Šta je novo?

Igraci na TFT-u (jeste li zadovoljni) ?

Haludza je napisao(la):
Ovoga se ja najvise plasim kad dobijam odgovore se bencha :).. Znas ono lik puko ogromne pare i sad nema shanse sebi a kamoli drugome da prizna da je ispao majmun :).. I onda przi tebe da i ti ispadnes dijabola - nekako mu lakse kad vise njih ispadnu dijabole :)..

Takvih je 95% Hype odgovora tipa moj je najbolji (ne samo za tft-ove vec i za ostalu tehniku) koji nemaju bas veze sa mozgom ili likovi neznaju za bolje pa lupetaju - tek 5% odgovora ima realnu tezinu - al ih treba znati prepoznati u moru budalastina :)..
znam znam i ja se isto naprzio ustekao lovu reko ajd da vidim sve te 970p i ostala "loodilo" cudesa precesljah ceo grad (doduse jako retke prodavnice gde ima izlozeno vise od 2 obicno najjeftinija modela) i jednostavno mi se nista bre ne svidja promenis rezoluciju ode u k***c pomeris ugao gledanja za 10 stepeni levo/desno gore/dole opet u k***c crnu dok namestis da bude crna treba ti pola sata pa je taman namestis za film ono u igri boolja namestaj ponovo boje prste koliko su naglasene ok i to moze da se steluje al j***m ti ja monitor gde za film/igru/photoshop/web itd. moram stalno da stelujem nesto o slikama slikanim malo boljim aparatom i da ne pricam ne mogu da se porede sa crt prikazom i naravno da sam na kraju odustao i jos plus da mi stigne kuci sa mrtvim pixelom a oni da mi mahnu nekom garancijom gde je kao u redu i 4-5 takvih pixela ne mogu da zamene pa da se ubijem
p.s.ovde navodim moje licno iskustvo/misljenje o lcd monitorima ne morate sad svi koji posedujete iste u kontra napad ako se vama svidja to u sta gledate uzivajte meni licno se nije svidelo

Dark Angel je napisao(la):
prilikom naglih pokreta "levo-desno" slika kao da kasni... tj kao da se pomera u u slideovima... sto mene licno poprilicno iritira.
Jeste da je 8ms .... ali se ipak primeti ( bar ih ja primetim)
A da nije tebi problem u vsyncu?
Probaj da ga ukljucis.

Ja recimo u muzickom studiju koristim 2x19 tft viewsonic kupljene dosta davno kad lcd tehnologija i nije bas toliko bila razvijena kao danas (mislim da ima 3 godine kako su kupljene).. E sad za muziku one rade stavrno perfektno (qubase - nuendo - itd) imaju neki uzasno kasnjenje te se za igre neupotrebljive.. Za ozbiljan rad u photo-shoopu itd nemaju bas realan prikaz boja - a za rendering programe - pa zbog tih duhova ako imas neke ultra brze promene scena - nije bas najbolje resenje..

Medjutim ja kad sam uzeo te monitore to je za mene bilo nesto NAJBOLJE sto sam u zivotu video (pre toga sam setao hansol preffesional 19) i stvarno sam se popalio..

A onda sam video crt 21 inch mitsubishi diamondtron o kome pricas kod ortaka koji se bas OZBILJNO bavi renderingom i skapirao sam da nemam pojma :).. Kakve su to boje ihhhh.. Kakva je to slika - zhasu.. Mada opet - sad se lozim na samsung 244t - samo nigde da ga vidim u prirodi u realnom radu pa da ocenim (subjetivno) dal mi odgovara ili ne.. Jel vec kad pucam pare ocu sve da radi - i igrice i rendering i filmovi i muzika - sve..

Mozda na kraju uzmem crt 22 mitsubishi diamondtron pa nek ide zivot :)..

ivke76 je napisao(la):
...a tu je jos i trosenje para na g. kartu koja ce furati igre na max u native rezoluciji nekog wide 19''+ ekrana pa kad se sve sabere nevalja nikako...

Da si ti ziv i zdrav, ispada da 17" TFT ima vise pixela (1280x1024) nego bilo koji 19" Wide (1440x900), pa cak i od Brozove 50" plazme :Klanjanje (1366x768).

Znaci, bolje malo vise para za monitor (19" wide) i onda malo manje para za grafiku, pa izadjete na isto. Onda slobodno moz' se kurchite kako imate veci, a ustvari manji :p

A sad ozbiljno, imam skoro godinu dana Sams 713N (8ms) i igram najvise FPS igre. Iz mog ugla:

Prednosti TFT:
- 8ms odziv, ja nisam uspeo da vidim te duhove o kojima pricate, mora da ste paranojicni
- ne zamaram oci toliko, mnogo mnogo duze da radim za racunarom bez nekih vecih tegoba i zamora (jos uvek ne nosim naocare, ali bih trebao zbog nekog urodjenog za'eba u desnom oku)
- mnogo vise prostora na stolu za snacks&drinks :D

Mane TFT:
- nerealne, prenaglasene boje, pogotovo tople (boja koze, peska itd.)
- tearing iliti cepanje slike, nastaje kad nije ukljucen V-Sync (ne ucukljujem nikad)
- skaliranje u bilo kojoj drugoj sem native rezoluciju (ovo mi bas ide na nerve :crash: )

Sve u svemu, i pored svih ovih mana, ne vracam se na CRT vise nikad. Ipak su oci bitnije i vrednije od svega, a na ovo ostalo se covek navikne vremenom. Ionako se ne bavim dizajnom, tako da mi realnost prikaza slike nije odlucujuci faktor.

ma ne kazem ja da je sad svako ko ima lcd lud/glup itd.. napisah tamo gore da je to moje licno iskustvo/misljenje kupicu i ja lcd hdtv kad mu bude malo pala cena (mislim na 1080p ready modele a toshiba sed tv mi je sf za sada) trenutno jednostavno ne vidim razlog da kupujem lcd i to je to

Pa OK je to kad tako lepo kazes. Ja mislim da je zivot isuvise kratak da bih ja sada nesto cekao kao da usavrse. Uzivam u onome sto ima a isto ce da vazi i za moje unuke. Tako ja to vidim.
Imao sam par dana Sceptre X37 bas 1080P
http://www.tigerdirect.com/applications/SearchTools/item-details.asp?EdpNo=1646852&CatId=386

i ono-razvaljuje stvarno kad je u pitanju PC prikljucivanje i srodne aktivnosti. Solidan u HDTV i ocajan u SDTV, moje misljenje. Evo i testa:

http://www.hothardware.com/viewarticle.aspx?articleid=800

PS za $1299 nemoz` bolje.....

Broz je napisao(la):
u lucky b... :)

Broz je napisao(la):
i ono-razvaljuje stvarno kad je u pitanju PC prikljucivanje i srodne aktivnosti. Solidan u HDTV i ocajan u SDTV, moje misljenje. Evo i testa:

http://www.hothardware.com/viewarticle.aspx?articleid=800

bombonica za te pare stvarno e vidis to cekam to bi mi bilo sasvim dovoljno ali ima jedan zez zivim u srbiji :S: a za sdtv tamo gde si ti ja ne bih mnogo brinuo jos par godina i to tamo nece postojati vise pa sad vidi tako neki tv + tivo i milina ma mrzim te bre :)

Задовољан итекако, јес' да сам пре овога им'о 753s :S: ал' што се CRT-а тиче сад бих прешао само не неки 21''.

Иначе оно кашњење о коме Misko говори постоји, гледао сам чак један тест где су користили споменуте методе, ал' у реалном раду, односно игрању, осим ако нисте баш играчки професионалац мислим да је то, барем што се мене тиче неприметно.

Ja sam vec mutirao od ovolikog igranja da sam reflekse doveo do savrsenstva i pucam unapred taman da nadoknadim to kasnjenje ;)
Salu na stranu, ne primecujem to dok igram iako ne poricem da postoji

Pa OK je to kad tako lepo kazes. Ja mislim da je zivot isuvise kratak da bih ja sada nesto cekao kao da usavrse. Uzivam u onome sto ima a isto ce da vazi i za moje unuke. Tako ja to vidim.
Imao sam par dana Sceptre X37 bas 1080P
http://www.tigerdirect.com/applicati...6852&CatId=386

http://www.hothardware.com/viewartic...?articleid=800

E Broz da te pitam - jel moze ovo cudo da se koristi i za normalan rad na PC-u sobzirom na rezoluciju koja nije mala ? Mislim recimo na graficke programe itd ? Posto se dvoumim izmedju Samsunga 244t i recimo necega ovoga? Imaju slicnu rezoluciju - stim sto ovaj HDTV ima 37 dijagonalu a samsung 24.. Jel slika ostra u aplikacijama ? Mislim kakva mu je slika generalno ?

ququ meni vide ste li na istoj strani ovo!!!!!????? http://www.alienware.com/product_de...C-LT-AURORA-M-ALX&subcode=SKU-DEFAULT#pdp-nav

Podjose mi bale na usta.. Bolje cjeli zivot biti milijunas nego 7 dana bjednik..

Poslednja izmena:
Broz je napisao(la):
Moj prijatelj je lepo sublimirao celu pricu o TFT vs CRT kada je rekao:"Svi ali svi bi zeleli da imaju vrhunski TFT sa sto vecim ekranom. Ko kaze da to nije to, da jos nije dovoljno dobro i sl. ili laze sebe, ili nije normalan ili nema para ili kombinacija prethodno ponudjenih..."

Ako si HC igrac, i to radis 10h dnevno ili ne daj boze zivis od toga, ili ako bas neki extra posao gde su boje od presudnog znacaja onda nikako nije u pravu, ali za 99% populacije jeste.

@haludza:

brate, ne smeta to. Igram ja q3, opusteno.

PS. Prvi sam i ja u svetu na nekom drugom sajtu LOL

ma ne smeta 100%, mogu samo manje oci da te bolu, navices se.

PS. Ma zezam se za "prvi", prestao sam ja quake da igram aktivno odavno, ali sam sigurno odigrao vise partija nego ti na tom serveru :) pitaj tvog vodju klana (u kom sam i ja bio jedno vreme)

U vezi tearinga !

u vezi tearinga na TFT-u:

"About tearing, this occurs when the frame buffer (the memory where the final image is written by the graphics card) is being updated at a different rate to the monitor refresh rate. This is why you will always get tearing when playing a game in the window, the frame buffer is being written at your monitors refresh rate, i.e VSync is forced off (because of windows). If you run at 60hz with VSync on in fullscreen (with my system anyway) you wont get any tearing."

Je li ova tvrdnja tacna ili je nesto drugo po sredi ?
Koja je sustinska razlika izmedju ghostinga i tearinga?

Misko je napisao(la):
ccc ne znas da gledas, stavi klon i monitor jedan pored drugog, uzmi u nekoj pucacini da trosis rafalno, opali sliku sa digitalca, pogledaj sta si snimio, na crt-u ce biti ispisano da ti je ostalo jos 19metaka npr. a na LCD-u 20, ima takvih primera koliko hoces, i to je do elektronike jednostavno nemoz da isprati, a ima i onaj deo gde tehnologija kasni tj. ghosting znaci 2 mane za HC igraca sto se tice LCD-a.

Probaj da obrnes kablove mozda je do graficke

Ja imam LG 1915S (12ms, 19" TFT) i nisam primetio ghostove i kasnjenje, ALI ALI ALI... ne mogu da prihvatim da je svaka rezolucija sem 1280x1024 onako odvratna!!! Ne mogu ni da igram HOMM3 kao covek; smuci mi se!!!

Znaci sve je super sem toga i ja to ne mogu da prihvatim tako da se ja vracam na CRT cim mi se ukaze prilika! Zbogom Kikindo!

gx-x je napisao(la):
...i videce da 19" crt ima znatno manju sliku od 19" TFT-a :d Takodje posle 5-6 sati rafalnog napucavanja na CRT-u pocinje da boli ili glava, ili ocne duplje, vid postaje blago zamucen pri slabom osvetljenju ili nocu napolju. Posle par godina takvog gaming iskustva na CRT-u 40% populacije pocne da nosi naocare, pogotovo ako su bili u periodu od 10 do 16 godina starosti.

Pouzdano znam da gledanje u monitor ne steti vidu, a po netu ili kod doktora mozes da nadjem dosta uputstava kako pravilno gledati u monitor i da povremeno trebas pogledati sa strane i trepnuti koji put, i tada bolova nece biti.
Vid nikada, ali bas nikada necete ostetiti gledajuci u monitor!

aj pogledaj post #32 ;)
tearing je to sto si rekao, cepa se slika, kao da ide frame po frame... to nema veze sa odzivom. ghosting je kad ostaju tragovi iza stvari koje se krecu i to se jako tesko primeti na danasnjim monitorima.

Ja imam Samsung 940N 8ms!
posle pola sata su riknula 2 pixela(1 zeleni na sredini!, i jedan par cm dalje ali se nevidi uvek!)
Boje na prvi pogled ok , ali ta crna je zlo!Probajte pogledati bilo koji malo mracniji film!Pola stvari ce te preskociti!Nijanse boja su jos uvek nedovoljno dobre(vide se prelazi) mada ovaj moj ima dosta bolje boje nego neki jeftiniji LG koji sam gledao!
8ms sporo jako sporo!
Da li se vidi i te kako se vidi!Svako ko kaze da se ne vidi dodje, pa mu pokazem da se uveri!Treba znati gde gledati!
Skrolujte text(videcete kako se slova zadebljaju i zamute!) pomerajte kursor isto se desava , pomerajte slike(uzas zivi)
A igrice , hmm sta cu trpim trenutno!posto igram samo voznje i po koji fps mucenje se primeti!Detalji = 0 !I sve sto nije nativ rezolucija je katastrofa!Pogotovo kod ovih vecih 19' !
Gledao sam kod drugara 930bf i dosta je bolji!Ne muti text,slike sveukupno bolji monitor!
Naravno geometrija na tft-u je super,odmor za oci !
I da zao mi je tih 300e trebao sam se jos ispruziti i uzeti najbolji model, bio bi koliko toliko vise zadovoljan!

A ti inace citas tekst koji se skroluje, i gledas slike koje se pomeraju, pa sad to na tft-u ne mozes?

Vojkan je napisao(la):
aj pogledaj post #32 ;)
tearing je to sto si rekao, cepa se slika, kao da ide frame po frame... to nema veze sa odzivom. ghosting je kad ostaju tragovi iza stvari koje se krecu i to se jako tesko primeti na danasnjim monitorima.

Tearing ;)

Vojkan je napisao(la):
A ti inace citas tekst koji se skroluje, i gledas slike koje se pomeraju, pa sad to na tft-u ne mozes?
Pa svaki text ako ga ima malo vise moras skrolovati(pa primetis zamucenje) a u total commanderu kada skrolujem moram da stanem i malo sacekam da bi video sta pise!,)
I da zumiras sliku koju si slikao na digitalcu i pomeris je malo u stranu i jos ako ima nekog text-a blagi uzas!
Naravno zivi se sa tim manama ali je daleko od toga sto neki tvrde da se ne vidi 8ms!

u vezi tearinga na TFT-u:

"About tearing, this occurs when the frame buffer (the memory where the final image is written by the graphics card) is being updated at a different rate to the monitor refresh rate. This is why you will always get tearing when playing a game in the window, the frame buffer is being written at your monitors refresh rate, i.e VSync is forced off (because of windows). If you run at 60hz with VSync on in fullscreen (with my system anyway) you wont get any tearing."

razlika je kao izmedju vrsilice za traktor i sampona za kosu. Nemaju nikakve veze jedno sa drugim, tearring se javlja na svim ekranima, ghosting samo na TFT-u. Ghosting je kasnjenje slike (CELE SLIKE) koja se manifestuje u vidu nekog motion blur-a u blagoj varijanti, a tearing je cepanje slike na 2,3,4 dela, to je kao da se pojavljuju neke linije po ekranu, desava se uvek kada je v-sync off i framreta iznad ili ispod refresh rate-a ekrana.

zar to 8 ms nije prosecno vreme odziva koje moze da se krece od 0ms ako je ista boja do boga pitaj koliko ako se prelazi sa crne na belu.....

Haludza je napisao(la):
E Broz da te pitam - jel moze ovo cudo da se koristi i za normalan rad na PC-u sobzirom na rezoluciju koja nije mala ? Mislim recimo na graficke programe itd ? Posto se dvoumim izmedju Samsunga 244t i recimo necega ovoga? Imaju slicnu rezoluciju - stim sto ovaj HDTV ima 37 dijagonalu a samsung 24.. Jel slika ostra u aplikacijama ? Mislim kakva mu je slika generalno ?

ququ meni vide ste li na istoj strani ovo!!!!!????? http://www.alienware.com/product_de...C-LT-AURORA-M-ALX&subcode=SKU-DEFAULT#pdp-nav

Podjose mi bale na usta.. Bolje cjeli zivot biti milijunas nego 7 dana bjednik..

Iskreno govoreci nisam kompetentan da odgovorim na pitanje. Ne bavim se time i mogu dam onako ofrlje kao neko svoje misljenje ali to ti nece mnogo pomoci i nema nikakvu sto bi se reklo specificnu tezinu.
Samsung ti je siguran pogodak i to je cinjenica. Ovo je po mom misljenju pre svega TV koji je solidan za igranje i lozenje. Izasao je sad isti takav samo 42 incha. Idem sutra da ga vidim. Ima da ponesem komp i poteram tamo neki FPS na 42 incha :p
Za ozbiljan rad mislim da nije dobro resenje.
Inache mnogo dobra stvar ovde je sto recimo ja sa executive membership karticom mogu da uzmem bukvalno sve iz radnje odnesem kuci i zezam se 30 dana. Nakon toga vratim, oni meni full refund i to je to. Mnogo stedi pare bar kad sam ja u pitanju :D
Probao sam na plazmetini 50" Quake 4....ne mogu vam opisati kako to izgleda i kako se cuje na infinity + onkyo kombinaciji. Kako sam poceo da igram tako sam zaboravio na u sustini bednu rezoluciju koju plazme imaju...

Misko je napisao(la):
ccc ne znas da gledas, stavi klon i monitor jedan pored drugog, uzmi u nekoj pucacini da trosis rafalno, opali sliku sa digitalca, pogledaj sta si snimio, na crt-u ce biti ispisano da ti je ostalo jos 19metaka npr. a na LCD-u 20, ima takvih primera koliko hoces, i to je do elektronike jednostavno nemoz da isprati, a ima i onaj deo gde tehnologija kasni tj. ghosting znaci 2 mane za HC igraca sto se tice LCD-a.

Cekaj. O cemu ti pricas? Prvo kazes da ne znam da gledam, a drugi (ti) umete? I onda mi kažeš da je jedini način da to vidimo tako što ćemo da pravimo fotografije??? Pa poenta je da se iskoristi mana ljudskog vida ako je to moguće. Ako meni ne smeta kašnjenje od 6ms, a realno ne smeta nikome osim možda nekim nafuranim "profi" gejmerima, onda čemu cela priča? Sve se može izmeriti, nisam ni rekao da TFT ima bolji odziv, već dovoljno dobar... Ostale karakteristike, prvenstveno kontrast, oštrina i geometrija, savršeni su na dobrom PVA TFT-u, što kod CRT-a nikada ne može biti slučaj, čak i kada se radi o profi modelima... A oni koštaju više nego TFT-ovi iste dijagonale. I još jednom, što se HC igrača tiče, mogu oni da foliraju koga hoće... Fatality će pobediti ako je bolji igrao on na brzom TFT-u ili CRT-u, svejedno!

Haludza je napisao(la):
E Max ja se lozim da pazarim taj Samsung 244t - ako o njemu govoris.. Reci mi mi valjali to cemu ? I dal ce na njega moci da se kaci PS3 ? I dal je za PS3 bolje uzeti neki HDTV ili taj samsung ? Posto se dvoumim dal da pazarim ili taj 244t ili http://www.benchmark.co.yu/vidito.php?sid=11009 BenQDV3251 (lozi me to 32 incha - mada me sad ozracise kao ma to je njesta nema HDMI) ? Na cemu bi ps3 izgledao bolje ?

Uzmi definitivno BenQ, ako hoćeš da se igraš na Xb360 ili PS3. Ima tonu ulaza i dobar je, evo neka Lucifer potvrdi...
Ali nemoj da milsiš da ćeš sa time raditi u Windowsu, za to je klasičan monitor. Uzmeš neku dobru 19-icu i taj BenQ i to je to...

Nazad
Vrh Dno