, kao i cetiri sukcesivna neuspela lansiranja N1 boostera stavili su tacku ne samo na mogucnost da Rusi pre Amera stignu na Mesec, vec u velikoj meri i na samu mogucnost da uopste idu na Mesec.

Sama ruska letelica za Mesec nikad nije otisla dalje od projektne faze:
http://www.deepcold.com/deepcold/lk_main.html

Sto se tice docnijeg gubitka interesovanja Amera za dalje osvajanje svemira, on je bio uslovljen cinjenicom da su Rusi izgubili trku. Postojali su razradjeni post-Apollo planovi za dalje osvajanje svemira (gradnja velike orbitalne stanice i Lunarne Baze i docnije slanje coveka na Mars) ali je Nixon odlucio da totalno skrese budzet NASA-e...

Buahahah, pa ovo izgleda kao bure za pivo na nozicama, i bolje sto nisu sa time slali ljude na Mesec :D.

I znaci po toj CT Rusi posto su izgubili trku na Mesec potpuno odustaju od bilo kakvih pokusaja posle Lunohoda u periodu 1973-1986, da bi onda napravili orbitalnu stanicu?

Poslednja izmena:
Buahahah, pa ovo izgleda kao bure za pivo na nozicama, i bolje sto nisu sa time slali ljude na Mesec :D.

I znaci po toj CT Rusi posto su izgubili trku na Mesec potpuno odustaju od bilo kakvih pokusaja posle Lunohoda u periodu 1973-1986, da bi onda napravili orbitalnu stanicu?

Pih, pa kao da Apolo izgleda nešto bolje:trust::)
Sojuz je ružan ali leti i dan danas:)

Kako god okrenemo nešto škripi u CT a nešto u realnosti:D

Poslednja izmena:
Bila su dva Lunohoda, prvi 1970, drugi 1973.
Prvi Saljut je postavljen na orbitu 1971.

[
Lunohod 2 se i dalje koristi za lunar laser ranging experiments (kao i reflektori postavljeni tokom Apollo misija). Pozicija Lunohoda 2 je poznata do ispod metarske tacnosti.

BTW, Lunohod 2 je u vlasnistvu Lorda British-a, koji bi trebao biti poznat bar nekim prisutnim geek-ovima.
]

Poslednja izmena:
Dobro i? Pitanje je bilo kako to (i zasto) da su Rusi sedeli i cutali porazeni bez ikakvih pokusaja da posalju ljude na Mesec, a onda napravili orbitalnu stanicu?

Poslednja izmena:
Ondasnja trka prema Mesecu je iza sebe imala iskljucivo politicki motiv. Ameri su stigli pre Rusa, i to je stavilo tacku na Ruske pokusaje da posalju ljude tamo - takav poduhvat bi jednostavno bio besmislen posle Amera.

Orbitalne stanice su bile u planu obadve supersile, i imale su i druge namena osim kafanskog dokazivanja koji je drustveni sistem "bolji".

Cela svemirska trka izmedju dve super sile je na prvom mestu bila vojno/politicki motivisana. Nauka je tu bila na zadnjem mestu. Recimo, lansiranje sputnjika 1957, i to na dan oktobarske revolucije, je osim jasne politicke poruke, imalo jasnu vojnu poruku - a to je: posedujemo interkontinentalne balisticke projektile. Sam sputnjik sa dva radio predajnika, osim paranoisanja amera, da im neka ruska skalamerija prelece iznad glava i odasilje bip-bip, nije imao neku preteranu naucnu funkciju. Naucnici sta su uspeli na brzinu pametno da ucare od te frke-trke i neogranicenih fondova - uspeli su - nema vishe tih budzeta.

Inace, sama misija na mesec je doprinela promeni teorije o nastanku suncevog sistema. Uzorci sa meseca koje su astronauti doneli, sadrzali su i kompleks minerala sa Zemlje, te naucnici imaju novu teoriju da je mesec nastao u sudaru zemlje sa jos jednom planetom pre 4 milijarde godina http://www.space.com/scienceastronomy/moon_formation_040621.html .

Inace, ti projekti su bili preskupi, ljudi nisu hteli da se njihov novac od poreza trosi na "nebuloze", cemu istrazivanje meseca a ljudi na Zemlji umiru od gladi, bla bla, budzet sasecen i ceo projekat obustavljen.

