Šta je novo?

Nehalem

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
a ti si mu advokat?

Pfff... zar stvarno nemas sta pametnije da pitas?!? :trust:

Lepo ti je covek objasnio sta sam hteo da kazem. ~ (tilda) je oznaka za priblizno.

Meni je 0.35 dovoljno blizu 0.33 imajuci u vidu da 100% precizno merenje kao ni teoretski IPC maksimum ne moze da se postigne zbog sistemskih interrupta, schedulinga, OOO izvrsavanja, i jos kojecega.

Kad ne postoje idealni test uslovi nisu moguci ni idealni rezultati.

Poslednja izmena:
Cudi me da niko ne komentarise nedostatak smisla ovog malog test loop-a. Sta zapravo testira i zasto?
Malo daje u istom thread-u na RWT, post Linusa Torvaldsa:

http://realworldtech.com/forums/index.cfm?action=detail&id=83205&threadid=83060&roomid=2

"The problem with this kind of "loop" is that it's not
really testing anything sane. What it's testing is more
likely whether the micro-architecture happens to handle
a nonsensical write-after-write hazard or not.
"

U odbranu samog testa: Loop je nastao da testira kako K8 izvrsava jump-ove, a ne kao xor IPC test.
Ovakvim testovima se moze naslutiti ponesto o mikroarhitekturi (tako Agner Fog radi reverse-engineering i pise svoje odlicne prirucnike), samo treba paziti sta se testira, da se ne gledaju sporedne stvari i izvlace pogresni zakljucci.

@audiofreak: Rezultati vam se ne razlikuju zbog nacina merenja vremena. On je koristio sve iste registre (xor edx, edx xor edx, edx xor edx, edx...) dok si ti koristio razlicite (xor edx, ebx xor ecx, ebx xor esi, ebx...).
For the record: C2 ima 3 ALU-a.
Ogranicenje je kod register file-a koji ne moze da servira isti registra na sva tri ALU-a, ali zato nema problema kad su u pitanju razliciti registri, sto je sasvim OK i normalno obzirom na realan kod.
Dakle, test je pokazao vestacko ogranicenje koje se inace ne ispoljava.

Ja sam rekao da su mogli da isforsiraju jedan ispravan komad Nehalema u 32nm cisto da bi demonstrirali silu da im je to kojim slucajem bilo potrebno.
Siguran sam da u Intelu ovako prave procesore: Pokrenu jedno programce, u combo box-u izaberu Nehalem, zatim odgovarajuci slider pomere za jedno mesto na 32nm i na kraju kliknu veliko dugme MAKE 🙂 A ako to ne uspe kliknu MAKE WITH BRUTE FORCE 😀

Budi malo realan, ne prilice ti ovi fanboiizmi.
Prikazali su SRAM test wafer sto znaci da dizajn tranzistora manje vise privode kraju. Medjutim, sad treba da se forusiraju na interconnect metalne slojeve. Nazalost, marketing ekipe uglavnom ignorisu metalne slojeve, pa oni ostaju u zaboravu pored sveprisutnih tranzistora. Upravo je metal interconnect ono sto razdvaja SRAM od logike u jezgru (i to prilicno, recimo u slucaju Penryn-a: 60 miliona tranzistora logike zauzima vecu povrsinu nego 350 milions SRAM tranzistora).
Da bi se na novom procesu proizveo pravi procesor (a ne samo probrane test strukture), prvo mora da se definise konacan design rule set za 32nm proces koji zatim dobijaju inzinjeri odgovorini za projektovanje samog procesora. Tada je njihov posao da prilagode procesor za novi 32nm proces.

Poslednja izmena:
Siguran sam da u Intelu ovako prave procesore: Pokrenu jedno programce, u combo box-u izaberu Nehalem, zatim odgovarajuci slider pomere za jedno mesto na 32nm i na kraju kliknu veliko dugme MAKE 🙂 A ako to ne uspe kliknu MAKE WITH BRUTE FORCE 😀
Vredno Sig-a! 😀

:d LOL
no da se vratimo na temu!

Ubedljivo najsveobuhvatniji Nehalem info, zahvaljujuci nasem drugaru Lukiji):

http://www.xtremesystems.org/forums/showpost.php?p=2467208&postcount=53

Mislis na ovo : http://translate.google.com/translate?u=http%3A%2F%2Fpc.watch.impress.co.jp%2Fdocs%2F2007%2F1002%2Fkaigai390.htm&langpair=ja%7Cen&hl=en&ie=UTF-8&oe=UTF-8&prev=%2Flanguage_tools

Samo cekam kad ce Otelini da pocne da peva pesmicu kako je naitive quad do j@j@ i kako je i triple core extra! :d

Poslednja izmena:
Cudi me da niko ne komentarise nedostatak smisla ovog malog test loop-a. Sta zapravo testira i zasto?

Ja nisam hteo da ulazim u to, jer je i ovo bilo dovoljno off-topic. Slazem se da nema mnogo smisla.

😀

Moram da pisem Oteliniju da im to predlozim. :eyebrows:

Salu na stranu, nisam ni mislio da to ide bukvalno tako, ali smatram da imaju resursa i ljudstva da ako se ukaze potreba za time (citaj: ako se Phoenix^H^H^H^H^Henom digne iz pepela) naprave bas takav interfejs i tebe licno plate da klikces na dugme dok ne ispadne jedan Nehalem kako valja. :d

Captcha : Brokealonas

Znam odlicno sta znaci tilda. Ako pogledas u koje je vreme postovan prvi post bice ti jasno da nisam primetio da ispred 3 stoji tilda.

Tvoje znanje cenim, bez obzira na hejterski stav prema AMD-u.

Pozdrav.

audiofreak je napisao(la):
Stavi cova sliku, a nigde detaljnijeg teksta?
Pa valjda ga nije on napravio pa da zna sta se krije ispod haube! :d A i da jeste, sumnjam da bi smeo to da peva. 😉

audiofreak je napisao(la):
Zanimljivo da je L3 izdeljen u 4x 2MB, da je L2 samo 512KB po jezgru i da su sama jezgra prilicno sitna s obzirom na dodate instrukcije (29.6 mm²).

Mozda su instrukcije mikrokodovane :d ! Za to im ne treba povecanje jezgra. Cak i da je prosiren execution engine, ni to ne bi trebalo da donese bog zna koliko povecanje jezgra. Uporedi Conroe i Yonah, prvi ima tek nesto malo vece jezgro od drugog, ne racunajuci naravno L2.
Doduse, posmatrajuci u odnosu na kesh koji deluje prilicno gusto, jezgra su veca. Ono sto na slici nije bas najjasnije je to da li je L3 deljen ili ne, kao i da li je L2 deljen ili ne. U sredisnjem delu se jasno vidi veza izmedju 2 leva i 2 desna jezgra.

Poslednja izmena:
Mozda su instrukcije mikrokodovane :d ! Za to im ne treba povecanje jezgra. Cak i da je prosiren execution engine, ni to ne bi trebalo da donese bog zna koliko povecanje jezgra.

Bogami, u odnosu na Penryn je povecan solidno. Penryn je 22 mm².

Ono sto na slici nije bas najjasnije je to da li je L3 deljen ili ne, kao i da li je L2 deljen ili ne. U sredisnjem delu se jasno vidi veza izmedju 2 leva i 2 desna jezgra.

S obzirom na jasnu odvojenost cachea za svako jezgro mogu se naslutiti bar dve stvari:

1. Svaki cache moze da se iskljuci nezavisno od ostalih (power management) sto verovatno znaci da nije deljen kao do sada kod Core 2 chipova.

2. Svaki cache verovatno moze da komunicira direktno sa svim ostalim pa ako neki core ima nesto u cacheu ne mora se ici u memoriju.

Barem se meni to cini logicno.

Izgleda da će i Intel imati Triper Double Core - Dunnington ali ovaj njihov će biti naivan 😀.

Po onome Dunnington je Q4 2008 i dalje je zasnovan na Core-u i nema QPI(vec FSB).U to vreme ce mu biti takmac Shangai.Nehalem je po slajdu sa pcwatch-a tek zakazan za 2H 2009,u vreme verovatnog izlaska nove "K11" arhitekture

Ovo je su procesori za Xeon MP. Znači nema Quad Core Nehalema u ovom segmentu. To ne znači da ga neće biti u DP Xeonima ili u desktop procesorima.

Pa i logicno je s' obzirom da ce Nehalem imati IMC i CSI. Preko dodatnih pinova komunicirace sa DDR3 memorijom ili cime vec.

Tech Tour Intel - Gainestown spotted in the microsurgery silicon debug lab

Tura kroz Intelov pogon za debagovanje gresaka u procesorima i chipsetima.
Link

The lab I toured was currently geared up in full Gainestown mode. There were several signs reading "Gainestown Socket-B". These are the quad-core Nehalem follow-on CPUs to the existing Core technology Intel sells as Core 2. These Gainestown models are scheduled for release in late 2008 or early 2009, the so-called "Tock cycle". Intel is looking to ship products in about 12 months, and those very products are already being debugged today.

Znaci kada su pokazali working silicon Nehalema nisu se salili.

Ma AMD smo malo da procacka ovaj Phenom da ga baci na 45nm prizvodnju i eto ti killer nehalema.

"Performance Mainstream Quad-Core Lynnfield/Clarkfield: 4 CPU cores, 8 threads, 8MB shared cache, 95W, DDR3, PCI Express Gen2, integrated memory controller."

Nehalem ce imati onaj stari Hyper-Threading?

Poslednja izmena:
a intel ce do tada da se zamrzne i ceka da ga ubije phenom lol

Pa intel vec pravi slicam proizvod native quad core (nehalem), znaci da AMD samo treba da unapredi postojecu arhitekturu sto je manji posao od dizajniranja nove LOL!😀

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno