Šta je novo?

Geil ili ne

Imam gail bd 4x1gb na P5K i nisam imao ni jedan problem (nesto manje od godinu dana...) mada ga nisam klokovao, nisam imao potrebe ...

Ma ok, poenta je da ne vode racuna sta i kako pakuju. Na Bench testu su bili dvostrani moduli sa Elpida chipovima. Mozda ti imas takve, oni su skroz OK.
Nego, meni se zalomila ova nova serija, jednostrana sa Powerchip chipovima. Postoji velika razlika, kao sto se i pokazalo u praksi.
Ja nisam ni napisao da je sav Black Dragon los. Nego, ja sam bas narucio BlackDragon zato sto ima neko ime i zato sto ga pompezno reklamiraju - "Ultimate Gaming Expirience" i tako to. I onda kad mislis da ces dobiti dobar RAM kad dodje cika kurir, dobijes ovo g0vn0. Neka ovi iz Geil-a experimente sa modulima ili batale skroz ili neka ih sprovode na Value modulima. Zbog toga veliki minus...

Black Dragon i pored reklame nikad nije bio neki high end RAM, sem lepog izgleda nije nudio nista vishe od drugih Value modula.

Poslednja izmena:
@ Mitarus: Sad sam gledao module i jesu dvostrani Elpida na sva cetiri komada :) Za ostalo se sa tobom potpuno slazem, mi smo od uvek bili trziste za eksperimente i defektnu robu, ne samo u it sveri ...

Da li je neko skoro pazario ovaj Geil Plus 1066MHz 2x1Gb, da mi potvrdi dal' moze da se drzi 24/7h na 1000 4-4-4-12 na nekoj razumnoj vol. da ne budu rerne:D

Da li je neko skoro pazario ovaj Geil Plus 1066MHz 2x1Gb, da mi potvrdi dal' moze da se drzi 24/7h na 1000 4-4-4-12 na nekoj razumnoj vol. da ne budu rerne:D

Moze na 2.2 bas opusteno. Ja je terao nekoliko dana, i bila je i vise nego mlaka.
Pozdrav

^^ hvala za nfo ..al vec sam nasao nesto drugo :smoke:

Ja sam skontao jednu interesantnu stvar, bar kod moje memorije...
Pokusavao sam da je ''ubrzam'' sto vise, i nije htela preko 930Mhz, ma sta joj radio...
Igrom slucaja, nesto sam cackao oko kompa, i zamenio mesta memorijama (nisam ubacio u druge slotove, nego im samo zamenio mesta). Neverovatno, ali istinito, proradili si na 1000Mhz 5-5-5-18 na 2.3v... Kako i zasto,e to nemam pojma...

Ja sam skontao jednu interesantnu stvar, bar kod moje memorije...
Pokusavao sam da je ''ubrzam'' sto vise, i nije htela preko 930Mhz, ma sta joj radio...
Igrom slucaja, nesto sam cackao oko kompa, i zamenio mesta memorijama (nisam ubacio u druge slotove, nego im samo zamenio mesta). Neverovatno, ali istinito, proradili si na 1000Mhz 5-5-5-18 na 2.3v... Kako i zasto,e to nemam pojma...

A na kom naponu po def. radi tvoja memorija?

Secam se kada sam ja Razmisljao o GEIL-u... I na kraju se otvorio cale i kupio Kingston... :)

Imam problem sa Geil memorijom a ne bih da otvaram poseban topic samo zbog toga posto je ovde dosta razvijena prica o ovoj memoriji.
Imam dva modula po 512MB ddr2 533 u kompu i posto mi se komp redovno gasi u poslednje vreme uradio sam memtest i izbacio mi je tonu gresaka vec u prvih 5 minuta testa. Posto je memorija pod dozivotom garancijom neka mi kaze neko da li je to zaista dozivotno ili samo dok se proizvodi bas ta memorija, jer nisam siguran da 533 geil uopste vise i ima bilo gde da se nadje?
Takodje me zanima kako bi izgledala procedura ako bih odneo memoriju u radnju i rekao da sam ustanovio riknjavanje preko memtest-a, da li bi to bio validan argument obzirom da komp radi sa njom i koliko bi je zadrzali na eventualnom testu? Koju bi memoriju dobio u zamenu ako uvaze reklamaciju?

