Šta je novo?

Ubrzanje ADSL-a

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Auuu...

Imam jedno pitanje, da li ministar u bilo kojoj oblasti moze samostalno da odlucuje ili je on/ona samo PR za nekog sa vrha ?

Uzas!!! Pa ova zena nije normalna. Videli da ljudi masovno koriste VoIP za telefoniranje sa inostranstvom pa ce sada da pojeftine medjunarodno telefoniranje za "citavih 10%" a pretplatu i lokalno telefoniranje ce drasticno da povecaju. Pa ljudi moji na Skyp-u sam juce uplatio unlimited uslugu i za samo 300 dinara mogu neograniceno da zovem fiksne brojeve telefona u 22 Evropske zemlje a oni ce da tome konkurisu smanjenjem cene za 10%. Steta samo sto Skype ne uvrsti i Srbiju u zemlje sa unlimited uslugom, odmah bih ukinuo sve telefonske prikljucke, uzeo kablovski internet a oni nek sami sebi drasticno povecavaju pretplatu i cenu impulsa u lokalu, majku im njihovu monopolisticko - fasisticku!!!
Ono sto wiz011 kaze, verovatno je u pravu i internet nece pojeftiniti vec ce ubrzati net za je.enih 30% i nastavice da nas pljackaju jos najmanje 10 godina. Kazem jos 10 godina jer postoje najave da ce zadrzati monopol jos citavih 10 godina nakon privatizacije jer niko nece dati tolike pare za telekom ako uz njega ne dobije i monopol na vremenski period od najmanje 10 godina kako bi isplatio investiciju.

e bice lepo da nas pljackaju jos 10 godina ja kontam da ce pljackati i nase unuke...

Pa pazi glupost kada kazu da je net u okruzenju 4x jeftiniji (mozda ako se poredimo sa Albanijom jer je u Rumuniji i Bugarskoj izmedju 10x i 20x jeftiniji) a net ce kod nas da pojeftini svega 30%. Pa kada je vec 4x skuplji net, zasto onda ne pojeftini 4x nego samo 30% (ako uopste pojeftini).
Ma ovo je bagra pljackaska i treba im svima jos jedan 5. oktobar ali ovoga puta ne u izvedbi stranih obavestajnih sluzbi vec u narodnoj izvedbi sa sve govnjivim motkama!!!

Ha, ha, pa ne mos' tako, nego kako deca bivsih komunjara, pardon - rukovodioca
odrede, pa sta bi vi 'teli, da dzabe telefonirate i nista ne radite, ovako ce
da pazite, ne na svaki minut nego na svaku sekundu razgovora, i pri tom
da pazite sta pricate, jerbo ce da vas usnime.

I sta se koji bunite za brzi net, sta ce vam? Vlast se trudi da vam se ne pohaba hard disk od silnog downlod-a, znate li vi posto je nov hd?

Da budete srecni i da ne kukate, jerbo ce da vas usnime sta ovde pisete i da vam
posle smanje i ovako prebrzi net, jer ko vam daje parvo da ljagate nasu najuspesniju firmu-Telekom.

Hvalospevi su samo dozvoljeni.

@Makita:

pretera ga malo, sumnjam da je u bugarskoj 1mbit net 130din/2e

3072/256 (u nekakvom "lokalu" duplo), flat, košta kod BTC-a (najveći bugarski ADSL operator) oko 10 evra mesečno, ako se potpiše ugovor na godinu dana.

9 Мbps/1 Mbps (lokal 12 Mbps) košta kod istog operatera oko 12,7 evra mesečno, flat, sa ugovorom na godinu dana.

Drugim rečima, 9216/1024 flat košta oko 1000 din mesečno. To je 18x brže od moje brzine ADSL-a, pri čemu ja plaćam 50% skuplje.

Dakle, gx-x, 1 Mbit u Bugarskoj zaista nije 2 evra, nego jedva nešto više od 1 evra.

Izvor: http://adsl.btc.bg/bg/adsl/homepackage/details/2

zasto je 3x sporiji download samo 5 leva (200din) jeftiniji ?

