Šta je novo?

Geil ili ne

Nisam te shvatio, to podešavam u BIOS-u? Na šta se to odnosi?

Ako stavim 4xFSB a FSB je valjda 333 MHz onda bi teoretski mogla da se iskoristi i memorija od 1333 MHz? Znaci u tom slučaju bi bolje bila iskorištena ova od 1066 MHz nego ova od 800 MHz? Da li sam dobro ukapirao ili nisam?

Mene zanima upravo to, da li bi bila bolje iskorištena ova od 1066 MHz od ove od 800 MHz i to bez ikakvog overkloka? Ili mi ova od 1066 ima smisla samo ako ću oveklokovati, i to preko 400 MHz za FSB?

Nisam te shvatio, to podešavam u BIOS-u? Na šta se to odnosi?

Ako stavim 4xFSB a FSB je valjda 333 MHz onda bi teoretski mogla da se iskoristi i memorija od 1333 MHz? Znaci u tom slučaju bi bolje bila iskorištena ova od 1066 MHz nego ova od 800 MHz? Da li sam dobro ukapirao ili nisam?

Mene zanima upravo to, da li bi bila bolje iskorištena ova od 1066 MHz od ove od 800 MHz i to bez ikakvog overkloka? Ili mi ova od 1066 ima smisla samo ako ću oveklokovati, i to preko 400 MHz za FSB?

Primer: u BIOSu Gigabyte P31 ploce sa E2160 (800MHz FSB, 200MHz x 9=1.8GHz) za memoriju imas mnozioce: 2, 2.4, 2.5, 3, 3.3, 4. Ti podesis kako ti odgovara u odnosu na FSB koji koristis :wave:

Poslednja izmena:
Hvala na odgovorima.

Da li ova na 1066 MHz radi brže od ove na 800 MHz ili njenih 1066 MHz služe samo za to ako dignem FSB iznad 400 MHz da onda one mogu doći do izražaja jer bi tada radile na preko 800 MHz?

Razlika je 22 €, nije to prestrašno mada trebam vidjeti koliko će me sve izaći, ali su i latencije slabije na ovoj od 1066 MHz. Pri tome opet napominjem da se ne planiram baviti (nekim većim) overklokom, ako se i budem time bavio to će biti onoliko koliko može Q9550 na default naponima.

I još da pitam nešto, negdje sam ovde ili na drugom forumu pročitao da je neko rekao da Geil ima neke probleme sa naponima memorije na defaultu i da to treba ručno smanjiti ili povećati (ne sjećam se sad) da radi kako treba...da li je to tačno? Ja po mogućnosti ne bih volio da previše čačkam, nisam se do sada time bavio a sada nemam vremena da se informišem šta se smije a šta ne smije, dokle se smije a dokle ne smije, a smatram da ne bi smjelo da memorija ne radi kako treba kad se samo stavi na ploču bez ikakvog podešavanja.

Kakav je inače ovaj Geil Black Dragon? Da li je bolji od Geil Ultra? Koje su razlike? Cijene su iste.

Tacno je to za Geil.

Black Dragon i Ultra su ti iste ako izuzmemo razlike u spoljasnjem dizajnu.

Bilo bi fino ako bi nasao za te pare neku koja je na 1066 cl5 a na 1.8v.

Primer: u BIOSu Gigabyte P31 ploce sa E2160 (800MHz FSB, 200MHz x 9=1.8GHz) za memoriju imas mnozioce: 2, 2.4, 2.5, 3, 3.3, 4. Ti podesis kako ti odgovara u odnosu na FSB koji koristis :wave:
Znači mogao bih iskoristiti svih 1066 MHz na taj fazon? :) Cool

Tacno je to za Geil.

Tačno je šta? Da moram čačkati njene defaultne napone da bi radilo kako treba? :(

Bilo bi fino ako bi nasao za te pare neku koja je na 1066 cl5 a na 1.8v.

OCZ DDR2 2x2GB, 1066Mhz OCZ Gold CL5 (83€)

Da li je to ta? :)
Kako da znam koji joj je radni napon? U cjenovniku firme vidim samo ovo što sam napisao. Ako je to ta i ako znate da je inače dobra onda odlično :)

Rade one svakako, nego da bi radile na tim navedenim a nizim latencijama mora se malo dignuti napon.

Odes na site proizvodjaca a imas i na kutiji memorije odnosno na memoriji iste te podatke. ;)

Rade one svakako, nego da bi radile na tim navedenim a nizim latencijama mora se malo dignuti napon.

Znači Geil Black Dragon 1066 MHz 5-5-5-15 ili Geil Black Dragon 800 MHz 4-4-4-12 bi radile na ovim naznačenim latencijama kada bih napon digao na koliko? A koliki je default za memoriju? 1.8V? Da li bi se (puno) više grijale ako dignem napon?

Odes na site proizvodjaca a imas i na kutiji memorije odnosno na memoriji iste te podatke. ;)

Kutiji ne mogu ni prići jer sam u specifičnoj ali dobroj situaciji da ne kupujem ovde kod mene jer je sve skuplje nego da kupim u BG preko nekih koji tu žive i koji bi mi kupili, ja bih samo trebao da nađem po mogućnosti jednu firmu gdje imaju to sve da ne driblam ljude po Beogradu od jedne do druge firme. Zasad sam našao dve firme koji bar na sajtovima i u cjenovnicima imaju to što mi treba ali imaju i više ovih memorija pa se raspitujem, zato mi treba sva moguća ovakva neka informativna pomoć :)

Što se tiče samog OCZ sajta evo šta kaže za ovu 2x2GB Gold, ako vam nije teško da samo bacite pogled, to je koliko vidim jedina Gold 2x2 GB 1066 MHz. Sa lijeve strane piše 2.1 Volts, da li to ne valja? :S:

Tebi je bolje zbog Intela da ides na vise MHz-a, vise bi ti to odgovaralo.

Taj OCZ ima 5-6-6-18... nadji 5-5-5.

Geil bi isao na cl4 800 sa 2.1v. Moj 2x1gb na tim podesavanjima se onako grejao, bio je topao, ali nista strasno.

A sto ne vidis Transcend, imas bas temu o tome. ;)

http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=185440

A imao je neki Trancend JetRam (nije Axe, slabiji dakle) 2x2gb, na 800MHz doduse ali bio je dzabe pre neki mesec, oko 50e i to promoss, on bi se klokovao bolje od tog Geila... samo da bude promos, dakle da ima P na kraju bar koda.

Poslednja izmena:
A imao je neki Trancend JetRam (nije Axe, slabiji dakle) 2x2gb, na 800MHz doduse ali bio je dzabe pre neki mesec, oko 50e i to promoss, on bi se klokovao bolje od tog Geila... samo da bude promos, dakle da ima P na kraju bar koda.

"P" je Powerchip, "M" je Promos :wave:

Najsigurnija za OC je "GEIL 2GB (2x1GB) 800MHz DDR2 Ultra Dual 48e", ili "GEIL 2GB (2x1GB) 800MHz DDR2 Black Dragon 50e", na Intel platformi ide preko 900 Mhz CL5.
"KINGSTON 1GB 800MHz DDR2 20e" ti je lutrija, može da se desi da neće preko 900 nikako a može da se desi daprebacije 1100 Mhz. Ako hoćeš da se kockaš...
Na "KINGSTON 2GB (2x1GB) 800MHz DDR2 HyperX 63e" sigurno nisu microni pa je ta ništa bolja od Value Kingston-a.

Da potvrdim ovu izjavu :)
Kod mene radi na 1129mhz. Dalje je nisam gurao.

^
hehe, gigašit loodilo... :d

199% je greška. :d

Tebi je bolje zbog Intela da ides na vise MHz-a, vise bi ti to odgovaralo.

Taj OCZ ima 5-6-6-18... nadji 5-5-5.

Geil bi isao na cl4 800 sa 2.1v.

Ma, GeIL Black Dragon 800 CL4 kod mene radi na 4-4-4-12 sa 1.9V, ne treba mu vishe, a 4-3-4-8 na 2V. Inache, mislim da je platinum od OCZ-a bolji od golda. Bilo je o tome na forumu, gold je napljuvan, tj. radi na deklarisanim frekv. ali nije neshto za OC.

