Šta je novo?

Zloupotrebe u poslu web dizajna

Ne ne, to ne ide tako... uterivaci tebi daju ceo dug a kamatu za sebe ;) (kamata je visoka b'e :D)

U ns-u postoje ljudi koji to zavrsavaju, uterivanje dugova, samo za ove novce se mozda ne bi setali, eventualno da uzmu od tog iznosa pola, a od te firme bi uzeli ko zna koliko. Ali to je krivicno delo sto oni urade, ali eto postoje(cak i neka obezbedjenja se time bave).
A one paralele sa asfaltom od 900m su samo u glavi malog Perice :D koji nema pojma o zivotu, ja cak krivim devojku sto je uopste pristala na takav raskid ugovora bez obestecenja, ipak je ona ulozila neki rad i vreme u to, tako i te firme za svaki centimetar asfalta bi ti naplatile, a ti raskidaj ugovor sa njima do mile volje, posle radi sta znas, ali uradjeno ces uvek platiti. Nikako nije trebala da pristane na dogovor da oni nece koristiti njeno delo, nek oni plate uradjeno, a nek njen rad bace u kantu za smece, to nije njen problem, tako da mi njen postupak uopste nije jasan, sa tim da je ona i trazila da joj plate, oni bi joj tvrdili da je to 10% posla, a ona da je to 90%, ali da su joj platili bar neki normalan deo.
Ako je devojka radila skroz legalno, znaci imala sav softver legalan, pa iako je radila (bez otvorene firme), a ima sve dokaze da je sve to njen rad, onda bi trebala da ode kod njih i da im zapreti tuzbom uz malo argumentacije i da im ponudi nagodbu, a ako ne pristanu, onda moze i da ih tuzi.
Off : Meni je donekle jasna piraterija gde se piratski softver koristi iskljucivo za licne svrhe, oni koji ne zaradjuju od toga, a nemaju para da kupe originalan( ja na primer od M$-a dobijam sav originalan softver za dz ali samo za licnu upotrebu i edukativne svrhe), dok koristiti piratski softver kao alat za zaradu je vec kriminalno, jer ako si ti nesto ukrao i pokusavas time da zaradjujes, onda ne vidim greh da neko pokrade i od tebe("nije greh ukrasti od lopova"). [ovo se ne odnosi na @voodoons-ovu devojku ako ona ima legalan softver(alat)]
Ozbiljni ljudi u ovom poslu uvek uzimaju deo para unapred, ali oni imaju debele reference iza sebe, tako da su im reference garancija da ce posao biti uradjen kako treba.

Uh, koliko gresaka od samog pocetka.

1. devojka je trabala uzeti makar mali deo unapred
2. rad na hostingu koji kontrolise klijent
3. nikakva pravna zastita

Prvo trebala je da se makar malo obezbedi uzimanjem kapare. Posto se radi sa klijentom sa ovih prostora uvek treba poci od pretpostavke da ce pokusati da te prevari ili da odugovlaci sa uplatom (do u beskonacnost).

Drugo uvek treba raditi u kontrolisanom okruzenju, na svom hostingu, kad traze da se vide neki rezultati, podignes na neki test hosting, koji svako ko se bavi ovim poslom mora imati. Sajt uploadovati tek po uplati celokupne sume.

Pitanje legalnosti posla, ako devojka nema firmu, mogla je svoje usluge da definise kao honorarni rad, potpise se ugovor i imas makar neku sigurnost. Mada u nasoj zemlji ovakav vid zastite naravno nije najpovoljni, zbog naseg efikasnog sudstva, nemogucnosti naplate....

Mada je sad kasno, ovo pisem kako bi se izvukle pouke za dalji rad.

Posavetuj se sa advokatom, mada moj cisto sumnjam da mozete nesto da uradite, na zalost.

Poslednja izmena:
Pronadjes povoljnog gangstera. :p

Koliko god cudno zvucalo, to se i radi sa njima, ali se radi za iznose tipa par hiljada eurica ili desetak hiljada, naravno ne dobijaju se sve pare, ali dobije se deo nazad, bolje ista nego nista. Postoje i drugi "organi" koji to rade za pare, ali ne bi trebalo ;) , pa ih necu pominjati.

Uh, koliko gresaka od samog pocetka.

