Šta je novo?

Intel E2140/2160/2180 temperature & hladjenje (DEF. & OC)

@demios

Verovatno imas FSB wall, a ne mozes da ga preskocis jer ploca ne voli tako visok FSB (ili memorija) ili jednostavno ne moze da se preskoci, nije pravilo da se fsb wall moze preskociti, sta vise, uglavnom ni ne moze, a gde ce se pojaviti zavisi od ploce, hladjenja i naravno proceosra. + sto si uzeo nVidia platformu umesto da si lepo uzeo intel 965 ili p35...

Poslednja izmena:
Pablo mozda je wall, a mozda i ploca. I ja dok sam imao e4300 na ovoj ploci nije mogao preko 350. Jednom je usao na 351 u win ali to je trajalo kratko.

Sada na e6700 sam zakucan na 10x350, jer nemam cuvene opcije u biosu (znas vec koje) tako da mi je mnozilac zakucan na 10 :(

Nemorash ni da imash C1E i EIST....
Ovo sam nashao tako shto sam bio kod drugara kojem sam sastavljao AMD X2 4000+ i instalirao C'n'Q driver i u power options prebacio na "minimal power management".... nisam ni pomishljao da ovo isto radi i na Intel-u :)
Home / Office desk:

Minimal power management:

@ *P*A*B*L*O*

Svaka cast!!!!

Proc sam probo josh na asus p5b dl wifi, ali samo na kratko i isto nije hteo preko gore po enutih cifri, a na biostaru 965pt nije hteo ni na 3.0 ghz. Uzeh nvidiu jer sam gledao na netu da plocha nije losha za klokovanje i da ide 425MHz fsb na difoltu voltazama + imao sam dve 7900GS pa reko da ih iskorisitm kako valja + bila je relativno povoljna kupovina. Ima ortak Ga P35 DS3 pa cu da ga probam i na njoj za koji dan pa da znam na chemu sam :) Pozdrav!

Jednostavnije bi ti bilo da promenis CPU

i meni skace temp kao luda a ne znam koji mu je, nije ranije tako...
Masina iz potpisa..
FSB 320MHz
Core speed 2880MHz
Idle:
voltaza 1.328V
CoreTemp 0.95.4 - 51C
Load (Orthos Small FFTs):
voltaza smenjuju se 1.296V i 1.312V
Coretemp 0.95.4 - posle 2 sec 70C, posle 15sec 78C

Poslednja izmena:
@ voodoons

Nesto definitivno nije u redu... provjeri kako ti cooler stoji, jer na default volt sa BOX-om (a ti imax TX) ne smije ici preko 60 C! Snimi everest 4.20. pa provjeri i sa njim temp!

Poslednja izmena:
greje se vise, to znam al nije mi tako u pocetku, tj.kad sam prvi put montirao hyper tx... bila je u idle 50-ak stepeni ali u loadu nije isla preko 65-66C
juce sam montirao xilence notbridge cooler pa sam ujedno i skinuo i hyper tx da vidim kako stoje stvari... pasta na njemu je neka cooler master, dobijena pre 2 godine uz neki cm nortbridge hladnjak, lepo razmazana, nema viska, nema manjka... vratio sam hyper tx i opet ista stvar.. jel mozda pasta od starosti izgubila svojstvo? imam i pastu dobijenu uz xilence chipset cooler (koja je zlatne boje?), nisam je ni otvarao... i na northbridge sam namazao tu istu CM pastu
pitao sam se i da li bi, posto mogu uzeti tecno srebro, bilo dobro namazati procesor sa njim....

A jel si pogledao za prasinu. Pre neki dan sam ocistio kuler na proc u grafi od jedno 12 kila prasine koja se skupila za 6 meseci, i sad su temperature skoro 10C manje. Brutalno se zavlaci prasina izmedju rebara ovih heatpipe kulera.

rekoh ja to odavno :) 400+ je cudo, a i oseti se razlika u igrama izmedju 3ghz i 3.4 ghz pogotovo izmedju 10x300 sa asinhronom memarom na 5-5-5 i 425x8 sa 1:1 memarom na 4-4-4...

A jel si pogledao za prasinu. Pre neki dan sam ocistio kuler na proc u grafi od jedno 12 kila prasine koja se skupila za 6 meseci, i sad su temperature skoro 10C manje. Brutalno se zavlaci prasina izmedju rebara ovih heatpipe kulera.

uradio i to, pre montiranja... izduvao svu prasinu, nema sane daje ostalo nesto...

vooohoooo... :( jos ljudi sa viskoim temperaturama, jeste da nemam procesor/e iz teme, ali i ja imam na 333x8 i na 1.35V(def) iz coretempa na idle samo 4-5 stepena manje temp, na load su manje nekih 10 stepeni, ali nisam overklokovao

i meni skace temp kao luda a ne znam koji mu je, nije ranije tako...
Masina iz potpisa..
FSB 320MHz
Core speed 2880MHz
Idle:
voltaza 1.328V
CoreTemp 0.95.4 - 51C
Load (Orthos Small FFTs):
voltaza smenjuju se 1.296V i 1.312V
Coretemp 0.95.4 - posle 2 sec 70C, posle 15sec 78C

Tako sam se i ja zabrinuo :d Slicne temperature su i kod mene. Nego provjeri je li cooler lijepo nalegao na procesor, tada ako se u loadu tijelo coolera ne zagrije, temperature sigurno nisu tako visoke.