Razmišljao sam da uzmem memoriju na 800 MHz ali ovde ste me savjetovali da idem na 1066 MHz, neko reče da zbog toga što idem na Intel onda uzmem više MHz za memoriju. Na defaultu magistrala kod Intela radi na 333 MHz a memorija na 667 MHz, time se ne iskoristi potpuno ni tih 800 MHz. Na 800 MHz bi radila ako bi se FSB digao na 400 KMz, dakle tek kod overkloka, a onda može i preko 800 MHz kada FSB ide preko 400 MHz.

Ali zanimljivi su ti množioci za memoriju koje ste pominjali gdje se ona gurne u asinhron režim pa može da iskoristi i tih 1066 MHz ili koliko god, a bez overkloka. Pošto se inače preporučuje da memorija radi sinhrono (valjda posebno kod overkloka, tako sam čuo) da li je neko testirao ili čitao testove i upoređivao brzinu kada memorija radi asinhrono ali na većoj frekvenciji (preko tih množilaca) i kada radi sinhrono na nižoj frekvenciji? Kakvi su rezultati?

Znači ako bi se uzela memorija na 800 MHz i bez overkloka radila na svojih defaultnih 667 MHz i ako bi se uzela memorija na 1066 MHz i preko množilaca natjerala da radi na oko 1066 MHz ali asinhronmo, šta bi bilo brže, ali i stabilnije? Da li asinhron režim može stvoriti nestabilnost?

Razlika između 800 MHz i 1066 MHz na 4 GB memorije je oko 22 €. Isplati li se? U pitanju bi vjerovatno bio Geil Black Dragon. Mislim da on na 800 MHz ima 4-4-4-12 a ovaj na 1066 MHZ ima 5-5-5-15. Isplati se za overklokere, ali ako ne bih overklokovao, ili ne bih puno, da li se isplati zbog tih množilaca da je postavim da radi asinhrono na oko 1066 MHz, da li bi radilo brže i bez ikakvih posljedica zbog asinhronog režima? Negdje sam čitao da se AMD slabije nosi sa asinhronim režimom nego Intel, mada mislim da je taj tekst bio stariji pa ne znam da li je tako i danas, možda i jeste pošto ste mi rekli da baš zbog Intel platforme uzmem bržu memoriju :)

Po meni se isplati ako bi mogla da radi stabilno i brže asinhrono na oko 1066 MHz nego sinhrono na 667 MHz.

Ploča bi bila Asus P5Q Pro a procesor Q9550.

Poslednja izmena:
^ Kad je bal, nek' je maskenbal. :D
Idi na 1066Mhz. ;)

Ma, GeIL Black Dragon 800 CL4 kod mene radi na 4-4-4-12 sa 1.9V, ne treba mu vishe, a 4-3-4-8 na 2V. Inache, mislim da je platinum od OCZ-a bolji od golda. Bilo je o tome na forumu, gold je napljuvan, tj. radi na deklarisanim frekv. ali nije neshto za OC.

Moguce, mada ja nisam vidjao ni priblizno dobre rezove kao sto ti navede a sa Geil-om navedenim.

Aj baci screen sa svim parametrima?

ja sam skoro uzeo 2x2GB GeIL PC2-8500 DDR2 1066 PLUS Dual Channel Kit i nema nikakvih problema...

Official Specs from www.GeIL.com.tw
GeIL DDR2 Ultra Series - 1066 PLUS Multi-spec Dual Channel Kit
Spec I: PC2 8500 DDR2 1066 MHz, CAS 5-5-5-15 (Intel Enhanced Parameter)
Spec II: **PC9600 DDR2 1200MHz, CAS 4-5-5-10 (AMD Enhanced Parameter)
(**1200MHz@ CAS4 was PRE-TESTED on the following hardware condition:
Motherboard-ASUS AM2 (Model Number: M2N32-DELUXE SLI)
CPU-AMD FX62 200MHz x 14 over-clocked to 300MHz x [email protected]
RAM-1066+ over-clocked to 1200MHz, CL 4-5-5-10 [email protected])

Available in 1GB & 2GB(64Mx8) Dual Channel Kit4
GeIL OC Certified FBGA 64Mx8 DDR2 Chips
240pin, Non-ECC, Un-buffered DDR2 DIMM
Metallic-Orange Aluminium Heat Spreader
Retail Package
Lifetime Warranty
Working Voltage: 2.4~2.5V
http://www.driverheaven.net/reviews/abit_mem/index.htm

73c6ecd90b82547aa1781095adf51f93.jpg

Nazad
Vrh Dno