Šta je novo?

Igraci na TFT-u (jeste li zadovoljni) ?

pazi, kad sam uzeo pre neki dan novi monitor (pre sam imao LCD isto) onako iz kutije ga nakacio i gledao malo u njega, mozda 20 minuta, ni tolko, testirao filmove i igre bez ikakve kalibracije prethodne, slucajno pogledam preko puta ulice u zgradu koja je provereno siva i skontam da je sad vidim kao da je zelena...naravno da sam odma uzeo da kalibrisem monitor i ostavio igranje za kasnije :) Kalibrisanje je u mom slucaju i za moje ukuse trajalo dva dana :D (jos uvek traje, borim se sa kontrastom. Nije monitor losh vec sam ja prezahtevan)

Ni mene glava i oči više ne bole i to zahvaljujući Benq-u FP71G X, 4ms. Stvarno sam se trudio
da vidim duhove, uspeo sam da ih primetim samo u programima za testiranje monitora dok u
igrama još nisam primetio ništa. Sve u svemu prezadovoljan sam! :angel:

Ni mene vise glava ne boli,daleko manje.....samsung 225 BW .Vidim duhove ali nije strasno toliko....

Ja sam promenio 3 TFT-a monitora (Acer 1716AS, 1916Ws i sad Beline 1705S, svi 8ms) u zadnjih godinu dana i nisam primetio neki značajniji nedostatak pri igranju na istim. Isto toliko i lapova (NC6000, FS 1437 (16ms) i NX9000) i nisam primetio neke značajnije nedostatke prilikom igranja i gledanja filmova. A primetio sam da me dosta manje boli glava. Malom analizom skontao sam sledeće:

Prednosti TFT monitora su:

1) Ne zrače.
2) Osvežavanje nema uticaj kao CRT monitorima (i 60Hz je puna kapa)
3) Manje su podložni uticaju dnevnog svetla (ako nisu glare)

Sve ovo gore navedeno dovodi do toga da rad na TFT monitorima manje zamara i napreže oči, što direktno utiče na glavobolju prilikom rada za računarom. Ja radnim danima provodim 13 sati dnevno za kompom - 8 na poslu, i 5 sati radim privatno. Dok sam na poslu imao CRT, dolazio sam kući sav nevoljan, sa glavoboljom, teško se koncentrisao (naročito na čitanje). Čak sam i dobio dioptriju. Za samo 9 meseci. Tada su stigle IBM mašine sa TFT monitorima i preporodio sam se. Nestali su svi problemi a čak mi se i vid vremenom normalizovao. Možda tripujem ali teško.

Možda su CRT mionitori bolji u nekim stvarima od TFT-a, ali bih uvek radije izabrao da uz TFT provedem duplo više vremena uz omiljenu igru sa manje kvalitetnom slikom, nego što bi to bilo sa CRT i kvalitetnijim prikazom.

Nije tema sta je bolje ali ajde i ja da se prikljucim ovom offu:

1. Prvo interesantno je koliko se amplifikuju pozitivne prednosti TFT monitora i negativne CRTa. Da li ste napravili dobar izbor sto ste kupili TFT, odogovor je jeste i prekinite vise da tupite o Cernobilju i o zracenju kad nemate o tome pojma. CRT monitor je tako konstruisan da maltene svo zracenje ide iza monitora a ispred ekrana prolazi od 5-10cm sto niko normalan ne sedi toliko blizu. Uzmite neki stari walkman i pustite play pa prinesite ekranu pa se i sami uverite. Kljucno kod pravilnog rada na CRT monitoru je udaljenje ocne tacke od povrsine ekrana, visina oka u odnosu na monitor i osvezenje od bar 85Hz.

2. Moje iskustvo je takvo da koristim u kuci 4 racunara, 3 sa CRT monitorima i jedan sa TFT ekranom. Dva krs 19" CRT monitora (Samsung 957p i Hansol 920p) su postavljena tako da je centar ekrana u visini ociju i udaljeni su oko 80cm (projektantski stolovi) od posmataca i godinama buljim po ceo dan u njih (projektujem, pisem, igram se...) i nema nikakve glavobolje i zamora. Treci komp mi je u drugom stanu i monitor stoji na onom jeftinom kompjuterskom stolu i iako je fenomenalan monitor u pitanju (Samsung 750p) ocna tacka je udaljena od monitora svega 30cm i zamor i bol u ocima se javlja vec posle 2-3 sata i tamo definitivno prelazim na TFT. Meni licno je najvece prednosi TFT monitora su besprekorna geometrija i sto mogu sa njega da citam jer jednostavno takvu ostrinu teksta nema CRT monitor bar ne ovi koje je ja imam.

ja imam hansol 920P, neki Adi 17" i tft LG l194wt, i ni na jednom nemam glavobolje.... :)
a na tft-u sam vise nego prezadovoljan... znaci, igranje je extra na njemu!

@Misko78
Ma mene ubise oci i glava na CRT-u. Poslednjih dva meseca dok sam ga imao nisam sedao za komp po nedelju dana... :( Ne zovem to zracenjem ali zamaranjem ociju da. Ako su postojale neke mane TFT-a navikao sam se odmah i momentalno zaboravio ali mane CRT-a ne mogu da zaboravim. Ipak sam mnogo vise dobio da se ne lazemo. Toliko :D

Ja vec 15god gledam u crt ekran PC racunara, i nikad nisam imao problema sa glavoboljom, losim vidiom ili slicno. A sve zbog toga sto ima mocnog lekara u kuci i koji lepo rece da do glavobolje dolazi zbog dugog gledanja u objekat koji je jako blizu, i sto se oci suse. Onda je jednostavno resenje za to bilo da malo cesce koristim trepavice :) i da svakh pola sata gledam minut-dva negde u daljinu, u udaljeni deo prostorije ili kroz prozor.
Tek od nedavno koristim TFT monitor i primenjujem istu taktiku. I mnogo mi se svidja TFT pogotovo zbog toga sto manje greje prostoriju.
I da ne bude zamene, prvo skola pa posle posao su mi usko vezani za racunare tako da bar 10h dnevno provedem pored monitora.

Evo da se i ja javim.
Uzeo sam Samsung 940n, u pocetku mi je jacina boja/svetla smetala kao sto je neko pomenuo da ce biti slucaj kad uzmem tft ali sad sam se naviakao i mogu reci da je tft >>>>>>>>> crt :)
Sve u svemu zadovoljan sam kupovinom i nimalo ne zalim sto sam presao na tft, pogotvo sto imam vise prostora na stolu :D

Ja sam na TFT-u od februara 2005. i ne bih se vise nikada vratio na crt...osim mozda na neki crt-tft hibrid koji ce biti vidno bolji od ovoga danas..crt = past :D

OD ovog mog Samsunga 793DF me redovno bole oci :crash:

A TFT je bolji i za pluca!
Sa CRT-om sam svakih pola sata pravio pauzu da odmorim oci, pa kad je pauza vec, zapalim cigaru. Sad nekoliko sati prodje pre nego sto pomislim na to :d .

A sad neka mi neko kaze (ko je imao iskustva, ne neko ko je tako cuo od tetkine zaove) da li ima vidljive razlike u povezivanju preko VGA i preko DVI kabla ? Mislim da li je neko to probao na istom monitoru koji ima oba ulaza, ne na dva razlicita monitora?

ja te duhove nikad nisam video, sem na starijim laptop-ovima, i zadovoljan sam, mada mi se cini da samsung nekako suvise sija u oci, u odnosu na npr kancelarijski fujitsu TFT koji je blazi za gledanje

na laptopu je glare ekran sto takodje nije losa stvar, i ne smeta pri duzem gledanju, cak je i on bolji od samsunga, ili mi fujitsu jednostavno prija kakav god bio

verovatno je taj fujitsu PVA panel, a ne TN panel, tu je velika razlika (osvetljenje je drugacije za TN panele naspram PVA)

A sad neka mi neko kaze (ko je imao iskustva, ne neko ko je tako cuo od tetkine zaove) da li ima vidljive razlike u povezivanju preko VGA i preko DVI kabla ? Mislim da li je neko to probao na istom monitoru koji ima oba ulaza, ne na dva razlicita monitora?

Ja to koristim posto imam 2 racunara na jedan monitor, u pitanju je samsung 940BW, i razlika je vidljiva, na DVI je sve kako treba, a na VGA su mi slova nekad poduplana, kao da imaju senku.
DVI je na master kompu na kojem provodim vise vremena a VGA na ovom drugom kojeg pogledam mozda jednom nedeljno.

a na ovom drugom kompu ti je verovatno neki mx400 ili integrisana grafika ili neki krsh...Ukljuci ga na analog na ovaj komp sto stalno koristis i bice ista slika kao sa DVI izlaza...

Iskreno nisam nesto testirao analog vs. digital ali znam da je jedno sigurno,ako ti je na DVI necjes imati problema sa podesavanjem slike,tj necjes morati da koristis dugme "auto adjust/set auto"vecj cje se to raditi automatski,za ostalo ne znam,DVI je po proceni mnogih bolji,meni stoji na DVI i tako cje i da ostane.
poz

a na ovom drugom kompu ti je verovatno neki mx400 ili integrisana grafika ili neki krsh...Ukljuci ga na analog na ovaj komp sto stalno koristis i bice ista slika kao sa DVI izlaza...

Kartice su obe FX5500, inace probao i na istu karticu i isti slucaj. Jako tesko mi nastelovati da slova budu kako treba. Mislim skoro da se ne primeti, ali meni posle duzeg citanja smeta.

Samsung 205BW VS. 931BF

Dvoumim se da li da pazarim 20"samsung 205BW ili 19"samsung 931BF. E sad ako je radna rezolucija 20-tke 1680x1050 kada se igrice igraju u rezoluciji 1024x768 kako će se to odraziti na sliku, da li će biti razvučena, lošiji kvalitet slike........ POMAGAJTE Ako je od neke pomoći grafička mi je ASUS 7600GT

Poslednja izmena:
Ja bih uzeo 205BW

@kenny23:

losija je slika u svim rezolucijama koje nisu "native" tj optimalne za monitor. Po meni - dosta losija!

@RasetaM:

ja nemam tih problema, evo vec drugi TFT koji se kaci samo na analog tj nema DVI ulaz i sve je ok. Dok sam imao 5900XT grafulju imao sam neke senke, ali posle na 6800GT , 7600GT i sad na x1900XT nemam tih problema...Ne znam u cemu je problem kod tebe, moze biti dosta toga, moze biti i do samog monitora, ali nije ni bitno ako sa DVI sve radi kako treba. Mada ja bi pre krivio analog izlaz na grafickoj nego analog ulaz na monitoru...

@kenny23

Većinu novijih, a i neke starije igre možeš da igraš u wide rezoluciji. Dok nisam nabavio grafičku koja može da potera igre u native rezoluciji, igrao sam na 1024x768 i nije mi mnogo smetalo. Slika je malo spljoštena, ali nije i neupotrebljiva. Sa 7600gt ne moraš da igraš u 1680x1050, već možeš i u 1440x900, tako da moj glas ide za 205bw.

740bf

ukratko:
od duhova ni traga
pri igranju FPS-a dolazi do zamucenja prilikom naglih okreta

to prilicno smeta kada je ozbiljnije (multiplayer) igranje u pitanju, nadam se da ceu se nekako navici...

Moje iskustvo je takvo da koristim u kuci 4 racunara, 3 sa CRT monitorima i jedan sa TFT ekranom. Dva krs 19" CRT monitora (Samsung 957p i Hansol 920p) su postavljena tako da je centar ekrana u visini ociju i udaljeni su oko 80cm (projektantski stolovi) od posmataca i godinama buljim po ceo dan u njih (projektujem, pisem, igram se...) i nema nikakve glavobolje i zamora.

zaboravio si samo da spomeneš, koju dioptriju koristiš, i kolko ti suze oči posle sat vremena rada...

Sećam se dok sam koristio crt (i to odličan Dell-ov 17", sa Sony katodnom cevi!) da sam ustajao posle sat vremena, i ko da sam vario nešto...
A da ne pričam o tome, što su mi suzile oči ko da plačem...

Toga više nema... lcd, hvala ti...

Meni duhovi ne smetaju, retko ih uopste i primecujem, ali mi smeta kontrast. Nabavio sam monitor u vreme Doom-a 3 tad me je mnogo nervirao jedva sam se navikao.

Meni duhovi ne smetaju, retko ih uopste i primecujem, ali mi smeta kontrast. Nabavio sam monitor u vreme Doom-a 3 tad me je mnogo nervirao jedva sam se navikao.
Ista prica sad koristim 940bf ostra slika tekst sve igranje iskjucivo u njegovoj prirodnoj rezoluciji 1280x1024 bas zbog ostrine slike samo da je crna malo vise crna i cista perverzija od monitora:)

Ista prica - 940N .... extra zadovoljan!

Ovi iz Beograda imaju mogucnost da odu do KGB igraonice, ispod Vuka je, svi kompjuteri sem 2 sobice u "pro" delu imaju 19 tft, samsung sa 2ms (940bf valjda), pa vidite da li vam se to svidja, mozete da pretpostavite kako ce raditi ovi sa 4-8-12ms... Uvek se odusevim kad citam postove gde ljudi pricaju da se ne vidi kasnjenje. Ok je da je zdraviji i da je crt mozda prevazidjen, ali nemojmo pricati da ne kasni
Hint: Svi koji igraju cs se guraju u te 2 sobice gde su crti...

Svi koji igraju cs se guraju u te 2 sobice gde su crti...
lol to su gluposti ljudi koji pricaju da vide kasnjenje na 2 ili 4ms lazu,pokusavajucji da stvore utisak sokolskog vidi ili sta ti ja znam,ti isti ljudi bi i za "odziv" od 0ms rekli kako vide duhove i kako im smeta.Voleo bih kad bi neko mogao da napravi jedan test gde bi 10 razlicitih tfta sa razlicitim odzivom prepakovali u identicne monitore pa da se dovedu ti bajni sokoli da otkriju koji koliko kasni.
A sto se tice KGBa i guranja oko crta to je jos smesnija prica,tamo su vecjinom samsung 940bf sa odzivom od 2ms tako da sto se tice kasnjenja ne mogu da ga primete,a ti bajni igraci cs(a i ostalih igara) uglavnom ne znaju ni sta je ms,ghost a kamoli da tft ima izvesno kasnjenje i uglavnom sede za tftjem zato sto je fancy,tako da ti ni ta prica ne pije vodu

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno