Šta je novo?

Izasao novi Ubuntu 7.10 Gutsy Gibbon!

Onaj što se zove ubuntu-7.10-desktop-i386.iso je i live i instalacioni, a ubuntu-7.10-alternate-i386.iso je samo instalacioni.

Hteo bih da probam Live distribuciju al ne vidim nigde na sajtu gde i kako?

Ili je instalacioni disk ujedno i live?

Jeste

@zevs
Ne znam odakle ti to da cak ni firefox ne dolazi, ali si 100% u pravu sto nema skoro nikakvih dodatnih biblioteka uz njega, a o GCC-u da ne pricamo. Pre prve instalacije koju sam morao da obavim iz source-a morao sam gomilu da poskidam. Mada... aplikacije ipak dolaze :S: .

A ovo za fstab... vidi stvarno, prikazao je samo svoje :trust: . 7.04 je pokazivao sve, i NTFS i FAT i ext3. ( ili ja 3pujem)

Poslednja izmena:
Hvala! Odmah ga stavljam u download.

nema jos novog wubi-a...

A jel zna neko zasto meni fale window borderi kada ukljucim Compiz Fusion? :)
Taj problem sam imao i kada sam ubacio Beryl na 7.04

Trebas da ubacis u /etc/X11/xorg.conf u sekciji "Device" ovo:

Kod:
Option		"AddARGBVisuals"	"True"
	Option		"AddARGBGLXVisuals"	"True"

Ovo je ako koristis Nvidia karticu, za ATI ne znam.

A evo pogledajte ovaj video koji sam danas snimio, da pokazem malo mogucnosti Ubuntu-a 7.10:
http://www.youtube.com/watch?v=wMmuVS0SXcs :D

Novi ubuntu je veliki napredak u odnosu na predhodnika koji nije doneo skoro ništa novo osim onog easy codec installera u totem media playeru. Najveća novina je svakako buletproof-X i napokon grafičko konfigurisanje X-servera, kao i sjajna detekcija hardvera.Ubuntu,uz Fedoru, je verovatno najjači na tom polju.Takođe je za pohvalu unapređeno vreme bootovanja (na mom računaru oko 25 sekundi prema bootchartu).
Ono što se može zameriti jeste po (mom mišljenju) očajan artwork,problemi sa onim ubiquity installerom na live disku i compiz po defaultu.Delimično se može zameriti i činjenica da ubuntu dolazi isključivo sa GTK ,a kubuntu isključivo sa Qt aplikacijama(zato i nema firefoxa) i izostanak selekcije softvera koji će biti instaliran (zbog filozofije da se xy-noob ne sme zbuniti sa too much information).Ubuntu je jednostavno pravljen tako da pokuša da konkuriše Windowsu ,a da se pri tom ne pretvori u nešto tipa Linspire,Xsandros itd.

Da odma' ne budu širene dezinformacije: novi ubuntu ima build-essentilas,gcc itd. na disku,ali nisu instalirani po difoltu.Ako ne verujete ubacite disk i pogledajte u /pool/main/b/ i /pool/main/g/ .Sve što treba je da se disk doda u repoe preko synaptica ili apt-a.

1. da li ce biti prepoznat audigy2 zs (pcbsd i slax je ne vide)
Sudeći prema ovom Trebao bi da radi bez problema

2. koliko je imun na xxx sajtove (za to ce sluziti masina) ?
Iako ubuntu pomalo žrtvuje sigurnost zarad udobnog korišćenja,ne bi trebalo da bude nikakvih problema,posebno za desktop mašinu.

3. mocice da gleda RM Qt wmv itd ?
Ako ima pristup netu nema problema.Potrebno je instalirati ubuntu-restricted-extras paket,dodati medibuntu repo.Imaš uputsvo ovde. Nakon toga treba instalirati pakete non-free-codecs i libdvdcss2.Na kraju se sve svodi na izbor video playera. Jedna od najlakših varijanti je da se instalira smplayer (običan mplayer nije baš tako jednostavan).Imaš ovde novu verziju .Ima dosta više opcija nego ona iz repoa,a i sad je full Qt4 aplikacija što znači da će se fantastično uklapati u GNOME okruženje(pokupiće kolornu šemu,fontove,ikonice itd. kada provali da radi metacity window manager).Samo treba da se isključi neka opcija "include subtitles on screenshots" da ne bi dolazilo do treperenjea titlova (neki bug u trenutnoj verziji).Za gledanje DVD-ova preporuka je VLC player(može i smplayer ali nema podršku za DVD menije).Naravno,nije ni toliko loš Totem koji se dobija uz ubuntu(u pitanju je default player za GNOME okruženje).On ti treba ,ako za ništa drugo,onda za generisanje thumbnailova za video fajlove,mada se i on jako lepo snalazi sa različitim video kontejnerima i kodecima.Za kubuntu je skoro sve isto s tim što se koristi paket kubuntu-restricted-extras i kaffeine umesto totema.

4. sta mi je najjednostavnije za dual-boot sa XP-om na ' masteru ?
Hm,je'l pitaš kako najlakše do dual boota?Za početak potrebno je da nekako napraviš bar 5GB (pozeljno 10GB) prostora na hard disku.To možeš da uradiš pomoću partition magic-a ili nekog sličnog alata,s tim što je "skraćivanje" NTFS particije jako rizična operacija.Najlakše je i verovatno najbezbednije obristi jednu NTFS partiju i na tom novom,nealociranom prostoru instalirati ubuntu.

hvala na detaljnim odgovorima, provezbacu malko instalaciju kod mene na " kompu.
win/lin; svaki ide na svoj hard disk.
160gb/ dve particije=XP
20gb/ jedna particija+swap=lin
koristio bih nesto tipa GaG...da li ce on prepoznati (k)ubuntu butabilnu particiju?

64bit da skidam ili x86?

Do sada vozio x86, al reko, ajde...?

Mogao si onaj video da snimis kako treba istanbul aplikacijom koja i sluzi za to.
Istanbul mi nikada nije radio kako treba. Kada treba da encoduje to sto je snimio, stoji u mesto. A i ne bi ovo tako lepo radilo da sam snimao sa nekim software-om. Ipak je mashina slaba (Celeron 2.8Ghz). :)

Istanbul mi nikada nije radio kako treba. Kada treba da encoduje to sto je snimio, stoji u mesto. A i ne bi ovo tako lepo radilo da sam snimao sa nekim software-om. Ipak je mashina slaba (Celeron 2.8Ghz). :)

Hoces da kazes da pod Virtualbox-om radi Compiz?!?! Tj. da virtualna masina ima 3D akceleraciju potrebnu da se potera compiz ili da si poterao Ubuntu, pod njim VBox i WinXP?

Mislim, izvesnije je ovo drugo, ali ne mogu da ucitam video, pa pitam :)

Ja sam poterao Ubuntu 7.10 na VMware Fusion 1.1 i radi sasvim pristojno, ali ne radi Compiz (naravno). Cak mi se cini da po virtualnom masinom Ubuntu radi brze od Windows XP...

Cool je Ubuntu 7.10: ima nekih dobrih fora, nije komplikovan - dopada mi se.

Poslednja izmena:
Da, imam instaliran Ubuntu 7.10 i u njemu VirtualBox na kome je instaliran WinXP. I onaj video pokazuje ukljucen WinXP na jednom workspace-u u full screen-u sa ukljucenim Compiz-om, i kako to sve radi solidno brzo na Celeron 2.8 Ghz i GF4MX. :)

Da, imam instaliran Ubuntu 7.10 i u njemu VirtualBox na kome je instaliran WinXP. I onaj video pokazuje ukljucen WinXP na jednom workspace-u u full screen-u sa ukljucenim Compiz-om, i kako to sve radi solidno brzo na Celeron 2.8 Ghz i GF4MX. :)

na GF4MX?!?! Jao, pa Vista je dizastr... Strasno. Windows Vista: the mother of all unoptimised software :)

Pogledao sam kasnije i video (proradio mi je net kako treba) i provalio sam da ustvari vozis WinXP pod Gutsy-jem...

Izvinjavam se za offtopic,ali da ne otvaram novu temu:
Pošto novi ubuntu stiže sa compiz-om mogu ljubiteljima MacOS-a da preporučim Avant Window Navigator.U pitanju je izuzetno moćan dock sa tonom korisnih appleta.Nažalost,da bi radio neophodno je da bude uključen compiz(ili neki drugi kompozitni menadžer).Ja lično ne volim dockove niti ih koristim,ali ovo je zaista cool.Jeste da je ovaj dock (skoro) beskorisni eyecandy,ali lepo je znati da linux može biti ovoliko vizuelno impresivan.Nedavno je objavljena stablina 0.2 verzija pa ko voli nek izvoli :).Prevashodno je namenjen GNOME okruženju jer puno appleta zavisi od gnomeVFS-a.Screenshots:

Naravno,moguće je podešavati ga u sitna crevca,menjati izgled dodavati aplete,menjati efekte nad ikonicama itd.

Poslednja izmena:
Eeeh... Lepo je procitati neku lepu rech o novom Ubuntu. Ali ja nemam tako lepa iskustva - nakon instalacije (upgradea) sa FF na GG kopete mi je parcijalno odlepio - puca prilikom povezivanja sa MSN-om. Osim toga, ALSA je kilavo uradjena - puca na intelevoj HD integrusi cak pri clean instalaciji.
Compiz fusion je dobra stvar, ali taj isti je radio i na FF-u savrseno. Rad sa USB-om je poboljsan u GGu, i sistem reaguje nesto brze. Ali to ipak ne opravdava bagove sa zvukom i kopeteom, te ja ostajem ipak na starom dobrom FFu, sve do nekog service packa za GG.

P.S. Cak je i statistika porazna. FF je imao vise od 2/3 zadovoljnih korisnika (bez bagova) u trenutku pojavljivanja, a svega 8% se zalilo na neotklonjive bagove. Sada je nazalost potpuno obrnuta situacija... :(

Jos jedan PPS. Pazite dobro koju verziju skidate, ljudi su imali jos vise problema sa 64-bitnom verzijom nego sa obicnom (a i to je puno).

Poslednja izmena:
Ja sam uradio clean install, jer sam to radio na drugom hardu. I sve mi lepo radi ... Ima dva-tri bug-a koje sam primetio, ali nista strasno. Dosta mi se svidja mogucnost menjanja mesta prozora u widnow listi na panelu. :) Compiz fusion mi izgleda radi malo losije nego na Feisty-u, ali sam na Feisty-u compiz kompajlirao, pa je verovatno zato i bolje radio. Najvise sto mi se svidja kod Gusty Gibon-a, jeste brzina (ali ne mogu da sudim da li je brzi od Feisty-a jer se nalazi na hardu koji je mnogo brzi nego onaj na kome je bio Feisty). :)

evo, i ja juče instalirao Kubuntu (prvi instaliran Linux kod mene, ne računajući virtuelne mašine)!

utisak: jako povoljan! Sve je prepoznato odmah, što nije uspelo ni XPu ni Visti (u visti jeste posle prvog apdejta)

namestih ubuntu na drugi komp i enablovao sam remote desktop i sa windowsa da se nakacim na ubuntu: probam win remote desktop i nece, probam vnc i to je sporo-ma nikako ne radi...
s chime i kako da se rimotujem na ubuntu sa windowsa.

vnc.. neznam sta ti je sporo i kakve brzine ocekujes.

Postoji i drugo resenje, ali ja nisam uspeo da ga nateram da radi. Fora je da podignes XServer na Windowsu i da onda pokrenes Ubuntu login na tom XServeru. Posto je filozofija rada XServera da se kompletna kounikacija izmedju servera i klijenta preko TCP/IP onda je moguce podici XServer na jednoj masini a XClient (tj neki prog) na drugoj. XServera za Windows ima free i komercijalnih (free je npr. Xming). Uspeo sam da dobijem login screen i kada se logujem nista se ne desava.

P.S. Cak je i statistika porazna. FF je imao vise od 2/3 zadovoljnih korisnika (bez bagova) u trenutku pojavljivanja, a svega 8% se zalilo na neotklonjive bagove. Sada je nazalost potpuno obrnuta situacija... :(

Čini mi se da Canonical mnogo forsira, posebno sada kada je FF zabeležio veliki uspeh. Zato su izgleda preambiciozno krenuli sa novitetima za GG.
Šest meseci je sulud tempo izbacivanja novih verzija Ubuntua, programeri će da im polude. Bolje je možda ići polako, ali sigurno.

Čini mi se da Canonical mnogo forsira, posebno sada kada je FF zabeležio veliki uspeh. Zato su izgleda preambiciozno krenuli sa novitetima za GG.
Šest meseci je sulud tempo izbacivanja novih verzija Ubuntua, programeri će da im polude. Bolje je možda ići polako, ali sigurno.

A sta konkretno oni programiraju? U kojoj meri se posao svodi na integraciju OpenSource resenja, a u kojoj na pravljenje sopstvenih resenja i integraciju istih u OpenSource OS?

Znam da je npr. SuSE imao YAST koji je bio njihovih programera delo, ali isto tako gomila stvari se samo doda iz KDE-a, Gnome-a ili cega vec?

Koja je minimalna konfigurcija na kojoj ubuntu radi pristojno? I koja je razlika izmedju ubuntu, kubuntu i edubuntu?

hteo bih najlepse da se zahvalim Bakster-u na korisnim informacijama. pomoglo mi je mnogo. audigy2 sljaka k'o bombona, za viruse i ostalo djubre ce da vidimo, mada mi se cini da nece biti problem. smplayer je fenomenalan, uz kombinaciju sa amarokom za mp3 i internet radio. nikakvih problema nisam imao sa raznoraznim video formatima, sve je pustio iz prve ili uz eventualno, jedan-dva klika misem.
imam jos jedan mali 'poblemcic'...
xp sam instalirao na ' master, kubuntu na ' slave sa grubom.
sve lepo sljaka, biranje, timeout, butuju oba sistema itd.
sad, hteo bih da podesim da xp bude default sa 20 sekundi odbrojavanja i da se nalazi na prvom mestu, a ubuntu na drugom i da se zove 'Internet' . i da nema nista drugo da se izabere u grub (boot) meniju.
moze li to da se izvede ?

I koja je razlika izmedju ubuntu, kubuntu i edubuntu?

* Edubuntu, a distribution designed for classrooms using GNOME
* Gobuntu, a free software distribution
* Kubuntu, a desktop distribution using KDE rather than GNOME
* Xubuntu, a "lightweight" distribution based on the Xfce desktop environment instead of GNOME

Koja je minimalna konfigurcija na kojoj ubuntu radi pristojno?

Desktop

For the Desktop release, the "recommended minimum requirements" for good performance are:

* 500 MHz x86 processor
* 192 MB of system memory (RAM)
* 8 GB of disk space (although only 4 GB is required)
* Graphics card capable of 1024x768 resolution
* Sound card
* A network or Internet connection

Server

While it is possible to install the Server release on a "legacy machine" (e.g. a 75 MHz Pentium with 32 MB of RAM), the "minimum requirements" for good performance are:

* 300 MHz x86 processor
* 64 MB of system memory (RAM)
* At least 2 GB of disk space (for full installation and swap space)
* VGA graphics card capable of 640x480 resolution
* CD-ROM drive

Nazad
Vrh Dno