Šta je novo?

Core 2 Duo E4300

Aj da definisemo sta je oc king prvo, moze?
medjutim u tom njegovom cenovnom rangu ima jedan malisa koji je iako je stariji i iako se muci sa velikim fsb-om kida ovog ko 2 i 2, sto je dovoljno ako kostaju slicno
Kako može da košta slično valjda se gleda na celu konfiguraciju, koja je u slučaju E6300 skuplja jer se mora odvojiti više novca kako za ploču visokog FSB-a, tako za memoriju koja košta brdo para.
-Ako si u siguran u to što pričaš možemo da odradimo jedan mali test, uzećemo dva para memorijie od 1Gb u cenovnom rangu od 220 eura, i ploču od 120-130eura
Cilj nam je 3.6GHz, ali pazi da bude stabilno, isti kuler tj. sve isto, ti budi u prednosti sa svojim probranim primerkom,a ja cu uzeti jedan iz prve radnje na koju naletim pa da vidimo ko je na kraju u pravu. I na kraju merićemo performanse tj. uradićemo sve testove, gde će ga E4300 pokidati 100%, jer ima veći mem protok na datom taktu.
-Moraš da budeš svestan da memorije koje rade preko 1030 MHz koštaju brdo para, i same ploče koje treba ta obezbede 515FSB-a mogu da se nabroje na prse jeden ruke, gledano na ovaj forum, jer koliko god me sećanje služi nikome,ali nikome nije pošlo za rukom da prajmuje 4-8h na 515MHz, za to ti treba C2 revizija čipseta i modovana ploča, gde se na kraju i tu postavlja pitanje da li će i C2 to moći obezbediti. Priča bi mola i da se nastavi u pravcu CPU-FSB wall-a, gde ti niko ne garantuje da li će jedan E6300 moći da radi sa 515 MHz FSB-a i više, dok sa E4300 priča je malo drugačija ali ajde ti uvek znaš najbolje ....

For Delimir.
Ako si u mogućnosti nabavi mi jedan E4300 i vidimo se u subotu, a evo i 100% overkloka
http://valid.x86-secret.com/show_oc.php?id=149868
pa onda http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=125865&page=13

Poslednja izmena:
Aj da definisemo sta je oc king prvo, moze?

Znaci da bi bio oc king moras da imas u svom cenovnom rangu najbolji oc potencijal i solidne perfomanse, ovaj proc ima odlican oc potencijal i xtra perfomanse, medjutim u tom njegovom cenovnom rangu ima jedan malisa koji je iako je stariji i iako se muci sa velikim fsb-om kida ovog ko 2 i 2, sto je dovoljno ako kostaju slicno da e4300 ne bude oc king, zato ja kazem za sada nije, ako se cene obistine bice nema sumlje jer cu upasti u cenovni segment u kom nema konkurenciju. Moje je misljenje da nema sanse da bude toliko jeftiniji pogotovo ne kod nas, ali recimo kad bude bio 30e+ jeftiniji moze da bude oc king.
Rezultat na vazduhu:
http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=130558

S obzirom da je ovo tek pocetak overkloka istog, tj. nisam video da je neko stavljao e4300 pod evaporator ili suvi led (ili LN2), verujem da je ovo sasvim OK i da ce se u proseku overklokovati isto kao e6300.

Rezultat na vazduhu:
http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=130558

S obzirom da je ovo tek pocetak overkloka istog, tj. nisam video da je neko stavljao e4300 pod evaporator ili suvi led (ili LN2), verujem da je ovo sasvim OK i da ce se u proseku overklokovati isto kao e6300.

Pod subzerom bi trebao da se ocuje mnogo jace od 6300, jer 6300 ne koci nista da ide preko 4.8 osim fsb-a, koji je za taj klok nemoguc za sada, na vazduhu se vidi da je e4300 sakacen, vidi se fizicki procu fale delovi, i 100% su ga intelovi inzenjeri unutra osakatlili da bi bio sto je moguce jeftiniji, ja ovog sa xtrema sa 6300 mogu da operem (tj vec sam oprao) kako oces. Kazem ako ode 30evra jeftinije to ima smisla ovako 10-20 nema mesta da bude oc king jer nije. Svi se vatamo za q2, tada ce malte ne p965 biti zastareo cip, a ddr2 800 ce biti standard, niko nece gledati plocu ispod 965 i ram ispod 800. I onda ako budu kostali slicno o kom oc kingu pricamo? Ako bude jeftiniji 30e+ naravno da ce biti oc king.

Pa ne vredi jer nije, ako je novi oc king onda je brzi jel tako? oces na crtu nista subzero obican vazduh/voda sta oces, imas prednost u multiju i noviji je proc i opet mi nemozes nista :), sad kad kostaju skoro isto ja cu uvek pre uzeti 6300. Kad bude kostao primetno manje naravno i ja cu uzeti pre 4300, i tad ce biti oc king.

Svaki celeron 300A je isao na 450MHz. Naravno nisi mogao da ga dignes na 450Mhz na maticnim plocama koje nisu podrzavale OC i sa najgorim buvljackim coolerom.
Poenta u overclockingu nije u procentima ili u skupljim i jeftinijim serijama vec u feelingu kada Celeron 300A dizanjem na 450MHz dostignes perfomanse najboljeg punokrvnog Pentim II 450MHz u to doba. Posle C300A ni jedan Celeron nije mogao da dostigne i cesto prestigne najbolji punokrvni pentium/core (sve do ovog). A da li se E4300 zove celeron ili core nije mnogo bitno.
Tada sam bio bio desetak godina mladji i vise sam se palio na oc. Sada kad svaka susa overclockuje procesore, a sve aplikacije savrseno rade i na XP1700+, ja se palim na novi notebook kojim svu tu moc mogu da ponesem sa sobom i radim u Photoshopu pored kazana u selu dok pecem rakiju.

I daleko od toga da kukam, samo reagujem sam na komentar da je 20% celerona 300A islo na 450Mhz.

Ne znam sta da ti kazem. Poredis stvari kako ne treba (babe i zabe). Poredis Cel , a za poredjenje bi bio tadasnji PII koji ide duplo od deklarisane brzine. Ljudi poredite Celije sa punokrvnim procesorima, a to nije za komparaciju. Ni sada ni jedan Cel ne moze da dostigne C2D.
Sto se tice E4300, ne volim hvaliti konja koga nisam jahao. ;)
Mislim da ce zauzeti mesto BB CPUa u svojoj klasi.

neisplati se po meni stavljati njega. Jedino cekati drugi kvartal pa videti dal ce da padne skoro 50 % kao sto najavljuje Intel.

Ne znam sta da ti kazem. Poredis stvari kako ne treba (babe i zabe). Poredis Cel , a za poredjenje bi bio tadasnji PII koji ide duplo od deklarisane brzine. Ljudi poredite Celije sa punokrvnim procesorima, a to nije za komparaciju. Ni sada ni jedan Cel ne moze da dostigne C2D.
Sto se tice E4300, ne volim hvaliti konja koga nisam jahao. ;)
Mislim da ce zauzeti mesto BB CPUa u svojoj klasi.

Nije bitno da li se zoves celeron ili pentium bitne su perfomanse.
Tadasnji punokrvi PII (Deschutes) je radio na 450MHz i maksimum mu je bio blizu standradnih 450MHz. Celeron 300A se overclockovao lako na istu frekfencu i u dosta testovia cak bio i brzi od svog PII 450MHz vrsnjaka zbog cachea na punoj brzini procesora. Znaci apsolutno je bio za komparaciju (na srpskom se kaze poredjenje).

Duplo brze je isao PIII Coppermine (do 1Ghz) nakom prelaska na 0,18um proces, ali to je doslo mnogo posle Cel300A. Njegov celeron (Coppermine 128) se overclockovao jos bolje (60% preko standardnih 566npr) ali su mu perfomanse bile losije.

Off topic: tada sam od Pece kupio jedan od prvih oc coolera u Srbiji, Golden orb, i sa zadovoljstvom terao Cell 566 na preko 900Mhz na prastaroj Abit ZM6 koja je kostala debelo ispod 100DEM.

Poslednja izmena:
Nije bitno da li se zoves celeron ili pentium bitne su perfomanse.
Tadasnji punokrvi PII (Deschutes) je radio na 450MHz i maksimum mu je bio blizu standradnih 450MHz. Celeron 300A se overclockovao lako na istu frekfencu i u dosta testovia cak bio i brzi od svog PII 450MHz vrsnjaka zbog cachea na punoj brzini procesora. Znaci apsolutno je bio za komparaciju (na srpskom se kaze poredjenje).

Ispade da se Deschutes i Katmai nisu OC? Istina nisu mogli mnogo gore, ali kada se dignu, Celi im nije mogao prici.
Bitno je kako se zove, jer sada nismo poredili Celerona i C2Duo, vec stvari izmedju C2Duo procesora. Taj ko je postavio to poredjenje je napravio gresku, jer ovo nije CPU iz donjeg ranga koji konkurise najjacim procesorima na trzistu. Zato i kazem poredite babe i zabe.

Pod subzerom bi trebao da se ocuje mnogo jace od 6300, jer 6300 ne koci nista da ide preko 4.8 osim fsb-a, koji je za taj klok nemoguc za sada, na vazduhu se vidi da je e4300 sakacen, vidi se fizicki procu fale delovi, i 100% su ga intelovi inzenjeri unutra osakatlili da bi bio sto je moguce jeftiniji, ja ovog sa xtrema sa 6300 mogu da operem (tj vec sam oprao) kako oces. Kazem ako ode 30evra jeftinije to ima smisla ovako 10-20 nema mesta da bude oc king jer nije. Svi se vatamo za q2, tada ce malte ne p965 biti zastareo cip, a ddr2 800 ce biti standard, niko nece gledati plocu ispod 965 i ram ispod 800. I onda ako budu kostali slicno o kom oc kingu pricamo? Ako bude jeftiniji 30e+ naravno da ce biti oc king.

Pa jeste, ali broj overklokovanih e6300 procesora je bar 50x veci u odnosu na e4300 iz prostog razloga sto je e4300 tek ugledao svetlost dana. Matematicka verovatnoca je neumoljiva i normalno je da za sada e6300 izgleda kao 10-15% overklokabilniji. Sacekajmo malo, jedno 2-3 meseca, pa donosimo zakljucke. bice i vise OC komada, a i proces proizvodnje e4300 ce se dodatno "uhodati". Misko znam ja da tvoj e6300 valja, ali bilo bi lepo da imas i jedan e4300, pa da ga "nagazis" ;)

@GoranM, ovo je setup ovog sto je izvukao 103%

2.jpg

slozices se da je tesko sta moguce staviti vise od hladjenja za vazduh, ja imam slabije od ovoga a poprilicno sam ga usio, veruj mi fale procu delovi, on jedino na DI moze bolje i to samo zbog veceg multija, mada i to pitanje jer se pojavio DFI 965 ;).

Poslednja izmena:
kako god da okrenes ovaj cpu je bolji od onoga sto je bio 300A!

Ispade da se Deschutes i Katmai nisu OC? Istina nisu mogli mnogo gore, ali kada se dignu, Celi im nije mogao prici.
Bitno je kako se zove, jer sada nismo poredili Celerona i C2Duo, vec stvari izmedju C2Duo procesora. Taj ko je postavio to poredjenje je napravio gresku, jer ovo nije CPU iz donjeg ranga koji konkurise najjacim procesorima na trzistu. Zato i kazem poredite babe i zabe.

Nista ne ispada nego su se Deschutes PII procesori veoma lose overclockovali iz dva razloga:

- jezgro je mozda moglo brze ali L2 cache chipovi koji su bili sastavni deo Slot 1 procesora jednostavno cesto nisu mogli mnogo vise bez obzira kakvo hladjenje imas.
- tadasnje ploce uglavnom nisu imale fino podesavanje magistrale pa bi PII morao da radi na 450 ili 500MHz a ovo drugo je uglavnom bilo previse iz gore navedenog razloga.
U isto vreme Celeron 300A nije imao L2 cache chipove pa je sa dobrim hladjenjem mogao da se overclockuje i vise nego PII450.

