Šta je novo?

Race Driver: GRID

^ Kakve veze ima RPG sa tom prichom ? Poenta je da ti ljudi mogu da rade bilo koju igru, RPG je samo primer, a onda uzmu da rade NFS ili Race drivera a pojma nemaju o automobilima, vec idu na sharenilo i specijalne efekte jer se to prodaje u americi.

Da, da...oce to tako...prvo urade Oblivion, pa onda pod tus i onda odrade neku trku. :d
Samo otaljaju, dok "zaljubljenici" iz Polifoni Didzitala rade sve sami...zato sto vole automobile a mrze kesh :D Eh koje zablude.A sta ako bih ti rekao da modele automobila za GT5 nije radio Polifoni, vec druga firma, po narudzbini?Nemoguce?Hehe, i te kako je moguce :D

Poslednja izmena:
^ Kakve veze ima RPG sa tom prichom ? Poenta je da ti ljudi mogu da rade bilo koju igru, RPG je samo primer, a onda uzmu da rade NFS ili Race drivera a pojma nemaju o automobilima, vec idu na sharenilo i specijalne efekte jer se to prodaje u americi.

Aman čoveče hoćeš prestati:wall:? Poenta je šta? Svaki put menjaš kad te neko poklopi. Jel geekovi prave RPG ili ne? Šta je sad?

Uf . . . zar ne postoji posebna tema o GT5 ?
I nije u naslovu ni LFS ni GTR ni NFS a ni Oblivion već Race Driver koji niko nije ni probao . . .

Shta nije simulacija, GT5 ? Jel si ga probao ili prichash na osnovu GT4 ?

GT5 prologue ima najrealniju fiziku ikada napravljenu u igri i nikakav LFS gde se iz zezanja na ivichnjak auto prevrce na krov, mu ne moze prici. Molim te probaj pa cemo da komentarishemo, GT5 nema nikakve veze sa GT4.

Opet ponavljam da simulacija nije igra koju je teshko voziti i gde je to frustrirajuce, sedi u sredjen jugo sa slikovima da vidish kako je lako i pri 200km/h, a da ne pricham o nekom ozblijnom autu koji je zalepljen zvakom za beton, dok oni koji voze te "simulacije" misle da je to arkadno :)

Boriz lozach misli da auto treba da bude na ivici zivota i smrti svakog trenutka da bi to bila simulacija :), shta da mu radim kad vozi Golfa "GT" i juche dobio dozvolu, i upravo takvi ljudi su oni koji se neshto loze na simulacije i kreiraju standard za njih :) Shta mislish da se kreatori GTRa ili LFSa bolje razumeju u automobile od GT tima, i da imaju i slichno iskustva i prilike da probaju sve te automobile uzivo ? Pa kladim se da oni sto prave LFS voze golfa GTI ili Fiat Uno Turbo :)

Svako moze da hotlapuje u najtezoj igri mesecima i da napravi neko vreme, a onda kad sedne u pravi auto da pojma nema, to sam sto puta video, i evo pozivam vas koji sa NKa koji se razbijate od simulacija da vam pokazem da najbolja simulacija nije ona koja je najteza, chim otopli karting na adi, a u maju track day svojim automobilom.

I da ne razglabamo prichu bezveze kad niko od vas nije probao GT5 prolog, kada probate, javite...

(ne vazi za nolifere koji sve pare daju u PC hardver da bi onanisali na rezoluciju tekstura i shadere).

Ja bih samo voleo da znam koje teoretsko i prakticno znanje u vezi fizike i upravljanja vozilima imas da mozes tek tako da kazes da neka igra ima najrealniju fiziku?

Uf . . . zar ne postoji posebna tema o GT5 ?
I nije u naslovu ni LFS ni GTR ni NFS a ni Oblivion već Race Driver koji niko nije ni probao . . .

...ali smo zato svi videli shotove i trailere obe
i blah, po meni je sshot iz kokpita iz grida (12 shotova do sad ukupno, gamespot.com) bolji tj realniji neg sshot gt5p mada sam naleteo samo na shot iz kokpita u gt5 iz audia (oko 700 shotova ukupno, gamespot.com) i odma bez pardona zakljucio da ako stavimo kokpit iz moje korse u odnosu na ovaj audi da ne bi bilo nikakve razlike

mislim da ce grid biti, kako neko kaze, vise arkardna simulacija neg gt5 koji ipak, makar prema trailerima naginje na sjajnu simulaciju, iako tvrdim, opet prema trailerima, da je rF ispred gt5 po realnosti voznje (po meni lfs gubi od rF) i to po pogledu iz kokpita za koji mislim da je jedini merodavni pokazatelj koliko je neka simulacija najblize realnosti mislim na sam pogled iz kokpita

za krajnje neke zakljucke bi naravno trebalo izvozati obe pa uporediti ukoliko to uopste ima smisla posto su kontam ipak to 2 ralicite igre sa istom tematikom :D

extra je ideja se nadjemo na karting sesiji u maju, junu ili kad to vreme bude dozvolilo, kako je neko predlozio jer nikad nisam vozo karting pa me vuce neka zelja opaka :)

...extra je ideja se nadjemo na karting sesiji u maju, junu ili kad to vreme bude dozvolilo, kako je neko predlozio jer nikad nisam vozo karting pa me vuce neka zelja opaka :)

Eto, javi se, adresu znash, pa te vodim uskoro. samo nema onda izvlachenja :p

Da udovoljim Driveru, probatju uskoro ( ja se nadam) GT5, pa tjemo videti ;)

Poslednja izmena:
Da, da...oce to tako...prvo urade Oblivion, pa onda pod tus i onda odrade neku trku. :d
Samo otaljaju, dok "zaljubljenici" iz Polifoni Didzitala rade sve sami...zato sto vole automobile a mrze kesh :D Eh koje zablude.A sta ako bih ti rekao da modele automobila za GT5 nije radio Polifoni, vec druga firma, po narudzbini?Nemoguce?Hehe, i te kako je moguce :D

Nikad nisam rekao da rade za dzabe, ali postoji razlika izmedju ljudi koji o automobilima znaju koliko i o shtrikanju i koji to rade SAMO za pare, i ljudi kojima je to hobi u zivotu, naravno ti to ne razumesh jer ti je golf GTI najbolji sportski auto a Mercedes najkvalitetniji, a na sajmu automobila fotkash Audije karavane mobilnim.

A shto se tiche modela automobila, niko nije rekao da ce oni svih 800 automobila da rade od nule, vec dobiju od proizvodjacha modele koje posle prilagodjavaju, neke rade od nule, neke imaju od ranije itd. Nikad nigde nije pisalo, niti je Polyphony rekao da neka druga firma pravi automobile za njih, zar ti mislih da takvu stvar ne bih znao o Gran Turismo, i da znam ono shto pishe na benchu ? Gde ti je link za to ?

Aman čoveče hoćeš prestati:wall:? Poenta je šta? Svaki put menjaš kad te neko poklopi. Jel geekovi prave RPG ili ne? Šta je sad?

Ti se i dalje drzish RPGa ? :) Covece, to je samo bio primer, moze da bude bilo koji drugi zanr, jel si ti pio, koji ti je odjednom ? :)

I naravno da geeekovi rade RPG, ne rade ga manekeni :) Nikako da ukapirash shta hocu da kazem, niti sam pomenuo RPG u negativnom kontekstu, to je bio samo PRIMER kako se u americi prave igre sa automobilima.

Ti se i dalje drzish RPGa ? :) Covece, to je samo bio primer, moze da bude bilo koji drugi zanr, jel si ti pio, koji ti je odjednom ? :)

I naravno da geeekovi rade RPG, ne rade ga manekeni :) Nikako da ukapirash shta hocu da kazem, niti sam pomenuo RPG u negativnom kontekstu, to je bio samo PRIMER kako se u americi prave igre sa automobilima.

Ja htedoh tebe da pitam jel' si pio? Kako si stigao eto te u PC sobi sa trolovanjem. Mani se čoveče, ne igraš se na PC-u, nećeš igrati nijednu od tih igara, pusti ljude onda. I ne menjaj stalno iskaze;).

Ja bih samo voleo da znam koje teoretsko i prakticno znanje u vezi fizike i upravljanja vozilima imas da mozes tek tako da kazes da neka igra ima najrealniju fiziku?

Pa recimo 20 godina pratim automobilizam, ali ne tako da gledam Alvirovica, divim se ferariju i nisam probao nishta osim juga. Top gear mi nije omiljena emisija iz koje skupljam informacije, a kod automobila mi nije najbitnije da ima shto veci motor. Best Motoring sam pratio kada niko nije znao shta je to, govorio sam ljudima da su japanci najkvalitetniji i najjachi za sport pa su mi se ljudi smejali i prichali kako su golf GTI ili BMW M3 najbolji sportski automobili, a ako ti i dalje tako mislish, ne znash dovoljno da bi prichao sa mnom.

99,99% ljudi ovde su chuli za Mazdu RX-7 ili Nissan 350Z zahvaljujuci NFS undergroundu, i ti isti meni prichaju neshto o automobilima. Pozivam i tebe na karting i track day u maju (Honda club Serbia meeting), da se isprichamo o automobilizmu, ovde nije mesto za to.

btw, ako ne znash ko su ova dvojica iz mog potpisa, budi siguran da ne znash dovoljno o automobilima.

Poslednja izmena:
Zar bi bila najpopularnija voznja da je uradjena skroz hard-core simulacija.

Ne postoji HC simulacija ili samo simulacija. Igra ili jeste ili nije simulacija. Ukratko, od kad se pojavio GT5P sve ostalo što sam nekada zvao simulacija i mesecima i godinama igrao (GTR2, LFS, rFactor) više ne zovem. GT5P je evolucija... kao što će možda biti jednog dana GT 7 ili LFS 5 ili GTR 18.

Brzi/trkački auto je uvek lakše voziti nego civilni. M3 se lakše vozi od 316, ali se M3 GTR lakše vozi od M3. STI se vozi lakše od obične impreze, ali se WRC Impreza mnogo lakše vozi od civilne. To je opšte poznato, ne znam čemu čuđenje. A Seb Loeb će uvek biti zaposle pre mene ili tebe, jer će nas on odrati na triciklu, Soniju, Yugu, Xsari ili avionu... jednostavno je bolji trkač od nas.

GTR, LFS, rFactor su bile dobre simulacije u svoje vreme, ali se ništa već nije promenilo 5 godina. Polyphoni tim je seo i radio (dok se za ove igre pravili modovi argentinskog šampionata u kome se voze nepoznata američka kola iz 70ih).

Ne kažem da je voziti GT5P isto kao voziti uživo, ali je u ovom trenutku tome najbliže i ništa nije ni prići.

Što se Grida tiče, ja bi lično voleo da to bude igra i bolja od svega viđenog, pa i od GT5P, ali bojim se da se Codemaster na osnovu prethodnih igara pokazao koliko "zna" da napravi vožnju. Svaku sam probao, svakoj sam dao priliku, ali to nije to.

A sad nazad na topic, postoji tema od GT5P ko hoće o tome da priča.

Ja htedoh tebe da pitam jel' si pio? Kako si stigao eto te u PC sobi sa trolovanjem. Mani se čoveče, ne igraš se na PC-u, nećeš igrati nijednu od tih igara, pusti ljude onda. I ne menjaj stalno iskaze;).

Ne pijem alkohol, tako da mora da si ti...

Nikad nisam rekao da rade za dzabe, ali postoji razlika izmedju ljudi koji o automobilima znaju koliko i o shtrikanju i koji to rade SAMO za pare, i ljudi kojima je to hobi u zivotu, naravno ti to ne razumesh jer ti je golf GTI najbolji sportski auto a Mercedes najkvalitetniji, a na sajmu automobila fotkash Audije karavane mobilnim.

Ovo ti je mnogo jako :D
Bolje i to nego da vozim svog datsuna Dorcolom sa povezom preko cela u bojama crvenog sunca :d

A shto se tiche modela automobila, niko nije rekao da ce oni svih 800 automobila da rade od nule, vec dobiju od proizvodjacha modele koje posle prilagodjavaju, neke rade od nule, neke imaju od ranije itd. Nikad nigde nije pisalo, niti je Polyphony rekao da neka druga firma pravi automobile za njih, zar ti mislih da takvu stvar ne bih znao o Gran Turismo, i da znam ono shto pishe na benchu ? Gde ti je link za to ?

El ti znas kako izgleda 3D model "od proizvodjaca"? :D GT5 je igra, kao i svaka druga, gde neko mora da zasedne i uradi 3D model.Prema blueprintu.Nema ti tu "dobili smo model od honde" :D
A ti blueprintovi su opste dobro i svima su dostupni, btw...nema tu nekog ekskluziviteta i sta ti ja znam.
Maltene i ne postoji gamedev kompanija (a koja ima iza sebe Soni,EA,Microsoft) koja 100% stvari radi, nego se za neke stvari angazuje "podizvodjac" pogotovo kad je u pitanju ogroman posao :p .Ako ta firma koja obezbedi odredjene resurse za igru nije potpisana u credits-ima, onda za to nece postojati link niti bilo kakav zvanican info...jerbo su dobili kes i potpisali par papira pride. A Japanci imaju ostre nozeve :d
To je najobicniji biznis ko i svaki drugi...postoji puno firmi specijalizovanih za modele/teksture/softver za igre i to nije nista neuobicajeno...
:wave:

A ti blueprintovi su opste dobro i svima su dostupni, btw...nema tu nekog ekskluziviteta i sta ti ja znam.

:) Pa kad je tako lako, što sve igre nemaju kvalitetne modele :)? Pa Polyphony je mogao da se igra sa novim GT-Rom pre nego što je ostatak sveta jedva znao neke informacije. Čak su i radili izgled centralnog ekrana :)...

:) Pa kad je tako lako, što sve igre nemaju kvalitetne modele :)? Pa Polyphony je mogao da se igra sa novim GT-Rom pre nego što je ostatak sveta jedva znao neke informacije. Čak su i radili izgled centralnog ekrana :)...

Koja igra ima lose odradjen model?Bas me zanima.Mislim, ovo nije prvi put da to cujem od tebe.Samo nemoj u to da mesas broj poligona :p
Svaka cast za Polifoni i GT-R,tj za dizajn ekrana.Ali to ima veze vise sa odnosom firme Nissan sa Sonyjem.Fin marketinski potez od koristi za obe.Eno, ProStreet je prva voznja sa EvoX-om...znaju ljudi kako se pravi reklama.Ali to naravno ne znaci da je EA imao ne znam kakvog pristupa tehnologijama i slicno.
Blueprint ko blueprint...dobijes, stavis na pozadinu i modelujes dok ti se guzevi ne oznoje :D

Poslednja izmena:
O kojim modelima pričate ? Jedno je geometrijski model - drugo je fizički model sa preciznim rasporedom težine (prednji/zadnji trap), položajem težišta, osobinama motora (kriva snage i obrt. momenta), osobinama menjača (prenosni odnosi), osobinama guma, fizičkim modelom ogibljenja, modelom upravljanja...
Pa naravno da je najmanji problem napraviti dobru geometriju karoserije i kabine i nalepiti teksture i efekte. To ima u svakoj igri. Ali sve ono ostalo čini dobar model.

^Ovo je tacno.
A Baner misli na 3D model, dakle geometriju, posto je vec jednom pominjao kako neke igre imaju modele automobila sa omasenim proporcijama i sl, za razliku od GT, pa me zanima koje su to :D

Pa evo Forza ili PGR recimo. Naravno da pričam od 3D modelima, jer su ostali tek slabi kada je o fizičkim modelima reč :).

Poslednja izmena:
Pa evo Forza ili PGR recimo. Naravno da pričam od 3D modelima, jer su ostali tek slabi kada je o fizičkim modelima reč :).

De me nadje...:D Nemam pojma za te igre, tj kakvi su modeli u njima, igrao sam malo Forzu1 i nisam to primetio, btw, doduse to je bilo na krs televizoru i klasicna konzol-sesija sa pivom na stolu...meni to zvuci malo verovatno, al posto nisam obracao paznju, neka i bude...

Ali zato za NFS, GTR2, LFS, RBR, WTCC, TDU i Coline mogu da kazem da modelima nista ne fali...mozda malo vise poligona, ali to naravno ima veze sa drugim stvarima.
A za ovaj GRID se bas nadam da ce biti lep na oko po broju poligona...pogotovo sto izgleda da ima lep pogled iz kokpita.

^Ovo je tacno.
A Baner misli na 3D model, dakle geometriju, posto je vec jednom pominjao kako neke igre imaju modele automobila sa omasenim proporcijama i sl, za razliku od GT, pa me zanima koje su to :D

Ne postoji igra koja ima blizu ubodene proporcije i detalje na automobilima kao GT, spolja ili unutra.

Inache, ochekujem link koji govori da Polyphony nije pravio te modele, vec neko drugi.

Poslednja izmena:
Ne postoji igra koja ima blizu ubodene proporcije i detalje na automobilima kao GT, spolja ili unutra.

Blagi Boze, a ja mislio da je Baner extrem :D
Mislio sam da je tako nesto nemoguce :d
El to Japanci (ili, KHM, ko to vec radi 3D za njih) koriste neke magicne moci ili sta vec pa drugacije vide automobile, dok su svi drugi gaidjini, slepci? :D
Pa nemam link, samo ti kazem, tek da te ne iznenade u credits-ima :p

Poslednja izmena:
Pa recimo 20 godina pratim automobilizam, ali ne tako da gledam Alvirovica, divim se ferariju i nisam probao nishta osim juga. Top gear mi nije omiljena emisija iz koje skupljam informacije, a kod automobila mi nije najbitnije da ima shto veci motor. Best Motoring sam pratio kada niko nije znao shta je to, govorio sam ljudima da su japanci najkvalitetniji i najjachi za sport pa su mi se ljudi smejali i prichali kako su golf GTI ili BMW M3 najbolji sportski automobili, a ako ti i dalje tako mislish, ne znash dovoljno da bi prichao sa mnom.

99,99% ljudi ovde su chuli za Mazdu RX-7 ili Nissan 350Z zahvaljujuci NFS undergroundu, i ti isti meni prichaju neshto o automobilima. Pozivam i tebe na karting i track day u maju (Honda club Serbia meeting), da se isprichamo o automobilizmu, ovde nije mesto za to.

btw, ako ne znash ko su ova dvojica iz mog potpisa, budi siguran da ne znash dovoljno o automobilima.

ali kakve to sve veze ima sa fizikom ? Znaci ako neko prati automobilizam i zna sve u sitna crevca, a ne zna ni matematiku najosnovniju ali pri tom vozi tjunovani RX7 to znaci da je on kompetentan i da se razume u fiziku? :)

Inace, ti si i za GT4 govorio da je simulacija, sad vise nije posto je tu GT5 koji je bolji, a kad izadje GT6 onda ces pricati kako GT5 nije ni blizu simulacija kao GT6. Odluci se vec jednom :D

A sto se mene tice, reko sam ti, bole me uvo koje pravio igru, ona je ili zabavna ili nije (ili je nsto izmedju) i to je jedini odlucujuci faktor kod mene. Ako nista drugo bar ne placam za te polu proizvode koje igram, ako mi se ne svidi -> delete.

I vratimo se vishe temi...:mad:

Pa jedno je simulacija, drugo je realnost. Simulacija uvek teži realnosti. Nešto što je juče bilo najbolje, danas nije. Kao što ni sutra neće biti GT5, već nešto novo. GT4 i dalje ima elemente realnosti i simulacije bolje nego bilo koja druga vožnja (isključujući GT5P), samo što je igra previše opraštala greške. GT5P više ne prašta na "simulation" modu bez pomoći.

Nije li tema Codemastersov Grid? Ima tema o GT5P.

I vratimo se vishe temi...:mad:

Pa ti si krenuo da troluješ besmislenim poređenjima :) Mislim, stvar je vrlo prosta - kao što je u fpsu bolje kada igra ima bolju fiziku, bolje kretanje, bolji A.I. , kada je približnija realnosti, toliko je igra objektivno bolja. E sad, to ne znači da će ceo proizvod biti odličan - npr. možda se ne obezbedi odgovarajuća multiplej struktura pa igra ne bude baš toliko popularna - ali je sasvim sigurno da nikome ne treba još neko generičko fps đubre, za koje ukoliko ga neko igra odmah karakterišete kako je lud, glup, konzolaš, amer ili nešto peto.

E sad, problem je što kada se dođe na teren drugih žanrova, onda je sve to što vam je bitno najednom nebitno - naravno da je bitno da globalna fizika bude na što višem nivou.

Kao što je tebi "zabavan" TDU i furaš priču da je to neka megaturbozanimljiva igra, i kažeš kako on eto "ima neki sistem koji je solidan i da tebe zadovoljava", tako je nekome možda zabavan neki krš fps, jer njemu treba samo da se malko ispuca, dovoljno je da fps ima neki sistem i to ga zadovoljava. Ali to ne znači da je taj fps (na primer Jericho) objektivno bolji od neke vrhunske igre koja poseduje sve ili većinu gore pomenutih elemenata na vrhunskom nivou (npr. Crysis). Možda je nekome Enemy Territory zabavan, ali pokazuje se da ljude definitivno ne zanima 47. iteracija iste igre, sa istom mehanikom i fizikom, koja se igra na isti način kao prethodne ID igre :)

Tu može doći do paradoksa, pa je na primer jedan CoD4 ekstremno popularan zbog super multipleja i igran, iako je daleko iza Crysisa i po AIju i po fizici i po skoro svemu ostalom. Međutim, ovde u vožnjama baš nije takav slučaj, tako da ni taj argument nije na strani TDU - već baš taj GT5p, koji je (da se poslužim grubom analogijom) Crysis među vožnjama, ima odličnu multiplej podršku (kao CoD4 što ima među fpsovima).

Da ne dužim dalje - da, svi ti elementi su bitni i zato GT5p ostavlja u prašini sve poluproizvode, uključujući i TDU, a to da li će tebi ili meni nešto biti zabavno ili zabavnije i šta konkretno to je nešto sasvim drugo. Ne volimo svi iste stvari, zato se i prave drugačije igre. Posebno je smešno da uzimaš "zabavnost" kao faktor, a da pri tome jednu od tih igara ni ne možeš da igraš jer nemaš platformu da bi je igrao, ali znaš da nije zabavna :D Da ne ulazim u predrasude od kojih kiptiš...:)

Poslednja izmena:
@filipenko:

uzimam zabavnost kao faktor, sta cu drugo ? Nisi ti dobro procitao. Ja sam rekao da mi je bitno da li je igra zabavna i koliko je zabavna. Nisam reko da GT3 nije bio zabavan, rekao sam da trka od ~24h nije zabavna (meni). Za GT5 sam rekao da je impresivan. Nisam probao igru tako da ne znam da li je zabavan, a sumnjam da nije zabavan.

Sto se ostatka tice, slazem se uglavnom (da ne tupim sad u sitna crevca :) ) a sto se zapocinjanja rasprave i poredjenja tice, jesam, ja sam napisao jedan post, pa onda jos jedan i prakticno prekinuo, a onda je dosao drajver i popalio masu sa 10-tak postova, za to nisam ja kriv, on bi svejedno dosao i napisao kako ce GRID biti jos jedan PC krsh, kao sto ce napisatio za svaku igru koja se ne zove GT...

PS. Ja nisam nikada bio fanatican po pitanju ni jedne igre. ;) Igre su igre...ako nekom neka igra nije zabavna, ok, ali ne mora da troluje o tome, bar ne u 10 postova. Ja smorim sa time samo kad mi se neka igra svidja, a nalazim joj dosta mana koje me nerviraju, pa iz neke zalosti prema tome pocnem da ke**am (kritikujem) :p (khm khmstalkerkhm)

Nazad
Vrh Dno