Memorija je neispravna, naravno da je validan argument to sto ne prolazi memtest.
Ali, lifetime se odnosi na lifetime proizvoda, a ne na lifetime kupca :). Tako da mislim da nemas srece, mada sa obzirom na cene memorije, ako je nesto moralo da crkne, dobro si prosao. Odnesi u radnju na reklamaciju i nadaj se najboljem. :wave:

Ne znam šta vama fali kod Geil-a? Rekao sam i ranije, a sad mogu da ponovim i dopunim priču.

Geil Ultra Plus 2x1Gb PC800 CL4 (2.1v) kod mene radi bez problema na 1000MHz pri 5-5-5-12. Jedino sam stavio u BIOS-u da je na 1000MHz i ništa drugo nisam dirao. Ne greje se, ne zeza, radi sasvim lepo već godinu dana.

Zbog sve ove priče sam pre par dana (kada sam drugaru radio upgrade) probao kako se ponaša Geil Black Dragon 2x1Gb PC800 CL4 (2.0v). Izvadio sam moju Ultru i ubacio Black Dragon i uključio mašinu. Sve radi.... jedina razlika je što su mi svetleli crveni LED-ovi u kućištu.

Sad šta vi radite sa tom memorijom, koje tajminge jurite ili koju voltažu joj dajete, ja stvarno ne znam. Al, ajde, ako budem imao vremena probaću koliko će da istera MHz ta memorija.

Memorija je neispravna, naravno da je validan argument to sto ne prolazi memtest.
Ali, lifetime se odnosi na lifetime proizvoda, a ne na lifetime kupca :). Tako da mislim da nemas srece, mada sa obzirom na cene memorije, ako je nesto moralo da crkne, dobro si prosao. Odnesi u radnju na reklamaciju i nadaj se najboljem. :wave:

Hvala ti, sutra cu da okrenem radnju pa ako moze zamena super a ako ne - *** otislo je najjeftinije iz kucista :)

Ne znam šta vama fali kod Geil-a?

Isto što i kod Kingson-a, ne možeš da predvidiš na kom štapu će se nalaziti koji čipovi a ne OC-uju se svi isto.
To je generalni problem sa tim "voćnim" brendovima... :D

Ne znam šta vama fali kod Geil-a? Rekao sam i ranije, a sad mogu da ponovim i dopunim priču.

Geil Ultra Plus 2x1Gb PC800 CL4 (2.1v) kod mene radi bez problema na 1000MHz pri 5-5-5-12. Jedino sam stavio u BIOS-u da je na 1000MHz i ništa drugo nisam dirao. Ne greje se, ne zeza, radi sasvim lepo već godinu dana.

Zbog sve ove priče sam pre par dana (kada sam drugaru radio upgrade) probao kako se ponaša Geil Black Dragon 2x1Gb PC800 CL4 (2.0v). Izvadio sam moju Ultru i ubacio Black Dragon i uključio mašinu. Sve radi.... jedina razlika je što su mi svetleli crveni LED-ovi u kućištu.

Sad šta vi radite sa tom memorijom, koje tajminge jurite ili koju voltažu joj dajete, ja stvarno ne znam. Al, ajde, ako budem imao vremena probaću koliko će da istera MHz ta memorija.

Neko prodje dobro, neko ne. Pogledaj mojih prethodnih nekoliko postova i moje iskustvo sa BlackDragonom.

Vratio sam ga, zamenjen za drugi brend (JoKa mi je predlozio Kingston zato sto je svaki modul radio na toj ploci). Geil nije radio ni na trecoj ploci i vracen je uvozniku. Znaci, dual channel kit sa razlicitim pojedinacnim cipovima koji prolaze Goldmemory na 780G ploci. Da ih nisam probao kod sebe na P35 ne bih ni znao da im nesto fali, mislio bih da je ploca defektna :smash:

Drugi ortak je kupio 2x2GB BlackDragon 800MHz i na prvu je setovao [email protected]. Njemu je to vrhunska memorija, svako ima svoja iskustva.