Deschutes (PII) i Mendocino (Cel300A) su na istoj frekfenci radili priblizno isto zato sto je cache Mendocino jezgra, iako 4x manji, radio na punoj brzini procesora. Deschutes je imao cache koji iako veci radi duplo sporije.

Katmai PIII je naslednik Deschutes PII i radio je brze ali se pojavio mnogo kasnije i ne mozemo ga stavljati u poredjenje.

Sto se klasa procesora tice u 1998 si imao sledece Intel desktop procesore:
1) Celeron bez kesa
2) Cel 300A sa 128kB kesa na punoj brzini procesora
3) Deschutes PII sa 512 kesa na pola brzine

Sad imas:
1) Pentium 4 celerone
2) Pentium D procesore
3) Allenadale procesore (C2D E4300) sa 2MB cachea na punoj brzini
4) Conroe procesore (C2D E6600 npr) sa 4MB cachea na punoj brzini
5) Kentsfield quad core procesore.

E po cemu osim po nazivu je Cel300A bio dalji od vrha nego sto je E4300 sada. I zasto me uopste briga kako se moj procesor zove i kojoj klasi pripada, bitno je valjda kako radi. Nije to auto pa ces sa BMW-om da nahvatas vise riba nego sa Toyotom.

Ova diskusija ne vodi nigde ne znam ni sto sto sam ovo pisao.

Pa obrisi kada ne znas zasto si pisao.
Sada ja tebi treba da obrazlazem i objasnjavam kako su CPU proizvodjaci (u medjuvremenu) resili, iz ekonomskih razloga da razdvoje i naprave vise kategorija kod procesora i drasticno ih razdvoje po performansama, a i po cenama.
Sto se tice istorije i tada si imao Pentium II Xeon procesore pa kako se kotirao Celi sa njima? ;) Batali te puste price i opredeli se za babe ili zabe.

Cudno za procesor kome fale delovi :)

Ne znam da li kontas proc ima losije odradjeno dodatno peglanje u odnosu na e6300, devil k-ce je odlican ocer, ako je sa e4300 izvukao ovo sa e6300 bi izvukao nesto malo bolje, ne mnogo 50-100mhz-a.

Poslednja izmena:
Ne znam da li kontas proc ima losije odradjeno dodatno peglanje u odnosu na e6300, devil k-ce je odlican ocer, ako je sa e4300 izvukao ovo sa e6300 bi izvukao nesto malo bolje, ne mnogo 50-100mhz-a.
Jeste ali opet se "vrtimo" oko 3 bitne "sitnice":
1. Mnogo manje e4300 je overklokovano od e6300 (red velicine 50x, mozda i 100x) iz prostog razloga sto je nov, a matematicka verovatnoca kaze sta kaze ;)
2. Proces proizvodnje je nov i jos uvek se "uhodava", a proces proizvodnje e6xxx serije je prakticno uhodan i vise nemaju dovoljno skartova da budu e6300/e6400 modela, a nece da bacaju, pa su napravili novo jezgro sa 2MB kesa. Kada se to za mesec-dva uhoda, eto nama i brzih modela (e4400), sto ce biti siguran znak da je sve "leglo" na mesto, a tada verujem da ce biti sasvim normalna pojava videti i 4000Mhz.
3. Kvalitet procesora za titulu novi C300A, svakako je i cena ostalih komponenti. Za 3400Mhz sa e4300 (realno i lako ostvarivo) dovoljna je bilo koja ddr800 memorija ili neka solidnija ddr667, a za 3400Mhz sa e6300 treba ti memorija sposobna za ddr970. Slozices se da je ona barem 50-60eura vise za 2x1GB, a i ploca je skuplja ~40eura (treba to stabilno da radi na 485Mhz!). To lako dolazi do 100eura razlike, zar ne? Uzmi 100eura i onih 120-130eura koje 90% ljudi ovde daje za 7600GS GLH ili Gigabyte 7600GT i kupi 7900GS/GT/7950GT. Mislim da vredi razlike;) Naravno. opet se vracam na pricu, za 2-3 meseca ce to biti jos 40eura manje.

Zar ovo nije dovoljno da se kaze da ovaj CPU jeste dostojan naslednik C300A?

Edit: evo i citata sa extremesystems-a :
"Nice CPU, I got only 3.5Ghz but it is with box cooler... i used same voltage but without any mods and crappy mobo"
To je onaj link sto je Spacemaster okacio ;)
Box cooler i 3.5Ghz. Kome to nije dosta, trk na Brankov mosta. Ostalo ce vam se "javiti" kada se popnete na ogradu.

Poslednja izmena:
Kod nas? Sve što sam video je neka smešna razlika, ni deset evra jeftinije.

Off Topic. Kad će više E6420, osedeću čekajući..........

Jeste ali opet se "vrtimo" oko 3 bitne "sitnice":
1. Mnogo manje e4300 je overklokovano od e6300 (red velicine 50x, mozda i 100x) iz prostog razloga sto je nov, a matematicka verovatnoca kaze sta kaze ;)
2. Proces proizvodnje je nov i jos uvek se "uhodava", a proces proizvodnje e6xxx serije je prakticno uhodan i vise nemaju dovoljno skartova da budu e6300/e6400 modela, a nece da bacaju, pa su napravili novo jezgro sa 2MB kesa. Kada se to za mesec-dva uhoda, eto nama i brzih modela (e4400), sto ce biti siguran znak da je sve "leglo" na mesto, a tada verujem da ce biti sasvim normalna pojava videti i 4000Mhz.
3. Kvalitet procesora za titulu novi C300A, svakako je i cena ostalih komponenti. Za 3400Mhz sa e4300 (realno i lako ostvarivo) dovoljna je bilo koja ddr800 memorija ili neka solidnija ddr667, a za 3400Mhz sa e6300 treba ti memorija sposobna za ddr970. Slozices se da je ona barem 50-60eura vise za 2x1GB, a i ploca je skuplja ~40eura (treba to stabilno da radi na 485Mhz!). To lako dolazi do 100eura razlike, zar ne? Uzmi 100eura i onih 120-130eura koje 90% ljudi ovde daje za 7600GS GLH ili Gigabyte 7600GT i kupi 7900GS/GT/7950GT. Mislim da vredi razlike;) Naravno. opet se vracam na pricu, za 2-3 meseca ce to biti jos 40eura manje.

Zar ovo nije dovoljno da se kaze da ovaj CPU jeste dostojan naslednik C300A?

Edit: evo i citata sa extremesystems-a :
"Nice CPU, I got only 3.5Ghz but it is with box cooler... i used same voltage but without any mods and crappy mobo"
To je onaj link sto je Spacemaster okacio ;)
Box cooler i 3.5Ghz. Kome to nije dosta, trk na Brankov mosta. Ostalo ce vam se "javiti" kada se popnete na ogradu.

Kada taj cpu bude ako ikada bude bio ~50e jeftiniji kao sto se prica da ce biti, 965 ce malte ne biti zastareo cipset, ne zastareo ali niko nece gledati nista ispod jer vec sad imaju 965 ploce ispod 100evra, znaci prvi preduslov za 500mhz fsb je ispunjen, pogotovo tada ce dosta toga biti C2 jos ispeglaniji BIOS-i itd... Takodje ramu ce cena pasti i DDR2 800 ce biti standard kao sto je ddr400 za DDR1, i drugi preduslov za fsb 500 je ispunjen (cl5 i 500mhz stabilno izvlaci dosta 667 i 800 pa i poneki 533 model ako znas da ocujes), znaci ove tvoje price o cenama ploca i rama nema sanse da su tacne cak ni sad a kamoli u q2. Proces proizvodnje se ne uhodava i nema sta da se uhoda, imas proc-e iz prvih serija koji su isto tako dobri za oc kao i ovi noviji tu nema nikakve razlike, noviji mogu da budu samo gori ili isti, sa box coolerom Dekara i ja izvlacimo 4ghz+ sa 6400, max je negde oko 4.3ghz na TT BT vx-u sad na 10C napolju, tako da taj sto izvlaci 3.5Ghz-a je smesno. Kad bude stigao DFI 965 videces prave e6300 zimske carolije :) . Kada novi proci budu kostali 30tak evra manje ja cu prvi da kazem novi oc king, trenutno nije, barem ne za mene, da to valja ja bih ga prvi uzeo i jos bi mi ostalo para u dzepu.

