Šta je novo?

TCL televizori

Čika_Kure

Čuven
Učlanjen(a)
04.11.2010
Poruke
4,524
Poena
715
TCL Technology Group Corporation osnovana je 1981. godine u kineskom gradu Huizhou pod nazivom TTK, a od 1985. godine posluje pod nazivom TCL, što je skraćenica od The Creative Life.

U svom portfoliju imaju dizajn, razvoj, proizvodnju i prodaju televizora, mobilnih telefona, klima uređaja, mašina za pranje veša, frižidera i malih električnih uređaja.

Već dugi niz godina su među tri vodeća proizvođača po broju prodatih televizora u svetu na godišnjem nivou, drugi po broju proizvedenih televizora na svetskom nivou, i među vodećim po broju prodatih televizora na teritoriji SAD u prošloj godini, mada generalno svi proizvođači na tom polju i dalje dosta zaostaju za Samsungom, jer je svaki treći televizor koji se proda na svetu proizveden od strane tog južnokorekjskog proizvođača, koji sa LG i Sony i dalje tradicionalno drži 60% celokupnog svetskog tržišta televizora (doduše po prihodima od prodaje, a ne po broju prodatih primeraka).

Elem, pošto je ovo kod nas relativno nepoznat brend, otvaram ovu temu jer je dosta članova foruma u prethodnom periodu kupilo televizor ovog proizvođača, pa je red da imamo gde da razmenjujemo iskustva i utiske, i pomažemo jedni drugima u rešavanju problema, za koje se nadam da ih neće biti mnogo i da ćemo ih zajednički brzo i uspešno rešavati.

Izvolite...
 
Kakav je u HDR materijalu?
Zavisi šta se očekuje. Nije blizu odličnog HDR-a, ali za te pare i ne može da se očekuje, a meni je najmanje bitna stavka. U mračnoj prostoriji je svakako bolje, tako da zavisi i od prostora u kom se koristi.
Slika je u globalu dosta dobra za taj tip osvetljenja i bez local dimming-a.
 
У потпуном мраку се гледа хдр пројектор па има више него довољно нита. 1000+ нита је за гледање по дану у осветљеној просторији или ако људи једноставно уживају у рефлекторима. Погледајте када се калибришу јаки тв колико се спусти ниво осветљења. Свако гледа како му одговара али треба знати неке ствари.
Јесам, лед траке иза тв раде одличан посао. Ако су оне једино осветљење добија се пуно на квалитету слике, нема рефлексије од неког светла испред екрана, очи се не умарају од јединог светла из тв, као и бољи је контраст јер око прави разлику амбијента и екрана.
 
Koju boju emituju te led trake koje koristiš i da li se može podešavati jačina svetla?
 
Stigao 75C805. Posle LG 65UK6500 ovo je prebolesno. Stvarno je dosta blizu OLEDa. Slika je jako dobra, kontrast, boje, dimming radi odlično i kad se gleda film neverovatno je koliko su crni barovi crni. Ne znam, ja sam stvarno oduševljen. System takođe leti. Ono što mi se malo ne sviđa je što izgleda da se eon gasi kad se izađe i što daljinac nema media kontrole. Ako ništa drugo, u eonu brojevi rade kao i prog plus minus. Možda bi uparivanje eon daljinca bila zanimljiva varijanta :) Plex radi odlično. Zvuk me zapravo iznenadio, dosta je kvalitetan i govor je razumljiv i kad je utišano ( gledam filmove dok deca spavaju :) ). Ono što još nisam probao je XBOX Series X na njemu, ali to ostavljam za sutra, treba malo i
Stigao 75C805. Posle LG 65UK6500 ovo je prebolesno. Stvarno je dosta blizu OLEDa. Slika je jako dobra, kontrast, boje, dimming radi odlično i kad se gleda film neverovatno je koliko su crni barovi crni. Ne znam, ja sam stvarno oduševljen. System takođe leti. Ono što mi se malo ne sviđa je što izgleda da se eon gasi kad se izađe i što daljinac nema media kontrole. Ako ništa drugo, u eonu brojevi rade kao i prog plus minus. Možda bi uparivanje eon daljinca bila zanimljiva varijanta :) Plex radi odlično. Zvuk me zapravo iznenadio, dosta je kvalitetan i govor je razumljiv i kad je utišano ( gledam filmove dok deca spavaju :) ). Ono što još nisam probao je XBOX Series X na njemu, ali to ostavljam za sutra, treba malo i spavati :) I naravno moram uraditi bar neki pregled podešavanja slike malo detaljnije, zasad sam samo na brzinu preleteo i ponešto uključio/isključio. Uključio sam Google asistenta jer već imam nest mini u sobi i ipak su rezultati bolji kada je tu i ekran a i moguće je paliti/gasiti tv. Postolje je ozbiljno veliko bar na ovom mom i malo je falilo da ne stane na komodu :D ali dobro, svakako uskoro ide na zid.

