Šta je novo?

Core 2 Duo E4300

E skoro sam i zaboravio na cuveni 300A, btw jako dobro poredjenje :)

Opet Misko upao u teoriju zavere sa svojim razmisljanjima.Kod 300A je 20% komada islo na 450MHz, a ultra probrani primerci do 500MHz.
Podrzavam izlaganje Speca. Mislim da ce 4300 bit BB za koji mesec, kada mu cena pridje dvocifrenoj.
Ljudi budimo realni, nekada smo se kleli u Athlone kod kojih smo dobijali 50-tak% za OC, a sa ovom generacijom Intela ide 80% i kao neko nije zadovoljan, plus sto CPU nema samo sirovu moc, vec "pravu snagu".

...i prva cena za D805 je bila ~165€.

...i prva cena za D805 je bila ~165€.
da, ali 805-ca je bila u izumiranju, kao i cela NetBurst paleta procesora. Pa je logicno da joj je cena sumanuto padala. Ca E4300 to bas nece biti tako dramaticno!

Pa najavljeno je obaranje cene za 50% vec sledeceg meseca, najkasnije marta...E4400 ce kostati kao sada E4300, a E4300 ce kostati 113 USD (sada je 163).

Poslednja izmena:
Zar obaranje nije najavljeno za Q2 (April-Maj-Jun)?

Zanimljiva je ta intelova taktika objavljivanja cena 3 mesec au napred! Time se vrsi enorman pritisak na konkurenciju, kroz poruke trzistu da ne kupuju druge procesore, jer ce njihova ponuda biti garantovano jos jeftinija za 2-3 meseca i u liniji sa onim sto konkurencija ceni sada.

Ima i druga strana medalje. Ceniš da sada AMD u ovom trenutku ima za 113 dolara procesor koji je bolje kupiti sada nego sačekati E4300? :) Šta znam, sa jedne strane je jasno da se vrši pritisak na konkurenciju, ali sa druge strane korisnici imaju čistu situaciju pred sobom šta, kad i koliko. Uostalom, uskoro će Stars procesori, videćemo da li će biti bolji od C2D pa onda neka AMD objavljuje cene unapred 2-3 meseca, nemam ništa protiv.

Kad bolje razmislim, AMD bi skrivanjem cena samo štetio svom imidžu i kupcima. Zamislimo sada da AMD ne objavljuje svoje cene već čeka na Intela. Neko bi kupio procesor od 130 dolara, a kroz 2 nedelje Intel pojeftinjuje i AMD odgovara, pri čemu taj procesor pojeftinjuje na npr. 80-90 dolara. Naravno da se onda kupac iznervira. Mislim da je politika preliminarnog otkrivanja cena dobra po korisnike.

ne, najavljeno je za Q1.
A šta je ovo :smash:

core.jpg

Ima i druga strana medalje. Ceniš da sada AMD u ovom trenutku ima za 113 dolara procesor koji je bolje kupiti sada nego sačekati E4300? :) Šta znam, sa jedne strane je jasno da se vrši pritisak na konkurenciju, ali sa druge strane korisnici imaju čistu situaciju pred sobom šta, kad i koliko.
Pa stvar je malo kompleksnija i deo je ostre prodajne strategije. Chinjenica da imas kupce koji kupuju sad jer im treba, a takodje imas i one koji nemaju problema da sacekaju dva-tri meseca. Za ove prve Intelova informacija je beznacajna, ali uvek moze da kreira dodatnu kolicinu onih koji ce preci u drugu grupu. I neka u toj grupi ima jedan deo potencijalnih AMD-ovih kupaca, cilj je postignut jer oni nece SAD dati dolare AMD-u, a mozda nece ni za dva meseca. U poslu gde je svaki dolar bitan, ovo je itekako jako oruzje u borbi protiv konkurencije.
Sto se tice bolje kupovine, treba imati na umu sta cini masovno trziste. To su ljudi koji ne overklokuju i koji kupuju gotove masine. Njima je svakako AMD za 113 USD bolji izbor od C2D, narocito ukoliko se uzme u obzir da generalno AMD masine u celosti idu po nizoj ceni.
No, kazem, to su komplikovane trzisne zavrzlame, koje obicno hardcore userima koji sami sklapaju i biraju delove ne znace mnogo.

Zar obaranje nije najavljeno za Q2 (April-Maj-Jun)?

Zanimljiva je ta intelova taktika objavljivanja cena 3 mesec au napred! Time se vrsi enorman pritisak na konkurenciju, kroz poruke trzistu da ne kupuju druge procesore, jer ce njihova ponuda biti garantovano jos jeftinija za 2-3 meseca i u liniji sa onim sto konkurencija ceni sada.

Da, Q2, nego sam ja skratio kvartal na mesec dana :)

Pa stvar je malo kompleksnija i deo je ostre prodajne strategije. Chinjenica da imas kupce koji kupuju sad jer im treba, a takodje imas i one koji nemaju problema da sacekaju dva-tri meseca. Za ove prve Intelova informacija je beznacajna, ali uvek moze da kreira dodatnu kolicinu onih koji ce preci u drugu grupu. I neka u toj grupi ima jedan deo potencijalnih AMD-ovih kupaca, cilj je postignut jer oni nece SAD dati dolare AMD-u, a mozda nece ni za dva meseca. U poslu gde je svaki dolar bitan, ovo je itekako jako oruzje u borbi protiv konkurencije.
Sto se tice bolje kupovine, treba imati na umu sta cini masovno trziste. To su ljudi koji ne overklokuju i koji kupuju gotove masine. Njima je svakako AMD za 113 USD bolji izbor od C2D, narocito ukoliko se uzme u obzir da generalno AMD masine u celosti idu po nizoj ceni.
No, kazem, to su komplikovane trzisne zavrzlame, koje obicno hardcore userima koji sami sklapaju i biraju delove ne znace mnogo.

Da, ali sve ovo sto Intel radi je moguce zato sto Intel vec sada ima mogucnost da Core 2 Duo ponudi i za 100 USD. Poenta je da Intel trenutno vodi igru, a AMD joj se prilagodjava. Intel je taj koji je poveo rat cena (BTW: I Intel-u je u Q4 2006 opao prihod solidno - za 40%). AMD ne moze da prvi zacepi nizu (ekonomski isplativu) cenu, jer znaju da ce Intel ici bar za 5 USD nize. Ako bi sa druge strane AMD dao cenu koja ne odbacuje prihod vec kreira gubitak, onda ih Intel sasvim izvesno ne bi pratio, ali sasvim je jasno da bi AMD pukao posle toga. Mislim da je kljuc svega proizvodni proces, a manje sama tehnologija.

Poslednja izmena:
Ako bi sa druge strane AMD dao cenu koja ne odbacuje prihod vec kreira gubitak, onda ih Intel sasvim izvesno ne bi pratio, ali sasvim je jasno da bi AMD pukao posle toga.
Da trebace im sreca da se izbore sa finansijski nekoliko puta jacim intelom koji je osim toga resio da zapocne mali finansijski rat. To je ono sto sam uvek najvise zamerao intelu, to monopolsko ponasanje i spremnost na sve da potpuno potisnu konkurenciju. S druge strane nemamo razloga da kukamo sto smanjujy cene.

Poslednja izmena:
Zašto ne E6300 ili E6400 pored E4300

Nekima ljudima je stvarno teško objasniti...

Nekoliko stvari zbog kojih bi trebalo da E4300 bude BB :
1. Cena kojom će se prodavati sigurno će biti veoma zanimljiva (ako već nije).
2. Veoma bitna stavka je i overklok. Opšte poznata stvar je i ta, da i najlošiji primerci intel core 2 duo procesora udaraju u CPU-FSB WALL sa oko 400 MHz (stvarno nisam nigde kod nas naišao na toliki problem, ali u svetu se i to dešavalo). Pa ako je okvirno moguće očekivati FSB od 400 MHz do nekih ultra 600 MHz ,onda je svakako jasno da 3.6 GHz ili 5.4 GHz nije ni malo naivno. E sad postavlja se pitanje koji je do sad od alendale procesora to mogao, pa realno ni jedan.
3. Treća stvar koja je po meni najbitnija je svakako memorijski protok.

-Mane E 6300 i E6400 :
Naime da bi recimo sa jednim E6300 ostvario stabilnih 3.6 GHz potrebno mi je 515 MHz FSB-a, a za to treba stabilna i veoma dobra P965 ploča za koju vam niko ne može garantovati da će raditi stabilno na toj frekvenciji. Pored toga treba vam i veoma skupa memorija koja može da gura više od 1030MHz.

-Prednosi E4300
Potrebna je ploča koja može da isporuči 400 MHz (skoro sve ploče bazirane na P965 ili 975X čipsetu to mogu da ostvare). Potrebna je memorija koja radi na okvirno 800 MHz (većina memorija koje su deklarisane za rad na 533 MHz i 667 MHz rade bez problema na 800 MHz i više).