Poslednja izmena:
3072/256 (u nekakvom "lokalu" duplo), flat, košta kod BTC-a (najveći bugarski ADSL operator) oko 10 evra mesečno, ako se potpiše ugovor na godinu dana.

9 Мbps/1 Mbps (lokal 12 Mbps) košta kod istog operatera oko 12,7 evra mesečno, flat, sa ugovorom na godinu dana.

Drugim rečima, 9216/1024 flat košta oko 1000 din mesečno. To je 18x brže od moje brzine ADSL-a, pri čemu ja plaćam 50% skuplje.

Dakle, gx-x, 1 Mbit u Bugarskoj zaista nije 2 evra, nego jedva nešto više od 1 evra.

Izvor: http://adsl.btc.bg/bg/adsl/homepackage/details/2

eto bas lepo. Ajmo sad da redjamo cene iz UK i jos nekih zemalja gde ima i skupljeg neta od naseg, cisto da "izbalansiramo" malo stvari :)

zasto je 3x sporiji download samo 5 leva (200din) jeftiniji ?
To je pogrešno pitanje. Pravo pitanje je zašto se u Srbiji 18x sporiji Internet plaća 50% više nego 18x brži Internet u Bugarskoj.

Da ponovim...

Bugarska: 9 Mbps/ 1 MBps (local boost 12 MBps), flat, 1000 din

Srbija: 512 kbps/64 kbps, flat, 1500 din

BTW, ti nikad nisi čuo da se kad kupuješ više daje popust?

eto bas lepo. Ajmo sad da redjamo cene iz UK i jos nekih zemalja gde ima i skupljeg neta od naseg, cisto da "izbalansiramo" malo stvari :)
Ajde budi ljubazan pa navedi te cene iz zemalja "gde ima i skupljeg neta od našeg". OK, videli smo pre neki dan da je net skuplji u Burundiju nego kod nas. Imaš još neki primer? Ruanda možda?

Poslednja izmena:
Gledao sam danas emisiju na RTS2 (oko 12.30)...nova ministarka je, između ostalog, rekla da nam je slaba penetracija tako da dok ne popravimo penetraciju, ništa od ubrzanja:d:d.
Malo se šalimo, ali ima i u tome istine;)

LINK

@Makita:

pretera ga malo, sumnjam da je u bugarskoj 1mbit net 130din/2e

Sumnjam da kod njih uopste postoji net od 1Mbps.
Japanci imaju 200x brzi net od mog a placaju ga 3x manje (procitao u nekom clanku o njihovim brzinama i cenama ali se ne secam gde).
A i inace u pravu je wiz011 mi moramo da se poredimo sa zamljama iz okruzenja, kad vec nismo u stanju da se poredimo sa zapadnijim zamljama.

^^upravo tako.

@wiz011:

reko sam ti, UK, 20 funti cirka 1mbit sa ogranicenjima, pazi, to je najgora ponuda, ima mnogo boljih, ali eto ima i takvih. (nije bas precizna informacija posto nisam bas isao da gledam vec mi reko lik iz UK na chat)

@frenkyshka:

mani ti Japance, oni i rade 200x vise nego mi ovde...Kad mi budemo pravili promet i izvoz kao oni imacemo i takav net ;)

Poslednja izmena:
ne mozes tako da gledas. nigde ne pise da ima 1Mb/s za 1e nego 9Mb/s za 12e, dakle njihov ADSL nije x puta jeftiniji, nego je x puta brzi, a to nije isto.
inace, imaju tih 3Mb/s/256k za 10e mesecno uz ugovor na god. dana, ali placaju i instalaciju lepih 18e :p
Zamisli,čak 18evra???Ti ne bi to platio:trust:

ne mozes tako da gledas. nigde ne pise da ima 1Mb/s za 1e nego 9Mb/s za 12e, dakle njihov ADSL nije x puta jeftiniji, nego je x puta brzi, a to nije isto.
Pogledaj gx-x-ovu poruku na koju sam replicirao, pa će ti biti (valjda će biti, ako neće - onda tu nema pomoći) jasno zašto sam napisao tako kako sam napisao.

inace, imaju tih 3Mb/s/256k za 10e mesecno uz ugovor na god. dana, ali placaju i instalaciju lepih 18e :p
To što košta 18€ je dolazak tehničara kući da instalira opremu, to nije famozno "uspostavljanje ADSL usluge" koje naplaćuju provajderi u Srbiji. Ako instaliraš sam onda se plaća 0€, tj. ne plaća se ništa.

