Šta je novo?

NVIDIA: "Rat svima!" :)

• Začetnik teme Začetnik teme Nedjo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nedjo

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
12.07.2000
Poena
800
E mnogo su dobri ovi iz 'vidije!
Ko prati tred u kome su proglasili smrt GPU-a (i uspeva da isfiltrira Genuineova i Audiova prepiranja 😛) zna da su 'vidija i Intel prakticno u ratu.

Da Jensenovoj vojsci to nije dovoljno govori ovaj clanak:

http://www.xbitlabs.com/news/video/...Talks_About_ATI_and_AMD_Except_in_the_UK.html

Meni nije jasno sta ce im ovo otvaranje jos jednog fronta ka AMD-u, obzirom da im se prakticno citav chipset biznis zasniva na podrsci AMD-u... bice da ovo ima nekakve veze sa dolazecim RV770...

Dobro.. malo su pogresili.. o AMD-u i ATI se prica i u Srbiji..
Aj nek neko postavi 2 ankete.. Sta imate u masini.. prva je Intel ili AMD a druga je ATI ili NVidia.

Dobro.. malo su pogresili.. o AMD-u i ATI se prica i u Srbiji..
Aj nek neko postavi 2 ankete.. Sta imate u masini.. prva je Intel ili AMD a druga je ATI ili NVidia.

Ovo si dobro rekao... evo ja imam 4 mashine... glavna je intel c2d ostale su semproni i jedan athlon... hahahah... al stvarno neznam gde sve ovo vodi... izgleda da se nvidia malo osilila previshe... polako sve vishe pocinju da lice na intel... pare im zavrtele mozak

Ma Jensen je otkacio:
intel_infidels.jpg

Placa on svoju vosjku mnooogo dobro 🙂

Ma Jensen je otkacio:
intel_infidels.jpg

The pocetnik je napisao(la):
A intelov odgovor verovatno ima da bude u stilu da stave sliku nekog diktatora i da recimo na rukavu ili na celu napisu Nvidia corp. 😀
A lepo Ivan reche... josh 05.05.2008. 🙂

Inache na CeBIT-u sam u razgovoru sa ljudima iz nVidia-e doshao do istovetnog zakljuchka kao Nedjo...
Ipak...to je to...ko ima vishe novca diktira i prodaju...Nikada necu zaboraviti grafikone u kojima je bilo poredjenje tipa: Shta je za 300 eura bolje kupiti CPU ili GPU. Naravno Intel je jakim marketingom uspeo da ubedi ljude da je QuadCore prekopotreban za gaming, shto je na nVidia-u uticalo...I tako za svaki cenovni rang, grafikon...Mislio sam da me ljudi zezaju kada su mi to pokazivali...Najgore od svega je to shto se AMD mora uvek "ubaciti" u kombinaciju 🙂
NAravno sve ovo iz perspektive gaminga 🙂

Poslednja izmena:
Ovo su potezi ocajnika,ali stoje na mestu,nije lako coveku posto se AMD slizao (ulizao) Intelu to je nesto sto je bilo i za ocekivati,jedina komapanija sada koja se suprotstavlja intelu je nvidia,AMD-u su obijeni rogovi zamalo nije doslo do zatvaranja bojim se da isto tako ne prodje i nvidia.

P.S. Posle ce svi raditi pod nadzorom intela dok ne ulete zutaci i razvale monopol.😀

Ajd mi objasni ovo...

Pa cekaj zar ti stvarno mislis da intel nije mogao da zatvori amd? Intel vec duze vreme ima 45nm procesore amd je vec duze vreme u problemima,znaci lepo skines cenu 45nm procesora srazmerno pojefinjenju prilikom tranzicije sa 65nm,konkurencija bi jos uvek koristila 65nm i imala skuplji procesor u proizvodji. Onda je lepo intel da je hteo mogao da skine cene npr. q9300 bude 120e i da posluju na pozitivnoj 0 a amd sahrane. Ali nisu ni ovo iz intela toliko mutavi njima npr. ne treba jedan samsung kao zdrava konkurencija mnogo je bolje imati za konkurenciju jedan mali,mrsavi i kontroisani amd a slozices se samnom i amd-u je bolje tako nego nikako. Zar ti nije malo cudno otkud u poslednje vreme toliko prisna saradnja amd-a i intela.

P.S.Pa nije ni cudo sto je covek osuo drvlje i kamenje kad se nalazi u CrossFire-u.😀

Poslednja izmena:
Ti bi posle ovog "misljenja" slobodno mogao da se povuces u sebe i ostanes tamo neko vreme.

Ti bi posle ovog "misljenja" slobodno mogao da se povuces u sebe i ostanes tamo neko vreme.