1. devojka je trabala uzeti makar mali deo unapred
2. rad na hostingu koji kontrolise klijent
3. nikakva pravna zastita

1. kazem, ponavljam, prijateljska varijanta noza u ledja
2. jeste, povelika greska. Ima svoj hosting, moglo se odraditi tako, ali eto znace za sledeci put
3. i da je ima, opet je ovde sve tesko ostvarljivo..

Jeste, pogresila je. Jeste, ispali su totalno nemoralni i bedni njihovim potezom.

Nece niko crci za 300e, nije to bog zna kakva para. Ok je imati u dzepu ako je zaradjena ali sta sad.. Da sam znao i da znam da im odvajam hleb iz usta, dobili bi sajt dzabe. Mislim, skoro ga i jesu dobili dzabe;)
Samo je strasno ispod cega se ljudi spustaju nizasta.

Bilo bi dobro kada bi kod nas postojala firma za uterivanje dugova, daš im procenat, ali vratiš veći deo novca. A oni nek ih jure kako znaju i umeju :D

Postoje i zovu se faktoring agencije. I sluze bas za ovakve stvari.

Ja bih licno lepo malo hakovao taj nalog i lepo obrisao sve fajlove i molim lepo. barem bi meni bilo lakse, ako vec ne bih mogao da uzmem pare.

@voodoons
Da te utesim, nisi jedini sa ovih prostora koi je tako prosao, na zalost.
P.S svaka skola se placa.

Ne treba mi tesenje, ne placemo niti ja niti moja devojka za tim parama.

Ako vec jeste moja devojka pa i ja sa njom naseo na bezobrazluk, nisam sa Marsa pao ;)

Znam da je mnogo njih popilo istu foru ali ne mogu niti ja niti bilo ko ici na tu kartu "ne verujem nikom, ne verujem nikom..." tako se stvara paranoja... Uprkos postojanja takvih slucajeva, velik deo ljudi pa i sa ovih prostora koji ima obraz i ne skrnavi svoj ugled za 300e.

Hteo sam da vidim da li sa pravne strane ima nekog leka, da li je neko imao slucaj ali da ga je resio i kako. Ne treba mi svaki drugi post tipa "Kad ste naivni.." Nismo naivni, pogotovu ja nisam naivan, radim vec duze vreme sa ljudima i upoznao sam i video svasta dosad. Jednostavno, ukazao sam poverenje nekome, on ga je proneverio i to je to.

Prikupicemo sav materijal, dokaze, cinjenice, videcu sa nekim advokatom kako cemo i sta uraditi.

Ne mogu da verujem da je devojka sve ono (ili skoro sve) trebalo da uradi za 300 EUR!!!
Ajmo svi da spamujemo sajt ovih šalabajzera!

Ne treba mi tesenje, ne placemo niti ja niti moja devojka za tim parama.

Ako vec jeste moja devojka pa i ja sa njom naseo na bezobrazluk, nisam sa Marsa pao ;)

Znam da je mnogo njih popilo istu foru ali ne mogu niti ja niti bilo ko ici na tu kartu "ne verujem nikom, ne verujem nikom..." tako se stvara paranoja... Uprkos postojanja takvih slucajeva, velik deo ljudi pa i sa ovih prostora koji ima obraz i ne skrnavi svoj ugled za 300e.

Hteo sam da vidim da li sa pravne strane ima nekog leka, da li je neko imao slucaj ali da ga je resio i kako. Ne treba mi svaki drugi post tipa "Kad ste naivni.." Nismo naivni, pogotovu ja nisam naivan, radim vec duze vreme sa ljudima i upoznao sam i video svasta dosad. Jednostavno, ukazao sam poverenje nekome, on ga je proneverio i to je to.

Prikupicemo sav materijal, dokaze, cinjenice, videcu sa nekim advokatom kako cemo i sta uraditi.

Pazi se samo sta ti je "dokazni" materijal, da ne postane dokazni materijal druge strane.
Photoshop/Corel fajlovi bez dokaza o kupovini orginalnog softvera, rad na nelegalnom Windowsu, web alatima i sl... (naravno, ako pretpostavimo da ti djevojka nije radila u licenciranom softveru, a sudeci po prici i iskustvu - vjerovatno nije....)
Sve se to moze na sudu okrenuti protiv tebe, pa da budes sretan ako im platis jos 300 eura da te ostave... Mislom, situacija je ruzna, ali dobro odvazi sta ti vrijedi cimanja.

Pazi se samo sta ti je "dokazni" materijal, da ne postane dokazni materijal druge strane.
Photoshop/Corel fajlovi bez dokaza o kupovini orginalnog softvera, rad na nelegalnom Windowsu, web alatima i sl... (naravno, ako pretpostavimo da ti djevojka nije radila u licenciranom softveru, a sudeci po prici i iskustvu - vjerovatno nije....)
Sve se to moze na sudu okrenuti protiv tebe, pa da budes sretan ako im platis jos 300 eura da te ostave... Mislom, situacija je ruzna, ali dobro odvazi sta ti vrijedi cimanja.

Moja devojka vec radi profesionalno 3 godine taj posao tako da ima iskustvo, samo eto, prijatelji je nisu dosad ispaljivali...;)
Znam da piratski softver moze doneti nevolje, zato se poseduje nesto legalnog, licenciranog softvera.. ;) Zato i kazem, videcu da se prikupi dovoljno dokaza, pa otom-potom, sta moze, sta ne moze

Evo, kako se pravi posao:wall:

Poslednja izmena:
Nikad u Srbiji ne treba raditi "prijateljske" varijante. Bolje ćete proći ako tako nešto ne prihvatate da radite jer ćete se opeći kad tad.

Ugovor ovde ništa ne znači iz jednostavnog razloga što pravosuđe ne radi. Vraćamo se u kameno doba privrede gde se posao obezbeđuje na druge, primitivnije načine, mnoge nabrojane u ovoj temi.

Kako bi bilo da ja sad dobijem posao da asfaltiram 1km puta, unajmim ekipu, dogovorim posao, oni zavrse 900m i ja im dodjem i kazem "skupo, skupo, drugi rade za manje.." i raskinem saradnju. Onda unajmim drugu ekipu, oni mi zavrse tih 100m i ja lepo platim 100m puta umesto 1km.
Super, na konju sam, nema veze sto je drugi ostecen.

Ovo je tačno što si napisao, i mogao bi tako nešto da uradiš, da nemaš ugovor o izgradnji, kao što tvoja devojka nije imala ugovor o izradi sajta. Ali pošto je asfaltiranje puteva ozbiljna stvar, nema šanse da se neko dohvati toga da radi, bez ugovora, pa da može kad hoće i kako hoće da odustane od posla...

Ne bih da budem grub, ali pomirite se sa činjenicom da neće nikada dobiti svoj novac, može da dubi na glavi, može da ih zove i da im preti, možeš da im polupaš firmu sa skijaškom maskom, možeš da uradiš bilo šta - ništa i dalje nisi uradio, ***a, možda ćeš se od nečega ovoga osećati bolje, ali... I ja sam davno bio u sličnoj situaciji, zato kažem...

Samo mi kaži kako je teklo dogovaranje sa tom firmom - da li su oni uopšte ponudili ugovor, a ona odbila, ili je ona ponudila a oni nisu hteli, ili kako...?!

Mozete malo da pokrenete antikampanju po drugim forumima, facebooku, .... Znate kakvim se poslom bave, pa posetite slicne sajtove i malo ih isprozivajte. Los glas se daleko cuje. A i vidi se da im je mehanizam za ostavljanje poruka na kontakt strani prilicno supalj.. kao stvoren za mass-spam.

Poslednja izmena:
Evo slucaja koji se meni desio. Pored toga sto sam ostao bez novca koji je bio predvidjen za projekat na kome sam radio, veoma sam razocaran ponasanjem doticne osobe, koja je veoma uvazena u „IT krugovima“ Srbije.

Naime, javio sam se na konkurs koji je obljavljen na dizajn zoni: http://www.dizajnzona.com/forums/index.php?showtopic=66022&hl=

Posle par razmenjenih emailova sa Nikolom, dogovor je napravljen, saopstena mi je suma novca koja je predvidjena za dizajn = 400e i poceo sam da radim. U pitanju je dizajn za sajt http://www.superdobitak.com
Naravno znajuci za ime i reputaciju osobe koja je postavila oglas, nisam uopste dovodio u pitanje mogucnost da ne budem isplacen za ovaj posao.

Krajem septembra kompletan dizajn je zavrsen (moj deo posla), krenulo se sa prebacivanjem u HTML/CSS i integracijom u CMS (ja sam trebao da propratim da li je sve ok, da li je u skladu sa PSD.)

Sredinom novembra, kada je ceo projekat bio pri kraju, pitao sam Nikolu, dokle je stigao projekat i hoce li uskoro biti zavrsen, na sta je on odgovorio da je projekat jos u toku.

Culi smo se jos par puta u decembru i on je bio sa istim odgovorom. Bio sam strpljiv smatrajuci da je sve u redu i da nema nikakvih problema.
Vec u januaru sam poceo intezivnije da ga zovem ali nisam mogao da ga dobijem na tel.
U februaru mi se javio na tel i rekao da je bio na duzem putu i da ce me kontaktirati za 7-10 dana. Od tada bezuspesno pokusavam da ga kontaktiram, ali on nece da me udostoji javljanja na telefon. Napisao sam i par emailova i SMS poruka ali nista.

Moram da napomenem da sam dogovor imao iskljucivo sa Nikolom i da sam svu komunikaciju vodio sa njim i da ovim ne zelim da ostale ljude koji rade u Haragei-u, stavljam u ovaj post.

U prilog celoj mojoj prici postoji kompletna gtalk chat history razgovora izmedju mene i doticnog, i PSD-ovi svih stranica koje sam dizajnirao i poslao.

Ja sam se od novca vec oprostio, ali jos uvek ne mogu da verujem da tako nesto moze da uradi osoba koja ima ime i reputaciju u ovom poslu.

Izgleda da je ovo ipak zemlja Srbija i da nikom ne mozete da verujete na rec. Nazalost.

Zao mi je sto to cujem, moja poruka je sledeca: "Ljudi, man'te se corava posla", pored toliko renomiranih sajtova koji angazuje frelancer-e na net-u, nema razloga raditi za domace prevarante.

Sa jednim od tih sajtova imam vrlo pozitivna iskustva i sam nacin na koji funkcionisu stiti i kupca i prodavca usluga. Desilo mi se jednom da mi kupac nije odgovorio mesec dana po zavrsenom poslu, pokrenuo sam arbitrazu i komisija je, posto je utvrdila da je posao zavrsen 100%, prosledila kompletnu sumu. Sistem je vrlo jednostavan i efikasan, ako se neko ne ponasa u skladu sa propisanim pravilima, dobija slabe ocene, samim tim mu se smanjuje sansa za saradnju.

Zaboravih da dodam ta doticna kompanija uzima 15% od sume koju pogodite za projekat, to je cena koju placate za sigurnost da cete po obavljenom poslu i biti isplaceni.

Poslednja izmena:
Odmah posle par poruka na IT forumima, Nikola se javio emailom sa obecanjem da ce isplata biti obavljena sledece nedelje, i da je zastoj bio do klijenta. Cekam sledecu nedelju, bicete obavesteni.

Odmah posle par poruka na IT forumima, Nikola se javio emailom sa obecanjem da ce isplata biti obavljena sledece nedelje, i da je zastoj bio do klijenta. Cekam sledecu nedelju, bicete obavesteni.

:banana::banana::banana: bravo, majstore .....

kao da to nije mogao odmah da ti kaže ......

Za 400e nije ni smeo da pominje klijenta vec da sam iskesira kad je zavrsen posao. A on nek se posle sa klijentom j*** ;)

Jadno, bas jadno, alfaunits je u pravu, za tu lovu nije smeo da se bruka.

al se raspricaste.. :)

takve stvari se desavaju jako cesto i jednostavno se resavaju.

biznis-plan.co.rs sajt je hostovan kod ServInt provajdera.

Kontaktiraj njihove abuse department, sa objasnjem da si autor dizajna koji sajt biznis-plan.co.rs koristi neovlasceno. Potreban ti je BILO KAKAV dokaz da si autor ili vlasnik dizajna. Posle toga ServInt ce da resava stvar, i jednostavno ugasice im hosting ako biznis-plan.co.rs ne skine dizajn sa domena.

U slucaju da ServInt ne resi stvar, dalje konktatiras upstream provajdera i registra domena, ista procedura preko abuse departmenta.

Ali s' obzirom da je ServInt veoma reputabilna kompanija u hosting industriji, neces imati problema.

https://www.servint.net/contactus.php

Uopste ti ne treba nikakav ugovor da si radio dizajn za biznis-plan.co.rs niti bilo sta slicno, samo dokaz da si autor ili vlasnik dizajna koji oni koriste a ti im nisi dao pravo na to.

Ovaj slucaj ti je isto kao npr, da je neko uzeo i ripovao ili klonirao tvoj dizajn. Posle toga se samo odradi ovo sto sam gore napisao i jako brzo se problem resava, jer je ovo prilicno standardna procedura, mozda nije poznata u RS, ali u svetu itekako jeste.

Da je neka manja firmica rekao bih da gubi vreme, ali u ovom slucaju podrzavam predlog!

Ljudi koji su pravili c99.php su imali verovatno sličan problem. Srećom nikad nije bilo realne potrebe da ga koristim. Jednostavan backdoor u jednom fajlu s kojim se može štošta uraditi i kad se ftp parametri promene. Googlajte kome treba... i srećno.

Jel ima neko proverenu, sigurnu verziju te c99 skripte?

Ako admin servera ima imalo mozga, ta skripta nece moci da uradi nista na bilo kojoj krsteno podesenoj masini. Ja takvih skripti imam jako puno, skupljao sam ih godinama po svojim hosting serverima :)

Poslednja izmena:
Evo slucaja koji se meni desio. Pored toga sto sam ostao bez novca koji je bio predvidjen za projekat na kome sam radio, veoma sam razocaran ponasanjem doticne osobe, koja je veoma uvazena u „IT krugovima“ Srbije.

Naime, javio sam se na konkurs koji je obljavljen na dizajn zoni: http://www.dizajnzona.com/forums/ind...opic=66022&hl=

Posle par razmenjenih emailova sa Nikolom, dogovor je napravljen, saopstena mi je suma novca koja je predvidjena za dizajn = 400e i poceo sam da radim. U pitanju je dizajn za sajt http://www.superdobitak.com
Naravno znajuci za ime i reputaciju osobe koja je postavila oglas, nisam uopste dovodio u pitanje mogucnost da ne budem isplacen za ovaj posao.

Krajem septembra kompletan dizajn je zavrsen (moj deo posla), krenulo se sa prebacivanjem u HTML/CSS i integracijom u CMS (ja sam trebao da propratim da li je sve ok, da li je u skladu sa PSD.)

Sredinom novembra, kada je ceo projekat bio pri kraju, pitao sam Nikolu, dokle je stigao projekat i hoce li uskoro biti zavrsen, na sta je on odgovorio da je projekat jos u toku.

Culi smo se jos par puta u decembru i on je bio sa istim odgovorom. Bio sam strpljiv smatrajuci da je sve u redu i da nema nikakvih problema.
Vec u januaru sam poceo intezivnije da ga zovem ali nisam mogao da ga dobijem na tel.
U februaru mi se javio na tel i rekao da je bio na duzem putu i da ce me kontaktirati za 7-10 dana. Od tada bezuspesno pokusavam da ga kontaktiram, ali on nece da me udostoji javljanja na telefon. Napisao sam i par emailova i SMS poruka ali nista.

Moram da napomenem da sam dogovor imao iskljucivo sa Nikolom i da sam svu komunikaciju vodio sa njim i da ovim ne zelim da ostale ljude koji rade u Haragei-u, stavljam u ovaj post.

U prilog celoj mojoj prici postoji kompletna gtalk chat history razgovora izmedju mene i doticnog, i PSD-ovi svih stranica koje sam dizajnirao i poslao.

Ja sam se od novca vec oprostio, ali jos uvek ne mogu da verujem da tako nesto moze da uradi osoba koja ima ime i reputaciju u ovom poslu.

Izgleda da je ovo ipak zemlja Srbija i da nikom ne mozete da verujete na rec. Nazalost.

I evo povodom celog slucaja koji sam izneo u predhodnom postu, nazalost ja nisam jedini prevereni:

http://www.dizajnzona.com/forums/index.php?showtopic=73683

Budite oprezni ukoliko dodjete u priliku da saradjujete sa Haragei i Nikolom.

Gledaj pozitivno na celu stvar.
Bar si svoj deo posla usavrsio, imas ceo posao u rukama.
Svako ima cenu zbog koje bi ukaljao svoj obraz.
Sledeci put, pamet u glavu i napisi bar neku vrstu ugovora.
A kad posao zavrsis i budes isplacen, ugovor zatvaras anexom u kome ces napisati
da si svoj deo posla obavio sa njegovim potpisom.

Vrh Dno