Nije ni čudo što nam rade ovo što nam rade. Ti se hvataš za nekakvu "instalaciju", gx-x-u je "neki čo'ek" rekao na chatu da je u Srbiji net džabaka... Prosto je neverovatna potreba ogromnog broja ljudi u ovoj zemlji da sklapaju svakojake sofizme eda bi našli nekakvo opravdanje za vlast.

Uzgred budi rečeno, kad ste se već u'vatili za tu Bugarsku... Kad je ADSL ovde krenuo mi smo bili tu negde sa njima, i po cenama i po brzini. Pogledajte gde su sad oni, a gde smo mi. Pritom obratite pažnju i na to da se ADSL uključuje za max. 10 radnih dana od podnošenja zahteva. Koliko godina ovde neki čekaju na ADSL?

Poslednja izmena:
pre 2 nedelje kada sam ishao da produzim net kaze mi ona shto radi (u sezammu) da telekom planira ubrzanje u roku nekih 1-2 meseca koliko se secam i da ce biti samo 50% od trenutne brzine i to samo za dload,upload ostaje isti..znachi mi na 512/64 idemo na 768/64 itd...e sad koliko je ovo tachno videcemo kada oni pajseri iz telekoma kliknu malo po gasu...

@wiz011 apsolutno si u pravu, narocito, za mene neshvatljivo, da pojedini ljudi
u ovoj zemlji pa tako i na ovom forumu imaju potrebu da opravdavaju sve sto je
nenormalno u ovoj zemlji.

Cinjenica je da smo najgori u regionu po pitanju net-a, NAJGORI.

peri, neke ideje? Sacu da vidim da skinem najnoviji FF, ranije sam ga zaobisao posto nece da mi pamti login-ove... svaki put moram da se logujem na svaki forum/site. :( Gledao sam na net-u da ima problema 3.0.1 verzija sa Vistom bas u vezi tih logovanja na forumima.

POZ:wave:

Probaj da posle klika na "test" dugme minimizirash Operu dok se test ne zavrshi. U mom slucaju tako dobijam tacnije rezultate prvenstveno za ping i upload.

Pozdrav! :wave:

Cinjenica je da smo najgori u regionu po pitanju net-a, NAJGORI.
U regionu smo mi najgori skoro po svemu. Smrtnost novorođenčadi, potrošnja sapuna, broj nepismenih... šta god.

A što se tiče neta, kamo sreće da smo najgori samo u regionu. Do sada smo otkrili da sporiji i skuplji net od nas ima samo Burundi. Moguće i Ruanda. Dakle, eto, tu smo: Ruanda, Burundi i Srbija. Kakva EU, kakvi bakrači!

U regionu smo mi najgori skoro po svemu. Smrtnost novorođenčadi, potrošnja sapuna, broj nepismenih... šta god.

A što se tiče neta, kamo sreće da smo najgori samo u regionu. Do sada smo otkrili da sporiji i skuplji net od nas ima samo Burundi. Moguće i Ruanda. Dakle, eto, tu smo: Ruanda, Burundi i Srbija. Kakva EU, kakvi bakrači!

Da se nadovezem, veceras sa jednim mojim prijateljem iz Kalkute, Indija, na GTalk-u se dopisujem i kazem kakve su ovde cene tj. za 1.5 Mbps je oko 38
eura (na brzinu iz glave), evo ostatak:

romano.sniper: lol
we have 12 Mbps here for 50 euros

Milan: flat?

romano.sniper: yes
per month
unlimited
usage

Milan: it is good speed and price

romano.sniper: is it unlimited at bulgaria??

Milan: yes

------------

poslednje je u vezi cena net-a u Bugarskoj, i kaze da su stvarno jeftine,
ali nije bas ni skupo u Indiji za 50 eura 12 Mbits koji on ima.
Smejao se kad je cuo za koje brzine mi placamo koju cenu.

