Šta je novo?

NVIDIA: "Rat svima!" :)

• Začetnik teme Začetnik teme Nedjo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
pa ako to uradi onda niko nece kupiti nvidijin chipset posto intelov ima i crossfire i sli...

pa ne predstavljam ja nvidiju nego sta meni pada na pamet... sta ce inace intelu sli, sta ti mislis?

Ne prodaju se nVidia čipsetovi samo zbog SLI-a, bogamu.Uostalom, verujem da Intel želi da zaokruži ponudu, em što bi nama korisnicima to bilo bolje-ne bi morali da razmišljamo koji čipset da uzmemo.
S druge strane i nVidia bi mogla biti malo fleksibilnija.

Pa nemam pojma, svako ko kupuje kad pogleda intelovu plocu i nvidijinu, kaze .. hm.. ova ima sli ova nema... jedan feature vise... daj nvidijinu

Tesko mogu da poverujem da se ovde radi o cistom inacenju tipa: ako nema SLI-a, onda nema ni CSI-a! Obicno su te stvari mnogo dublje i zamrsenije.

Pa jesu, intel se nameracio na nvidiju zato sto se zabrinuo za procesorsko trziste i gpgpu stvari.... mislim de se njima isplati larabi da prave za 400$ kad za cetvrt manju povrsinu cipa mogu da prodaju extreem za 1000$... ali gpgpu je cudo, ko sto napravise oni iz belgije

Pa jesu, intel se nameracio na nvidiju zato sto se zabrinuo za procesorsko trziste i gpgpu stvari.... mislim de se njima isplati larabi da prave za 400$ kad za cetvrt manju povrsinu cipa mogu da prodaju extreem za 1000$... ali gpgpu je cudo, ko sto napravise oni iz belgije
ja sam svim srcem za GPGPU i slazem se da je samo potrebno pronaci kriticnu masu mozgova koji ce kreirati end-user aplikacije koje ce koristiti GPGPU, sto bi onda iniciralo masovnu prihvatljivost iz koje bi se mogle izroditi nepojmljive upotrebe kojekakvih PC-a buducnosti. Po meni GPGPU je resenje za sve segmente racunarskog trzista, pa ono GFX jezgro u Tegri je mocnije od gomile Atoma (trebali su Tegru nazvati Molekul 😀)...

Siguran sam da Intel u kom ima mozgova kao sto je Audiov, a verovatno i vecih, shvataju tu opasnost i kapiraju da moraju ubrzati Larrabee 10x, jer cim je 'vidija dosla na ETF da kupi pamet za svoje GPU-ove, onda je lako zamisliti koliko su oni posveceni citavoj stvari.

E sad, Audio bi dobro dosao tom cilju, ali staces, njemu je Intel miliji, iako je postigao odlicne (on tako tvrdi,a ja mu verujem) rezultate na GPGPU polju... ma ljubav je cudo! :d 😉

Pa posveceni su dosta jer stvarno obecava... Jedina konkurencija za sada gpgpu je sse koji je smesan sto se performansi tice a i programskog modela koga u stvari i nema nego moras sve rucno da kodiras itrizik funkcijama ili inline asm ( ili da se molis intelovom kompajleru od 500$ da ti uradi stvar)... za stvari koje oba mogu da rade cuda otkida... zato se intel uplasio i cepa larabi, vec 3-4 godine i radice ga bar jos 1-2... Ali isto kao sto u procesorima trenutno nema ko da stigne intel ( posebno od novih firmi) tako u grafickim intel ne moze nas i to je to..

Poslednja izmena:
A ne mislis da naslov ove teme kao i prva poruka zahtevaju odgovor tipa "nVidia se nameracila na Intel i Amd/Ati zato sto ...."?

Pa amd ima svoju biblioteku za istu namenu tako da i amd ima gpgpu... al intel nema.... medjutim amd je dosta finansijski slab a nvidija je dosta jaka tako da nvidija pravi vecu opasnost za intel..
Jednostavno nvidija hoce svoj deo kolaca, kaze da ti cpu ne treba jer cuda moze da ti radi svakodnevne stvari a intel ti kaze da bez quad core-a ne mozes nista da uradis pa eto sad ko je u pravu... videcemo

Pa amd ima svoju biblioteku za istu namenu tako da i amd ima gpgpu... al intel nema.... medjutim amd je dosta finansijski slab a nvidija je dosta jaka tako da nvidija pravi vecu opasnost za intel..
Jednostavno nvidija hoce svoj deo kolaca, kaze da ti cpu ne treba jer cuda moze da ti radi svakodnevne stvari a intel ti kaze da bez quad core-a ne mozes nista da uradis pa eto sad ko je u pravu... videcemo
mojne ti da gledas! nego zagrej tu stolicu i programiraj! 😀

Pa sad sam kuci pa se malo smaram pa otud na forumu.. ovde je sad 1:22am

U lokaciji ti piše: Beograd, jel to neki Biograd u Kaliforniji ili tako nešto?