Najveci bedak je sto je ubrzo izasla vest na Benchu :D. Trazite DBT logo :)

Poenta -> nista vise nije sigurno. Koliko sam ja prizeljkivao OCZ kod nas, a sad kada je dostupan i sa njim ima problema. Memorija je pipav proizvod, vazna je samo podrska koju proizvodjac daje preko uvoznika. Ko kupuje na pravim mestima, u slucaju neispravnosti ili nekompatibilnosti zamenice mu bez problema i gotovo. A ako se neko nada da ce dobiti vrhunski proizvod, a kupi BlackDragon za 200din vise, mozda promeni misljenje. Toliko :)

Poslednja izmena:
Neko prodje dobro, neko ne. Pogledaj mojih prethodnih nekoliko postova i moje iskustvo sa BlackDragonom.

Ma, moja poenta je da je Ultra uzeta negde oko septembara 2007, a Black Dragon sad u oktobru 2008 godine.

Nisam probao da na drugarovoj ploči (P43 čipset) dignem na 1000MHz, ali znam za još par Ultri koje rade na 1000MHz uglavnom na 965 čipsetovima.

Da je memorija pipava stvar, jeste. Ja sam se nešto mislio da probam OCZ reaper 1200MHz kad ono krenuše da kukaju na nju i i njenog mladjeg brata 1150MHz. Mislim probaću ja to nego mi sad nešto manji entuzijazam :).

Poslednja izmena:
Ja sam se nešto mislio da probam OCZ reaper 1200MHz kad ono krenuše da kukaju na nju i i njenog mladjeg brata 1150MHz. Mislim probaću ja to nego mi sad nešto manji entuzijazam :).

Imam Reaper 1150, nabavio sa oglasa. Ali onaj proslogodisnji, trebalo bi da je Micron, kupljen u novembru 2007. (14500din :zgran:). OCZ forumska podrska kaze da od 2008 nema Microna vise na OCZu. Kupih je sa oglasa, odlicna je.

Trenutno je na 1125MHz 5-5-5-15 @ 2.075V. Za 1200MHz joj treba 2.25V. Tesko je naci taj stari model jer je retko ko kupio prosle godine po onoj ceni. Mislim da stari ne pate od problema sa kompatibilnoscu.

Zna li neko kakva je situacija sa Geil 1066 Ultra+? To su bili Microni nekada, verovato su i obi presli na nesto drugo...

Transcend AxeRam 2x2gb (oznaka "E") rade na 1151 5-5-5-15 sa solidno zategnutim podlatencijama i 2.05v
Geil Ultra+ 1066 2x2gb sam imao kratko i terbalo bi da rade i oni na ~1140mhz sa tim sto moraju malo da se opuste latencije/

ovo je za 2gb module. 1gb bi trebalo da je druga prica posto nema micron-a od 2gb

koliko sam gledao po netu testove Dominatora, OCZ-a ovaj transcend AXE je cak malo bolji od njih (2x2gb)

Poslednja izmena:
"E" je Elpida.
Super skor.
Jel ti nije problem da vidiš (kad stigneš) koliko mogu CL4, do nekih 2.1-2.15V?

ni geil ni transcend ne mogu CL4, znaci ne verdi da ih stavljas ni na 220V - nece. Nisam do duse probao CL4 na ispod 1000. Moguce da hoce na 900 CL4 ali to je po meni presporo mnogo je bolje bilo sta preko 1066 na CL5

Koliko vidim moduli od 1gb idu na 1066 cl4 (oni bolji) bez problema. Ovi od 2gb nema sanse.

Poslednja izmena:
znam da ih "ima" ali i nema onakvih kakve ljudi ocekuju kad kazu "micron".
Valjda powerchip nisu losi.

