Šta je novo?

Kakav je Gemini II

benchaman

Slavan
Učlanjen(a)
02.02.2005
Poena
319
u odnosu na zalman 9700led, tt big typhoon VX

Koji ventilator od ova dva je bolje staviti na GeminII?

Xilence COO-XPF120

Dimensions: 120 x 120 x 25 mm
Voltage: 12 VDC
Starting Voltage: 6 VDC
Power Consumption: < 1,2 W
Rated Current: < 0,10 A
Fan Speed: 1.400 RPM +/- 10%
Bearing type: Hydro bearing
Connectors: Big 4Pin und 3Pin Molex
Max. Air Flow: 68 CFM
Air Pressure: 2,30 mmAq
Noise Level: 21,2 dB/A
Weight: 140 g
Approvals: CE

ILI

Noctua
Size 120x120x25 mm
Bearing SSO-Bearing
Blade Geometry Straight-Blade-Design
Rotational Speed (+/- 10%) 1200 RPM
Rotational Speed with U.L.N.A. (+/- 10%) 600 RPM
Airflow 81 m³/h = 48 CFM
Airflow with U.L.N.A. 41 m³/h
Acoustical Noise 17 dB(A)
Acoustical Noise with U.L.N.A. < 6* dB(A)
Input Power 1,44 W
Input Current 0,12 A
Voltage Range 4-13 V
MTBF > 150.000 h
Scope of Delivery

* Ultra-Low-Noise Adaptor (U.L.N.A.)
* 4 Vibration Compensators
* 3:4-Pin Adaptor
* 4 Fan Screws

Stim sto se za jedan noctua moze kupiti dva-ipo Xilence-a :bottle: :p :cigar:

Poslednja izmena:
Koji ventilator od ova dva je bolje staviti na GeminII?

Xilence COO-XPF120

Dimensions: 120 x 120 x 25 mm
Voltage: 12 VDC
Starting Voltage: 6 VDC
Power Consumption: < 1,2 W
Rated Current: < 0,10 A
Fan Speed: 1.400 RPM +/- 10%
Bearing type: Hydro bearing
Connectors: Big 4Pin und 3Pin Molex
Max. Air Flow: 68 CFM
Air Pressure: 2,30 mmAq
Noise Level: 21,2 dB/A
Weight: 140 g
Approvals: CE

ILI

Noctua
Size 120x120x25 mm
Bearing SSO-Bearing
Blade Geometry Straight-Blade-Design
Rotational Speed (+/- 10%) 1200 RPM
Rotational Speed with U.L.N.A. (+/- 10%) 600 RPM
Airflow 81 m³/h = 48 CFM
Airflow with U.L.N.A. 41 m³/h
Acoustical Noise 17 dB(A)
Acoustical Noise with U.L.N.A. < 6* dB(A)
Input Power 1,44 W
Input Current 0,12 A
Voltage Range 4-13 V
MTBF > 150.000 h
Scope of Delivery

* Ultra-Low-Noise Adaptor (U.L.N.A.)
* 4 Vibration Compensators
* 3:4-Pin Adaptor
* 4 Fan Screws

Stim sto se za jedan noctua moze kupiti dva-ipo Xilence-a :bottle: :p :cigar:
sad videh
ja sam ti rekao nocuta ali nisam znao da xlince ima tak dobar CMF onda bolje uzmi xlince

Noctua je kvalitetniji,ali ako gledamo iskljucivo specifikacije stvari stoje ovako,Xilence=bolji protok,malo bucniji,Noctua=slabiji protok,tisi ,oba imaju hydro bearing stim sto mislim da je kod noctue to malo bolje odradjeno.Ja bih se ipak opredelio za Noctua sudecji po kvalitetu mislim da cje dosta duze trajati.

Videcu jos za sta cu da se odlucim :) Za jedno nedelju dana bi trebalo da pazarim Gemin... Mada mislim bilo koji vent od ova da uzmem necu pogresiti.

Kakav crni silent sa 36.1 dB??????

Evo procitah ovaj ceo thread od 12 strana i ne mogah da zakljucim koji su najbolji fan-ovi za ovaj kuler. Ovo je nekako moj utisak citanja svega toga, a i citanja po netu:

Sto se tice svetlecih ludi iz specifikacija preporucuju SILENX, dok kazu da se u testovima lose pokazao, i da je jako bucan. Takodje za COOLERMASTER TLF-S12, 120x120mm, Neon LED Fan.

Sto se tice tisine video sam da dosta hvale Noctua. Ona je dosta tih ali je slab protok vazduha. Bar tako kazu. Na pocetku thread kazu da su pak najbolji oni sa TT-a ventilator koji stize uz Big Typhoon i da se moze posebno nabaviti. Gledao sam i na njihovom site ali ne mogu da prepoznam koji je. Osim toga ne svetle :).

Ono sto mene najvise interesuje koji su najtisi led fan-ovi za ovaj kuler, i da dobro hladi a da je neko to testirao ili koristio, a ne iz specifikacija. Ja bih prvenstveno voleo tih, svetleci fan. Posto planiram da uzmem providnu stranu kucista. Cena nije mnogo bitna, a takodje bih mogao vecinu nabaviti. E sad svidja mi se i ovaj TT sa Big Typhoon-a (ako vec ne moze neki led), ali kako znati koji je.

Dobro bi dosla konkretne preporuka posto mislim da vecinu ljudi to interesuje, a ne specifikacije od pojedinih ventilatora.

Poslednja izmena:
Najbolji/najkvalitetniji vent su od Scythe S-Flex 120mm, samo 20 € za 1 komad!!!/%$(
Zalman ZM-F3 120mm za 5€ je daleko najbolji omjer cijene/performanse

Možda je Zalman u Hrvaciji najbolji odnos, kod nas u Srbiji je XSilence... ,)

Evo procitah ovaj ceo thread od 12 strana i ne mogah da zakljucim koji su najbolji fan-ovi za ovaj kuler. Ovo je nekako moj utisak citanja svega toga, a i citanja po netu:

Sto se tice svetlecih ludi iz specifikacija preporucuju SILENX, dok kazu da se u testovima lose pokazao, i da je jako bucan. Takodje za COOLERMASTER TLF-S12, 120x120mm, Neon LED Fan.

Sto se tice tisine video sam da dosta hvale Noctua. Ona je dosta tih ali je slab protok vazduha. Bar tako kazu. Na pocetku thread kazu da su pak najbolji oni sa TT-a ventilator koji stize uz Big Typhoon i da se moze posebno nabaviti. Gledao sam i na njihovom site ali ne mogu da prepoznam koji je. Osim toga ne svetle :).

Ono sto mene najvise interesuje koji su najtisi led fan-ovi za ovaj kuler, i da dobro hladi a da je neko to testirao ili koristio, a ne iz specifikacija. Ja bih prvenstveno voleo tih, svetleci fan. Posto planiram da uzmem providnu stranu kucista. Cena nije mnogo bitna, a takodje bih mogao vecinu nabaviti. E sad svidja mi se i ovaj TT sa Big Typhoon-a (ako vec ne moze neki led), ali kako znati koji je.

Dobro bi dosla konkretne preporuka posto mislim da vecinu ljudi to interesuje, a ne specifikacije od pojedinih ventilatora.

Licno mislim da ne mozes pogresiti sa Noctua fenovima. Sto se tice loseg protoka ko god je to rekao lupio je, 81m^3/h na 1200 obrtaja ili 41 na 600... gde to moze da bude malo...
I jos plus su cak na 1200 obrtaja skoro ne cujni a da ne kazem na 600...
http://www.noctua.at/main.php?show=productview&products_id=5&lng=en
Sve u svemu dobar izbor ;)

Ko ima GeminII sa Xilence 12cm fanovima? Jel koristite jedan ili dva, jel neko probao da stavi na 7V? I na kraju, jel bolja kombinacija da bude jedan fan na 12V, tj. na tih 1200 ili koliko već rpm ili možda 2x12cm na 7V? :)

Poslednja izmena:
A na osnovu cega baziras tu tvrdnju? Koliko vidim u tvom profilu, taj E4300 ti radi na 2.5 giga, sto je frekvencija koju i obican BOX cooler hladi i prehladjuje...
ali ne radi uvek na tom taktu,box cooler vrsi posao ali gemin drasticno smanjuje,plus hladi celu plocu (ako neko nema hladjenje za NB,mem itd..)
a i citao sam brdo reviewa hvale...

Ko ima GeminII sa Xilence 12cm fanovima? Jel koristite jedan ili dva, jel neko probao da stavi na 7V? I na kraju, jel bolja kombinacija da bude jedan fan na 12V, tj. na tih 1200 ili koliko već rpm ili možda 2x12cm na 7V? :)

Bolje je ono što je tiše a bolje ili bar jednako dobro hladi. Nekom je dosta i jedan fan na 720 o/min, a neko traži vetrenjače na 2000 o/min. Dakle stvar je šta se nalazi ispod i pod kojim uslovima.

Bolje je ono što je tiše a bolje ili bar jednako dobro hladi. Nekom je dosta i jedan fan na 720 o/min, a neko traži vetrenjače na 2000 o/min. Dakle stvar je šta se nalazi ispod i pod kojim uslovima.

Kako to izgleda kod tebe, jel su isti fanovi, na koliko rpm i koliko komada?

Meni je na prvom mestu tišina, ali bih voleo da čujem kako "zvuče" dva ta venta, na 7V (koliko mu to dođe, ~700rpm?), tj. da li se čuju uopšte...

A "ispod" je X2 4000+, OC na 2.6Ghz, dakle ništa specijalno po pitanju potrošnje i zagrevanja, pa mu tako ni ne treba vetrenjača :)

Poslednja izmena:
Poručio sam GeminII i 2x 12cm Xilence, kad sve namontiram i sredim, javim kako radi...

Nego, jel imaju oni molex konektore, da mogu lepo da ih spustim na 7V ili imaju samo one za ploču?

Kako to izgleda kod tebe, jel su isti fanovi, na koliko rpm i koliko komada?

Meni je na prvom mestu tišina, ali bih voleo da čujem kako "zvuče" dva ta venta, na 7V (koliko mu to dođe, ~700rpm?), tj. da li se čuju uopšte...

A "ispod" je X2 4000+, OC na 2.6Ghz, dakle ništa specijalno po pitanju potrošnje i zagrevanja, pa mu tako ni ne treba vetrenjača :)

Trenutno imam 2x1250rpm CoolerMaster, koji su optimum za procesor koji trenutno imam i u OC režimu. Na defaultu je dovoljno i 2x720rpm CoolerMaster koji su bukvalno nečujni. Za ambiciozne vlasnike C2Q treba početi sa 2x1500rpm ili više.

Za tvoju platformu je dovoljno 2x1250rpm i za OC.

Poslednja izmena:
Evo stiglo je sve, nisam još uvek montirao na ploču ali sam "sklopio" sve ovako... Probao sam kako rade na 2x12V, duva kao ludo, na sve strane :D a buka... Pa, čuje se kad se uvo skroz približi ventilatoru, onda ima "zujanja", ali nisam siguran kako bi se čulo kad se sve spakuje u kućište, probaću, mislim da će biti skroz OK... Na 7V su totalno, ali baš totalno nečujni, 2x7V daje finu promaju, jako lepo duva, čini mi se da će biti dovoljno...

Moram videti kako će biti kad se sve montira i zatvori stranica... Za temperature sam siguran da će biti ultra niske :) samo još da vidim koja će razlika biti što se buke tiče...

P.S. Vrištao sam koliko sam se iznervirao dok u uputstvu na kraju nisam našao da se šrafovi na postolje šrafe u kontra stranu... :d

P.P.S. I da, ima Molex :)

Poslednja izmena:
Svaki fan kada se priblizi nekoj prepreci (u ovom slucaju kuler u drugom mrezica kucista) drasticno menja zvuk i performanse mu se smanjuju. Kada ga probas na prazno to je totalno totalno druga prica.

Nisam ga probao na prazno, vec namontiranog na telo hladnjaka, tako sam i napisao - "nisam još uvek montirao na plocu ali sam sklopio sve ovako"...

Nego, u meduvremenu sam ga namontirao i na plocu, sve sam sredio, pa da krenemo:

Mislim da ne treba ništa da pricam o velicini kulera i "pojavi", zaista respect... Ne svida mi se kako je baza obradena, treba tu dosta poliranja i šmirglanja, ali nit imam šmirglu, nit parce stakla, nit imam volje da sve to radim, možda jednog dana...

Lepo je sve leglo na plocu, spojio sam oba fana na 7V, sve je (na moje iznenadenje) lagano stalo u kucište, iako vam preporucujem da prvo namontirate samo telo hladnjaka na plocu i tako ubacujete u kucište, jer ovako nema mesta nizašta, ne mogu konektori napajanja da se ubodu, pola stvari je nedostupno jer je prekriveno više od pola ploce... Na kraju samo zašrafite šine sa fanovima, lakše je...

Inace, ventilatori su sjajni, ne cuje se ama baš ništa, temp u BIOS-u je bila 24C posle 15-tak minuta, u Windowsu pri nekom normalnom radu (MSN, Apex, FF, Winamp, PS...) stoji na 32-33C, što je skroz OK s'obzirom da se zaista, zaista ništa ne cuje, samo HDD... Nisam još probao kakve su temperature kad se optereti, ali nit verujem ovom "meracu", nit se brinem da ce biti iznad 45-46C.

I da... Nikada niko ne treba u životu da kupi CoolerMaster termalnu pastu, ono je strašno koliko je loše... Imam cak i onu kao njihovu najbolju, NanoFusion, koja košta neverovatnih 600 dinara i koja je još lošija od ove jadne koja stiže uz kuler... Nemam AS5, ali cu nabaviti, pa cu prepakovati kad budem kupio novo kucište...

Idemo sad na slikice...

Kutija:

GeminII:

Sve što stiže...

Sa fanovima, namontirano:

...

Vrh Dno