Šta je novo?

NVIDIA: "Rat svima!" :)

• Začetnik teme Začetnik teme Nedjo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Mislim da Ati 2x00/3xx0 uvek radi AA kroz shadere i bas zato i jeste kilav pod tim modom,jer trosi resurse(shadere) za AA umesto za ono za sta generalno sluze.
Zato se sad i prica da se u novoj 4x00 seriji izvrsavanje AA vraca na staro tj. ROP-ove.
Ako je tačno ono što je Anand napisao, AA kroz shadere na RV670 hradware-u uopšte nije kilav, čak šta više mnogo je efikasniji od nVidia sistema iz dva razloga:

- Pefromance drop je mnogo manji nego kod nVidie (kroz ROP-ove).
- Nema ograničenje da se zbog određenih post efekata AA ne može koristiti u nekim igrama.

A i audio je dobro primetio, ako se AA radi na "tradicionalan" način, nVidia ga bolje radi jer ima više TMU/ROP-ova.

Uostalom pročitaj ananadov tekst što da ti prepričavam.

BTW sve ovo potvrđuje tezu da je AMD/ATi u vreme traznicije izgubio korak za nVidiom po pitanju saradnje sa game developerima. Ponašanje UBI softa po pitanju DX10.1 je veoma nekorektno (da ne kažem bezobrazno ili skandalozno).

Ja bih dodao da je čudno da vrlo malo sajtova koji koriste Assassin Creed za benchmark kartica. A gle čuda, ovo je jedini naslov u kojima ATi hardware pobeđjuje nVidia hardware (čak i sa uključenim nVidia načinom izvršavanja AA!).

@nedjo:
Svaki algoritam koji trosi susedne pixele da bi umeksao ivice je blur... svejedno kakav mu je kernel u pitanju opet je blur. Iako je efikasan, takav AA ubije ostrinu i AF.

- Pefromance drop je mnogo manji nego kod nVidie (kroz ROP-ove).

Navedi mi jednu igru gde je performance drop manji kod Ati-ja nego kod nVidia-e.

Ja bih dodao da je čudno da vrlo malo sajtova koji koriste Assassin Creed za benchmark kartica. A gle čuda, ovo je jedini naslov u kojima ATi hardware pobeđjuje nVidia hardware (čak i sa uključenim nVidia načinom izvršavanja AA!).

Gde si video da Ati ima prednost u Assassin Creed-u? Znam da sam gledao na jednom sajtu i razlika je i preko 40% u korist 8800GT-a u odnosu na 3870.

@nedjo:
Svaki algoritam koji trosi susedne pixele da bi umeksao ivice je blur... svejedno kakav mu je kernel u pitanju opet je blur. Iako je efikasan, takav AA ubije ostrinu i AF.
kako molim te AA moze da ubija Aniso Filtering? I otkud ti to da je programabilni AA blurovanje? Mislim, po toj logici je svako AA blurovanje, jer je krajnje nebitno da li ce logika implementirana u ROP-ove ili algoritam koji uposljava SP-ove da trazi interpolaciju u matrici pixela.

Nedjo... AA na R600 je trosio susedne pixele da bi umeksao ivice. To je BLUR. Svaki BLUR ubija AF.. sitni fini detalji jednostavno nestanu jer su razmazani sa okolnim pixelima.

Standardni AA (MS ili SS) radi umeksavanje u okviru pixela i ne koristi susedne pixele za taj posao.

btw.. A zasto je R600 strasno patio kada se ukljuci AA? U teoriji, njihov AA pristup ne bi trebalo da ima neki znacajan uticaj na perormanse, ali je u praksi potpuno drugacije. R600 prosto umire kada mu se ukljuci AA.

Standardni AA (MS ili SS) radi umeksavanje u okviru pixela i ne koristi susedne pixele za taj posao.

Hajde objasni to malo za nas laike? Zar nije MSAA losijeg kvaliteta posto radi pravi supersampling samo za depth value?

Inace, AA moze da se radi i tako sto se izrenderuje slika vece rezolucije pa se uradi downsampling (kao sto se inace i radio FSAA). I to je svojevrstan blur (low-pass filter), ali je bolje nego recimo koriscenje susednih piksela.

Poslednja izmena:
Pazi.. SS se razlikuje od MS. Za SS, driver alocira 2x ili 4x veci color buffer i renderuje 2x ili 4x vise pixela. Za svaki pixel se poziva po 1 pixel shader. Prilikom flipovanja buffera, driver odradi downsample na trazenu rezoluciju. U slucaju MS-a, color buffer ostaje isti, ali rasterizator sempluje vise puta u okviru pixela i za svaki sample se poziva pixel shader. Ako uporedis SS i MS, Oba ce odraditi isti posao ali SS zahteva vise memorije i veci bandwidth. Prednost SS-a je moze da ima vise depth semplova/pixel, dok MS ima samo jedan depth sample/pixel.
Postoje i SS+MS modovi gde se kombinuju oba principa.

U svakom slucaju ova dva AA metoda ne diraju susedne pixele.

R600 AA je u stvari edge filter koji pravi masku za blur pa se onda odradi i taj blur.

SS = Supersampling
MS = Multisampling

Pazi.. SS se razlikuje od MS

Znam sta je super-sampling, medjutim cini mi se da nisi u pravu za MSAA, koji ima vise depth sample-ova ali samo jedan color i stencil i koji je zapravo optimizovana varijanta SSAA barem prema GL_ARB_multisample specifikaciji.

Evo sta wiki kaze:

- Aliasing and other artifacts are still visible inside rendered polygons.
- Multi-pass rendering techniques may suffer when interacting with edges.
- Since stencil values are still per-pixel according to the specification, some strange interactions can occur at the edges of polygons when using techniques such as shadow volumes.

Zivote oko cega se prepucavate, samo treba da se kaze da ati pozajmljuje semplove iz susednih pixel-a, ne cele pixele, ali opet to je na neki nacin filtriranje..
Inace wiki moze svako da pise tako da nije merilo... 🙂

Poslednja izmena:
da.. kratko i jasno.

Kratko i jasno -- NVIDIJASI se urotili protiv mene 😀
ne samo to, nego se predaleko otislo u simlifikaciji. Ti "tent" filteri se ni ne moraju ukljucivati, tako da govoriti o ATi-jevom programabilnom pristupu AA-u u kontekstu blurovanja slike je namerno krivljenje cinjenica.

BTW, ono sto sam ja primetio u zadnjim catalistima, jeste da je ATi izbacio 6x sampling i ubacio 8x umesto njega... meni, a verujem i vecini je sistem 2,4, 8... logicniji nego 2,4,6...

pa taj osam je do sada bio 4x plus filter to nije 8x.... jer 8x znaci osam semplova po pixelu i da semplovi budu od tog piksela..
a logika dal da ide sa 2^x je samo subjektivna stvar....
a za audija, nismo se mi uratili protiv tebe, nego protiv intel-a koji je mnogo poceo da se budzi...

Poslednja izmena:
Zivote oko cega se prepucavate, samo treba da se kaze da ati pozajmljuje semplove iz susednih pixel-a, ne cele pixele, ali opet to je na neki nacin filtriranje..
Inace wiki moze svako da pise tako da nije merilo... 🙂

Svako moze i da dovede u pitanje neki podatak na wiki-ju pa ako ima dokaze za svoje tvrdnje isti taj podatak se moze obrisati.

@yooyo & genuine:
Nemojte da zbunjujete ljude. ATI R6xx ima klasicne MSAA 2x, 4x i 8x modove koji uzimaju samplove iz svog pixela.
To o cemu vi pricate su custom filteri koji opciono idu preko ova tri bazna.

moze ali nema se vremena od silnoga posla

Pa ima , tacno je ali tim 8x oni zovu i 4x + filteri i ljudi onda porete 8x nvidijin sa "8x" atijevim

Poslednja izmena:
Postoje dva 8x moda: redovan 8x MSAA kao i 4x MSAA + tent filter.
Isto tako i nVidia ima dva 8x moda: redovan 8xMSAA i 4x MSAA + coverage sampling.

Pa ima , tacno je ali tim 8x oni zovu i 4x + filteri i ljudi onda porete 8x nvidijin sa "8x" atijevim
Apsolutno netacno! Obzirom da nisi neki lamer u domenu ove tematike, ne mogu a da ovo ne okvalifikujem kao FUD, nazalost!

Evo ti klasican FSAA setings:
fsaacat85fj7.jpg

Evo ti Narrow tent:
fsaacat85narrowtentxw7.jpg

Evo ti Wide tent:
fsaacat85widetentds0.jpg

Evo ti Edge detection:
fsaacat85edgedetecthq7.jpg

jel tih 8 semplova sa tog pixela ili 4 sa tog 4 sa susednih recimo konkretno za box filter

Poslednja izmena:
Zato sto bas i nisu dovoljni sami sebi?

Zato sto bas i nisu dovoljni sami sebi?

😀😀😀

Ja da se pitam ne bih NVIDIJI dao CSI licencu nikada, a mozda ni tada.

Pazite sad ovaj biser:

...as Intel tends to repress competition when threatened by superior products and technologies.

A sta ono bese sa 3dfx-om koji je imao superioran proizvod?

Objektivno novinarstvo, we heard of it.

Poslednja izmena:
Bas steta sto se ne pitas 🙂 Sta mislis da isto tako amd zavrne pa kaze nove graficke imaju crossfire 2.0X za koji treba posebna licenca pa intel ostade i bez sli-a i bez crossfire-a... U svakom slucajo ako zavrne ostaje bez sli-a.. Za nvidiju ne odgovara ali barem tu je amd + sli + crossfire vs intel + crossfire pa opet ne valja ni za intel...

Poslednja izmena:
Koliko sam ja upoznat, Intel baš zbog toga što nVidia ne želi da im da (ili proda) licencu za SLI neće dati licencu za CSI nVidia-i.

ATI nije lud da iskljucuje Intel iz toga, njima ide u prilog da prodaju sto vise kartica.

Po mom misljenju NVIDIJA pravi gresku godine.

Umesto da sada trampi SLI za CSI licencu i da napravi chipset sa integrisanom grafikom za Intel ne bi li na vreme zauzela busiju oni rastezu, a zna se da ce postojati varijanta Nehalema sa integrisanom grafikom. Kad se to pojavi, NVIDIJA vise nece imati sanse da udje nazad na to trziste.

Ali eto posto NVIDIJA zamislja da je "pravda", a pravda je slepa, mozda u svemu tome i ima neke pravde. 😀

Nazad
Vrh Dno