Ako može neko da mi pomogne i preporuči nešto od ovoga za 2x2 GB, ovo bi išlo na novi kompjuter sa Q9550 i Asus P5Q Pro

OCZ 1066 MHz GOLD CL5 (83€)
Geil Ultra 800 MHz 4-4-4-12 (44€, a u drugoj firmi 74€)
Geil Ultra 1066 MHz 5-5-5-15 (66€)
Geil Black Dragon 800 MHz 4-4-4-12 (44€, a u drugoj firmi 74€)
Geil Black Dragon 800 MHz 5-5-5-15 (38€)
Geil Black Dragon 1066 MHz 5-5-5-15 (68€)

Da napomenem da nisam overkloker pa pretpostavljam da mi je onda bolje uzeti neku koja je na defaultu što bolja. Koja bi to onda bila? Ne mislim samo na performanse nego i da je kvalitetna i da nemam problema sa nekim (ne)kompatibilnosti i drugim.

Da li možda ova Geil Black Dragon 800 MHz 4-4-4-12 (44€)?

Ako se i budem malo igrao sa overklokom to bi bilo onoliko koliko može Q9550 na default naponima i nešto boljim hlađenjem. Zna li neko koliko se u tim uslovima može izvući iz Q9550 a da radi stabilno 24/7?

Čitao sam da se ova Geil Ultra dosta grije, da li se to odnosi na overklok ili i na default?

Q9550 ima FSB 1333 MHz a memorija radi na ovih 800 MHz...kako sad to ono ide, da li je zapravo FSB na ovom Intelu 333 MHz a memorija radi zapravo na 400 MHz (zbog DDR-a je efektivno na 800 MHz), znači ako uzmem memoriju na 800 MHz a ne na 1066 MHz i ako dižem FSB do 400 MHz memorija će biti iskorištena jer i može da radi do 400 MHz. A šta ako onda dižem FSB preko 400 MHz? Ne pitam ovo toliko zbog ovekloka jer znam da ima podforum za to nego me zanima da li će mi biti doboljno da uzmem memoriju na 800 MHz a ne onu na 1066 MHz. Koliko vidim ove na manje MHz obično imaju i manje latencije pa pretpostavljam da ako necu (puno) overklokovati da mi je dovoljno uzeti ovu na 800 MHz. I ako mi je računioca dobra Q9550 bi sa 400 FSB radio na 3.4 GHz zbog x8.5 množioca, mada ne znam može li raditi na toliko na default naponima.

Od navedenih uzmi onu koja je na 1066 a pritom radi na najnizem naponu po difoltu. ;)

te na 800 cas4 bi trebale da idu na 1066 cas5 tako da bi ustedeo 20 eura ili opet ako novac nije problem mozes ici na sigurno.

Hvala na odgovorima.

Da li ova na 1066 MHz radi brže od ove na 800 MHz ili njenih 1066 MHz služe samo za to ako dignem FSB iznad 400 MHz da onda one mogu doći do izražaja jer bi tada radile na preko 800 MHz?

Razlika je 22 €, nije to prestrašno mada trebam vidjeti koliko će me sve izaći, ali su i latencije slabije na ovoj od 1066 MHz. Pri tome opet napominjem da se ne planiram baviti (nekim većim) overklokom, ako se i budem time bavio to će biti onoliko koliko može Q9550 na default naponima.

I još da pitam nešto, negdje sam ovde ili na drugom forumu pročitao da je neko rekao da Geil ima neke probleme sa naponima memorije na defaultu i da to treba ručno smanjiti ili povećati (ne sjećam se sad) da radi kako treba...da li je to tačno? Ja po mogućnosti ne bih volio da previše čačkam, nisam se do sada time bavio a sada nemam vremena da se informišem šta se smije a šta ne smije, dokle se smije a dokle ne smije, a smatram da ne bi smjelo da memorija ne radi kako treba kad se samo stavi na ploču bez ikakvog podešavanja.

Kakav je inače ovaj Geil Black Dragon? Da li je bolji od Geil Ultra? Koje su razlike? Cijene su iste.

Da li ova na 1066 MHz radi brže od ove na 800 MHz ili njenih 1066 MHz služe samo za to ako dignem FSB iznad 400 MHz da onda one mogu doći do izražaja jer bi tada radile na preko 800 MHz?

Imas razna podesavanja za memoriju. 2xFSB je najnize, najvise je 4xFSB (mozda i vise, zavisi od ploce valjda)...

Vrh Dno