Ja sam promenio 3 TFT-a monitora (Acer 1716AS, 1916Ws i sad Beline 1705S, svi 8ms) u zadnjih godinu dana i nisam primetio neki značajniji nedostatak pri igranju na istim. Isto toliko i lapova (NC6000, FS 1437 (16ms) i NX9000) i nisam primetio neke značajnije nedostatke prilikom igranja i gledanja filmova. A primetio sam da me dosta manje boli glava. Malom analizom skontao sam sledeće:
Prednosti TFT monitora su:
1) Ne zrače.
2) Osvežavanje nema uticaj kao CRT monitorima (i 60Hz je puna kapa)
3) Manje su podložni uticaju dnevnog svetla (ako nisu glare)
Sve ovo gore navedeno dovodi do toga da rad na TFT monitorima manje zamara i napreže oči, što direktno utiče na glavobolju prilikom rada za računarom. Ja radnim danima provodim 13 sati dnevno za kompom - 8 na poslu, i 5 sati radim privatno. Dok sam na poslu imao CRT, dolazio sam kući sav nevoljan, sa glavoboljom, teško se koncentrisao (naročito na čitanje). Čak sam i dobio dioptriju. Za samo 9 meseci. Tada su stigle IBM mašine sa TFT monitorima i preporodio sam se. Nestali su svi problemi a čak mi se i vid vremenom normalizovao. Možda tripujem ali teško.
Možda su CRT mionitori bolji u nekim stvarima od TFT-a, ali bih uvek radije izabrao da uz TFT provedem duplo više vremena uz omiljenu igru sa manje kvalitetnom slikom, nego što bi to bilo sa CRT i kvalitetnijim prikazom.