Šta je novo?

Zimske gume

Opet se ti javljaš Rekoh ranije da si ti odnosno tvoji uslovi van konkurencije 😀 Norveška
Btw, ranije su nordic a i ruski adekvatni pneumatici dolazili sa preko 15mm materijala gazećeg sloja
Meni je ona Kama preko slika uvijek djelovala da ima brutalno duboku šaru.

Uzimaj i ne cepidlaci... Samo se na Balkanu lupa glava zbog DOT-a. Uzas.
Iz mog iskustva sa prodajom polovnih guma, na "Balkanu" se ne lupa glava oko DOT-a, već baš suprotno. Prije mjesec dana sam prodao gume iz 2017. koje su došle uz auto. I to nije beznačajna/simbolična cifra. Tako sam slično imao i pretprošle godine. Najčešće "balkanac" gleda šaru, a DOT je tu, usput.

Poslednja izmena:
Kao sto rekoh, mislimo ds smo najpametniji, al dovoljno je sa se okrenemo oko sebe da vidimo koliko zapravo nismo.

Covek uzima gumu staru 8god jer je sara dobra, a to sto je vise kamen nego guma posle 8 godina nema veze, nije bitno njemu za bezbednost. I onda kad sleti negde jer se vozi ko Kremenko, nije mu jasno zasto. Da ne pominjem sto ugrozava i druge ucesnike u saobracaju

Ja sam danas saznao da ima zena koje voze zimske gume non-stop (i leti i zimi). Kaze, mrzi je da ide kod vulkanizera 2x godisnje, da cuva gume, placa hotel, itd.
Nece all seasons jer ide na planinu zimi.

Ima i muskaraca koji to isto rade, ne brini. Na parkingu ispred zgrade imam bar 10 primeraka koji ne silaze sa zimskih guma nikad.

Edit:
Anegdotalno, ali uglavnom bas ti se i ne pomeraju sa parkinga kad padne sneg, tacno vidis posle dva dana koji automobili se voze, a koji su "nekretnine" koje samo zauzimaju mesto. A ti kruzi oko bloka pola sata...

Svaki peti auto (u SRB) je na zimskim gumama cele godine, čak i mnogi taksisti tako voze.

^ ^ ^ Uh, uh, to ti je čest slučaj, ali ne samo kod žena.

Ima i onih koji misle da M+S znači da je guma "ljeto-zima".

Lhya5oI.jpeg

Nikada mi nisu bili jasni taksisti, posebno ovi veliki, što na većim, jačim kolima, hibridima, trpaju Wintere...

Sto minimalniji trosak radi maksimizacije zarade. Tako dodjes do Toyote Priusa (hibrid), pa mu jos stave i plin 🙂

Nikada mi nisu bili jasni taksisti, posebno ovi veliki, što na većim, jačim kolima, hibridima, trpaju Wintere...
Nije to skroz besmisleno, oni dosta vise trose gume nego prosecan vozac plus retko (ako uopste) izlaze iz grada, pa su im skuplje gume overkill. Wintera je sasvim okej za njihov use case.

Evo jedno poređenje:

Uniroyal AllSeasonExpert 1 - 10.5 mm tread depth (danas poznate i kao Matador MP 62 All Weather Evo)
Uniroyal AllSeasonExpert 2 - 9.1 mm tread depth
Uniroyal AllSeasonExpert 3 - 7.8 mm (neki Poljaci ih testirali, čini mi se da sam video taj broj, ili 7.6 mm)

A generalno deluje da premijum zimske gume (bar EU/centralnoevropski modeli) polako klize ka stapanju sa premijum all season klasom.

I brzo docekas zimu sa All Season na 4mm. Ni da kupujes druge, ni da vozis tako....

U prošloj epizodi emisije SAT su se bavili temom zimskih guma, kako funkcionišu, koja guma je za koji auto i slično, pogledajte ako niste.

Ja sam uzeo Nexen N Blue 4 season 2, pa javljam kakve su po snegu kada odem na planinu. Hteo sam Kleber ali ih nije bilo u dimenziji koja mi je trebala, 255 35 20

A koje ono nisi hteo da uzmeš, jer im je DOT iz sredine 2024. godine?

Iste te. Zvao sam na 3 mesta, svuda isto jer nije standardna dimenzija pa ne idu toliko. Samo na jednom mestu garantuju DOT 2025 ako se doplati...

Dajte predlog za gume, dimenzija 195/65r15, 70% grad- 30% ap-magistrala. Planinu neće videti. 7 do 10.000km max godišnje

Hankook All season guma 195/65R15 91H H750 4S 2
Kleber All season guma 195/65R15 91H Quadraxer 3 M+S 3Pmsf

Ovaj Hankook mi nešto bliži za odluku, ali može i neki drugi-treći predlog.

Pa samo 5489764 puta smo diskutovali do sada
Prelistaj temu malo unazad

Naravno da jesam prelistao, nekih 15-20 strana unazad. Uglavno se ovde za AS spominje Kleber, pa rekoh možda neko ima i Hankook AS da kaže koju reč.
U svakom slučaju pogledao i par testova i manje više su slične. Na suvom prednost Hankook, na snegu Kleber, na mokrom su tu negde.

Naravno da jesam prelistao, nekih 15-20 strana unazad. Uglavno se ovde za AS spominje Kleber, pa rekoh možda neko ima i Hankook AS da kaže koju reč.
U svakom slučaju pogledao i par testova i manje više su slične. Na suvom prednost Hankook, na snegu Kleber, na mokrom su tu negde.
Uzmi jeftinije koje su,ne vidis planine,7-10.000 km godisnje,nema potrebe da bacas pare onda.

Naručio ove Kleber 4.kom - 22.400 Ananas.

Narednih 10-15 dana sledi ozbiljan test za sve gume, posebno za fensi all season sa ~ 6-7 mm šarom 😀

Mene više plaše ovi sa zimskim što su došle uz auto pre 10 godina sa uvozom iz Nemačke, jer tako su u mogućnosti.

Neki guraju jos letnje. Bice veselo jedva cekam.

Nazad
Vrh Dno