- Učlanjen(a)
- 12.07.2000
- Poena
- 800
O emu ti pricas?? Ocigledno da nisi bio u ovim vodama kada je postojao Rage Fury MAXX?DAj nemoj molim te, nVidia je imala dual GPU karte dok ATI nije ni znao da ce jednog dana biti konkurent na trzistu.
O emu ti pricas?? Ocigledno da nisi bio u ovim vodama kada je postojao Rage Fury MAXX?DAj nemoj molim te, nVidia je imala dual GPU karte dok ATI nije ni znao da ce jednog dana biti konkurent na trzistu.
Odkud ti to da je stanje sa Multi GPU driverima bolje kod nVidia rešenja nego kod AMD-ovih?
AMD se na vreme pripremio za SLI/CF bližu budućnost i trenutno je u prednosti. To se vidi i po tome što se 3870 X2 odavno može kupiti dok se 9800GX2 odlaže iz nedelje u nedelju. Podseća malo na lansiranje nesretnog 2900XT samo što je sada nVidia u ulozi odlagača.
postoji vec eksterni PEG add-on za laptope (uh, kako se ovo pise pravilno ? laptopi ? laptopovi ? 😀 ), nisam siguran kako se kaci ?!
svasta ti nama, po obicaju, naprica, ali poenta i dalje ostaje da je ATI pre 'vidije izasao sa gamerskom Dual GPU karticom... prema tome u prethodnom postu si lupio i ostao ziv i stvarno nema potrebe da potezes za blagoslovenom Amigom i vaskolikim SGI-om... dobro de, bio si u profi vodama od malih nogu, blago tebi 😉hahahahahaha 😀 Nisam, tada sam na svu srecu imao 10x bolji hardwer sastavljen od motorole i RISC-a sa dosta natoplejnog sosa u vidu blizard koprocesora i memorje 😀 Rage furry maxx :d hahahahaha, nisam ga iamo, al reci cu ti nesto o tome vremenu, imao sam kasnije ATI rage 3D, i zamisli, to je radilo sve sem 3D-a, 3D je radio kao i na S3 virge 3D 4mb, samo me je kostao 100dm vise. Kasnije sam probao i ATI 3D charger to bi bilo urnebesno smesna prica da me nije kostala BACENIH 220DM koko je tada kostao taj promasaj zvani mach64 sa kojim nisam mogao ni Mortal Combat 4 da igram zbog cinjenice da je radio u 2fps i da je sve oko likova bilo crno. Na moju srecu tu je uvek pri ruci bio stari dobri S3 Virge 4MB koji nije imao tih problema :d Onda sam uzeo Diamond Voodoo 1 i napokon progledao posle svih tih ATI MAXX ULTRA RAGE 3D turbocharger FURY varijanti. 😀 (mada, ne bi bilo fer da ne pomenem da je 3D charger ostao kao primarna 2D karta zbog superiornog 2D prikaza, to im priznajem iz tog vremena)
Sreca moja pa je tamo gde sam radio postojao SGI indigo koji je zaista radio 3D akceleraciju u aplikacijama sa kojima sam radio :smoke: i zamisli, nista ATIjevo nije (na svu srecu) bilo u njemu.
edit: Rage Fury - hahahahahaha 😀 Ne mogu da verujem da si ga pomenuo, stara dobra vremena 🙂
svasta ti nama, po obicaju, naprica, ali poenta i dalje ostaje da je ATI pre 'vidije izasao sa gamerskom Dual GPU karticom... prema tome u prethodnom postu si lupio i ostao ziv i stvarno nema potrebe da potezes za blagoslovenom Amigom i vaskolikim SGI-om... dobro de, bio si u profi vodama od malih nogu, blago tebi 😉
svasta ti nama, po obicaju, naprica, ali poenta i dalje ostaje da je ATI pre 'vidije izasao sa gamerskom Dual GPU karticom... prema tome u prethodnom postu si lupio i ostao ziv i stvarno nema potrebe da potezes za blagoslovenom Amigom i vaskolikim SGI-om... dobro de, bio si u profi vodama od malih nogu, blago tebi 😉
sobzirom da smo slicno godiste i da oboje imamo iskustva iz tog perioda (ja imam radnog), umesto da mi ovako samouvereno pises o tome (a nemas pojma, bez obzira na to sto si hiljadu puta vise informisan sda nego onda), ja ti lepo kazem sta je onda bilo jer sam se bavio time, i danas se bavim i umesto da prihvatis, googlash itd, ti mene sad pokusavas da omalovazis recenicom :ti nama svasta naprica". Ja sam dovoljo rekao o ATI-ju iz tog vremena i sigran sam da te niko ne placa da to vreme branis. Ja sam 95~95-te radio na 3K i NS+ kanalu, nesto privatno za jelkica itd, nije to ni bitno, imao sam para, imao sam amigu nabudzenu do balcaka. Kad se smejem ATI fury-ju (MAXXX) sa razlogom se smejem jer je to smeh. MEni to bese dugo profesija i VEOMA dobeo znam kolko je ta karta losha i to ne u segmentu koji je gadjala, nego i u nizim. LEpo sam sve "nacrtao" u prethodnom postu.
Nisam konkretno tu kartu imao ali sam opisao sve ostale, a ta je baziraqna na toj tehnologiji i to je smesno.
Ismevaj me kad se i ja sam salim, nemam nista protiv, kad nesto ne znam ja to i napisem, ali o tim "starim vremenima" znam iz PRAKSE mnogo vise nego ti tako da mi nemoj trpati ta zezanja, ne smeta mi to toliko kao sto mi smeta sto ti sebe pokusavas da izvadis da ispadnes informisaniji, a nisi, jer ja sam to sve uzivo ne samo video, vec koristio radeci za TV stanice...
edit: umire mi tastatura i ima mngo prgutanih slova, not my bad, I am blind typing...ebiga...
PS. ATI nikako nije pre nvidije izasao sa multi GPU resenjem. Raspravili smo valjda malopre sta je GPU, a sta ne zar ne ? Ti si inicijatoir toga bio. To sto je ATI imao onomad NIJE BIO GPU !!! NEcu da te prozivam al moram - blamirash se. ATI-ju je konkurent bio Matrox. Ono sto ti nazivas GPU iz tog vremena si nazvao u pre par postova "to nije GPU" - odluci se. Jer 87-me godine ATI imao GPUili ne ?!
Fact no. 1. Nisam te u opste omalovazavao, to mi veruj nije ni na kraj pameti. U opste ne shvatam ovu raspravu licno i nema razloga da je ti tako shvatas!sobzirom da smo slicno godiste i da oboje imamo iskustva iz tog perioda (ja imam radnog), umesto da mi ovako samouvereno pises o tome (a nemas pojma, bez obzira na to sto si hiljadu puta vise informisan sda nego onda), ja ti lepo kazem sta je onda bilo jer sam se bavio time, i danas se bavim i umesto da prihvatis, googlash itd, ti mene sad pokusavas da omalovazis recenicom :ti nama svasta naprica".
Fact No.2: Niko me ne placa da branim bilo koje vreme...Ja sam dovoljo rekao o ATI-ju iz tog vremena i sigran sam da te niko ne placa da to vreme branis.
Sto bi rek'o Bruce Sprengsteen: "Glory Days" 😉Ja sam 95~95-te radio na 3K i NS+ kanalu, nesto privatno za jelkica itd, nije to ni bitno, imao sam para, imao sam amigu nabudzenu do balcaka.
Sto bi rek;o Miroslav Ilic: "Smej, smej, smej, uvek se smej..." :dKad se smejem ATI fury-ju (MAXXX) sa razlogom se smejem jer je to smeh.
A zatim rece:MEni to bese dugo profesija i VEOMA dobeo znam kolko je ta karta losha i to ne u segmentu koji je gadjala, nego i u nizim. LEpo sam sve "nacrtao" u prethodnom postu.
Dobroooo :trust:
Nisam konkretno tu kartu imao ali sam opisao sve ostale, a ta je baziraqna na toj tehnologiji i to je smesno.
Fact No. 3: ja tebe u opste nisam ismevao, sasvim si pogresno i odvise licno shvatio...Ismevaj me kad se i ja sam salim, nemam nista protiv, kad nesto ne znam ja to i napisem, ali o tim "starim vremenima" znam iz PRAKSE mnogo vise nego ti tako da mi nemoj trpati ta zezanja, ne smeta mi to toliko kao sto mi smeta sto ti sebe pokusavas da izvadis da ispadnes informisaniji, a nisi, jer ja sam to sve uzivo ne samo video, vec koristio radeci za TV stanice...
Samo opusetno...edit: umire mi tastatura i ima mngo prgutanih slova, not my bad, I am blind typing...ebiga...
😀 ako, ako samo ti mene prozivaj, prekalio sam se ja vec 😉 BTW, neki se nisu slozili sa mojom defenicijom GPU-a... naravno oni nisu u pravu 😛PS. ATI nikako nije pre nvidije izasao sa multi GPU resenjem. Raspravili smo valjda malopre sta je GPU, a sta ne zar ne ? Ti si inicijatoir toga bio. To sto je ATI imao onomad NIJE BIO GPU !!! NEcu da te prozivam al moram - blamirash se.
nemam pojma sta je ATI imao 87-me godine i to nije poenta ove nase rasprave!ATI-ju je konkurent bio Matrox. Ono sto ti nazivas GPU iz tog vremena si nazvao u pre par postova "to nije GPU" - odluci se. Jer 87-me godine ATI imao GPUili ne ?!
I trece,koga je uopste briga za multi-GPU karte ,)
Ne vidim kakve veze standardi imaju u citavoj prici? Tesko da taj GA nema veze sa 'vidijom... jednostavno takve stvari se bez pomoci proizvodjaca ne mogu realizovati, mnogo podrske i informacija vezanih za sitne tehnikalije je potrebno da bi se kreirala graficka koja ispravno radi sa dva GPPU-a, a te informacije ima samo 'vidija.I jos jedna stvar u prilog 'Nedjinoj tvrdnji o postanku multi-GPU koncepta' 🙂 je i ta da taj Gigabyte dual-6800GT uopste nema mnogo veze sa nVidia-om,tj mislim da nije nVidia dala nikakav predlog standarda za multi-GPU katre u seriji 6.
Zato sto je Gigabyte odlucio da finansira projekat koji ce mu obezbediti da ima jedinstven proizvod na trzistu.Mislim da je za to odgovoran Gigabyte tj.ko j vec tada sklapao nVidia karte.Zasto bi se inace pojavila samo Gigabyte resenja i to u ne bas tako masovnoj proizvodnji.
ovo je mesanja baba i zaba. Mi svo vreme pricamo o jednoj karti sa dva GPU-a na sebi, a ne o dve odvojene kartice!S druge strane,3DFX je bio prvi sa SLI konceptom tako da Ati ne moze imati titulu prve multi-GPU karte sa promasajem kakav je bio Rage MAX.
I trece,koga je uopste briga za multi-GPU karte ,)
Zato sto je Gigabyte odlucio da finansira projekat koji ce mu obezbediti da ima jedinstven proizvod na trzistu.
Pa ova tema se bavi GeForce 9800GX2-kom, koja je Multi GPU karta! Ako te nije briga, napusti raspravu...
Ono sto je Yooyo rekao je sustina cele stvari. Zajednicki scheduler i deljeni VRAM. Ovo sada su igracke na obe strane. Meni je puno dati 400e za da bi se zezecio sa drajverima od bilo koje kompanije. Pre cu kupiti GTX za 400e, bar znam da radi. Zapravo, lazem, pre cu kupiti 3870 ili 8800GT, sve ostalo sto je skuplje je mlacenje prazne slame.
Cekaj, zar nije bitnije ko je imao upotrebljivije resenje od toga ko ga je imao prvi?
Da li si ti uopše pročitao moj post pre nego što si reagovao? Ko je uopšte pominjao istoriju dual GPU rešenja. Moj komentar je bio u vezi trenutnog stanja na SLI/Crossfire tržištu a tu je AMD trenutno u prednosti. Crossfire je u najmanju ruku zrelije rešenje a ne zaostalije kao što chabex insinuirao.DAj nemoj molim te, nVidia je imala dual GPU karte dok ATI nije ni znao da ce jednog dana biti konkurent na trzistu. nVidia je kupovinom 3Dfx-a dobila multi GPU resenje (kakvo-takvo, i dalje je mozda cak i bolje nego danasnje posto je memorija bila deljena medju GPU-ima, naravno ovo nije za poredjenje ali sam cisto dao kao argument)
dalje, ot kada imas SLi, a od kada crossfire ? Aj razmisli malo sledeci put pre nego sto kacis post. KAd je napravljen 6600GTgt2 ? Znas kad ? U vreme X800XT...
Po tebi ispada da je ovo prva nVidia dual GPU karta, kao da nije postojao 7950gx2 isl.
PS. @CooLa: nije tacno da 7950GX2 nije imao problema, imao je, ima ih i dalje, ne radi sve kako treba, nije bitan % , bitno je koliko toga ne radi kako treba naspram single GPU karti. Ni ova nova nista bolja nece biti, kaok sto yooyo rece, sve je u drajverima (nazalost), a dokle su stigli sa draqjverima pokazuje cinjenica da sa catalistima 8.2 imas ljubicastu tackicu na desktopu (znam da je izasao fix ), sta onda ocekivati ? Aj nek Maksa kaze kolko je vremena proveo u podesavanju drajvera, igara isl. da odradi onako kvalitetan test 3870x2 ? Isto ce mu tolko trebati i za nVidu GX2 novu ako bude hteo da odradi podjednako kvalitetan test...(a ne vidim sto ne bi)
Ono sto je Yooyo rekao je sustina cele stvari. Zajednicki scheduler i deljeni VRAM. Ovo sada su igracke na obe strane. Meni je puno dati 400e za da bi se zezecio sa drajverima od bilo koje kompanije. Pre cu kupiti GTX za 400e, bar znam da radi. Zapravo, lazem, pre cu kupiti 3870 ili 8800GT, sve ostalo sto je skuplje je mlacenje prazne slame.
Isto pitanje i za tebe. Govorio sam o stalnim odlaganjima lasiranja 9800GX2 a tu me nVidia trenutno podseća na ATi od proleća 2007.Bas ti je lose poredjenje.Pa 2900XT je bio pravi high-end(odnosno trebao da bude),dakle udarna nova tehnologija i kad je predstavljanje takve kartice u pitanju onda mora sve da prodje dobro,inace...moze da kosta kompaniju dosta.U slucaju 2900XT-a to je bilo urnebesno spustanje cene,jako brza zamena sa novim jeftinijim chipom itd.
Kako moze 9800GX2 da te podseca na 2900XT? Pa 9800GX2 su dve spojene kartice,koliko to ulaganja moze da bude? Minimalna.
9800GX2 je prelazno resenje do pojave pravog high-end-a,pokazivanje da 'moze i nVidia',kako hoces.Ja taj 9800GX2 ne priznajem,kao ni 3870X2,
Pa cak i da zakaze-pa sta.Ni Ati nema pravi high-end,a nVidia je i ovako bila neverovatno uspesna pa moze sebi to da dozvoli.
Pa ovo je tema o multi GPU karti, što guliš prste kucajući ako te ne interesuju iste???I trece,koga je uopste briga za multi-GPU karte ,)
Da li si ti uopše pročitao moj post pre nego što si reagovao?
Moj komentar je bio u vezi trenutnog stanja na SLI/Crossfire tržištu a tu je AMD trenutno u prednosti. Crossfire je u najmanju ruku zrelije rešenje a ne zaostalije kao što chabex insinuirao.
Posto se 9600 jako dobro pokazao, 9600x2 bi bilo sasvim dovoljno da bude brze od 3870x2.
bice za koji dan.
Naravno da jesam, da nisam, ne bi ni odgovorio 🙂
E vidish, zato sam ti i odgovorio sa celom onom istorijom. Jednostavno CF nije zrelije resenje. CF je neki vid forsiranog odgovora na SLi. NEsto je moralo pa eto, sta je tu je. NAravno, moju tvrdnju dokazuje i to sto je sledeca generacija CF-a (posle x1900) bila naprednija i nije zahtevala gimnastiku sa karticama tipa CF edition da bi CF radio. Ona sada jeste "zrelija" ali nije zrelija od SLi-a" Zast ? Pa zato sto ima samo AFR mod i nista vise. Konkurencija ima 3 moda operacije koje se u mogu programirati od slucaja do slucaja. Kako je onda CF zreliji ? Svejedno, ja i dalje kazem da su sva ta multi-gpu resenja samo prelazna resenja i ne volim ni jedno ni drugo. JEdnostavno smatram da to nije dobar pravac kojim treba ici i da ne moze da se poistovecuje sa multi-CPU. Postujem tudje misljenje oko ovog pitanja, ali jos uvek cekam da neko napise neko validno i konkretno. Jedan od momaka odavde koji se razume u materiju vam je objasno zasto ovo sve ne valja, tj. zasto nije "zrelo", ali izgleda da to nikoga ne interesuje sem mene i njega i jos par ljudi koji nece da postuju vec se samo smeju... :S:
@Yooyo:
zapravo, po poslednjem testu koji je momak sa Guru3D obavio, 9600GT je tu negde sa 3850, sumnjam da bi dual 9600GT prestigao 3870X2, barem tamo gde ta karta zapravo moze da koristi dva GPU-a u AFR modu. Ono u sta ne sumnjam je to da bi u nekim naslovima (igrama) videli koliko je zapravo SLi zreliji od CF/AFR i kolko je bolje resenje imati vise od jednog moda iskoriscenja 2 GPU-a...Po meni, Scan line interleave je i dalje najbolja tehnika, samo treba da napreve ono sti si rekao, deljenu memoriju i scheduler koji ce to znatisve da radi. AFR mod je gledanje u pasulj.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari