Uzeo i ja da instaliram taj kubuntu i da vidim taj "user frendly linux". Dugogodisnji sam korisnik slackwera, pa sam kubuntu uporedio sa njim. Verovatno se dosta ljudi nece sloziti sa nekim delovima koje sam napisao, ali ovo je moje misljenje.
Sistem je sasvim dobar, pre nekog vremena sam bio prinudjen da koristim fedoru (core 5) i moram da kazem da je kubuntu na mene ostavio mnogo povoljniji utisak. Fedoru nema sanse da opet instaliram...
Smeta mi sto dolazi bez programa, nema cak ni firefox. Slag na torti je da ni gcc nije instaliran!!! Iako se slazem da vecina ljudi ne programira (meni je to primarno zanimanje) nije mi jasno kako bi neki ljudi instalirali nesto iz sorce-a, ako nema odgovarajuceg paketa. Mnogima smeta sto u slackware-u skrol na misu nije prepoznat, ovde je to proslo uredno, a rade mi i play/pause i volume tasteri na istom (za pohvalu, mada ja vise volim da koristim gizmod i da im dodelim razlicite funkcije u zavisnosti od aktivne aplikacije).
Mp3 ne radi po defaultu, to je neoprostivo. Ali nije problem da se instalira.
Preko apt-get sam instalirao i mplayer, proslo je bez problema.
Dolazi sa open office paketom sto mi se svidja (Pat iz nekog razloga i dalje fura KOffice koji je ocajan).
Particije mi nije ubacio u fstab (?) pa nisam mogao da ih citam... Nije problem odma sam ih rucno ubacio, ali sam ocekivao da ce to sam da uradi...
U poredjenju sa slackwareom cini mi se da je malko sporiji, ali nista strasno, verovatno bi bilo dobro pronaci i iskljuciti nepotrebne servise...
Sve u svemu nije losa distribucija, deluje mi dobra za nekoga ko prelazi sa windowsa, ali bi trebalo da rese taj problem sa predinstaliranim programima...
PS.
Compiz mi nije sam ukljucio (mozda zato sto imam ati karticu), nisam se time bakcao, posto sam probao vec na slackwareu, pa ga iskljucio, lep je za pokazivanje, ali u prakticnom radu bolje bez 3d desktopa...