E sad da se vratimo na memorijski protok, većina upućenih zna da se strap (labavljenje latencija FSB-a) javlja posle 401 MHz, pa ako imao i taj podatak jasno nam je i to da memorija koja radi na 802 MHz 4-4-4-12 ima veći memorijski protok od memorije koja radi na 1000 MHz 5-5-5-12 sa FSB-om od 500 MHz. Ovim zaključkom dolazimo do saznanja da je sad i sa 975X pločom moguće probiti granicu od 4 GHz na alendale jezgru, gde nam treba otprilike 444 MHz. Sa FSB-om od 444 MHz nijedna P965 ploča nema šta da traži jer je mem protok dosta veći http://valid.x86-secret.com/show_oc.php?id=149868. Isto tako Alendale E6400 na jednoj P965 ploči biće sistemski sporiji od recimo E4300 na recimo 3.6GHz, jer će E4300 imati bolji mem protok itd.

4. Zaključak
E4300 donosi mnogo prednosti i manje muke pri kupovini ostatka konfiguracije, a samim tim smanjuje troškove pri kupovini ostalih komponenti. Gde će E4300 u kombinaciji sa najjeftinijom pločom sa dosta jeftinijom memorijom obezbediti dobre, ako ne i bolje performanse od aktuelnih E6300 i E6400 procesora.

Poslednja izmena:
A hoce li se cene intela spustiti do kraja ili pocetkom aprila?

Zar nije promocija bila najavljena za 21. januar?

Opet Misko upao u teoriju zavere sa svojim razmisljanjima.Kod 300A je 20% komada islo na 450MHz, a ultra probrani primerci do 500MHz.
Podrzavam izlaganje Speca. Mislim da ce 4300 bit BB za koji mesec, kada mu cena pridje dvocifrenoj.
Ljudi budimo realni, nekada smo se kleli u Athlone kod kojih smo dobijali 50-tak% za OC, a sa ovom generacijom Intela ide 80% i kao neko nije zadovoljan, plus sto CPU nema samo sirovu moc, vec "pravu snagu".

Gedzo ne znam koje si ti Celerone 300A probao ali iz mog iskustva svaki celeron 300A je isao na 450Mhz a i cena mu je bila 60-ak DEM sto je 4x manje nego E4300.

Gedzo ne znam koje si ti Celerone 300A probao ali iz mog iskustva svaki celeron 300A je isao na 450Mhz a i cena mu je bila 60-ak DEM sto je 4x manje nego E4300.
Tacno je da je skoro svaki isao na 450 Mhz, ali nije tacno da su kostali samo 60 DEM. Kada su se pojavili, krajem 1999. kostali su oko 200 DEM, sto je s' obzirom na vrednost evra danas, otprilike slicno za E4300.

U prvim serijama nije bilo tako, a posle su nesto popravili prosek, ali daleko od toga da je svaki mogao 50% gore. Izgleda da pamtis osobine isto kao i cene.
Volim kada poredite babe i zabe. Pa imas i sada Celerone pa poredi sa njihovim cenama. I oni se dobro klokuju, ali opet nisu nizasta. Znas li koliko je tada bio Klamath i Deschutes, a posle i Katmai, pa Coppermine. Ovo su trenutno najjeftiniji Intelovi procesori iz njihovih top serija do sada. Uvek su bili skuplji od konkurencije, a dugo vremena su davali slabe performanse. Posle dugo vremena izbacili su pravu stvar i za slabije modele iz serije stavili sasvim OK cenu, a vi kukate.

U prvim serijama nije bilo tako, a posle su nesto popravili prosek, ali daleko od toga da je svaki mogao 50% gore. Izgleda da pamtis osobine isto kao i cene.
Volim kada poredite babe i zabe. Pa imas i sada Celerone pa poredi sa njihovim cenama. I oni se dobro klokuju, ali opet nisu nizasta. Znas li koliko je tada bio Klamath i Deschutes, a posle i Katmai, pa Coppermine. Ovo su trenutno najjeftiniji Intelovi procesori iz njihovih top serija do sada. Uvek su bili skuplji od konkurencije, a dugo vremena su davali slabe performanse. Posle dugo vremena izbacili su pravu stvar i za slabije modele iz serije stavili sasvim OK cenu, a vi kukate.

Svaki celeron 300A je isao na 450MHz. Naravno nisi mogao da ga dignes na 450Mhz na maticnim plocama koje nisu podrzavale OC i sa najgorim buvljackim coolerom.
Poenta u overclockingu nije u procentima ili u skupljim i jeftinijim serijama vec u feelingu kada Celeron 300A dizanjem na 450MHz dostignes perfomanse najboljeg punokrvnog Pentim II 450MHz u to doba. Posle C300A ni jedan Celeron nije mogao da dostigne i cesto prestigne najbolji punokrvni pentium/core (sve do ovog). A da li se E4300 zove celeron ili core nije mnogo bitno.
Tada sam bio bio desetak godina mladji i vise sam se palio na oc. Sada kad svaka susa overclockuje procesore, a sve aplikacije savrseno rade i na XP1700+, ja se palim na novi notebook kojim svu tu moc mogu da ponesem sa sobom i radim u Photoshopu pored kazana u selu dok pecem rakiju.

I daleko od toga da kukam, samo reagujem sam na komentar da je 20% celerona 300A islo na 450Mhz.

Poslednja izmena:
U prvim serijama nije bilo tako, a posle su nesto popravili prosek, ali daleko od toga da je svaki mogao 50% gore.

Jos dalje je da je to bilo 20% al nebitno uvek raspravljamo o necemu mimo topic-a, pitanje je sta je novi oc king kako definisati laskavu titulu novi 300A, ja to gledam ovako, najbolji proc koji se klokuje a da ne kosta bogatsvo, 300A je u svoje vreme bio najbolji ocer, nije bilo boljeg za slicne pare, to sa e4300 nije slucaj em je dosao kasnije em ima vislji mnozilac i opet se ne klokuje bolje, nije novi oc king za mene, ali jeste bb, ja shvatam ljude kojima oc nije najbitnija stavka i 10evra im je puno da daju preko 160evra. Sve zavisi kako gledas na stvari.

Sorry, a sta bi trebalo da ispunjava E4300 pa da bude "O/C king". Da li to sto je u pitanju najjeftiniji Core 2 Duo procesor koji se pri tome overklokuje za 100% nije dovoljno? Meni nije jasno. Celeron 300A je bio tzv. OC king, kako ti kazes, samo zato sto pre toga nije bilo procesora koji su se lako overklokovali. Znaci, to je bio prvi cip koji je bilo moguce overklokovati bez nekog cimanja sa lemljenjem i sl. Zato je i usao u legendu. Uostalom Celeron-i sa CuMine jezgrom su postizali vece overklok margine od Celerona 300A i bili su jeftiniji. Celeron 300A je zapoceo pricu o overkloku, ali nije bio ne znam sta u poredenju sa mnogim kasnijim serijama procesora iz Intel-a i AMD-a.

Da se vratimo na C2D E4300. Overklok margina od >100% nije zabelezena koliko se ja secam. Znaci, za dva meseca ces imati procesor za stotinak novcanih jedinica koji ce (tada ce proces biti jos bolji) da se overklokuje preko 100%. Plus na sve to dodaj da je u pitanju najbolja arhitektura kada su desktop procesori u pitanju i koja ostavlja K8 iza sebe takt-na-takt za nekih 15-20%. Dodaj i da je u pitanju punokrvni high-end procesor, a ne Celeron.

Meni to deluje kao fenomenalna ponuda, bas kao sto je svojevremeno bio 1.6A.

PS: Ajde najbolje sada da zakljucimo da E4300 nije dobar OC-er, jer nema Vanderpool :)

Poslednja izmena:
Poenta u overclockingu nije u procentima ili u skupljim i jeftinijim serijama vec u feelingu kada Celeron 300A dizanjem na 450MHz dostignes perfomanse najboljeg punokrvnog Pentim II 450MHz u to doba.

Pa da, sa C2D E4300 lako dostizes performanse Core 2 Extreme QX6800 cipa (model na 2.93). Ne znam stvarno sta vise od toga...

Sorry, a sta bi trebalo da ispunjava E4300 pa da bude "O/C king". Da li to sto je u pitanju najjeftiniji Core 2 Duo procesor koji se pri tome overklokuje za 100% nije dovoljno? Meni nije jasno. Celeron 300A je bio tzv. OC king, kako ti kazes, samo zato sto pre toga nije bilo procesora koji su se lako overklokovali.

Aj da definisemo sta je oc king prvo, moze?

Znaci da bi bio oc king moras da imas u svom cenovnom rangu najbolji oc potencijal i solidne perfomanse, ovaj proc ima odlican oc potencijal i xtra perfomanse, medjutim u tom njegovom cenovnom rangu ima jedan malisa koji je iako je stariji i iako se muci sa velikim fsb-om kida ovog ko 2 i 2, sto je dovoljno ako kostaju slicno da e4300 ne bude oc king, zato ja kazem za sada nije, ako se cene obistine bice nema sumlje jer cu upasti u cenovni segment u kom nema konkurenciju. Moje je misljenje da nema sanse da bude toliko jeftiniji pogotovo ne kod nas, ali recimo kad bude bio 30e+ jeftiniji moze da bude oc king.

Nazad
Vrh Dno