Mislim da nas je počela hvatati nervoza u vezi sa povećanjem brzine interneta...oči povadismo,a Kradikom i dalje mudro ćuti :d

U Atini ima 24/1 za 25e...

Inace, ja bi 1mbit DZABE !!! :smash: , a da vi imate mogucnost za 24/28mbit za 20e :p Meni je 1mbit dosta :)
PS. Mene nije uvatila nervoza, ja sam u pogrsnom tredu, meni je brzina povecana :p

@wiz011:

brate, aj izvadi jos nesto iz konteksta molim te :p Pa de sam ja to reko sto ti meni napisa da sam reko ? Nije covek reko da je net ovde jeftin vec da on u UK moze samo taj neki za 20 funti da uzme ili sta vec, a laguje u GW na europe serveru najgadnije. Rekao sam tacno sta sam rekao: ima i skupljih od nas i to je to. Ko da ja zelim da ovde net bude ovakav kakav jeste...:wall:

PS. http://twitter.com/macheide/statuses/924560902

PPS:

here is a list, derived from the above mentioned page, of countries that do
NOT have FULL internet connectivity; or have PROVISIONAL internet
connectivity; or have a "courtesy" top-level domain (TLD), which means that
there is no "physical access as such"; or just have UUCP and/or FIDONET
connectivity.

------------------------

AC Ascension Island
AF Afghanistan(Islamic St.)
BV Bouvet Island
CC Cocos (Keeling) Isl.
CD Rep. Dem. Congo
CG Congo
CK Cook Islands
CX Christmas Island
EH Western Sahara
ER Eritrea
FK Falkland Isl.(Malvinas)
GS South Georgia and South Sandwich Islands
HM Heard & McDonald Isl.
IQ Iraq
KN St.Kitts Nevis Ang.
KP Korea (North)
LA Laos
LY Libya
MH Marshall Islands
MM Myanmar
MS Montserrat
NF Norfolk Island
NR Nauru
NU Niue
PM St. Pierre & Miquelon
PN Pitcairn
PW Palau
SH St. Helena
SO Somalia
ST St. Tome and Principe
TF French Southern Terr.
TJ Tadjikistan
TK Tokelau
TM Turkmenistan
TP East Timor
TV Tuvalu
VC St.Vincent & Grenadines
WF Wallis & Futuna Islands
YT Mayotte

------------------------

cutite i uzivajte, bice brzi net, vidite sve ove silne drzave i oblasti koje ni nemaju net :p

Poslednja izmena:
Dodje mi danas drugar , i nesto pricamo o brzinama neta.....i kaze mi covek "sta ce ti brze od 128 kbit?" Zato sto on toliko ima, i onda nikome ne treba bolje, a on je neki profesor, predaje deci....

A gomilu ljudi znam koji placaju samo nasporiji ADSL, jer je nekih 200 dinara jeftiniji ( da se ustedi ), a znam i gomilu ljudi koji placaju za 512 kbit, a nemaju pojma ni o netu ni o racunarima, ni da podese upload na torrentu. Pa im se skidanje filma vuce nedeljama ( kada sam im podesio torrent kao da sam im oci otvorio).....

Pitanje: kome treba brz net? Ovima koje sam ja opisao , ne sigurno.
Meni ? Naravno :D

Izvinjavam se za off, ali su mi bili neki likovi danas koji su me iznervirali.....

Pa ovi nemaju ni 'leba da jedu a bogami ni vode da piju, koji ce im moj onda net?
p.s. Ovo se odnosi na spisak iz gx-x-ovog posta a ne na likove koji su iznervirali kuzmu.

Poslednja izmena:
Pogledaj gx-x-ovu poruku na koju sam replicirao, pa će ti biti (valjda će biti, ako neće - onda tu nema pomoći) jasno zašto sam napisao tako kako sam napisao.
ti si napisao samo da je 1Mb/s nesto malo preko 1e a to nije istina jer taj paket ne postoji. samo sam to hteo da kazem. lose ti je poredjenje i ne moze tako da se racuna.

To što košta 18€ je dolazak tehničara kući da instalira opremu, to nije famozno "uspostavljanje ADSL usluge" koje naplaćuju provajderi u Srbiji. Ako instaliraš sam onda se plaća 0€, tj. ne plaća se ništa.
moguce, nisam toliki expert za Bugarski jezik kao ti pa se nisam udubljivao u sitna crevca :smoke:
Nije ni čudo što nam rade ovo što nam rade. Ti se hvataš za nekakvu "instalaciju", gx-x-u je "neki čo'ek" rekao na chatu da je u Srbiji net džabaka... Prosto je neverovatna potreba ogromnog broja ljudi u ovoj zemlji da sklapaju svakojake sofizme eda bi našli nekakvo opravdanje za vlast.
ja sam stavio smajli i nekome ko je na 4umu toliko dugo kao ti bi to trebalo da bude znak da sam bio ironican :)
jos ispada da cemo gx-x i ja biti krivi za spor ADSL u zemlji jer nalazimo opravdanja za vlast :d :smoke:
Pritom obratite pažnju i na to da se ADSL uključuje za max. 10 radnih dana od podnošenja zahteva. Koliko godina ovde neki čekaju na ADSL?
i ovde ti ukljuce brzo - ako imas teh. mogucnosti :D mislis da svaka zabit u Bugarskoj ima mogucnost za ADSL? cisto sumnjam...
ali da ne opravdavam ja Telekom :d

Poslednja izmena:
kuda zuri ovaj svet,procitajte ovu vest... Razvijen internet-uređaj koji skida 15 filmova u minuti!
Rossoner
Moderator
Rang 4

Ugled: +616/-122
Van mreže
Pol:

Elvis J Kurtović
Razvijen internet-uređaj koji skida 15 filmova u minuti!
« poslato: Mart 12, 2008, 22:18:46 »
LONDON - Tim stručnjaka na sveučilištu u Velikoj Britaniji razvio je uređaj koji obećava 100 puta brži širokopojasni pristup internetu (skidanje 15 cjelovečernjih hollywoodskih filmova s interneta u minuti) i 75 posto manje troškove.

Znanstvenici sveučilišta Bangor u Walesu, koji rade na projektu Alpha, financiranom sredstvima Europske unije, spremni su za izradu prototipa.

Uređaj se služi postojećom britanskom telekomunikacijskom mrežom ali se očekuje da će učinkovitije kanalizirati informacije. Partneri u projektu tvrde da će uređaj moći skinuti s interneta 15 cjelovečernjih hollywoodskih filmova u minuti, te da će učiniti širokopojasni pristup internetu dramatično bržim i jeftinijim za korisnike.

Po riječima Jianming Tanga sa Sveučilišta Bangor u Walesu, uređaj će donijeti revoluciju u komunikacijsku industriju u razdoblju od pet godina.

"Novi, veći i brži kapacitet mreža izazvat će pravu revoluciju na području kućne zabave, velikom brzinom isporučivanja HD filmova i televizijskog programa, kompjutorskih igara i kućnih video sadržaja", objasnio je.

"To će olakšati rad na daljinu i može imati mnoge druge primjene, primjerice pri pomaganju starijim osobama u njihovim domovima, omogućavajući procvat područja poput telemedicine", dodao je Tang.

Po njegovim riječima, kada prototip bude završen, izgledat će kao DVD player i stajati između utičnice za širokopojasni internet i kompjutera. Kazao je da je prerano govoriti kolika će biti njegova cijena za krajnje korisnike.

"Značajno je da uređaj radi s postojećom optičkom tehnologijom, pa nema potrebe za uklanjanjem kablova kojima se služi postojeća telekomunikacijska mreža", objasnio je Tang.

"Projekcije su također pokazale da će učinkovitija upotreba mreže smanjiti troškove za svakog korisnika do 75 posto. Ljudi se mogu pitati kako ćemo koristiti taj veliki kapacitet, no mogućnosti primjene razvijaju se kroz upotrebu, kao što smo dosad vidjeli kod interneta i telekomunikacijske tehnologije".

a mi pokusavamo da iskukamo bednih 3MB/s,a ovi "NORMALCI"uskoro za 60 sekendi 15 filmova,kad ovako nesto procitam mnogo se razocaram.....ali mnogo...

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno