Šta je novo?

Intel E2140/2160/2180 temperature & hladjenje (DEF. & OC)

novi momenti...
par dana sam drzao na 3GHz sa voltazom od 1.340V i temp mi je bila idle 51C -load 73C
sad sam vratio na stock 1.328V i 1.8GHz i u idle imam 48C a u load ne prelazi 63C
hyper tx je namesten u biosu na SMART mod pa mi se vrti na nekih 1538 obrtaja

Undervoltuj to malo ako ces da drzis na 1.8GHz. Ja 4300 vozim na 1.235V (do 2.6GHz)

novi momenti...
par dana sam drzao na 3GHz sa voltazom od 1.340V i temp mi je bila idle 51C -load 73C
sad sam vratio na stock 1.328V i 1.8GHz i u idle imam 48C a u load ne prelazi 63C
hyper tx je namesten u biosu na SMART mod pa mi se vrti na nekih 1538 obrtaja

To su normalne temperature za ES procesor :trust: Tebi je Tmax 100C, za M0 reviziju je Tmax 85C! Ako li sta nije jasno klik to link :) http://softwarecommunity.intel.com/...s/permalink/30228322/30228360/ShowThread.aspx

Treba mi mala pomoc. Kako da odredim optimalni klok za 2140 na 945 Aususu P5LD2 SE/C i sa 1 GB 667. Moram li da petljam oko voltazhe.

optimalan klok je onoliko koliko moze da ide a da ti temp ne skacu u nebo kad je u loadu... podgnes malo voltazu, mada mislim da toliko koliko moze tvoja ploca da podigne fsb, nece ti trebati dizanje voltaze za procesor, mozda za fsb al ko ce znati dok ne probas...

Uzeh ga p31 i E2160, iz core tempa se vidi da je VID 1.325V revizija je M0. Za sad radi na 3GHz zbog box kulera, u biosu je setovano 1.43V ali zbog undervolta ploce u idle voltaza varira izmedju 1.372-1.39V a pod orthos opterecenjem pada na 1.36V. Temperatura u idle-u je 30-35 stepeni a pod full orthos na 10 prioritetu ne prelazi 66 stepeni. Eto i moji utisci, predjoh na intel :beat:, ali kako sam se samo obradovao kad sam skontao da svi intel south bridge chipovi (ICH7,ICH8,ICH9) nemaju podrsku za AHCI mod za diskove, za sada ovo me najvise nervira u celoj prici a da dajem 100E za plocu koja to ima mi se trenutno ne radi.

Poslednja izmena:
Uzeh i ja juče ga p31 i E2140 (nije bilo 2160 i 2180 procesora na stanju)! Ovrklokovao sam ga odmah na 2800MHz (350*8) i sve radi OK,čak i temperature ekstra 30-35 i idle, a full mod u Orthosu još nisam probao. Čak sam i Windows uspeo da osposobim sa Biostar TF560+ i AMD X2 4000+ kombinacije! Ploča je OK, jedino što nema podršku za AHCI mod za razliku od prethodne AMD konfiguracije, i nema mogućnost podešavanja brzine dodatnih ventilatora, što je bila super opcija na Biostaru! Šta reći, posle toliko godina prelazim na Intel!? Nadam se da se neću pokajati!

a sto bi se kajao? trenutno je Intel mnogo bolje resenje, kad AMD napravi bolje opet ces se vratiti i tako u krug.. do P3 sam imao Intel-a, posle toga svi su bili AMD, sad opet Intel...

Stavio sam 2140 i klokno sam ga u AI Boosteru na 1960 (245*8) koji mi je po difoltu digao memoriju na nekih 800 i neshto. E sad, to je neki maximum chini mi se. Jer chim sa ga podigao na (255*8) nije hteo ni da chuje. Znachi u pitanju 945P chip set na P5LD2 se/c. Pa sad, moje pitanje je sledece. Jel mozhe neko da mi objasni da li mogu da, naprimer spustim FSB a da podignem mnozhioc, pa da ga eventualno dignem iznad 2000.

al me cudi da moze samo 255 za fsb, to je bas malo... kakve su ti voltaze?

Ipak ste vi iskusniji u tome od mene ... ali ja kolko sam cuo da 945 nije povoljan za clock ... sto znaci moje misljenje je do maticne ... jer isto tako sam cuo da su isti procesor dizali i do 3 bez problema ...ako nisam pogresio

voltaze?

Ipak ste vi iskusniji u tome od mene ... ali ja kolko sam cuo da 945 nije povoljan za clock ... sto znaci moje misljenje je do maticne ... jer isto tako sam cuo da su isti procesor dizali i do 3 bez problema ...ako nisam pogresio

Ono sto tebi treba je brza memorija, verovatni omas neku 533 ili 667, 800mhz kolko si je digo je maksimum za nju. Ona te i ogranicava. Sa jakome memorijom (nekom koja 900mhz guta ko iz pi**e ces preci i tih 255fsb... Procesor moze sigurno do bar 2800mhz...

Pa on hoće da digne multi na E2140 na tipa >10 zbog 945 ploče a ti tvrdiš da može. Koliko ja znam množioc je moguće menjati na dole.

sem kod extreme familije intel pocesora.....

Pa on hoće da digne multi na E2140 na tipa >10 zbog 945 ploče a ti tvrdiš da može. Koliko ja znam množioc je moguće menjati na dole.

I JU:wall:!!! Pa intel se onda uopste nije popravio, izem' ti proc kod kog ne moze milti na gore! Izvinjavam se nisam znao.

prezivecemo nekako i bez,)

I JU:wall:!!! Pa intel se onda uopste nije popravio, izem' ti proc kod kog ne moze milti na gore! Izvinjavam se nisam znao.

Da, nije se popravio, moze na dole, na AMD ne moze ni gore ni dole :D Aj nemoj se blamirati bzvz...Davno je proslo vreme otkljucanih XP-a i Bartona. Intel xtreme edition moze i gore i dole kao i AMD Black edition.

Da, nije se popravio, moze na dole, na AMD ne moze ni gore ni dole :D Aj nemoj se blamirati bzvz...Davno je proslo vreme otkljucanih XP-a i Bartona. Intel xtreme edition moze i gore i dole kao i AMD Black edition.

Opusti se covece ne kladimo se, to je moje subjektivno misljenje, tebi ako se ne svidja misli drugacije ja ti ne branim, inace meni se novi intel svidja (citaj: nisam 100% ultra mega giga alfa ozbiljan). Chill...

Ne razumes, nisam ja "zategnut" niti "vruc" :eyebrows: vec si ti rekao (citiram): "I JU!!! Pa intel se onda uopste nije popravio, izem' ti proc kod kog ne moze milti na gore!", dakle, sobzirom da AMD ne moze ni na dole da menja multi (sem matorih XP-a i bartona iz prvih serija i opteron-a) intel nema sta da "se popravlja" posto je vec u prednosti. U prevodu rekao si (karikiram): "izme ti sve procesore sem mobile bartona, extreme edition intela i AMD black edition i Opteron (FX) serija" ... Na osnovu toga sam ti reko da se ne blamiras, nisam mislio da te uvredim time vec da ti skrenem paznju na to da regularni AMD ne moze ni na dole da ide, a intel moze ;) dakle NHF sa moje strane, nadam se ni sa tvoje.

Poslednja izmena:
PA jel moze ? Ja se nesto ne secam da je moj sempron 754 hteo da menja multi ? :trust: Moguce je i da ja gresim, ali sam 100% siguran da ne moze na gore :D

Na dole može, naravno :)

Sve jedan AMD koji sam imao (a do sada sam bukvalno samo AMD imao) je menjao na dole... XP2000+, Barton 2500+, s754 Athlon 3000+, s939 Athlon 3200+ i ovaj sAM2 X2 4000+ :)

Jednom prilikom sam probao i Semprona, čini mi se da je bio s754, uzeo sam jedan sa police da isprobam koliko može OC i terao sam daleko, ne znam koliko, ali mi se čini da sam samo FSB gurao, multi nisam ni probao...

Poslednja izmena:
Semproni SoA su skroz zakljucani

Semproni S754 2500+, 2600+ i 2800+ nemaju ukljucen C&Q tako da su zakljucani u oba pravca ostali su otkljcani na dole.

Athloni SoA su zakljucani kod jezgara Thunderbird i Palomino (sem T-Birda 1333 i 1400), a kod jezgara Thoroughbred A, B, Barton i Thorton su otkljucani do 39. nedelje 2003. godine.

Athloni64 S754,S939 i AM2 su svi otkljucani na dole sem FX modela i sada Black Edition modela koji su potpuno otkljucani.

Duroni su zakljucani kod jezgara Spitfire, Morgan a Applebred je otkljucan do 39. nedelje 2003. godine.

Poslednja izmena:
Ma nikakva ljutnja i sa moje strane, to je bilo malo sarkazma na racun "multi up" nista posebno, ja imam intela i meni je skroz ok, naravno i ja mislim da je bolji od amd-a (ne bi ga uzeo inace;)).

Imam Asus p5k i 2160. Malopre sam narucio Hyper TX2 za proc i Geil 800 CL4 (bice ukupno 4 giga). Na koliko da probam FSB i sta jos treba da prckam da preskocim 3 GHz i da to bude stabilno? Koliko moze ova ploca da izvuce? Trenutno ga vozim na 2.7 (9x300) i 900 za memoriju.

Semproni SoA su skroz zakljucani

Semproni S754 2500+, 2600+ i 2800+ nemaju ukljucen C&Q tako da su zakljucani u oba pravca ostali su otkljcani na dole.

Athloni SoA su zakljucani kod jezgara Thunderbird i Palomino (sem T-Birda 1333 i 1400), a kod jezgara Thoroughbred A, B, Barton i Thorton su otkljucani do 39. nedelje 2003. godine.

Athloni64 S754,S939 i AM2 su svi otkljucani na dole sem FX modela i sada Black Edition modela koji su potpuno otkljucani.

Duroni su zakljucani kod jezgara Spitfire, Morgan a Applebred je otkljucan do 39. nedelje 2003. godine.

Zar Q&C ne obara FSB ? Elem, sve sam ovo znao (treba dodati i mobile barton, on je isto bio otkljucan na dole), nisam znao za Athlone 754 i ove nove da su otkljucani. Meni je sa 939 verovatno ploca brljala posto nije hteo da postuje kad mu oborim multi...nije ni bitno. Poenta onoga sto sam rekao i dalje stoji :)

@Vule:

Pa imao si zato sto si kupovao otkljucane primerke, sa naglaskom na reci "primerke", bilo je onih koji nisu bili te srece i nisu imali takav CPU. Ja sam isto imao sve otkljucane matore SoA (na dole)...

Nazad
Vrh Dno