Šta je novo?

Izasao novi Ubuntu 7.10 Gutsy Gibbon!

compiz mi ne radi |((
instalirao mi je fglrx drajvere... ne da mi da ga prebacim na ati ili na radeon..
ideje, sugestije, predlozi?

Samo da kažem da VMWare 6.01 radi pod Ubuntu 7.10, danas sam pomoću njega instalirao Windows XP. Doduše, moguće je da ima bagova, posto mi mreža u njemu radi samo u NAT modu (bridged neće), a host Windows XP ne vidi ni računare u radnoj grupi.

Ipak, cool je imati Ubuntu i Windows "leđa u leđa". Evo kako mi izgleda desktop cube. Jedino što XP nema transparentni desktop, pa kvari estetiku.

Prilozi

• desktop.png
    desktop.png
    350.9 KB · Pregleda: 157
Doduše, moguće je da ima bagova, posto mi mreža u njemu radi samo u NAT modu (bridged neće), a host Windows XP ne vidi ni računare u radnoj grupi.

Interesantno... Meni radi samo bridged i nista drugo... E jes vala ovaj linux lutrija... :) Zato je i interesantan ;)

@Darko
tnx, sad cu da probam

Poslednja izmena:
Neznam kako se vama čini al Gutsy Gibbon opasno nevalja što ga duže koristiš vidi se da nije uopšte "ispeglan" Kopete baguje,Xine engine neradi kako treba,Čak mi se jednom i frezovo morao sam resetovat na dugme...tako da sam se vratio na Feisty Fawn dok se ne pojavi Hurdy Heron :smash:

Nešto čudno se dešava sa mojim računarom kad poteram Ubuntu 7.10. Naime, sinoć sam gledao nešto na You-Tube-u, nekih sat vremena, i računar se "zamrzao". Ništa ne reaguje. Resetujem i tokom bootanja prikaže mi temperaturu procesora od 50 C, ploče od 45. Toliko visoke temperature komponenti nisam imao ni tokom onih letnjih vrućina. Nakon restarta, uđem u XP i ponovo u Firefoxu odgledam isti sadržaj na You-tube, prateći vrednosti temeperature ovih komponenti. Temperatura procesora nije prešla 35, a temperatura ploče 26. U čemu li je problem?

meni je 7.10 takodje pravio probleme i onda sam instalirao 7.04 sa original diska i updejtovao na 7.10, drukcije nece da radi stabilno :D

I ja sam radio web-update sa 7.04 na 7.10. Možda mi treba clean install sa diska. :trust:

Novi Ubuntu, novi problem. Naime radi se o zvuku 5.1. Uradio sve kao na 7.04, dakle
sudo gedit ~/.asoundrc pa
pcm.!default {
type plug
slave.pcm "surround51"
slave.channels 6
route_policy duplicate
}
Problem se ogleda u pozadinskom sustanju i pucketanju. Ali ne uvek, vec ponekad. Svakako smeta, jer ne znam kad ce da me zadesi. Na 7.04 je sve bilo u redu.
Inace sve ostalo je OK. Brzina pokretanja aplikacija, grafika, rad sa NTFS, compiz fusion... besprekorno.

Ovaj Compiz je ludnica?

Poslednja izmena:
icon tray problem.
blokirao mi sa radom flash get i morao sam force quit, ali ostala ikonica u tray-u i kad ukljucim novi fg imam 2 ikone u treyu onda. kako ukloniti ovu ikonu viska ?
winxp to automatski resava a kako na ubuntu? i da se reshi bez restarta ako moze ?

Poslednja izmena:
icon tray problem.
blokirao mi sa radom flash get i morao sam force quit, ali ostala ikonica u tray-u i kad ukljucim novi fg imam 2 ikone u treyu onda. kako ukloniti ovu ikonu viska ?
winxp to automatski resava a kako na ubuntu? i da se reshi bez restarta ako moze ?

Nađi ga u listi procesa pa ga potrni... :D

nema ga u listi :D
bag verovatno da se ikona iz treja ne ocisti, sve do restarta :D

Ne mora restart. Uradi : killall gnome-panel
I Gnome panel ce se restartovati sam. Ne garantujem ti da ces onda imati i ove ostale ikonice u tray-u, ali mozes pokusati. :)

da probam i ja ovaj U. 7.10..
narucio sam ga pa kad stigne (jer da ga skinem trebala bi mi vjecnost..)
poz

Ja jos uvek nemogu da verujem da driver za connexant modem mora da se plati.
D ali je neko resio ovo na neki drugi nacin?

Ljudi pomagajte,instalirao ubuntu 7.10 na drugom kompu i tamo je graficka nvidia 6200 i skinuo sam drivere za linux sa nvidia.com i kada sam zeleo da je instaliram uradio sam sledece:
Pritisnuo sam ctr+alt+F2 da bi usao u X server.
ulogovao sam se i ukucao sam ovo:
sudo sh /home/vaše_korisničko_ime/Desktop/NVIDIA-Linux-x86-169.07-pkg1.run i on pokrene instalaciju ali kaze:
No precomiled kernel interface was found to match your kernel;would you like the installer to attempt to download a kernel interface for your kernel form nvidia ftp site
(ftp:download.nvidia.com)

Što prosto nisi prihvatio instalaciju Nvidia drajvera koje ti je Restricted driver manager ponudio? Rade dobro.

pa jer kada ih zelim izabrati on mi izbacuje error:

The software source for the package

nvidia-glx-new

is not enabled

ps.kako to da enable-ujem???

Bio sam i u Synaptic i ukucao sam u Search nvidia-glx-new(i samo nvidia,i samo glx)ali nema nista...

Poslednja izmena:
Moras da omogucis sve repozitorijume. Ukljuci Synaptic, pa idi na Settings -> Repositories i tu stikliraj sve sto mozes. Onda klikni na close, pa na reload. Nakon toga ces moci da instaliras drajvere za graficku.

Bio sam ponovo instalirao ununtu posto sam bio nesto zeznuo pa nisam mogao da ga dignem i sada kada sam to uradio sad ima to sto sam trazio.

Milos_SD PUNO HVALA!

Planiram kupovinu novog racunara i mislim da sam odlucio gde cu kupiti. Samo da sastavim konacnu konfiguraciju. U pitanju je NOMAK racunar. Uz njega dobijam GNU/Linux Ubuntu. Da li sa Windows-a XP Pro preci na ovo? Ne znam nista o Linux-u, ne znam kako to sve funkcionise. Na sta bi trebao da obratim paznju, koje navike sa Windows-a nikako ne smem koristiti ovde? I da li ja mogu da instaliram programcice (software) sa neta? One koje sam imao na Windows-u. Npr total commander, nero, emule, real player, quicktime... i da li ce raditi drugi software koji imam na CD-u? Npr drajveri i programcici za stampac, za digitalni fotoaparat...? Sta se desava sa skype-om, msn messengerom...? Antivirus treba? Ovo su verovatno glupa pitanja ali kad bas nista ne znam o Linux-u i ovom Ubuntu-u... a izgleda super na njihovom sajtu. Unapred hvala!

Poslednja izmena:
Planiram kupovinu novog racunara i mislim da sam odlucio gde cu kupiti. Samo da sastavim konacnu konfiguraciju. U pitanju je NOMAK racunar. Uz njega dobijam GNU/Linux Ubuntu. Da li sa Windows-a XP Pro preci na ovo? Ne znam nista o Linux-u, ne znam kako to sve funkcionise. Na sta bi trebao da obratim paznju, koje navike sa Windows-a nikako ne smem koristiti ovde? I da li ja mogu da instaliram programcice (software) sa neta? One koje sam imao na Windows-u. Npr total commander, nero, emule, real player, quicktime... i da li ce raditi drugi software koji imam na CD-u? Npr drajveri i programcici za stampac, za digitalni fotoaparat...? Sta se desava sa skype-om, msn messengerom...? Antivirus treba? Ovo su verovatno glupa pitanja ali kad bas nista ne znam o Linux-u i ovom Ubuntu-u... a izgleda super na njihovom sajtu. Unapred hvala!

Lično ti preporučujem PCLinuxOS. Mislim da je više "prijateljskiji" od Ubuntu-a.

Ništa od Windowsovih programa ne može raditi u Linuxu. Mada, postoji emulator "wine", koji ti omogućava pokretanje nekih Win aplikacija u Linuxu. Tako ja npr. igram Counter Strike na Linuxu...

Od programa koje si naveo:

- Total Commander: postoji hrpa raznih "komandera", ali ovaj najviše sliči: QtCommander

- Nero: Nero Linux 3 (mada je mnogo bolji K3B)

- eMule: eMule for Linux

- Real Player imaš za Linux, quick time ne (samo biblioteke i kodeke), zato koristi MPlayer i Xine

- MSN: pidgin

Uroni u bogatstvo brojnih besplatnih i lako dostupnih programa: http://www.opendesktop.org/

Za drajvere (uglavnom) ne brini...
Antivirus?! Hahahaha!

Ništa ne brini, kad se malo privikneš na Linux (bilo koji) zaboravićeš da postoji Winblows! :wave:

Poslednja izmena:
Hvala na brzom odgovoru! Pronasao sam i forum Ubuntu-rs ;) a webcam ne funkcionise preko skype-a i pidgin-a (msn-a itd.) na linuxu tj ubuntu-u?

Uspeo sam da instaliram drajvere sto sam skinuo sam nvidia.com ali i dalje kada odem u restricted drivers i zelim da cekiram on meni trazi nvidia-glx-new i kada klinem da enable on ih nadje i kada pocne da ih instalira pojavi se error:

W:Failed to fetch http://archive.ununtu.com/ununtu/po...icted-modules-2.6.22/nvidia-glx-new_100.14.19
+2.6.22.4-14.9_i386.deb
Could not resolve 'archive.ubuntu.com'

Pa ako si uspeo da instaliras drajvere koje si skinuo sa nvidia sajta, zasto si onda dirao restricted driver manager? :)

A ova greska koja ti se javlja mi je veoma cudna... Probaj da uradis sledece:

System -> Administration -> Software Sources -> cekiraj sve i ono "Download from" umesto "Serbia" izaberi "Main Server". Onda ce najverovatnije da te pita nesto, klikni na "Reload". Kada to zavrsi, onda idi u "Restricted drivers manager" i cekiraj "Use". Ali pre nego sto to uradis, ukucaj u terminalu sledece:

glxinfo | grep direct

I ovde kopiraj sta ti je ispisao. :)

Nazad
Vrh Dno