Poslednja izmena:
Jao...

nemam snage za raspravu.

Samo jedna poruka za Bartmana :).

wildwildwest.jpg

They mostly come at night. Mostly.

Poslednja izmena:
LRO treba da bude lansiran pocetkom juna (mislim, dovoljno je bilo odlaganja...)
Pre ili posle, dobicemo hires snimke sletnih mesta Apollo misija (a i svih drugih...)

Igoritza's facts -

1. ljudi nisu bili na mesecu nikad.

2. jedini nachin branjenja od radijacije je modifikovanje josh neotkrivenog teslinog "teleforce-a" za upotrebu na jednoj osobi, koji bi bukvalno funkcionisao kao "energy shield" oko osobe koja ga nosi, i dok to ne otkriju, nishta od svemirskog putovanja

3. obrni okreni - ni jedan, niti rus, niti amer se ne bi vratio iz svemira sa oba bubrega, i jetrom, da su oni zaista bili gore, u vreme kad se prichalo da jesu (uzevshi u obzir putanje, i nachin na koji su ishli, i izlozenost)

4. rusi za vreme americhkog "sletanja na mesec" su dobili PARE, pa da cute o tome. ajd' malo razmislite, upotrebite istorijske chinjenice, i deshavanja nakon toga - nema druge nego da je zaista bilo tako. na kraju krajeva - vetar na mesecu - WTF ?!?!? svi znamo da se USA zastava viorila gore, a to je toliko retardirano, da ja nemam rechi. mile iz resnika bi bolje smislio nego oni tad.

evo ovde cela lista, pogledajte samo koliko rupa u snimcima i izjavama NASA-e

http://en.wikipedia.org/wiki/Apollo_moon_landing_hoax_accusations

Super je što u tom linku sa wikipedije koji si postovao postoji objašnjenje za svaku stvar koja je navedena u hoax teoriji :D

http://en.wikipedia.org/wiki/Van_allen_belt
Pojas ima dve zone, nizu i visu, a izmedju dve zone je "sigurna" oblast. Opasan je zato sto magnetno polje zemlje kanalise radijacju u dve zone. Prva na visini 200-1000Km i druga u reonu oko 4-5 precnika zemlje. Ako bi se covek zadrzao u prvoj opasnoj zoni primio bi:
An astronaut shielded by 3 mm of aluminium in an elliptic orbit passing through the radiation belt will receive about 2,500 rem (25 Sv) per year.

Smrtonosna doza je oko 1000rem:
A dose of under 100 rems is subclinical and will produce nothing other than blood changes. 100 to 200 rems will cause illness but will rarely be fatal. Doses of 200 to 1000 rems will likely cause serious illness with poor outlook at the upper end of the range. Doses of more than 1000 rems are almost invariably fatal

Ispada da covek treba da se zadrzi u opasnoj zoni oko 5 meseci da bi umro, a sve ispod 100rem ili 14dana nema nikakvog uticaja na organizam. Dobro, ima ipak malog uticaja ali ti momci svakako nisu bili prosecne osobe vec detaljno medicinski proverene, testirane i odabrane po sistemu 1 u milion. Koliko ja znam put je trajao manje od 14 dana, a nisu sve vreme bili u pojasu, tako da teorija o umiranju ne drzi vodu. Druga je stvar da li su zaista tehnoloski mogli bezbedno obaviti ceo put, meko sleteti i vratiti se. Sa tehnikom 60-tih to je dosta tesko, ali ne i nemoguce.

Poslednja izmena:
Ima jedna jako lepa istorijska serija o trci za prvog coveka na mesecu, od jedno 6 delova ako se lepo secam, nisam siguran, cini mi se da je BBC-jeva. Tu mozete pogledati kako se razvijala trka i jako je lepo objasnjeno sve sto se desavalo i zasto se desavalo.

na kraju krajeva - vetar na mesecu - WTF ?!?!? svi znamo da se USA zastava viorila gore, a to je toliko retardirano, da ja nemam rechi. mile iz resnika bi bolje smislio nego oni tad.