Genuine se u nekoliko postova vec implicitno hvali kako je u Americi, t.j. Californiji! :d

pa, priznajem , po malo 🙂 mada ovde nema nista, najiskrenije... mesto je skroz prazno bez desavanja ikakvih..... Beograd je za ovo ...
Ono cime bih voleo da se pohvalim(tj ne sebe nego sve nas )je da je sve vise nasih ljudi ovde i da ima cak i bosanska prodavnica sa plazmom, jafom i bajaderama.. prave i burek ali ilegalno

isto tako bih voleo da bacite pogled na zgrade nvidije, mnogo su lepe, samo u google maps ukucate
2701 San Tomas Expy, Santa Clara, CA 95050 (Nvidia Corp)
i prebacite na satelit....

Poslednja izmena:
@genuine:
I koji je tvoj auto?

@nedjo:
Sada ste u fazonu neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj?

Poslednja izmena:
@nedjo:
Sada ste u fazonu neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj?

Mi nemamo neprijatelja! U okviru AMD-a posluje posebna grupa ATI inzenjera koja tesno saradjuje s Intelom. Isto tako postoji i posebna grupa AMD inzenjera koja tesno saradjuje sa NVIDIA-om. Bez tih saradnji niti bi bilo CrossFire podrske na Intel chipsetovima, niti bi bilo NVIDIA chipsetova za AMD procesore. Neprijateljski stav jednostavno nije deo AMD-ove poslovne filozofije.

Ja idem biciklom 🙂
Za tu poslovnu saradnju je super, ali AMD je dosta postao neutralan, Gubi trziste procesora, za greficke isto nije za takmicenje u high end-u, krajnje je vreme da zauzme neki stav. Samo kad pogledam sajt AMD-a i vidim jos uvek turion x2 za laptopove koji su 3 generaicije pre tekuce intelove najezim se. Za graficke ajde necu da pricam nista lose, posto imate dobre ali...

Pa nemam pojma, svako ko kupuje kad pogleda intelovu plocu i nvidijinu, kaze .. hm.. ova ima sli ova nema... jedan feature vise... daj nvidijinu

A ja gledam ovako -- NVIDIJA ploca ima presvirane memorijske tajminge i pola memorija ne radi sa njom kako treba (citaj probirljiva je) i NB se greje kao lud. Poslovicno ima lose IDE/SATA drajvere. Sa druge strane, Intel ploca stabilno radi, ima Matrix RAID (feature vise kako ti kazes) i uvek mogu da menjam graficku tj. nisam ogranicen samo na NVIDIJU... daj Intelovu.

ali gpgpu je cudo, ko sto napravise oni iz belgije

Ja vec rekoh da je to ******, a rekoh i zasto -- ubrzanje koje su postigli je blago receno smesno za tako skup hardver. Moj Penryn bi odradio brze tu njihovu rekonstrukciju.

E sad, Audio bi dobro dosao tom cilju, ali sta ces, njemu je Intel miliji, iako je postigao odlicne (on tako tvrdi, a ja mu verujem) rezultate na GPGPU polju... ma ljubav je cudo! :d 😉

Nedjo, GPGPU je dobra ideja ali je lose realizovana. CTM i CUDA samo omogucavaju programiranje GPU-a i nista vise od toga. Oni ti ne resavaju problem paralelizacije umesto tebe.

Dakle, programer je taj koji mora da smisli kako da odredjen serijski zadatak pretvori u formu koja je pogodna za masivno paralelnu obradu. Pritom, CUDA terminologija thread/block/grid/warp i sta ti ja znam, ni malo ne olaksava stvari onima koji vec imaju iskustva u threadovanju na CPU jer nepotrebno dodatno komplikuje zadatak i cini celu stvar jos manje privlacnom.

Po mom misljenju da bi taj koncept zaziveo, neophodno je uloziti znacajne resurse da se naprave biblioteke gotovog koda. Za sada pod CUDA postoji BLAS i FFT sto je zaista mizerno u poredjenju sa recimo Intel Performance Primitives koji "pokriva" kompresiju (zlib, bzip2), codec-e (mp3, h264), enkripciju (AES, etc), FFT, obradu slike i zvuka (DSP algoritmi) itd. To izmisljanje tople vode treba NVIDIJA da odradi ako zeli da CUDA bude sire prihvacena.

Jos jednom napominjem, ja zaista imam mnogo bolje rezultate ovde nego sto imaju ti likovi u Belgiji -- nase najgore vreme je 4m 30s. Ti ljudi su verovatno samo prebacili neoptimizovan CPU kod na GPU i njima je to super. Mi smo imali optimizovan CPU kod, a za GPU smo pisali novi prilagodjen tom konceptu tako da na obe platforme imamo najoptimalnije moguce resenje. Znaci CUDA ima potencijal ali nije magicni napitak kao sto NVIDIJA zeli da ga predstavi.

Mozda tvoj penryn brze odradi i rasterizaciju, nikad se nezna, zavisi od algoritma

ROFL 😀😀
...I onda jedno veliko kaboom u Sunnyvale, CA 94085 :d

Steta sto necu moci da gledam 🙂 eee zivote

Poslednja izmena:
Sad znam sta ce biti main selling point za GTX 280 -- NVIDIJA pravi demo u kome ce biti #6. :d

E bre de ga iskopa 🙂 Zamisli kako bi ta stranica izgledala kad bi je ja srocio 😀

Nazad
Vrh Dno