Imam AC Freezer 7 Pro na E2160@3,2GHz pri 1.36V, temperature su u loadu toboze ~70C, cooler lijepo nalegao, tijelo coolera jedva mlako, u stvarnosti sigurno nema vise od 50C.

uradio i to, pre montiranja... izduvao svu prasinu, nema sane daje ostalo nesto...

Skini kuler i stavi ga ponovo, proveri kako naleze, da li ima lufta, stisni ga malo, vidi da li moze jos dole itd. ako naleze ok onda proveri koju temperaturu bios ispisuje, ako je i tamo 50 i kusur onda je ili cpu kreno da riknjava ili ploca zeza (naravno podrazumeva se da kuler naleze dobro i da se ventilator okrece)

Obavezno mora da se cuje "klik" 4 puta kad ga stavljas. Ako hoces da budes skroz siguran skini plocu pa vidi da li su crni vrhovi prosli skroz kroz bele. Jeste cimanje ali je sigurno manje nerviranje nego da nisi siguran i da se ceo dan iebavas razmisljajuci sta mu je. Ako je CPU 70 stepeni telo kulera tj bakarne cevi bi morale da budu vruce, to znaci da kuler lepo naleze i radi posao tj. odvodi toplotu. Alu deo moze da bude mlak ili hladan. U slucaju da su rebra vruca onda bi pomogao jaci ventilator. Na tom naponu a na 3.3GHz, temperatura sa boxom nije bila veca od 70 stepeni ni posle osam sati a sa hyper tx2 60.
Sto se tice voltaza, odradi vdroop mod, samo ne znam koliko je lako izvodljiv na toj ploci.

Poslednja izmena:
Ne zaboravite da L2 revizije imaju za 10C vece temperature od M0.

ploca ide na expertsku analizu, pa cemo videti sta je i kako... javljam se posle toga..
inace, 1.328V je default koji ploca daje, VID je 1.325

hyper tx nije dobro lezao na procesoru, mada su se culi 4 klika kad sam ga montirao zadnji put... sada mi je na 1.45V, 1.44V realno a temp u idle 52-53C u loadu 78-79C
na stand.voltazi idle 42-43C u loadu 66-67C

Kad pricate o volazi ... da li je rucno namestite na recimo 1.35 ili ostavite na auto ?

Meni proc savrseno stabilno radi na 3.0 Ghz na 1.325V kada ga rucno podesim. A kada ga stavim na auto ... prikazuje 1.4V ???!!!

ja ni nemam auto opciju u biosu.. imam startup, koja daje 1.328V i imam povecanje u koracima od po 0.0125

ja imam Asus P5B plocu
obicno stoji na auto ... ali tada cini mi se da overvoltuje bez potrebe, s obzirom da sa rucno podesenim naponom CPU radi sasvim stabilno na manjoj voltazi

Kad pricate o volazi ... da li je rucno namestite na recimo 1.35 ili ostavite na auto ?

Meni proc savrseno stabilno radi na 3.0 Ghz na 1.325V kada ga rucno podesim. A kada ga stavim na auto ... prikazuje 1.4V ???!!!

A shto ga stavljash na AUTO ?? podesi ga normalno ruchno poshto ako ostavish na Auto plocha ce uvek stavljati dosta vecu voltazu nego shto je potrebna za rad na toj frekvenciji......

hyper tx nije dobro lezao na procesoru, mada su se culi 4 klika kad sam ga montirao zadnji put... sada mi je na 1.45V, 1.44V realno a temp u idle 52-53C u loadu 78-79C
na stand.voltazi idle 42-43C u loadu 66-67C

i to je puno :( (pricam za default). Ne bi trebalo da prelazi 60 na default taktu i frekvenciji, cak je i 60 mnogo za hyperTX...

i to je puno :( (pricam za default). Ne bi trebalo da prelazi 60 na default taktu i frekvenciji, cak je i 60 mnogo za hyperTX...

To je to ako misli na standardnu voltazu do 1.325V.

Za L2 revizije je OK, za M0 nije, vec je su za 10-tak stepeni nize temperature.

Meni na 1.3V @3GHz L2 IDLE/LOAD je 38-39C/65-66C (Orthos 9).

Sa BOX-om je za 5-6C vise.

Poslednja izmena:
Ja sam iz poslednjeg dela njegovog posta razumeo da mu je na default takt/napon 42C idle i 66C load. Znam da je L2 revizija toplija, ali mislim da je 40< C za idle mnogo i za box...Poslednji put sam to video na e6600 default, al to su oni od prvih koji su nastancovani...

Poslednja izmena:
Ja sam iz poslednjeg dela njegovog posta razumeo da mu je na default takt/napon 42C idle i 66C load. Znam da je L2 revizija toplija, ali mislim da je 40< C za idle mnogo i za box...Poslednji put sam to video na e6600 default, al to su oni od prvih koji su nastancovani...

Nadam se da kad o temperaturi govorite mislite na Tjunction temperature.

Ukoliko je u pitanju Tcase, ona je kod mene IDLE 29-30C.

ne, ja govorim o tcase, tj core 1 i core 2, a tjunction je malko visi, mozda 2-3 stepena

Nazad
Vrh Dno