I ja sam pobornik teorija zavere, ali ne znam da li ste gledali epizodu mythbustersa upravo o ovome. Ta zastava koja se koristila je specificna, odnosno kad joj pomeras drsku (u pokusaju da je ukopas u tlo) ona se pomera na taj nacin, pa izgleda kao da je vetar. Takodje je dokazano i ono da sljasti belo odelo u senci broda.. jer povrsina meseca reflektuje svetlost. Jedino se ne secam da li su opovrgnuli ona 4 izvora svetlosti na mesecu..

Evo ga lepo objasnjenje za zastavu

Bad: When the astronauts are assembling the American flag, the flag waves. Kaysing says this must have been from an errant breeze on the set. A flag wouldn't wave in a vacuum.

Good: Of course a flag can wave in a vacuum. In the shot of the astronaut and the flag, the astronaut is rotating the pole on which the flag is mounted, trying to get it to stay up. The flag is mounted on one side on the pole, and along the top by another pole that sticks out to the side. In a vacuum or not, when you whip around the vertical pole, the flag will ``wave'', since it is attached at the top. The top will move first, then the cloth will follow along in a wave that moves down. This isn't air that is moving the flag, it's the cloth itself.

New stuff added March 1, 2001: Many HBs show a picture of an astronaut standing to one side of the flag, which still has a ripple in it (for example, see this famous image). The astronaut is not touching the flag, so how can it wave?

The answer is, it isn't waving. It looks like that because of the way the flag was deployed. The flag hangs from a horizontal rod which telescopes out from the vertical one. In Apollo 11, they couldn't get the rod to extend completely, so the flag didn't get stretched fully. It has a ripple in it, like a curtain that is not fully closed. In later flights, the astronauts didn't fully deploy it on purpose because they liked the way it looked. In other words, the flag looks like it is waving because the astronauts wanted it to look that way. Ironically, they did their job too well. It appears to have fooled a lot of people into thinking it waved.

This explanation comes from NASA's wonderful spaceflight web page. For those of you who are conspiracy minded, of course, this doesn't help because it comes from a NASA site. But it does explain why the flag looks as it does, and you will be hard pressed to find a video of the flag waving. And if it was a mistake caused by a breeze on the set where they faked this whole thing, don't you think the director would have tried for a second take? With all the money going to the hoax, they could afford the film!

Note added March 28, 2001: One more thing. Several readers have pointed out that if the flag is blowing in a breeze, why don't we see dust blowing around too? Somehow, the HBs' argument gets weaker the more you think about it.

Zato genije jer sateliti lete na visini ispod Van Alennovog pojasa i od radijacije ih štiti magnetno polje Zemlje. Van magnetskog polja Zemlje je neophodna olovna zaštita od bar 3 metra da bi se anulirali efekti radijacije !!!

http://www.clavius.org/envrad.html Možda pruži neki odgovor?

Nisam stigao da pročitam ništa sa tog linka jer sam zauzet, ali čim stignem.

Pristalica sam ideje da to treba istražiti i da se pronađe 5.000+ kutija ili video zapisa, zaboravio sam koji su nestali iz Kongresne Biblioteke, a vezani su za Apolo misiju.

Pristalica sam ideje da to treba istražiti i da se pronađe 5.000+ kutija ili video zapisa, zaboravio sam koji su nestali iz Kongresne Biblioteke, a vezani su za Apolo misiju.
Niti je nestalo 5000+ kutija video zapisa niti su doticni video zapisi nestali iz Kongresne biblioteke.

Rec je o backup snimcima, koji su neposredno po emitovanju konvertovanih zapisa slati u Godard. I za koje je sasvim moguce da ako su uopste sacuvani da to nije uradjeno na zadovoljavajuci nacin. Ljudi ih traze jer sadrze snimke nesto vece rezolucije od konvertovanih snimaka (koji su kompletno sacuvani) i kao takvi bi mogli biti od interesa u tekucim poduhvatima konvertovanja svih materijala (ne samo iz Apollo misija, i ne samo na americkoj strani) iz tog doba u digitalni oblik.

Zašto niko nije napravio teoriju da Manchester United nije osvojio Ligu Šampiona 2008 godine?

Mnogo ljudi ne voli Manchester, pa opet to niko nije uradio.

Poslednja izmena:
ah, kako bi reagovali ljudi koji nikad nisu chuli za Milton Cooper-a, i njegovu teoriju - sad da je chuju :)

evo ja u kratkim crtama -

Milton Cooper, bivshi zaposlenik CIA-e koji je dao otkaz 1971, radio je u pentagonu. njegova pricha glasi:

rozvel 47 se zaista desio. doshli alieni, ali ne zbog kvara, vec sleteli. lunarnu bazu su imali dobrih 20ak godina pre. poenta je da su oni civilizacija koja je JEDVA uspela u mlechnom putu da dogura do nas, to jes, do prve habitabilne planete koju su nashli. e sad - oni poshto imaju jachu tehnologiju, odluchili su da nadju svoju planetu, a pricha he standard - svoju su zatrovali, polucijom, i otrovima :)

i sad - alieni kontaktirali sam vrh - amere, i ruse. i dogovre oni lepo, da sobzirom da su ovi jachi, a mi imamo planetu, da se ukrste geni, da bi oni mogli da opushteno ovde zive, sa nama, u jednom trenutku. jer za sad ne mogu, zive u bazi koju su sami sastavili, u podrumu 51-ca. razmena tehnologije je naravno doshla (otud pricha o mikroprocesorima i UNIX-u kao aleinske tvorevine)

i sad, sve je lepo ishlo, do trenutka kada su alieni zajedno sa nashim nauchnicima u bazi, iskoristili same nauchnike, umesto zamorchica, i 1957, specijalci udjoshe dole da srede alien-e.

40 specijalaca mrtvo, dok si reko keks.

prestaju dogovori izmedju alien-a i ljudi, a oni uspostavljaju putnu vezu sa svojim moon ortacima, koristeci materijale sa zemlje, da se obnove spacecraft-ovi.

dolazi se do vrste "hladnog rata" izmedju alien-a i ljudi, i tada se u USA i u rusiji formiraju dva tima - Majestic12 ruski i americhki.

u zajednichkom dogovoru, oni odluchuju da tih 12 mora da izvede program po kojem ce da sprechi alien-e da se nasele na zemlji, i da dalje eksperimentishu sa DNK.

pravi se plan za smishljanje novih tehnologija koje ce moci da obezbede suprotstavljanje alien-ima, a pare ce stizati od - prodaje droge po svetu, i od marketinga.

planovi su nazvani - alternative (ne znam zashto), i alternativa 2 i 3 su ostale zive do dan danas - oruzije protiv alien-a, superirono, i rupa u nebu, koja ne znam kako su smislili ce da sprechi sletanje bilo kakvog broda (rupa ce valjda da se napravi kad oni vide brod, neka suluda ideja)

kenedi je ubijen, jer je bio u Majestic12, i nije hteo da dozvoli da Droga bude sredstvo za bogacjenje Majestic grupe. tako kaze Cooper.

sve ratove, kuba, koreja, vijetnam, sve je to hoax-ovano, hladni rat takodje, da bi se prikrila sredstva za borbu protiv alien-a.

Po cooper-u, chak je i moon landing bio van Majestic nivoa, jer je Oldrin, na mesecu pocheo da vrishti kada je video nekakve "silose" i trazio da mu se objasni shta je to. navodno, radio amateri su uspeli da zabeleze taj razgovor izmedju hjustona i apola, jer je neko ostavio na frekvenciji koju moze jedan uhvatiti, "sluchajno"

1989 cooper izdaje knjigu sa ovim tajnama - Behold the pale horse.

2001, Cooper biva profesionalno eliminisan u svojoj hotelskoj sobi, metkom u lobanju, pochinioci nikada nisu uhvaceni.

kakav car! :)

Hvala za hint: "Behold the pale horse".

Ima li još štiva, ova tema me žešće zanima?

prochitaj prvo ovo, shto je najludje - svaka Cooper-ova rechenica u toj knjizi ima smisla, i iako se ne moze potvrditi - ne moze se i osporiti :) shto je najludje - tek nakon njegove knjige, ljudi su pocheli da prichaju o vozachevoj umeshanosti u ubistvo kenedija, i ta teorija je i dalje ziva.

Poslednja izmena:
moram da se ispravim, referirao sam pogreshno napisan chlanak -

Cooper-a su ubili milicajci, koji su doshli jer se neko zalio na buku u komshiluku. navodno - kuper je izashao isred zgrade sa pishtoljem , ovi se zgranuli i pocheli da pucaju, i ubishe ga. tad je imao 58 godina.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno