Šta je novo?

Zimske gume

I ja sam uzeo iste Pirelli, u nadi da mogu da mi potraju ovu zimu, leto i do sledeće zime kada bih opet stavljao nove. Ove fabričke letnje na Cliu sam spalio za 25k km (ostalo 3mm šare, već užas klizaju po mokrom, posebno na autoputu), tako da se nadam da će mi ove sf3 izgurati tih 35000 koliko će biti do sledeće zime.
Na kraju sam uzeo Vredestein Quatrack. Pirelli Cinturato nisu imali na stanju po onoj ceni a nisu ni znali da mi kažu li će je i biti uskoro.

Dimenzije su:
205/60/17
225/55/17
225/50/18
Nema nista da valja za te pare. Cak ni tigar ne mozes da nadjes do 9k, a i on je smece.

Zdravo ljudi, imam problem da nadjem zimsku gumu 255/35/19, a idem na put kroz 5-6 dana, pa su me neki ljudi savetovali da stavim slobodno 245/40/19, u pitanju je A5 B9, 2.0 tfsi 4x4, on fabricki nema tu dimnziju pa me zanima da li ova dimenzija moze da napravi neki problem, razlika je bas minimalna. Sta vi mislite?
Ne razumem kakav problem imas sa tom dimenzijom, bukvalno pregrst guma ima.

Da li neko ima preporuku za zimske gume solidnog kvaliteta za auto 4x4 R17 ili R18 da nisu vise od 9k?
205/60/17 a da nisu mnogo skuplje od 9k din. - trenutno jedino Tigar/Taurus Winter (Taurus su jeftinije za oko 1200 din. na IPG, 8124 din. DOT 2025).
Sledeće bolje, ali i skuplje (12k) - KUMHO WINTECRAFT WP52+

Poslednja izmena:
Zdravo ljudi, imam problem da nadjem zimsku gumu 255/35/19, a idem na put kroz 5-6 dana, pa su me neki ljudi savetovali da stavim slobodno 245/40/19, u pitanju je A5 B9, 2.0 tfsi 4x4, on fabricki nema tu dimnziju pa me zanima da li ova dimenzija moze da napravi neki problem, razlika je bas minimalna. Sta vi mislite?

Pogledaj ovde https://www.wheel-size.com/size/audi/a5/

Ja imam A5 B8.5 i gledao sam istu stvar. 19" mora 35 visine zato sto bi ti kacila, ako hoces na 40 visinu moras na 18"..

Continental Allseason Contact M+S, 215/65/R17, 168€ po gumi. Ima li neko iskustva sa ovom gumom?

Cijenim (a mogu biti u krivu) da je bolje uzeti univerzalne gume za prosječnu vožnju, budući da snijega gotovo više i nema.

Jedna od najboljih all season guma. Inace, nesto mi je to mnogo para za te gume. Ne znam gde si al na netu ih nalazim za ~140eur.

Postavi sliku te gume koju si našao, da vidimo da li je stara ili nova verzija tog modela. Obe su za preporuku, ali bi za tu lovu bilo bolje da je nova verzija (2).

Continental Allseason Contact M+S, 215/65/R17, 168€ po gumi. Ima li neko iskustva sa ovom gumom?

Cijenim (a mogu biti u krivu) da je bolje uzeti univerzalne gume za prosječnu vožnju, budući da snijega gotovo više i nema.
Imam ja u 14", ali defakto to nije ista guma

Da. Ima i noviji model

205/60/17 a da nisu mnogo skuplje od 9k din. - trenutno jedino Tigar/Taurus Winter (Taurus su jeftinije za oko 1200 din. na IPG, 8124 din. DOT 2025).
Sledeće bolje, ali i skuplje (12k) - KUMHO WINTECRAFT WP52+
Ne znam kako se uklapa cijenom u njegov budžet, ali umjesto Tigra bolje uzeti Linglong Sport Master Winter. Koliko sam ja upratio, cijenovno su tu negdje sa Tigrom.

https://www.automotorevija.rs/rubrike/zimske-gume-na-dlanu-karakteristike-cak-31-modela

Ne videh da li je neko kačio ADAC test 30tak zimskih guma 225/40 R18.
Ima i eksel prikačen, ako nekog zanima da čačka. Uz napomenu da ima guma koje su specijalno pravljene za nordijske zemlje, pa im nisu izbalansirani rezultati za sve uslove - na snegu i ledu odlični, na mokrom i suvom loši.

Nisam očekivao ovakve razlike u dugotrajnosti, npr. Continental projektovana kilometraža 53 000, a Goodyear 76 000.

Interesantno je rangiranje, ocene "Sigurnost u vožnji/na suvom/na mokrom/na snegu" su generalno visoke za ove, po njihovim rečima, premijum modele (Goodyear, Michelin, Bridgestone, Dunlop, Hankok i Continetal). Osim Michelina i Goodyeara, ostali su šarenoliko plasirani pri kočenju.

Prilozi

• Zimske gume.jpg
    Zimske gume.jpg
    433.8 KB · Pregleda: 52
Nešto mi se čini da su promenili metodologiju testiranja dugotrajnosti i da taj podatak uopšte više nije validan. Jeste (možda) samo kao međusobni odnos pneumatika
Naime, ranije, sa 12mm "mesa", maxx što se dobijalo bilo je nekih 60-ak hiljada km. I to se generalno slagalo sa rezultatima iz prakse
Sada su "gume" sa plafon 7-7.5mm, sa poboljšanim kvalitetom kočenja, držanja itd (ali i trošenja u tom slučaju) odjedanput skočile na velike distance u testovima
Što je opet u suprotnosti sa nekim rezultatima istih modela ili direktnih prethodnika prethodnih sezona. Korisnici su se masovno žalili na brzo trošenje upravo premium brendova koje su debelo platili. Velika snaga automobila, velika težina automobila a bolje performanse ... mora više da se haba

Što se tiče same postojanosti kočenja, i dalje ostali brendovi ne mogu da pariraju.
Tipa, nakon trećeg-petog uzastopnog naglog i potpunog kočenja kod B brendova se put produžava za dobranih 4-5m. Ali opet, u praksi, nikad nećete doći u situaciju da naglo kočite toliko puta. Svakako se ne vozi track day svaki dan, niti svako to radi iakda a još manje često

Poslednja izmena:
Вероватно као и декларисана потрошња горива у граду, мало има додира са реалношћу. Нордик гуме долазе са дубином од око 9-10 мм, барем ове моје које сам контролисао.

Opet se ti javljaš Rekoh ranije da si ti odnosno tvoji uslovi van konkurencije 😀 Norveška
Btw, ranije su nordic a i ruski adekvatni pneumatici dolazili sa preko 15mm materijala gazećeg sloja

Evo jedno poređenje:

Uniroyal AllSeasonExpert 1 - 10.5 mm tread depth (danas poznate i kao Matador MP 62 All Weather Evo)
Uniroyal AllSeasonExpert 2 - 9.1 mm tread depth
Uniroyal AllSeasonExpert 3 - 7.8 mm (neki Poljaci ih testirali, čini mi se da sam video taj broj, ili 7.6 mm)

A generalno deluje da premijum zimske gume (bar EU/centralnoevropski modeli) polako klize ka stapanju sa premijum all season klasom.

GoodYear su baš dugotrajne, pisao sam da mi je letnji set prešao 90KKm, za 6 god. Da je proleće ostavio bih je jos jednu sezonu i dalje bi bila iznad zakonom propisanog minimuma ili na granici.
Stigao prošle nedelje Vredestein Quatrac, samo još nisam stigao da ih montiram. Direktno sa trake, DOT 48 2025, ne može biti svežija

Stigao prošle nedelje Vredestein Quatrac, samo još nisam stigao da ih montiram. Direktno sa trake, DOT 48 2025, ne može biti svežija
Tehnički, bolje bi bilo da su malo ''odležale'' (par meseci), pravilno skladištene 😀

Ja mislim da za te cifre koje oni objave da guma moze da predje najvise zavisi koji je model auta sa kojom kombinacijom dimenzija guma. Ako je guma veca od proseka za model koji su testirali moze vise preci, ako je manja, moze manje. U nekom okviru od 20ak % gore dole
Ja sam vozio Vector 4S gen 3 na Citroenu C5 prve generacije, bez rotiranja prednje su presle 53000 km, a zadnje 66000 km
Posle toga je auto prodat, i znam da su zadnje dogurale do 75000 km pa su zamenjene.
Dimenzija je bila 195 65 15
Na trenutnom autu sam odmah kupio isti model guma ali sam ih ovaj put rotirao posle 33000km i godinu dana, da bi se ravnomerno trosile pa da vidim koliko mogu tako da predju. Dimenzija je 245 40 18

Porucio nove gume i sad mi kazu da je dot 3524. Da li uzimati ili ne?

Problem je sto se zuri jer je jedna guma pukla i moram sto pre da montiram nove.

Ni meni ne deluju realno te procene o dugotrajnosti, samo me čudilo da inicijalno tolika razlika bude, jer računam da se svi oni vode istom metodologijom koja im daje najveću teoretsku dugotrajnost.

Razmisljao sam da Hankook zamenim sa Continetalom, al su naše zime previše blage da bi napravile toliku razliku između njih što se dugotrajnosti tiče.

Porucio nove gume i sad mi kazu da je dot 3524. Da li uzimati ili ne?

Problem je sto se zuri jer je jedna guma pukla i moram sto pre da montiram nove.
Uzimaj i ne cepidlaci... Samo se na Balkanu lupa glava zbog DOT-a. Uzas.

Mislim da si nesto pomesao. Evo po stranim forumima svi govore da je do godinu dana starosti ok i to pod uslovom da je skladistena kako treba, preko toga nije bas najidealnije da se plati kao nova guma. Kod nas mogu samo da zamislim koliko paze o skladistenju, verovatno ih mnogi drze napolju.

Mislim da si nesto pomesao. Evo po stranim forumima svi govore da je do godinu dana starosti ok i to pod uslovom da je skladistena kako treba, preko toga nije bas najidealnije da se plati kao nova guma. Kod nas mogu samo da zamislim koliko paze o skladistenju, verovatno ih mnogi drze napolju.
Pa ako si naručio u nekoj od poznatih prodavnica, svakako ih nisu skladištili na nekoj gomili guma koja se prži, kisne i smrzava cele godine.
Letos sam naručio (i prihvatio) gume koje su starije od tvojih, apsolutno ništa im ne fali, pre ću promeniti auto nego što će one propasti od starosti.

Poslednja izmena:
Evo jedno poređenje:

Uniroyal AllSeasonExpert 1 - 10.5 mm tread depth (danas poznate i kao Matador MP 62 All Weather Evo)
Uniroyal AllSeasonExpert 2 - 9.1 mm tread depth
Uniroyal AllSeasonExpert 3 - 7.8 mm (neki Poljaci ih testirali, čini mi se da sam video taj broj, ili 7.6 mm)

A generalno deluje da premijum zimske gume (bar EU/centralnoevropski modeli) polako klize ka stapanju sa premijum all season klasom.
Ovo mu dođe kao čokolada od 100 g > 90 g > 80 g

Pa ako si naručio u nekoj od poznatih prodavnica, svakako ih nisu skladištili na nekoj gomili guma koja se prži, kisne i smrzava cele godine.
Letos sam naručio (i prihvatio) gume koje su starije od tvojih, apsolutno ništa im ne fali, pre ću promeniti auto nego što će one propasti od starosti.
Mislim da sve vuku iz istog magacina jer sam tri prodavca okrenuo i svi su mi rekli da je dot 24. Uzecu jer mi se zuri, inace bih sacekao.

Inace, na jednom sajtu stoji da mogu da se osiguraju gume koje su proizvedene 25te, naravno uz doplatu😉

"Nadjoh sad ovo na jednom sajtu: "Za Nexen N blue 4 Season 2 255/35 ZR20 možemo garantovati DOT xx25 za dodatnu cenu od 1 169,90 RSD .

Garantovan datum proizvodnje

Želim garanciju na nove gume da su proizvedene 2025 godine : 4 x 1 169,90 RSD = 4 679,60 RSD"

Balkanska posla

Forumasi forumasi...
Srbi Srbi... Sve znamo najbolje, svi su budale, samo smo mi pametni.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno