Šta je novo?

Igraci na TFT-u (jeste li zadovoljni) ?

Broz je napisao(la):
Ma neka si nam rek`o:)
Evo ja priznajem da sam se zeznuo. Toliko sam pogresio sa TFT monitorom da ga vise i ne koristim. Sad sam nakacio komp na 50 incha plazme koja em laguje, em ima 1366x768 em kosta nekoliko hiljada....Uzas jedan.

Moj prijatelj je lepo sublimirao celu pricu o TFT vs CRT kada je rekao:"Svi ali svi bi zeleli da imaju vrhunski TFT sa sto vecim ekranom. Ko kaze da to nije to, da jos nije dovoljno dobro i sl. ili laze sebe, ili nije normalan ili nema para ili kombinacija prethodno ponudjenih..."

Prvo sam mislio da sve ove neiskusne pričalice kvotujem ponaosob, ali ti si rekao sve što treba. Ljudi, TFT je jednostavno bolja tehnologija, kad sve staviš na papir. Ima mana, ali manje nego CRT. I ne, nije bolji onoliko koliko je skuplji, ali nikada ta srazmera ne važi u IT-u. Da imam mogućnosti, stavio bih Braviu umesto Samsung CRT TV-a (koji je do jaja, nije za istočnu evropu, daleko bolji od krševa koji se sad prodaju), ali će to da sačeka. Ali zato neću pričati da su LCD TV-ovi bulja ili da se to ne isplati. Isplati se ako imaš para za to :)

srkiller je napisao(la):
Ma ajde odziv i djene-djene, ali u 25 postova niko nije pomeuo skaliranje rezolucije na TFT-u :)
Po meni, najgora mana svakog TFT-a.

Skaliranje kod dobrog broja novih TFT-ova je dobro odrađeno, ali pod jednim strogim uslovom !!!
Uslov je da skalirana, niža rezolucija ima isti aspekt kao i sam monitor. Zato, 17 i 19 inch TFT koji imaju 5:4, skaliraju veoma loše u 1024x768, koji je 4:3. Ali zato, pogledajte par novih 20-ica koje imaju native 1600 x 1200 i koje se savršeno skaliraju u 1280 x 960 i 1024 x 768, pa i 800 x 600 (u ovom slučaju je 4x manji "piksel", tj. jedan softverski pixel na 4 fizička). Dobro je da Samsung 244T ima i mogućnost da radi u 4:3 modu, kada se ništa ne skalira, nego prikazuje 1600 x 1200 sa dve crne štrafte pored, pa onda za sve niže rezolucije sa tim aspektom, "zapamtiš" u 4:3 i milina. Kod 17 i 19 inč monitora, jebi ga, nema tih varijati, osim da stavite u drajverima grafičke da se skalira realno, a ne da se stretchuje (kod ati-ja je to pod FPD Display properties, advanced, panel attributes, pa onda označiš Scale Image i imaš dva izbora - expand to full size i expand while maintaining aspect ratio). U drugoj varijanti će skaliranje biti znatno lepše u 1024 x 768, ali ćete imati po 32 linije gore i dole ugašenih piksela...
Najgore je kad ljudi ne probaju sve da podese, nego samo kliknu i nameste rezoluciju (ustvari se trude da kod druga i komšije nađu što više mana TFT-u) i onda kao "ma bulja je"... Najbolje je sedeti i zračiti se pred Černobil kutijama do dok vam oči ne ispadnu :D

Falcon je napisao(la):
Mane TFT:
- nerealne, prenaglasene boje, pogotovo tople (boja koze, peska itd.)
- tearing iliti cepanje slike, nastaje kad nije ukljucen V-Sync (ne ucukljujem nikad)
- skaliranje u bilo kojoj drugoj sem native rezoluciju (ovo mi bas ide na nerve :crash: )

Sve u svemu, i pored svih ovih mana, ne vracam se na CRT vise nikad. Ipak su oci bitnije i vrednije od svega, a na ovo ostalo se covek navikne vremenom. Ionako se ne bavim dizajnom, tako da mi realnost prikaza slike nije odlucujuci faktor.

Prenaglašene boje i nerealan kontrast su, jebi ga, fakat za dobar broj gejmerskih naloženi TN Filmova. Trebalo bi da skupljaš pare i sebe častiš dobrim TN Filmom, kao što je 971P koji je tek pristigao. Videćeš posle toga i sam da prva stavka ne važi generalno za sve LCD-ove...
Druga stavka - važi, totalna istina. Ali uključi V-Sync i to je to...!!!
Skaliranje... mislim da sam gore objasnio šta treba da se uradi. Zadržiš aspekt i skaliranje je bar 85 puta lepše :)

MarkoJ. je napisao(la):
Ja imam Samsung 940N 8ms!
posle pola sata su riknula 2 pixela(1 zeleni na sredini!, i jedan par cm dalje ali se nevidi uvek!)
Boje na prvi pogled ok , ali ta crna je zlo!Probajte pogledati bilo koji malo mracniji film!Pola stvari ce te preskociti!Nijanse boja su jos uvek nedovoljno dobre(vide se prelazi) mada ovaj moj ima dosta bolje boje nego neki jeftiniji LG koji sam gledao!
8ms sporo jako sporo!
Da li se vidi i te kako se vidi!Svako ko kaze da se ne vidi dodje, pa mu pokazem da se uveri!Treba znati gde gledati!
Skrolujte text(videcete kako se slova zadebljaju i zamute!) pomerajte kursor isto se desava , pomerajte slike(uzas zivi)
A igrice , hmm sta cu trpim trenutno!posto igram samo voznje i po koji fps mucenje se primeti!Detalji = 0 !I sve sto nije nativ rezolucija je katastrofa!Pogotovo kod ovih vecih 19' !
Gledao sam kod drugara 930bf i dosta je bolji!Ne muti text,slike sveukupno bolji monitor!
Naravno geometrija na tft-u je super,odmor za oci !
I da zao mi je tih 300e trebao sam se jos ispruziti i uzeti najbolji model, bio bi koliko toliko vise zadovoljan!

Definitivno si kupio loš monitor za multimediju. 930BF je dosta bolji, kao i 940BF, a 913N je takođe krš. ALi ako hoćeš najbolje u 19 inča, samo idi na 971P...

byMaX je napisao(la):
Prenaglašene boje i nerealan kontrast su, jebi ga, fakat za dobar broj gejmerskih naloženi TN Filmova. Trebalo bi da skupljaš pare i sebe častiš dobrim TN Filmom, kao što je 971P koji je tek pristigao.

TN Film?

Poslednja izmena:
byMaX je napisao(la):
Skaliranje kod dobrog broja novih TFT-ova je dobro odrađeno, ali pod jednim strogim uslovom !!!
Uslov je da skalirana, niža rezolucija ima isti aspekt kao i sam monitor....
Ahaaa, sad sam skapirao zbog cega ja skaliranje nisam ni provalio... Posto imam wide uvek jurim 16:10. Odlicno!!!
Tnx Maxo ;)

cekajte polako, kolko sam ja razumeo, ghosting je vise mana ljudskog oka tj. mozga koji ne moze da stopi slike, samim time ako ne gresim SAMSUNG je uveo novinu , ubacuje se jedan polu frejm crnine "black frame" na svakih nekoliko ms i time se ljudski mozak vraca u normalu ili se zavaava i ghosting NESTAJE (nisam siguran da li je samsung ali nekoje predstavio tu tehnologiju). Takodje OLED displeji su jedna od opcija u buducnosti. CRT umire. CRT je zapravo proslost. Plazme menjaju katode, LCD displeji takodje...cela industrija se slaze da je CRT tehnologija proslost i da je zastarela i to jos odavno i o cemu mi ovde pricamo ? Pa fatal1ty igra na LCD-u jos od pre dve godine...to je vestina, a ne razlika izmedju 4-6-12ms kasnjenja, kad bi nejmu to bilo presudno on bi bio samo prosecan igrac.

Ma TFT je jednostavno bolja stvar i bolja tehnologija, ja imam ovaj FS 17" 8ms i nema nikakvih problema, presao sam sa vrhunske 19-ice CRT na ovo i nisam nikad zazalio, ne primecujem nikakve duhove i tako to, boje jesu malo bledje ali oci ne bole i slika je veoma prijatna i ostra, jos kad bih imao i jacu grafu pa da mogu sve da igram u native rezoluciji, extra...

kako god ...Ja sam sa svojim TFTom jako zadovoljan kada sam ga uzimao bi je vrh vrhova ,nisam cepidlaka tako da mi 12ms odgovara sve radi kako treba ,slika je jako ostra,ugao vidljivosti je dobar, sada mi je malo krivo sto je "samo" 17'' al dobro sta da se radi...
u sustini to je to,ne bi sada menjao svoj TFT ni za jedan CRT na svetu :p
jedno noob pitanje nativ rezolucija je optimalna rezolucija za neki monitor(uglavnom tft)?

Poslednja izmena:
byMaX je napisao(la):
Uslov je da skalirana, niža rezolucija ima isti aspekt kao i sam monitor.

Sto je, nazalost, redak slucaj.
U najvecem broju slucajeva ljudi imaju 1280 17" ili 19" TFT, i oni sa slabijim kartama u igrama spustaju u 1024 ili 800, a to izgleda izgleda manje-vise gadno (bez ukljucene opcije expand & maintain AR), zavisno od monitora.

Da se odmah ogradim, ja se vise na CRT ne bih vracao, 930BF me sasvim lepo
sluzi, ghosting ne primetim (ili sam se navikao) i realno mnogo vise vremena provedem gledajuci u desktop, nego u igrama, a i kad igram uvek se "trudim" da imam kartu koja ce ih pokrenuti u native rezoluciji TFT-a, jer ne volim kompromise. ;)
Mada bih ga napravio u slucaju posedovanja 244T. :D

Poslednja izmena:
byMaX je napisao(la):
Uslov je da skalirana, niža rezolucija ima isti aspekt kao i sam monitor. Zato, 17 i 19 inch TFT koji imaju 5:4, skaliraju veoma loše u 1024x768, koji je 4:3. Ali zato, pogledajte par novih 20-ica koje imaju native 1600 x 1200 i koje se savršeno skaliraju u 1280 x 960 i 1024 x 768, pa i 800 x 600 (u ovom slučaju je 4x manji "piksel", tj. jedan softverski pixel na 4 fizička). Dobro je da Samsung 244T ima i mogućnost da radi u 4:3 modu, kada se ništa ne skalira, nego prikazuje 1600 x 1200 sa dve crne štrafte pored, pa onda za sve niže rezolucije sa tim aspektom, "zapamtiš" u 4:3 i milina. Kod 17 i 19 inč monitora, jebi ga, nema tih varijati, osim da stavite u drajverima grafičke da se skalira realno, a ne da se stretchuje (kod ati-ja je to pod FPD Display properties, advanced, panel attributes, pa onda označiš Scale Image i imaš dva izbora - expand to full size i expand while maintaining aspect ratio). U drugoj varijanti će skaliranje biti znatno lepše u 1024 x 768, ali ćete imati po 32 linije gore i dole ugašenih piksela...
Najgore je kad ljudi ne probaju sve da podese, nego samo kliknu i nameste rezoluciju (ustvari se trude da kod druga i komšije nađu što više mana TFT-u) i onda kao "ma bulja je"... Najbolje je sedeti i zračiti se pred Černobil kutijama do dok vam oči ne ispadnu :D

Kako se ovo ukljucuje tj. iskljucuje kod nVidie?

Za sve koji se plase kako ce raditi q3 : nemojte, radi super (8ms philips) :)
Mislim, ako se bas extra (ali extra) potruditi, mozda cete primetiti neki ghosting u daljini ...
Ukoliko zelite da igrate CS nemojte uzimati TFT.
Probao sam ga na par TFT-ova i jos jednom se dokazalo da je ta igra jedan veliki BUG. Cak ni na 2ms samsunzima (ovim sto su bili na WCG pretkvalif.) nije dobro radilo, prokleto je mutilo.
I inace svi se fokusirate na FPS. Mislim, ok jeste CRT bolji je rnema ni malo ghostinga, skalira rezolucije (verovatno nisu za dzaba na qconu igrali na crt). Ali pobogu nismo mi profesionalci.
Elem, umesto FPS-a, fokusirajte se malo na druge zanrove. Ljudi kakvo je zadovoljstvo igrati war3 u 1280*1024 na TFT-u :)

ne znam nisam pametan, dobar thread u svakom slucaju ali ja nisam jos naisao na TFT koji bi mi zamenio moj predobri monitor :) ghosting se manje vise i ne primeti na modelima 400+ E ali problem je skaliranje mislim treba dati pare za monitor al ako ce sve da se tera u preporucenoj rezoluciji treba masina od 800+ E sto i nije malo

gx-x je napisao(la):
ubacuje se jedan polu frejm crnine "black frame" na svakih nekoliko ms i time se ljudski mozak vraca u normalu ili se zavaava i ghosting NESTAJE (nisam siguran da li je samsung ali nekoje predstavio tu tehnologiju)...
Philips

byMaX je napisao(la):

Max...
moze pojasnjenje gde se tacno nalazi opcija (FPD Display properties) u Catalyst 6.8 ?

Falcon je napisao(la):
Display Prоperties->Settings->Advanced->изабереш Tab на коме је име твоје графичке->Digital Flat Panel Settings

Poslednja izmena:
byMaX je napisao(la):
ako hoćeš najbolje u 19 inča, samo idi na 971P...
Jel si video 971p uzivo? Kakva je slika u odnosu na 970p i koje su znacajne novine u odnosu na prosli model? Poz

Falcon je napisao(la):

Moraš da koristiš ili novi Forceware Control Panel ili da instaliraš NVTweak koji će ti otključati pojedine tabove u properties-u Forceware-a... Onda se u nekom od tih tabova vezanih za podešavanje displeja nalazi slično nazvana opcija. Nemam trenutno NVIDIU u mašini pa neću da pričam napamet...

alokiN je napisao(la):
Jel si video 971p uzivo? Kakva je slika u odnosu na 970p i koje su znacajne novine u odnosu na prosli model? Poz

Jesam. Biće uskoro test, jako brzo. Testirao sam pre nedelju dana. Ukratko, ima bolji dizajn nego 970P (kvalitet izrade je isto vrhunski), panel ima sve sjajne karakteristike vezane za uglove, osvetljenje i kontrast kao i 970P, ali je prikaz boja znatno bolji, nema tripova sa gradijentom, tj. prelazi su po defaultu za čistu 9-tku, a ako se malo podesi kontrast i osvetljenje, može da izgleda kao na CRT-u... Slika je prirodna, nikada ne vrišti i nije izveštačena, uglovi beskonačni, a odziv u rangu sa 970P - ne mogu da uporedim sa TN Filmovima, jer je kašnjenje kod PVA panela drugačije, ali je u rangu sa 970P. AKo si video jedan od novijih PVA monitora (970P, 244T) i ne smeta ti blurovanje, to je to. Stvarno se ne vidi, a ako bih baš morao da ga uporedim sa TN Film monitorima, rekao bih da je u rangu sa klasičnim primercima iz 8ms "generacije".

Vec mi ide voda na usta :shock: Zna li se cena?

Displey properties/advanced/gforce XX/Screen resolutions&refreshs rates/advanced timing/flat panel scaling/
Pozz

Poslednja izmena:
byMaX je napisao(la):
Druga stavka - važi, totalna istina. Ali uključi V-Sync i to je to...!!!

A shta ako grafichka nije dovoljna brza da isprati V-Sync ili taj problem nema veze sa grafichkom? :)

Poslednja izmena:
byMaX je napisao(la):
Jesam. Biće uskoro test, jako brzo. Testirao sam pre nedelju dana. Ukratko, ima bolji dizajn nego 970P (kvalitet izrade je isto vrhunski), panel ima sve sjajne karakteristike vezane za uglove, osvetljenje i kontrast kao i 970P, ali je prikaz boja znatno bolji, nema tripova sa gradijentom, tj. prelazi su po defaultu za čistu 9-tku, a ako se malo podesi kontrast i osvetljenje, može da izgleda kao na CRT-u... Slika je prirodna, nikada ne vrišti i nije izveštačena, uglovi beskonačni, a odziv u rangu sa 970P - ne mogu da uporedim sa TN Filmovima, jer je kašnjenje kod PVA panela drugačije, ali je u rangu sa 970P. AKo si video jedan od novijih PVA monitora (970P, 244T) i ne smeta ti blurovanje, to je to. Stvarno se ne vidi, a ako bih baš morao da ga uporedim sa TN Film monitorima, rekao bih da je u rangu sa klasičnim primercima iz 8ms "generacije".

Imam 970p, pa me je bas interesovalo da li su ispravili to sa gradijentom. TNX poz

Uuuu. O ovome nikad kraja. Ja sam se isto naslusao a kada sam kupio...LG 8ms ni d (d kao duh) od ghost-ova nisam primetio. Prazne price neupucenih.

Chinjenica da duhovi sigurno postoje, chinjenica da ih ja ne vidim i chinjenica da vishe od 50% ljudi koji ih "vide" ih vide samo da bi ispali face i ne znam ni ja shta...e sada....Verujem da ima i onih shto stvarno vide ....kome smeta nek se vrati na CRT, ja nikad necju :) Ako neko hocje rado cju mu prodam moj stari Samsung DF:)

Duhovi, na tft-ima za ove druge ne znam:), zaista postoje. Ako imas moto gp2 ne budi lenj pa pogledaj. Kad motor projuri pored tebe za njim na kratko ostaje providna tek,tek belicasta silueta koju nazivamo duh. Ne pojavljuju se stalno, samo u nekim specificnim situacijama. U vecini igara se ne vide, ali eto ima i primera kada se bez nekog veceg naprezanja mogu primetiti.

Imam 2 TFT monitora Samsung 19 SM 901a 8ms i LG 17 L1740B 8ms. Igram od NFS Most W. do CSS-a preko COD2. U pocetku se i meni cinilo da ima neka razlika ali mislim da je to samo stvar navike... Sad sam prezadovoljan... Pre su me ljudi pitali posle par sati igranja da li sam ronio ili imam konjuktivitis koliko su mi bile crvene oci - takvi problemi se vise ne javljaju, hehe. Dakle + za TFT.

Vrh Dno