Šta je novo?

Elektronske licne karte

Hm, to me pomalo podseca na fashizam i toliko "kritikovane" zute zvezde... ali svakako je vreme za revoluciju :)

Britanski e-pasosi laki za "provaljivanje"

Britanski dnevni list The Guardian objavio je clanak o novim elektronskim
pasosima, koji se odnedavno izdaju u Velikoj Britaniji, upozoravajuci
korisnike (ali i tamosnje vlasti), da je vestim hakerima dovoljno samo
48 casova kako bi pristupili podacima koji se cuvaju u cipu za
radiofrekventnu identifikaciju (RFID) ugradenom u e-pasos.

Izdavanje elektronskih dokumenata postalo je jedan od nacina na koji se
vlade razvijenih zemalja sveta bore protiv teroristickih napada ili
suzbijaju ilegalnu emigraciju. Veliki broj zemalja vec izdaje ili planira
izdavanje elektronskih dokumenata, pre svega identifikacionih kartica (koje
zamenjuju licne karte) i e-pasosa. Najvazniji deo tih dokumenata je
ugradeni cip za radiofrekventnu identifikaciju u kome se cuvaju licni
podaci vlasnika dokumenta - uglavnom je to njegovo ime, prezime, mesto i
datum rodenja, pol, broj pasosa i odredeni biometrijski podaci, kao
sto su digitalna slika vlasnika, otisci njegovih prstiju i dlanova i
skenirane slike zenica ociju.

Elektronski dokumenti su od prvog dana "na udaru" organizacija za zastitu
ljudskih prava (zbog navodnog ugrozavanja gradanskih prava i privatnosti
pojedinaca), ali i strucnjaka za bezbednost koji smatraju da ti dokumenti
ne pruzaju stopostotnu bezbednost.

Primera radi, Piter Gutman sa Univerziteta u Oklendu na Novom Zelandu,
smatra da su RFID cipovi u pasosima "katastrofa koja ceka da se
dogodi". Elektronski pasosi koji se izdaju u Nemackoj i Holandiji su
vec "provaljeni", kaze Gutman. On se poziva na eksperiment koji je
obavio Hako Robroh, holandski strucnjak za RFID komunikaciju, koji je
uspeo da presretne komunikaciju izmedu e-pasosa i biometrijskog citaca
sa razdaljine od pet metara. Stavise, Robroh i Gutman smatraju da je
moguce "upasti" u komunikaciju izmedu e-pasosa i citaca sa razdaljine
od cak 25 metara.

Sto se britanskih e-pasosa tice, u pomenutom clanku se navodi da je za
uspostavljanje komunikacije potrebno postaviti pasos na otprilike 7,5 cm
od citaca. Ta razdaljina je znacajno manja od razdaljine koja je
navedena u Robrohovom izvestaju, ali moze biti sasvim dovoljna za kradu
podataka, primera radi, u velikim saobracajnim guzvama kada se putnici
guraju kako bi sto pre usli u voz, autobus ili avion.

Gutman ide i korak dalje predvidajuci najgori scenario zloupotrebe
e-dokumenata, po kome ce teroristi iskoristiti prethodno ukradene licne
podatke kako bi izvrsili atentat na vlasnika elektronskog dokumenta.
(G.B.)

Izgleda da ce nam trebati anti-virus i firewall i za licne karte :D

Neće, jer takvih ličnih karti kod nas nikada neće ni biti. ;)

Kod nas ces po starom dobrom obicaju morati da vuces papirnu LK, i dve potvrde da su ti izdali LK i potvrdu da si drzavljanin iste one drzave koja ti je izdala LK i potvrde (overene u sudu u dve kopije)....

Njih bar vlada ne pljacka kao ovamo kod nas u CG, od svih ponuda na tenderu oni su izabrali najskuplju (2 miliona skuplju od druge) ponudu skoro anonimne americke firme "Data Card Group" i mozak od ministra UP kaze da je u pitanju bio "najbolji kvalitet"...

Naravno da to neće biti sprovedeno... To sa opremom je nula argument... ;)

Jedan malo ogorcen komentar, nasa vlast i ako odluci za ovaj korak, to radi samo da bi sami sebi prodali opermu za upotrebu tih malih elektronika, i da bi jos jednom sebi naheftali pune dzepove.

RFID postaje aktuelan :)

"'The first thing thieves do after a car theft is change the registration plates,' Road Transport Department Director-General Ahmad Mustapha was quoted as saying. The microchips, using radio frequency identification technology, will be fixed into the number plates and can transmit data at a range of up to 100 meters (yards), the report said. They will have a battery life of 10 years, it said. "

http://www.iht.com/articles/ap/2006/12/09/asia/AS_GEN_Malaysia_Car_Thefts.php

U svakom slucaju bolje je drzati plasticnu karticu velicine kreditne sa osnovnim informacijama na njoj, poput digitalne fotografije, imena i prezimena i adrese nego nositi ove knjizice o novcaniku.

Meni koncept Rfid pod kozu potpuno ok deluje,ali u nekoj drugoj politickoj stvarnosti,ne samo lokalnoj nego i globalnoj.Kada bi svaki covek u svakom trenutku mogao biti pracen,kriminal bi ili procvetao(u slucaju da je na vlasti) ili nestao potpuno u bilo kojoj formi.Generalno gledajuci i ne vidim zasto bi to bio napad na privatnost u slucaju da samo drzava ima pravo da iskoristi tu mogucnost u zakonske svrhe.Izmedju ostalog licna se lako izgubi/pocepa/opere u farmerkama/ukrade/ i sluzi samo za jednu stvar,dok bi se sa npr.digitalnom sertifikatom moglo i logovati na win i vrsiti transfer novca na racunu i koristiti kao kljuc za auto ,ulazna vrata od stana isl... .E sad mozda bi bio problem kad bi cip bio na telu zbog pokusaja kradje,jer morao bi iseci vlasnika da bi mu uzeo cip ako bi to imalo neke svrhe.

Koliko znam Mercedes nije presao na bio-autentifikaciju zbog opasnosti izazivanja kopanja ociju,secenja prstiju itd...

Jel ovde treba komentar ? :(

Zapravo mene je strah od tvog misljenja :) a ne da se ne slazem. "Generalno gledajuci i ne vidim zasto bi to bio napad na privatnost u slucaju da samo drzava ima pravo da iskoristi tu mogucnost u zakonske svrhe."

Pokusaj da pojmis jezivost te recnice :)

Poslednja izmena:
Zapravo mene je strah od tvog misljenja :) a ne da se ne slazem. "Generalno gledajuci i ne vidim zasto bi to bio napad na privatnost u slucaju da samo drzava ima pravo da iskoristi tu mogucnost u zakonske svrhe."

Pokusaj da pojmis jezivost te recnice :)

Upravo tako_Ovde ne samo da se država zloupotrebljava zarad sitnostranačkih interesa, već nisam siguran da tu mogućnost ne bi koristio ko stigne i ima dovoljno novca.

Pa zato sam na pocetku naznacio u nekoj drugoj politickoj stvarnosti,pazi ako smo kao civilizacija za
200 godina stigli od drvenih preko okeanskih brodova do stanica u orbiti,i imajuci u vidu napredak tehnologije sta mislish da li ce se za sledecih 100 godina promeniti drustveni poredak kakav poznajemo?Pogotovo zato sto smo(su) na pragu otkrica nanotehnoloskog nacina procesa proizvodnje koje bi trebalo da bude druga industrijska revolucija,koja ce imati uticaj na drustveni poredak.To sto nije sada primenjljivo ne znaci da u buducnosti nece biti primenljivo.Znaci ne govorim o trenutnoj situaciji u Srbiji pod protektoratom EU nego,o primenljivosti tehnologije generalno.

Poslednja izmena:
Ma da svi cemo ziveti u kuci Big Brothera :d i bice nam lijepo :smash: :S:

Mislish,ne bi bilo lepo kad bi ti neko ukrao auto/telefon/laptop/zenu/decu/ i policija odmah bila u stanju da reaguje ili pri organizovanom krimunalu ne bi imala oprevdanje zasto je josh tu?Ili mozda odmah ilimala u vidu tokove novca u drzavi i otkud toj nevladinoj organizaciji/televiziji/politickoj partiji/drustvu gradjana novac za odredjene akcije ili za sta ga koristi...ili vojska bila u stanju da bolje kordinira jedinice na terenu zarad bolje odbrane drzave i povecanja sanse prezivljavanja vojnika.Samo jedan podatak o americkom projektu "Land warrior"
ili tako nesto slicno,planiraju da izmedju ostalog na svakog vojnika nakace racunar koji ce mu obezbediti stalnu komunikaciju sa ostalim clanovima tima i komandujuceg oficira i omoguciti onom kome komanduje akcijom da ima strateski prikaz bojista slicno kao u taktickim strategijama :eyebrows: .

Off-sto se tice "velikog blata" u zivotu nisam video gluplji i dosadniji show,nije mi jasno sto se narod toliko lozi na to ?

Aman covece ko je rekao da gleda tu glupost lol Nego sebi prizeljkujes takav zivot, pod kamerama i chipovima pod kozom, samo izvlacim paralelu! Prso bi ti bajo za 10 dana takvog zivota, ali polako ima dana :-devil-:
:wave:

Aman covece ko je rekao da gleda tu glupost lol Nego sebi prizeljkujes takav zivot, pod kamerama i chipovima pod kozom, samo izvlacim paralelu! Prso bi ti bajo za 10 dana takvog zivota, ali polako ima dana :-devil-:
:wave:

Ajde objasni mi malo u cemu je svrha tvojih postova/kakve veze imaju sa temom o kojoj se govori i sta znaci "sebi prizeljkujes takav zivot, pod kamerama i chipovima pod kozom"pa ti izgleda preskaces postove...uopshte nisi procitao sta sam napisao ili mozda shvatio.I nije lepo stavljati svoje reci drugima u usta...Kaze se "Ja mislim" ,a ne "Ti mislish".

A sto se tice pritiska zbog nadzora(predpostavljam da si na to mislio)bio sam ne 10 nego 150 i kusur dana sa 15 ljudi u sobi od 3 sa 3 metra na vrhu planine van civilizacije iz cuga u Velikom Vojnom bratu,zato mi nemoj molim te govoriti od cega cu da "puknem" :S: ,ali opet ne vidim svrhu "prsanja" zbog Rfid cipova,pa sad mogu da te prate ako ima svrhe ,da znaju sta radis,pricas,sve....:trust:

@Dule13: suvise utopisticki posmatras svet. Da je vlast u najdemokratskijim drzavama zaista demokratska - ne bi postojali ratovi, naoruzanje, spijunski sateliti, pracenje ljudi. Ceo tehnoloski cirkus se svodi na zloupotrebu. I sada ti pricas o nekim dobrobitima pracenja kretanja vojske i slicno, pa sta ako neko uhakuje taj sistem i zvekne jednu krstarecu raketu tamo medj te ljude, sta si dobro napravio ? Da ne pricam da u slucaju totalitarne vlasti, rezim nikada ne bi bio promenjen jer bi svaki pokusaj puca bio osujecen zahvaljujuci tehnologiji ?

Drzite se teme, manite se politike.

Ma ja sam se manuo doticne davno, ali nikako da se ona mane mene :D

Lične karte ipak bez čipa
11. januar 2007. | 12:41 | Izvor: Beta
Beograd -- Izdavanje novih ličnih karata u Srbiji neće početi 27. januara, kako je zakonom predviđeno.

Ministar unutrašnjih poslova Dragan Jočić izjavio je da će vlada doneti uredbu kojom se propisuje da čip neće biti obavezan deo prilikom izdavanja novih ličnih karata. On je rekao da će tom uredbom, praktično, biti preciziran Zakon o ličnoj karti, usvojen u julu prošle godine.

Upitan da li će nove lične karte početi da se izdaju od 27. janaura, što je rok propisan prelaznim odredbama zakona, Jočić je naveo da misli da će rok biti probijen.

Odredba zakona da obrazac lične karte sadrži prostor za kontaktni mikrokontroler - čip, izazvala je prilikom usvajanja zakona polemiku da li će čip sa ličnim podacima moći da se očita na daljinu i da li će time biti ugrožena privatnost.

"Građani koji su u prethodnom periodu izražavali zabrinutost da bi zbog čipa mogla biti narušena privatnost njihovih ličnih podataka više nemaju razloga da strahuju jer po uredbi vlade nove lične karte neće imati čipove", izjavio je Jočić.

Lična karta će biti savremeni dokument, naveo je Jočić, i sadrzaće biometrijske podatke.

Prema zakonu, u obrazac se unose podaci o vlasniku - ime i prezime, pol, datum i mesto rođenja, matični broj i slike biometrijskih podataka - fotografija, otisak prsta i potpis.

Jočić je rekao da je, nakon što vlada usvoji uredbu, potrebno da ministar napiše pravilnik o obrascu i time će biti upotpunjena regulativa.

Obrasce će izrađivati Zavod za izdavanje novčanica, a ne MUP, naveo je Jočić.

/QUOTE

Izgleda da ipak ima nekog uticaja to što se toliki broj ljudi bunio protiv čipa;) . Mada sad može da krene diskusija da li je uzrok izostavljanja čipa to što ga građani ove države nisu hteli ili su shvatili da ne bi bili u stanju da uspešno imlementiraju tu tehnologiju, pa su rešili da se ovako izvade.

Pre neki dan sam video na B92 da su veliki broj ljudi glasali u nekoj zemlji na izborima preko neta uz pomoc citaca kartice i lk sa cipom svako moze komotno da glasa iz svog doma. A nama ne treba taj cip jer nam ugrozava privatnost, i hackeri su pretnja...

Да не очекујеш да ће се и овде десити нешто слично? Ако сам добро протумачио твој пост, осећам дозу сарказма, ако сам којим случајем погрешио извини. Ти тврдиш да ти та технологија, да тако кажем, не нарушава приватност? Поричеш да постоји опасност од ''хакера'', под знацима навода јер сам читао неки текст где објашњавају разлику између хакера, лејмера....

У земљи која је компјутерски огромном већином неписмена, не само компјутерски већ и технолошки. Купе људи DVD/DivX Player, не знају шта је то, шта можеш да гледаш са тим на сокоћало, појма немају шта је DVD и DivX... Али битно је да се има. Само баналан пример.

Познато је одавно шта нам запад сервира, иако звучим као симпатизер одређеног политичког блока буди сигуран да сам аполитичан скроз, ми увек прихватамо оно најгоре. Увек хоћемо да будемо већи папа од папе. Стварају полако али сигурно масу људи која не уме да размишља главом, тотално пасивна, сувише лења за било какав отпор било чему, купци из фотеље, да не набрајам даље. Иако сам дотакао само делић, тема је јако опширна и није за овај топик.

Не кажем ја, да се разумемо, да те ЛК немају својих предности, има их јако мало али их има. Али када ставиш на вагу са једне стране предности, са друге мане, опасности...не остаје ништа друго него да кажем не хвала за ново ЛК.

Pre neki dan sam video na B92 da su veliki broj ljudi glasali u nekoj zemlji na izborima preko neta uz pomoc citaca kartice i lk sa cipom svako moze komotno da glasa iz svog doma. A nama ne treba taj cip jer nam ugrozava privatnost, i hackeri su pretnja...
Ako probaš da zamisliš na šta bi kod nas izašao pokušaj sprovođenja slične stvari, videćeš da potencijal za zloupotrebu višestruko prevazilazi eventualnu korist (ako u izbegavanju nedeljne šetnje uopšte postoji neka korist :trust: ).

Да не очекујеш да ће се и овде десити нешто слично?
Ni ne ocekujem jer znam gde zivim, recimo ja sam ostao nem kada sam cuo da jedino u srpskom parlamentu se vodila zestoka rasprava da se ne uvedu zelenicke pruge pravdajuci to slicnim argumentima kao i danas sto cujemo od raznih ljudi. Non-stop smo mi ugrozeni od nekog, zato smo stigli da mozemo da se poredimo sa Albanijom.
Kakva privatnost se narusava? I tako policija moze da sazna sve o tebi hteo ti to ili ne ali recimo ja smatram da tvoju istoriju ima pravo da vidi svaki poslodavac kod koga hoces da se zaposlis i tako nece imati iste sanse zaposlenja onaj koji je krao atomobile ili pravio slicna sran!ia tako ce razmisljati dva puta pre nego sto napravi neki prekrsaj koji ce da ga prati celog zivota. Ako si posten nemas sta da krijes, ovakva vrsta narusavanja privatnosti smeta samo prevarantima i slicnim, pa ako treba oni da se stite sigurno da ce u srbiji to i da se ostvari.
Recimo u francuskoj zdravstvene knizice imaju cip odavno i veoma je to prakticna stvar jer pacijent bilo gde ide sa tom karticom lekar odmah moze da vidi kakve lekove i terapiju je imao do tada i moze da nastavi, ne treba da trazi karton koji je u bolnici u njegovom mestu ili njegovog licnog lekara.
Sto se tice falsifikovanja dokumenata, pre i lakse ce falsifikovati LK bez cipa nego sa cipom, to je bar logicno, imaju jednu stvar vise.

Pozdrav!:wave:

Poslednja izmena od urednika:
Dolazio sam u kontakt sa tim elektronskim licnim kartama u canadi, i mogu reci - strava stvar! Mislim prakticno zesce. Kulturan svet..

Sto se tice nase murije, niste ni svesni sta ona zna o svakome. Sto bi rekao moj drugar, inace zesci paranoik, ima neke ludacke napade paranoje - kaze: bate, sta mislis de su zavrsili nasi sastavi iz osnovnih skola? Ja kazem njemu - gde!? Kaze on - pa bate u DB-u! Kao treba da napises sastav sta bi voleo da budem kad porastem, ili moja porodica, a ti klinac, nemas pojma, napises i sta treba i sta ne treba!? Skupljaju oni te vezbanke, ne boj se ti nishta.. Ja reko njemu - bate mnogo si is3povan..

Inace, policija zna sve o svakome, i preko komsija, a u to sam se uverio kad sam kao klinac bio privodjen ne svojom krivicom. Prosto sam se zaprepastio koliko sve znaju. Inspektor mi je tada objasnjavao, da se preko komsiluka dozna sve! Neki cak i rade za muriju. Tako da nema sta da se bojite elektronskih licnih karti, da se paranoisete bespotrebno, kao treba njima neki cip da bi doznali sve o nama. Sta ce im cip kad imaju nase vezbanke iz osnovne ;)..

U svakom slucaju, bedak je sto im treba toliko vremena da smozgaju stvar koja vec odavno postoji u razvijenim zapadnim zemljama..

A cip pod kozu - zesce ostvarenje najgoreg Sieg Heil tripa, i njihove bolesne vizije sveta. Potpuna kontrola na nivou drzavnih institucija i pracenje, uzas! Gore i od vezbanki..

Ako si posten nemas sta da krijes, ovakva vrsta narusavanja privatnosti smeta samo prevarantima i slicnim, pa ako treba oni da se stite sigurno da ce u srbiji to i da se ostvari.
posten sam i nemam sta da krijem, ali ne zelim da mi se narusava privatnost to nema niko pravo da radi, ako ima onda hocu i ja da narusavam njegovu privatnost. znaci isto za sve.

Vrh Dno