Ukratko: prezadovoljan sam, bukvalno i da nisam uzeo veći TV bio bi jaaaako veliki upgrade. Slika je odlična, sistem radi fluidno. Preporuka definitivno za C805.
Pogledaj ova podesavanja za C805 (AVPasion) :
 

Prilozi

  • TCL_C805_CALIBRATION.pdf
    39.7 KB · Pregleda: 34
У потпуном мраку се гледа хдр пројектор па има више него довољно нита. 1000+ нита је за гледање по дану у осветљеној просторији или ако људи једноставно уживају у рефлекторима. Погледајте када се калибришу јаки тв колико се спусти ниво осветљења. Свако гледа како му одговара али треба знати неке ствари.
Јесам, лед траке иза тв раде одличан посао. Ако су оне једино осветљење добија се пуно на квалитету слике, нема рефлексије од неког светла испред екрана, очи се не умарају од јединог светла из тв, као и бољи је контраст јер око прави разлику амбијента и екрана.
Da, ima logike sve sto pises. Meni je recimo dosta cudan bio film Haunting in Venice kad su snimci u onoj kuci, siva atmosfera, mracna itd. Pisao sam vec o tome. Znaci kao da nema dovoljno svetla a snimak je HDR ogroman fajl 80 gb valjda.
Ja sam nasao nesto na KP za te led trake pa ako neko ima iskustva da podeli ako moze. Znaci ide kamerica na vrhu okvira tv-a koja zadaje algoritam osvetljenja led trakama iza ekrana na tri stranice
Ovako nesto me zanima
 
Poslednja izmena:
Ако хоћеш такво осветљење, купи филипс. :)
Мени би било изузетно ружно да се крути нека избочина са врха тв....
 
Hvala. Sjajno uputstvo. Zanimljivo da sam bukvalno sve bio podesio ovako (ostalo mi u glavi iz par videa što sam gledao), jedino sam gradation imao na low (po uputstvu off) i sharpness na nula (po uputstvu 15).
Najverovatnije cu i ja C805 ali 55". Reci mi jesi li zadovoljan kako tv radi upscaling kablovskog sadrzaja (HD kanali)?
 
Odgovor će ti se prikazati ako pogledaš sve epizode "Otpisanih" unazad, uz treptanje u intervalima od 3,76 sekundi...
milan-t.jpg
...ili ako pogledaš na prethodnoj strani. 🙃
 
Jel može neko ko gleda filmove (kvalitetne ripove) i sport na 55C735 da podeli svoja iskustva? Privlači me 144hz panel baš zbog sporta. Prebacio bih svoj Sony Bravia 49WE66, koji ima super sliku, uglove gledanja...ali je 1080p tv i nije baš sjajan za sport. Mada mi to nije prioritetan TV, ali hteo bih da ga zamenim, a njega stavim u drugu sobu. Plašim se samo da ne dobijem krš sliku u zamenu za veću dijagonalu i 4k.
144hz ћеш на каналима имати 2075.
 
Pricamo o potpunom mraku.
Ej jel neko od vas koristio one led trake za tv ?
Koristio 4 godine na LG 65", a sad planiram da montiram i na ovaj 75C805. Jedino treba da vidim da li cu da idem pun krug ili samo do postolja (cekam da stigne soundabar pa da vidim da li cu ga zadrzati ili ne a od toga zavisi i da li ce da ostane na postolju ili ide na zid :) ). Prva stvar je da je mnooogo lakse gledati u TV u mraku (kada ga najvise i gledam), oci se ne naprezu, a dodatno je i bolji osecaj kontrasta i boja. Sa moje strane definitivno preporuka. Nema potrebe za skupim resenjima, moze se za par dolara kupiti 5m bele trake koja se napaja preko USB-a (preporuka je da bude bela zbog white balansa) na AE i to je to. Eventualno USB nastavak sa prekidacem, mada je ja zapravo nikada nisam gasio.

Jedina mada, koja moze i da se reci nekim trikom sigurno, je da na vecim televizorima ipak postoji pad napona u traci i kad se zatvori pun krug na tom spoju se vidi granica pocetka i kraja. Po meni, najbolje resenje za ovo je dodatno zalemiti kablic izmedju postojecih tacaka na kraju i pocetku kako bi napon ipak bio ravnomeran. Na 65 to nisam uradio, ali na ovom sad definitivno hocu.

P.S. Ime za taj nacin osvetljenja je bias lighting pa mozete ponesto vise da nadjete i online o prednostima.
P.S.2. Koristio sam i na monitoru.
 

Prilozi

  • PXL_20230210_212632768.jpg
    PXL_20230210_212632768.jpg
    211.2 KB · Pregleda: 57
  • IMG_20201227_145251.jpg
    IMG_20201227_145251.jpg
    208 KB · Pregleda: 54
Poslednja izmena:
Kakvo je procesuiranje slike na c735? Ima li seckanja prilikom gledanja filmova u 24 p? Radi li dobro netflix, disney, hbo max?
Ја сам на мом пробао скоро све сервисе и сваки је радио без грешке.
Мало је Нетфликс успоренији,али то само кад се шета кроз мени,слика на премијум верзији Нетфликса екстра.
 
Ja bi da stavim varijabilno led resenje, da prati sliku na tv-u. Ovo je fiksna led rasveta. Koliko to pomaze ustvari ako je belo?!
izguglaj pa vidi :) vise pomaze za kvalitet same TV slike nego varijabilno.
koliko sam video, za to sto ti hoces imaju dva resenja hdmi box - sistem sa kamerom. sistem s kamerom je naravno tehnicki bolje resenje (radi bez ozbira na input signal koji ne mora da ide preko hdmi, nema dodatnog procesiranja i laga itd) a sistem s kamerom je ipak malo ruzniji :) bas sam pre neki dan gledao preporuku za neku kameru... meni iskreno ambilight deluje previse napadno i deluje da odvraca paznju - zato mi deluje bolje bias lighting (belo svetlo).

 
Poslednja izmena:
Ja bi da stavim varijabilno led resenje, da prati sliku na tv-u. Ovo je fiksna led rasveta. Koliko to pomaze ustvari ako je belo?!

Lepljenje trake je ok ali ni blizu Ambient Lite varijanti tj kako si ti napisao varijabilno.

Ima vise resenja za Ambient Lite ali nisu bas ni jeftina od smart sijalica ili traka, ima tonu toga na tubi.
 




Govee.jpg


Vrv će uskoro izbaciti T3 verziju koja će biti kao ova 3 Lite samo sa 60 dioda po metru...
 
Poslednja izmena:
Da dodam još neke "sitnice" na iskustvo sa 75C735 koje sam napisao dve strane ranije. 🤪

Slika treba (bar meni) dosta da se podešava, da bi se dobio zadovoljavajući kvalitet, dok mi je na Hisense-u bila super praktično out of the box.
Kablovsku, IPTV i sl. nisam ni probao, jer nemam ništa od toga, pa ne mogu da kažem kakva je situacija sa tim čudima.
Gledanje filmova (ripovi sa HDD-a, jer nemam Netflix ili sličan tip streaming-a) je super iskustvo, najviše zbog same veličine ekrana, a boje i kontrast su dobre (nakon podešavanja). Uvek gledam TV sa upaljenim svetlom u pozadini, pa nemam toliko utisak nedostatka prave tame, zbog tipa ekrana. 🙂

Ono što jeste odlično su igre i tu napokon uživam u "glatkoći" slike i "direktnim" kontrolama. Sedim na 1,5 do 2m (u zavisnosti šta igram) od ekrana i vežbam vrat. 🙃
Skroz drugačije i mnogo bolje iskustvo u odnosu na stari TV.

Daljinci su super, mada veći nisam ni otpakovao😁, jer ovaj manji radi sve što mi treba. Na Hisense-u sam koristio zaključan EON STB, kao android box, pa sam jedva čekao da se otarasim toga, samo zbog jednog od najgore dizajniranih daljinaca koji sam ikad probao. Pritom je srkao baterije, kao da sutra ne postoji.
Imao sam priliku da probam daljinac od Yettel STB-a i to je jedan od bolje osmišljenih modela, sa jednom manom, ali to je sad neka druga priča.

Za sad mi jedino nedostaje prečica za gašenje ekrana, a da ostane zvuk (Audio only), za šta je na Hisense-u postojalo dugme na daljincu (i brza prečica u meniju), a ovde mora da se dosta kopa da bi se došlo do toga.

P.S.
Mlatio sam se sa registracijom produžene garancije, da bi na kraju se ispostavilo da to radim preko pogrešnog sajta (www.tv-warranty.net/rs/), a posle i preko pogrešnog browser-a (Firefox). 🤦‍♂️
Stranica preko koje se vrši registracija je tcl-promotion.com/rs/, a sve mora da se obavi preko chromium baziranog browser-a, inače će da izbacuje neke greške i moraćete da zovete call centar i davite sa glupim pitanjima jednu baš lepo rapoloženu žensku osobu. 😆

P.P.S.
Još nisam uradio fiwmware upgrade, pa možda bude još nekih poboljšanja (ili pogoršanja), jer je trenutna verzija dosta matora (11. 2022.)
 
Ја сам на мом пробао скоро све сервисе и сваки је радио без грешке.
Мало је Нетфликс успоренији,али то само кад се шета кроз мени,слика на премијум верзији Нетфликса екстра.
Hvala. Koliko ima memorije i kakav je tvoj opšti utisak za tv?
 
Hvala. Koliko ima memorije i kakav je tvoj opšti utisak za tv?
Немам појма за меморију.
Ја сам на 43Ц735 и презадовољан сам са ТВ-ом.
За сони 5 је пун погодак.
Стриминг сервиси такође.
Кабловску ретко палим,тако да ту нисам меродаван...
Једина мана мом моделу је величина од 43 инча,да сам имао за 55....
 
Nazad
Vrh Dno