Šta je novo?

Intel E2140/2160/2180 temperature & hladjenje (DEF. & OC)

uf, cekaj polako, kako mislis bez dizanja napona ? :trust: Ti skidanjem IHS-a ako dobijes nize temperature dobijas vise mesta za oc zbog samih temperatura. Napon ce ti svakako trebati isti za klok koji nameravas da drzis. To sto ce on biti hladniji ne verujem da ce mnogo uticati na napon. mozda 1-2% al tako sitne korake ni nemas u biosu. Al opet kazem, aj skini pa da vidimo, i mene zanima. Ja sam mog sigurno necu skidati :)

Za skidanje cu nazalost morati pricekati da nabavim bolt-thru kit (s775 backplate + sarafi), jer bez toga nema dobrog kontakta pa temperature budu jos gore. :D

A koliko cu morati cekati, ne znam, mozda cak i mjesec dana. :( Sta cu kad sam odsjecen od civilizacije. :d

a de bi to inace nabavio ? Nisam znao da to moze posebno da se nabavi. Treba i meni to pa ako imas neki info nemoj se stideti :)

a de bi to inace nabavio ? Nisam znao da to moze posebno da se nabavi. Treba i meni to pa ako imas neki info nemoj se stideti :)
Thermalright to prodaje kao s775 bolt-thru kit:
ppic_MAXI_Thermalright_mounting_kit_socket_775_Ultra-90_Ultra-120_HR-01_tr775bk.jpg

http://www.links.hr/index.php?naziv...kl&id_kategorija=050907&id_artikl=050.907.037

Ima dakle u Hrvatskoj uzet za 30kn sto je manje od 5€. :) Sigurno ima negdje i u Srbiji (tamo gdje ima TRUE i drugi TR proizvodi), ali je moj problem sto nisam ni u Srbiji ni u Hrvatskoj, pa moram cekat vezu iz Zagreba. Eto. :)

Poslednja izmena:
Kao sto sam vec pisao, planirao sam skinut IHS sa svog E2160. Na netu se moze naci slicnih iskustava, a sve sto treba je zilet i medicinski alkohol, mada ovo drugo nije neophodno. Prednost je sto IHS nije zalemljen (slucaj sa skupljim procesorima, ujedno i razlog zasto E21x0 ima lose temperature), nego samo zalijepljen.

Samo skidanje IHS-a se sastoji od guranja zileta izmedju PCB-a i IHS-a, i to tako sto se krene od coskova:

Zilet sam omotao izolirkom s jedne strane da se jos ne bih i posjekao. :D

Dalje, nakon cca 25 min. guranja zileta (skontao sam kako ga treba gurat da brze ide) IHS otpada. Rezultat je ovakav:

Nazalost, iako sam puno pazio, zgulio sam komadic PCB-a (gore desno se vidi). Uhvatila me prpa da ga nisam ubio, ali o tome kasnije.

Da bi baza coolera dosla u kontakt sa jezgrom CPU-a, mora se odstraniti poklopac procesorskog socketa (to sam zapravo prvo uradio, a vrlo lako se i skine i vrati):

Imao sam ideju kako da savijem nozice Freezera kako bi doslo do kontakta sa ogoljenim CPU-om, ali nije upalilo. Nakon montaze, baza coolera uopce ne dodiruje jezgru, ono cega sam se i plasio. Sto je najgore, sam CPU ispada iz socketa, jer ga nema sta drzati. :lol: Nazalost, morat cu (ipak) pribavit s775 bolt-thru kit, ili uzet drugi cooler s tim nacinom montaze.

Na kraju sam bio prisiljen vratit IHS, sto mi je makar dalo nadu za CPU, zbog onog dijela koji je zguljen, nakon vracanja IHS-a ce se anulirat taj defekt. Jos uvijek ne znam da li bi CPU radio sa skinutim IHS-om, ali mi se cini da ovaj sloj bakra nije pretjerano vazan.

Temperature nakon vracanja jos gore nego prije, na moje opce iznenadjenje. Gore za 4-5C, premda je sad u sobi toplije nego prije.

Za kraj, ne preporucujem nikom skidanje IHS-a zbog svih mogucih komplikacija, osobito zbog opasnosti da se osteti procesor.

E da, da sam uspio u naumu, imao bih ~15C nize temperature.

definitivno ocu ovo. Ako neko bude porucivao neto nek me cimne.

Koji bios bi trebao ja da skinem, koji je najnoviji za ovu moju plocu, sa ovim procesorom....hocu 3ghz...mada imam samo box..

Najnoviji bios za tvoju plocu je 0605, i trebalo bi da izvuces tih 3 GHZ.

Pomoc!

Skinuo sam taj bios 0605, 1mb je, kao rom fajl, tako da nisam omanuo pri dl-u valjda? E sad me zanima sta ce mi se poremetiti flesovanjem biosa, mislim samo ce se bios resetovati, ili i sistem? I nije valjda nesto komplikovano, ima ploca neku funkciju EzFlash(tako nesto), valjda je jednostavno?

eto samo 3 pitanja imam:D, plz odgovor, hvala...

:wave:

Skinuo sam taj bios 0605, 1mb je, kao rom fajl, tako da nisam omanuo pri dl-u valjda? E sad me zanima sta ce mi se poremetiti flesovanjem biosa, mislim samo ce se bios resetovati, ili i sistem? I nije valjda nesto komplikovano, ima ploca neku funkciju EzFlash(tako nesto), valjda je jednostavno?

eto samo 3 pitanja imam:D, plz odgovor, hvala...

:wave:

samo u koliko nemas afudos.exe file unutar arhive sa BIOS-om uradi ovako: Formatiraj flash disk (ako imas), kopiraj .rom fajl na njega, udji u BIOS u pomenutu EZ-Flash opciju i selektuj flash disk sa novim BIOS-om i apdejtuj! ;) :wave:
u koliko imas i afudos moraces preko floppy-ja ili da napravis bootabilni flash ;)

Poslednja izmena:
Imam P5LD2 se 775 sa Intel E2160, koji je dobar kuler izasho da hladi super i kosta do 30-40 eura ?

Imam P5LD2 se 775 sa Intel E2160, koji je dobar kuler izasho da hladi super i kosta do 30-40 eura ?

Imas ih mnogo!
Za E2160 ti sasvim zadovoljava Vendeta2 ,Hyper 212+ (moja preporuka) Hyper TX3 itd.... Svi oni kostaju ispod 3k din.:wave:

Moja preporuka takodje za Hyper 212+...Odlican cooler i podrzava sve sockete,tako da mozes i kasnije da ga koristis...

Ili ako ti ne smeta polovno imas jedan Thermalright HR01+ u oglasima. Za te pare nemas bolje.:wave:

Vrh Dno