p.s. Sa skoro ne biranim primercima (od 3 kupljena 6400 smo zadrzali 2)

I E6300 prelazi na Conroe-L jezgro... Imam jedan komad E6300 koji ima L2 steping.

imaju 965 ploce ispod 100evra, znaci prvi preduslov za 500mhz fsb je ispunjen
Zar imaju i da su je svaka stabilna 100%, nešto nisam siguran, ali ti znaš najbolje!
drugi preduslov za fsb 500 je ispunjen (cl5 i 500mhz stabilno izvlaci dosta 667 i 800 pa i poneki 533 model ako znas da ocujes)
Veću glupost nisam skoro pročitao, ljudi se bore da da nađu niskobugetnu memoriju koja ce da radi na 80MHz a kamo li 1000MHz,ali ti znaš bolje!
p.s. Sa skoro ne biranim primercima (od 3 kupljena 6400 smo zadrzali 2)

1. Svaki E4300 u zavisnosti od napona će ići na 3.6GHz, 3.5GHz je smešno, a da li će svaki E6300 sa svakom P965 ići na 3.6GHz stabilno, ja mislim da hoće, ali možda 10 od 100 probanih konfiguracija ponavljam konfiguracija, a ne samo CPU-ova, jer ćeš morati da imaš niskobugetnu memoriju koja mora da radi na suludim taktovima, tako i ploču koja radi na suludo velikom FSB-u, a da pri tom gataš u pasulj da li procesor ima CPU-FSB WALL ili ne na datoj frekvenciji FSB-a (515FSB).
2. Nikako, ali nikako ne možeš da porediš E6400 i E4300 to nije ista klasa, čemu onda tako glupo poređenje.
3. Ako od tri procesora ostaviš sebi dva, a sve u cilju nalaženja kvalitetnijeg od kvalitetnog to se naziva "probranost", da si ostavio sva tri za svoje potrebe to bi se zvala regularna kupovina.
4. Kroz dve nedelje igraću se sa dotičnim cilj je 4GHz na vazduhu, a samim tim cilj je zaustavljanje i postovanje do sad glupih i nepromišljenih postova u ovom threadu.
5. Mislim ne bi sve ovo pričao da nisam pričao sa čovekom koji ga je istestirao i da nisam CPU držao u rukama. Ako sam mogo da izvučem nešto više od 4GHz na vazdugu na Q6600 x3220 (4 jezgra) tj. WR ovo će biti smešno, ali ajde uvek ima pametniji od pametnijeg...

Poslednja izmena:
Hm... ovaj primerak izgleda da ima wall na 420fsb :trust: , mada je rano jos uvek za ozbiljne zakljucke.

:wave:

Neki ljudi polako,ali sigurno postaju nemoguci na ovom forumu!
Raspravljate se oko nechega tj. oko CPU-a koji je Intel ciljano izbacio kao OC Kinga i namerno ga drzhi skupim.Kada pojeftini onda ga vredi kupiti, do tada nishta! I do kada ce se nastaviti ove glupe rasprave na Benchu tipa.... postoji jedan komad koji je neko probao i onda 175 postova o tome....Vidim i ja da ih ima u Altiju ,ali mi ne pada na pamet da kupujem neshto malo jeftinije od E6300 - bezobrazluk!!!

Nazad
Vrh Dno