Šta je novo?

Igraci na TFT-u (jeste li zadovoljni) ?

Jel kada se ukljuci V-Sync na TFT-ovima, da li to znaci da ce broj slika/sec u nekoj igri biti taj i shta ako grafichka nije dovoljna jaka za to?

igor2 je napisao(la):
Za sve koji se plase kako ce raditi q3 : nemojte, radi super (8ms philips) :)
Mislim, ako se bas extra (ali extra) potruditi, mozda cete primetiti neki ghosting u daljini ...
Ukoliko zelite da igrate CS nemojte uzimati TFT.
Probao sam ga na par TFT-ova i jos jednom se dokazalo da je ta igra jedan veliki BUG. Cak ni na 2ms samsunzima (ovim sto su bili na WCG pretkvalif.) nije dobro radilo, prokleto je mutilo.
I inace svi se fokusirate na FPS. Mislim, ok jeste CRT bolji je rnema ni malo ghostinga, skalira rezolucije (verovatno nisu za dzaba na qconu igrali na crt). Ali pobogu nismo mi profesionalci.
Elem, umesto FPS-a, fokusirajte se malo na druge zanrove. Ljudi kakvo je zadovoljstvo igrati war3 u 1280*1024 na TFT-u :)

Shta bi trebalo na ghostuje na q4 koji ima zakucan fps na 60. Tu jedino odziv dolazi do izrazaja, mada ne bi trebalo da bude nikakvih problema. Q3 je bio muka na wcg, ali s obzirom da se igralo na samsung 710n koji je bio hit pre god i po dana ne bi trebalo nishta da bude chudno. Sa danashnjim i najeftinijim tft -om ne bi trebalo da bude ikakvih problema.

Poslednja izmena:
colt je napisao(la):
Jel kada se ukljuci V-Sync na TFT-ovima, da li to znaci da ce broj slika/sec u nekoj igri biti taj i shta ako grafichka nije dovoljna jaka za to?

Kod mene je obrnuto na 1280x1024 imam 75 frejmova konstantno kad ukljucim v-sync. ako se desi da padne ispod slika je i dalje sinhronizovana... (nema onih glupih linija). Ako iskljucim v-sync gra.ka. mi nabije do 200 f.

Sta je bre vama ljudi sa tim milisekundama. Evo vec 4 godine koristim Acer FP751 Tft monitor koji ima kasnjenje od 45 ms!!!!!!!!! Naravno taj monitor je tada placen kao neka bolja plazma danas od 42", no dobro...

Naravno da se primecuije kasnjenje, ali pored toga, ja sam sve ove godine koristio ovaj monitor za igranje i za rad. Tvrdim Vam da nbije bilo ovog monitora, da bi do sada vec nosio 'danca' od naocara, jer dnevno buljim u njega makar 4-5 sati.

Prema tome po meni CRT je proslost.

Kraj.

Kod mene je obrnuto na 1280x1024 imam 75 frejmova konstantno kad ukljucim v-sync. ako se desi da padne ispod slika je i dalje sinhronizovana... (nema onih glupih linija). Ako iskljucim v-sync gra.ka. mi nabije do 200 f.

Sigurno imas neku zver od graficke pa ti je svejedno :) I koje igre igras uopste

Jedno pitanje, malo glupo ali eto, posto ocu da kupim monitor da zamenim ovaj svoj, hteo bih da uzmem 940n, trenutno imam Samsung 757nf, sad me zanima da li bi primetio neku negativnu promenu pri preklasku sa tog crt-a na taj tft tipa losije performanse u necemu (igre, filmovi, text), posto je to tft sa 8ms...

bez brige... MENJAJ !

@Invader:

Primetices dosta razlike. Prvo - trebace ti malo vremena da se naviknes na ostru sliku i tekst LCD-a posle CRT-a , pogotovo posle 757df-a, drugo - 19" LCD ima mnogo vecu vidljivu povrsinu od te CRT 17" -ice (poredjenja radi "dobra" LCD 17"-ica ima vidljivu povrsinu malko uzu od CRT 19"-ice). E sad "mana" napsram CRT-a je gledanje filmova. Da se razumemo: sto god da ocekujes i kolko god lose ocekujes da LCD bude u ovom aspektu - prevarices se, nije uopste tako kako mislis da ce biti :p Sobzirom na kontrast i ostrinu LCD-a filmovi su "ostriji" sto naravno znaci da divX losijeg kvaliteta izgleda losije na LCD-u nego na CRT-u. Ovo nije zapravo mana LCD-a vec je film prikazan takav kakav je i to je to. Ako gledas DVD-e i DVDripove nema nikakvih problema. Ako uzmes da 720p HD sadrzaje usraces gace kako je to dobro i detaljno na LCD-u :d

U ostalim stvarima neces imati nikakvih negatinivh efekata sa LCD-om naspram CRT-a, vec ces se samo navici na bolje. Kod video igara sve sto budes terao u 1280x1024 ili 1280x960 bice super ostro i lepo. Igraces se malo sa namestanjem boja (u globalu) kad to namestis eto tebi radosti :) U igrama LCD ipak odaje malko zamucenja ako je fps iznad 60 (ne bitan je fps, vec glatko kretanje) i gledas levo desno u first p.s. igrama ali je to toliko ne znatno da najverovatnije ne bi ni primetio da ti nisam rekao :)

Zato sto ti je Hz u Win-u na 75Hz, zbog toga ti je fps zakucan na 75, a da je kao i vecini koji imamo TFT na 60Hz, fps bi bio zakucan na 60. :d

Vec je vodjena rasprava dali iskljuciti ili ukljuciti vertical sync koji ogranicava fps na Hz monitora.

Ja ga drzim iskljucenim zbog CS-a gde mi je bitno da imam full 100fps...

Jedno pitanje, malo glupo ali eto, posto ocu da kupim monitor da zamenim ovaj svoj, hteo bih da uzmem 940n, trenutno imam Samsung 757nf, sad me zanima da li bi primetio neku negativnu promenu pri preklasku sa tog crt-a na taj tft tipa losije performanse u necemu (igre, filmovi, text), posto je to tft sa 8ms...

U filmovima ako gledash iz kreveta.
Dupliracje ti se text pri skrlovoanju, ali daleko manje spram starijih generacija tft.
Bolecje te ochi prvih par dana od prejakog pozadinskog osvetljenja.
Navicjicjesh se ;)

Poslednja izmena:
Zadovoljan sam.
Uglavnom se igram u 1024x768, malo manje od nativne rezolucije.

Posto radim u kladionici buljim u monitor 6 sati dnevno ( samo na poslu ) Imam neki CRT Belinea od 15" i ima refresh rate od yebenih 60 Hz......
Dodjem kuci sednem za komp ( imam CRT 17" RR na 85 Hz ) i przim COD 2 jedno 3-4 sata na netu.....

Posle me oci i glava ubijaju :wall: ( pre ce da bude od ovog monitora u firmi :mad: nego od onog kuci )

Poshto u firmi u bliskoj buducnosti necu dobiti TFT kupicu ga ( za oko pola godine ) da ga imam bar kuci..... ( ipak su meni ochi jako vazne kao i svima osim RasetaM :d )
Shto se tiche odziva od 8 ms meni nece da smeta SIGURNO ! Posto igram COD2 online i ping mi je oko 250 ms :d ( nebitno dali igram na domacem serveru ili nekom iz okolnih drzava ) onih josh 8 ms :D sigurno nece da shteti.....

Pouzdano znam da gledanje u monitor ne steti vidu, a po netu ili kod doktora mozes da nadjem dosta uputstava kako pravilno gledati u monitor i da povremeno trebas pogledati sa strane i trepnuti koji put, i tada bolova nece biti.
Vid nikada, ali bas nikada necete ostetiti gledajuci u monitor!

A za tebe shta reci ? Ili imash neki super CRT monitor ( koji nezrachi kao Chernobil ) ili imash umesto ociju neke kamere ( sigurno su neke kvalitetne tipa Canon ili Sony ;) )ugradjene u vugla...... :d

Ja sam od prelaska na TFT primetio da se kod filmova, i to samo onih u kojima dominiraju nocne scene, pokazuju nedostatci jeftinijih TFT monitora (sa TN panelima) dok za internet, obradu teksta ili igranje svi noviji (brzi od 16ms) ekrani imaju veliku prednost u odnosu na CRT.

Ne moj se uopste "pecati" na takve izjave. To sto je on naveo mozda vazi za kratkotrajno gledanje od sat dva, a za dugotrajnije gledanje i to tokom godina ja pouzdano znam da dolazi do povecanja ocnog pritiska i to je je najmanje sto moze da se desi...Ako se ne sanira moze da izazove krsh drugih problema itd itd.

*P*A*B*L*O* je napisao(la):
Posto radim u kladionici buljim u monitor 6 sati dnevno ( samo na poslu ) Imam neki CRT Belinea od 15" i ima refresh rate od yebenih 60 Hz......
Dodjem kuci sednem za komp ( imam CRT 17" RR na 85 Hz ) i przim COD 2 jedno 3-4 sata na netu.....

Posle me oci i glava ubijaju :wall: ( pre ce da bude od ovog monitora u firmi :mad: nego od onog kuci )

Mene je ubijala glava kad sednem za CRT i provedem tu 2 sata, redovno, svaki put. Kad sam presao na TFT 3 meseca nisam imao glavobolje, maximalno se razredilo. Necu da ti pricam o ostalim prednostima uopste, kazem samo da se ja mnoooogo bolje osecam sada.
E sad, to sto tebo smeta moze da bude monitor ali i ne mora. Cinjenica da ti je onaj na poslu los ali tebe kod kuce zadoli glava i oci. Mislim da ti je to vise do umora i zbog igranja i maximalnog koncentrisanja u toku nje. Znaci TFT prvom prilikom ;)
Pravih 8ms je vise nego dovoljno za igranje. Mada neki se zale da na 2ms recimo vidjaju duhove, mislim da je to vise do modela (citaj: proizvodjaca)

Posto radim u kladionici buljim u monitor 6 sati dnevno (samo na poslu). Imam neki CRT Belinea od 15" i ima refresh rate od yebenih 60 Hz......
Stvarno je čudno što imaš glavobolje. :)
Da sam na tvom mestu, kupio bih neku polovnu LCD 15icu i odneo na posao. :)

Pouzdano znam da gledanje u monitor ne steti vidu, a po netu ili kod doktora mozes da nadjem dosta uputstava kako pravilno gledati u monitor i da povremeno trebas pogledati sa strane i trepnuti koji put, i tada bolova nece biti.
Vid nikada, ali bas nikada necete ostetiti gledajuci u monitor!

Voleo bih da popricam sa nekim takvim doktorom koji moze da kaze da CRT ne steti ocima, ja licno kojeg god ocnog lekara sam pitao za tako nesto rekao mi je da treba izbegavati CRT monitore, a licno poznajem dosta osoba kojima je vid oslabio zbog dugotrajnog rada sa CTR monitorom.

Ja sam presao sa Samsunga 953s na LG L204WT i mislim da je razlika u igricam zanemarljiva u odnosu na korist za oci.

Voleo bih da popricam sa nekim takvim doktorom koji moze da kaze da CRT ne steti ocima, ja licno kojeg god ocnog lekara sam pitao za tako nesto rekao mi je da treba izbegavati CRT monitore, a licno poznajem dosta osoba kojima je vid oslabio zbog dugotrajnog rada sa CTR monitorom.

Mislim da necesh naci takvog doktora koji ce ti reci da CRT monitori nisu shtetni za ochi.....

Zato i u Domu Zdravlja ili koriste mrezice za CRT ili TFT monitore....

@ banzaiii

Da razmishljao sam ali moram onda da kupim grafichku ( posto je ovde onBoard i nema izlaz za TFT ) zovem shefove da mi je instaliraju ( nemam administratorske privilegije :wall: :crash: )......

Cekaj. O cemu ti pricas? Prvo kazes da ne znam da gledam, a drugi (ti) umete? I onda mi kažeš da je jedini način da to vidimo tako što ćemo da pravimo fotografije??? Pa poenta je da se iskoristi mana ljudskog vida ako je to moguće. Ako meni ne smeta kašnjenje od 6ms, a realno ne smeta nikome osim možda nekim nafuranim "profi" gejmerima, onda čemu cela priča? Sve se može izmeriti, nisam ni rekao da TFT ima bolji odziv, već dovoljno dobar... Ostale karakteristike, prvenstveno kontrast, oštrina i geometrija, savršeni su na dobrom PVA TFT-u, što kod CRT-a nikada ne može biti slučaj, čak i kada se radi o profi modelima... A oni koštaju više nego TFT-ovi iste dijagonale. I još jednom, što se HC igrača tiče, mogu oni da foliraju koga hoće... Fatality će pobediti ako je bolji igrao on na brzom TFT-u ili CRT-u, svejedno!

I ako snimis i najbolji crt dovoljno brzom kamerom pa usporis snimak videces da imas horizontalne linije izmedju kojih je razmak i da se posle 1/25 sekunde ova slika zameni sa slikom koja je komplement ovoj etc...uber igraci su uvek bili problem i uvek ce tvrditi da svakom hardweru fali nesto da bi oni u potpunosti mogli da iskazu svoj talenat. Znam to i iz prve ruke (quake zaludjenik) i iz druge (vlasnik igraonice). Kada bi pravili hardwer po njima (nama?) najjeftiniji monitor bi bio ~2000eu.
Jos jedan glas za TFT.

Moraš da koristiš ili novi Forceware Control Panel ili da instaliraš NVTweak koji će ti otključati pojedine tabove u properties-u Forceware-a... Onda se u nekom od tih tabova vezanih za podešavanje displeja nalazi slično nazvana opcija. Nemam trenutno NVIDIU u mašini pa neću da pričam napamet...

Moze i stari control panel, display properties/advanced/gforce xxxx/nView display settings
desnim na sliku monitora, pa ako je ukljuceno 'treat digital display as HDTV' to iskljucis, apply, ponovo desnim na sliku monitora pa device adjustments i dobije se biranje scalinga.

btw, ako monitor podrzava 1:1 sve rezolucije se skaliraju odlicno, kod mene na 16:10 / 22'' starcraft (koji vozi isklucivo 640x480) izgleda odlicno (sa dve crne trake sa strane naravno), nista gore nego na crt-u (a mnoogo bolje nego na 17 ili 19 TFT koji ovo nisu mogli vec su ga teglili na 12x10). Tako da uz dobar TFT cak ni skaliranje nije problem pa cak ni u rts-ovima.

Prešao sam pre nekih mesec ipo sa Samsunga 795DF na budžetsku Belineu, i pored svega što se može zameriti TFT-u u odnosu na CRT, jednostavno navikao sam se za dan i posle nema nazad. U svakom slučaju, tearing rešava vsync, oštra slova rešava cleartype, interpolacija je (na ovom modelu) odlična, i jednostavno sad mogu da gledam sto godina a da mi se ne javi dizanje pritiska u glavi i "vruće uši", što se ranije redovno dešavalo sa CRT-om. U svakom slučaju, ne bih se vratio nikako na CRT.

Da razmishljao sam ali moram onda da kupim grafichku ( posto je ovde onBoard i nema izlaz za TFT ) zovem shefove da mi je instaliraju ( nemam administratorske privilegije :wall: :crash: )......
Ako pod "izlazom za TFT" misliš na DVI, onda ni svi TFT-ovi nemaju ulaz za TFT. :D
Šalu na stranu, svi TFT-ovi imaju VGA ulaz, a jeftiniji modeli samo njega i imaju.

imao sam LG1730B sad sam kupio LG1900J i trebao mi je dan-dva da se naviknem.monitor je perfektan i Contrast Ratio mu je 2000:1,a Brightness mu je 300 cd/㎡.prvo sto mi je bilo cudno kad sam sa 17" presao na 19" je to sto mi je delovao ogromno,drugo ima mnogo bolje osvetljenje,brzi mu je odziv sa 12ms sam presao na 4ms sto je stvarno primetno.osete se razlike u kvalitetu i u igrama i u filmovima i pri svakidasnjem radu na racunaru.

Samo da dodam nesto vezano za pricu o glavoboljama - na CRT i TFT monitorima boje moraju biti adekvatno podesene i usaglasene inace glavobolja ne gine. Ako je previse bilo koje boje, tj. premalo neke druge nemate "prirodnu" belu, tj "neku od" prihvatljivih za ljudsko oko. Dakle SVAKI monitor treba kalibrisati, ja ne znam da i jedan iz kutije izadje kako treba, do duse nisam ih video mnogo kao byMax recimo, ali nije ni bitno. Koristite adobe gamma program ili koji vec dobijate, ako dobijete uz monitor (uz LG ide Forte Manager, ako ne dobijete , kao sto ja nisam dobio uz 1952s, onda svucite sa LG sajta). Dakle trebalo bi da se uverite da vam je siva = siva , a ne plavkasta, zuckasta, crvenkasta itd, posle toga podesite belu da bude bela, pa po potrebi smanjite malo ako vam bas ubija oci (kad imate puno belog na ekranu u nekom programu isl.) Postoji vise "temperatura" bele koje monitori simuliraju (tzv. white point), iz mog nekog dosadasnjeg iskustva za TFT LCD sa TN panelima je najbolje podesiti na 8500, 9600 je vise za CRT i suvise je plavicasto za moj ukus na TFT-u. Uzmite cist beli papir i preko dana, kad ima puno svetla u prostoriji ga postavite tako da je dobro osvetljen prirodnim dnevnim svetlom i onda gledajuci malo u njega, malo u ekran podesite belu sto je pribliznije moguce, da bude sto neutralnija. E sad, programi i neki "Help" fajlovi preporucuju da stavite papir pored monitora, ali to uglavnom ne radi posao posto monitor svetlji i papir deluje dosta tamno pored njega, mada moguce je pod jako dobrim dnevnim ambijentalnim svetlom... Dakle lose podesena bela i siva (samim tim su i sve ostale boje pomerene) GARANTOVANO izazivaju zamor MOZGA i glavobolju, a najcesce ce te prvo primetiti da posle visesatnog blentavljenja u monitor kad pogledate okolo po sobi videte da je nesto sumnjivo sa koloritom stvari na koje ste navikli, recimo sivi duks vam deluje plavicasto, plava majca zelenkasto, crvena majca je pomalo bordo itd. Ako ovo vidite izrazeno onda primite moje saucesce ukoliko hitno ne podesite boje na monitoru :d

Bah,tek sad videh ovaj tread.:) Naravno da sam zadovoljan.Iako imam obican LG L1718S sa 8ms.Igrao sam za ova 3 meseca vec mnogo igara i nista nisam primetio_Odlican je.Citiracu voodoo-a "navikao sam se za dan i posle nema nazad".Svaka cast vama sto vidite nesto,duhove ili sta vec?

!

@gx-x
5 bambija za post !!!:wave:

Vrh Dno