Sto? Mislis da nisu mogli da su hteli?

Ja mislim da im bas ovakav amd odgovara,jos nvidiu da ukrote i mirna Backa.ALI uvek ima ovo ali, to ce malo teze ali nije neizvodljivo pored tolikog kapitala.

Poslednja izmena:
Sto? Mislis da nisu mogli da su hteli?

Ja mislim da im bas ovakav amd odgovara,jos nvidiu da ukrote i mirna Backa.ALI uvek ima ovo ali, to ce malo teze ali nije neizvodljivo pored tolikog kapitala.

Pa nepita se samo Intel da li ce na trzistu postojati samo jedan masivni proizvodzac cpu-a (monopolista), tu su malo i krupniji igraci koje nemoraju da imaju uske veze sa IT.... e to je razlog zasto intelu odgovara "ovakav" amd....

Da je tako kao sto ti kazes.. odavno bi Vodofone bio jedini u svetu mob provajdera, City grupacija u svetu banaka, GM u svetu automobilizma... itd... bar je to moje misljenje...😉

:wave:

Edit:

Ovo su bili samo primeri... 😉

Poslednja izmena:
Pa nepita se samo Intel da li ce na trzistu postojati samo jedan masivni proizvodzac cpu-a (monopolista)

To nikad nisam ni napisao vec da je njihova politika ukrotiti protivnika ali ne i dokrajciti ga, a da su mogli mogli su (da im je bilo u interesu).

Nvidia im upste ne bi smetala da nestane sa trzista jer amd ima sve i CPU i GPU i chipset,tako da prema njima(mislim na nvidiu) mogu biti veoma gadni. Vec su ih odbacili sa trzista chipseta za intel procesore tj. sve je teza saradnja, jos to isto da uradi i amd i nvidia ostaje bez tog dela poslovanja, to im je prvo u planu sledece na redu je GPU pa katanac,ako im podje za rukom.

Poslednja izmena:
Osnovni razlog postojanja Intela i AMD-a je profit koji donose akcionarima, zato Intel nije mogao (niti ce moci) da posluje na pozitivnoj nuli. Tranzicija sa 65nm na 45nm nije dzaba i ne svodi se na 'malo jace zatezanje srafova na stampacu za procesore', sa druge strane vec je ispredano hiljadu prica koliko je uhodan AMD-ov proces proizvodnje i koliko su dobri prinosi po vaferu, pa nema smisla ponavljati.

Ono sto doduse mi svi znamo (bogomdana sposobnost zitelja balkana), a oni ne znaju, su pravi potezi koje je potrebno povuci da bi se ocuvalo trziste, ukrotio protivnik, i slicno 😉

p.s. Jel moze samo malo detaljnije to 'krocenje protivnika', bas onako intrigantno deluje. Kako je to Intel 'ukrotio' AMD?

- Zbog jadne finansijske situacije ne mogu da prave procesore? (razvija se Bulldozer)
- Jako su se najedili pa su im graficke lose? (za koji dan stize serija 4000)

???

<ontopic> NV se ponasa kao mlada koja bas i ne zna sta hoce 🙂 mada lepo je videti da cuvaju odstupnicu, nisu se posvadjali sa VIA i Freescale 🙂

Poslednja izmena:
p.s. Jel moze samo malo detaljnije to 'krocenje protivnika', bas onako intrigantno deluje. Kako je to Intel 'ukrotio' AMD?

To je barem prosto TICK-TOCK nema vise opustanja sto se intela tice,a da ih nisu ukrotil to se ne bih slozio sa tobom povratili su stari trzisni udeo,a amd koliko vidim je pao na 10 poziciju proizvodjaca cipova a intel je svojom strategijom ukrocavanja jos vise ucvrstio lidersku poziciju.

- Jako su se najedili pa su im graficke lose? (za koji dan stize serija 4000)

To opet odgovara intelu da dodatno smeksa nvidiu pred ukrot,ne bi me cudilo i da su im oni kapnuli neku kitu dok ne stigne Larrabee,cisto da nvidia ne bi postala jos veci igrac nego sto trenutno jeste. Nije lako intelu mora stalno da odrzava balans a to i nije mala stvar.

Poslednja izmena:
Tranzicija sa 65nm na 45nm nije dzaba i ne svodi se na 'malo jace zatezanje srafova na stampacu za procesore', sa druge strane vec je ispredano hiljadu prica koliko je uhodan AMD-ov proces proizvodnje i koliko su dobri prinosi po vaferu, pa nema smisla ponavljati.

Yes how yes no. Sad mi jos pises kako amd 65nm bug proizvodni proces bolji od intelovog 45nm,i kako ce intel da propadne jer su se drasticno smanjili prihodi zbog tranzicije sa 65nm na 45nm.:d

Po tvome amd je mogao da nadje izlaz i ove krize da su ostali na 90nm jer tu su jos bolje uhodani i imaju jos vece prihode po vaferu?:eyebrows:

P.S. Evo nasao sam ti dva avarta i to jos u dve boje da biras, posle ovakvih ubedljivih izjava promena ne bi skodila ni kod tebe.😉

Prilozi

• funny-car-photo-cat-vehicle1.jpg
    funny-car-photo-cat-vehicle1.jpg
    78.3 KB · Pregleda: 48
  • Funny Car.gif
    Funny Car.gif
    41.7 KB · Pregleda: 49
Poslednja izmena:
Mozda je bolje da si mu rekao da procheshlja pustinju (tj da malo bolje ulazi u analize) 😀

Ne znam o kakvim analizama pricas mogao bi da budes malo precizniji,nema tu sta da se analizira sve je jasno kao dan osima ako nisi amd funboy kao pojedinci sa foruma.

Poslednja izmena:
HekToore da li ti znas koliko kosta razvoj i uzvodjenje 45nm HighK proizvodnog procesa u masovnu proizvodnju?

HekToore da li ti znas koliko kosta razvoj i uzvodjenje 45nm HighK proizvodnog procesa u masovnu proizvodnju?

Eto covek ti rekao u cent.😀 Hoces da kazes da su prihodi po vaferu manji sa 45nm prizvonim procesom nego 65nm? Tj. da se ulaganja ne isplate?

A ovo znam u milion.😉

"AMD je danas objavio svoje financijske rezultate za prvi kvartal tekuce godine. Ocekivano, AMD-ovi prihodi su pali za 15% u odnosu na posljednji kvartal uz operacione gubitke od US$265 miliona.
Ukupno, AMD je ostvario prihode od US$1.5 milijardi, ali i rashode od US$1.838 milijadi, odnosno gubitak od US$358 miliona."

Poslednja izmena:
@HekToor: ubedjen sam ja da ti mozes ovako u beskraj (kao slon i telefon), ali stvarno je bila 'drugarska' opaska da se malo bolje informises pre nego sto nesto izjavis. Naravno svaki argument se moze ponistiti sa demokratskim "ti ne mislis isto kao ja i prema tome nisi u pravu" i nazivanjem drugih AMD fanboy. Ali ti si izjavio stvarno neke u krajnju ruku nekriticne stvari potkovane sa vrlo malo informacija. Znam da je tesko sa mladima, ali evo ponovicu jos jednom da ne bude da nisi imao gde da procitas:

Sitniji proizvodni proces ima vise faktora da bude "bolji", jedan od najbitnijih je veci prinos ispravnih cipova po vaferu. UVEK je uhodan krupniji proces "bolji" od svezeg sitnijeg procesa kada su prinosi u pitanju. Ali je dobit u narednom periodu na strani sitnijeg procesa, tako da je on tu "bolji" 😉. Sitniji proces ima i jos problem a to su inicijalna ulaganja u istrazivanje ili kupovinu tehnologije i masina neophodnih u procesu izrade vafera, sto je jedan od razloga za dugo koriscenje neke 'zastarele' tehnologije (kao sto je 90nm)...

Sto se tice AMD-a, velika greska je ucinjena sto je mnogo nade polagano u native quadcore, da su iskoristili prelazak na 65nm za postizanje visih frekvencija ili cak lepljenje jezgara kao intel, mislim da bi mnogo bolje prosli. Ovako - tresla se gora rodio se bugoviti Phenom....

p.s. Molio bih sve ucesnike thread-a da se vrate na temu (ukljucujuci i mene)

Poslednja izmena:
Sitniji proizvodni proces ima vise faktora da bude "bolji", jedan od najbitnijih je veci prinos ispravnih cipova po vaferu. UVEK je uhodan krupniji proces "bolji" od svezeg sitnijeg procesa kada su prinosi u pitanju. Ali je dobit u narednom periodu na strani sitnijeg procesa, tako da je on tu "bolji"

Evo ja npr. mislim da intel imao poprilicno dobre 45nm vafere. Sto nije skinuo cene q9300(240e-250e) naspram q6600(170-180) jedini je razlog je taj zato sto hoce da se otarasi preostalih zaliha 65nm procesora koji vise po magacinima,naravno poprilicno je kriva i tanana konkurencija. Delimicno i tvoja prica stoji ali to vec znaju i vrapci na grani kao i ovu moju tako da vise necu da idem u off.

Nazad
Vrh Dno