Šta je novo?

Zimske gume

@DjoleMC
Koji automobil je u pitanju?
Da li svaki brand ima svoje namenske senzore, ili više njih šeruje jedan tip?

Ford Kuga je u pitanju. Pa koliko vidim na AliExpressu se mogu naći senzori za sve brendove, ne znam u čemu je razlika tačno. Znam da ford ima 2 tipa, razlikuje se frekvencija na kojoj komuniciraju sa računarom, 315 i 433mHz.

Btw, alat za uparivanje je stigao, senzori su bez problema upareni. Cela zabava je koštala 18e senzori, 4e alat i vulkanizerske usluge.

Edit: posto je tema zimske gume, mozda nekom bude interesantno :

Ford Kuga je u pitanju. Pa koliko vidim na AliExpressu se mogu naći senzori za sve brendove, ne znam u čemu je razlika tačno. Znam da ford ima 2 tipa, razlikuje se frekvencija na kojoj komuniciraju sa računarom, 315 i 433mHz.

Btw, alat za uparivanje je stigao, senzori su bez problema upareni. Cela zabava je koštala 18e senzori, 4e alat i vulkanizerske usluge.

Edit: posto je tema zimske gume, mozda nekom bude interesantno :

Dzabe sad kasno🤣lepa akcija ali kleber se pokazao odlicno za sad.

I ja sam zbog dobri komentara na forumu i testova na tyre reviews, prosle nedelje uzeo i montirao Kleber Quadraxer 3
Takodje i vulkanizer hvali duze vreme Kleber!
Sa sada sam veoma zadovoljan, videcemo zimi :)

Poslednja izmena:
  • Like
Reagovanja: M J
Screenshot_20251101_191856_Gallery.jpg

Ako padne sneg, zadnjih godina koliko ga imamo, nece ni biti testa 😀

Napravio sam bratu, koji je laik za auta, tabelu sa nekim od podataka sa testova. Nadam se da nije bilo grešaka pri kucanju. Radi se o jeftinijim gumama. Dimenzija 195/65 R15 tj to je relevantno za cijenu, a na testovima su razne dimenzije bile.
Možda još nekom posluži, pa evo.
1762294943961.png

ako treba originalni fajl

Poslednja izmena:
Hajd na PM gde najpovoljnije uzimate te Kleber gume. Hvala.

Ja sam sada na zimskim, ali uMartu najkasnije prelazim na all season, Opel Astra J, 205x60x16 92H. Auto je limuzina, dosta je težak, planiram da uzmem Kleber Quadraxer 3 all season, pošto je toliko pozitivnih utisaka ovde. Pratiću akcije na ananas i sa vaucerima uzeti kada bude pravi trenutak. Ako neko zna gde je povoljnije od toga, može pm :)

Treba li na još nešto da obratim pažnju? Imam čelične originalne felne i senzore u gumama, oni ostaju koliko sam razumeo?

Treba li na još nešto da obratim pažnju? Imam čelične originalne felne i senzore u gumama, oni ostaju koliko sam razumeo?

1) Uradi reglazu trapa nakon montiranja da ti losa geometrija trapa ne pocepa gume. Jeftinija je optika od para guma, apravo jeftinija je od pola jedne gume.
2) Da ih rotiras povremeno (na oko predjenih 10k zadnje napred, prednje pozadi), em zbog ravnomernije potrosnje, em sto ce felna da zapekne za glavcinu (mora malo da je cvrknes da se otkaci)...
3) Rucno dotegni srafove na felnama, vulkanizeri to vole da nategnu krvnicki, a tebi posle u Karavukovu treba poluga od 2m da otpustis sraf. Bas tad ce padati kisa, i bas tad nece biti nikoga sa kombijem ili kamioncetom ko ima sipku od 2 metra.
4) ZAMENI VENTILE!

end, baj d vej, 92 load index je 630kg opterecenja po gumi. Opusti se.

Težak? Tebi je 1300-1400 kg teško za auto???
To je perolaka kategorija iz današnjeg ugla

1650 kg

I to jeste težak auto s obzirom da je u klasi sa Golfom, Meganom i 308.
Recimo za Superb II stoji 1667kg, a on je dosta duži od Astre J.

Poslednja izmena:
Ako stvarno ima 1650 kg onda jeste pretežak auto za svoju klasu. Šta mu piše u saobraćajnoj?

Ako stvarno ima 1650 kg onda jeste pretežak auto za svoju klasu. Šta mu piše u saobraćajnoj?
Imam i ja Astru J, mislim da je poslednja restilizovana te serije i zaista je pretežak, saobraćajna kaže 1613kg.

Koristim ove Kleber AS 205/55/16 91H vec 1,5 god. Auto Meriva b 1.4 103kw (1471kg, 200kg laksi od Astre🙂) i zadovoljan sam sa njima. Doduse nije bilo prilike da ih vozim po jacoj zimi, snegu. Jedino sto su malo bucne pri vecim brzinama, preko 100km/h. Intrersantno da nisu poskupele, placao sam ih 8k.

Opel kao da je beton koristio za proizvodnju auta :D

Koristim ove Kleber AS 205/55/16 91H vec 1,5 god. Auto Meriva b 1.4 103kw (1471kg, 200kg laksi od Astre🙂) i zadovoljan sam sa njima. Doduse nije bilo prilike da ih vozim po jacoj zimi, snegu. Jedino sto su malo bucne pri vecim brzinama, preko 100km/h. Intrersantno da nisu poskupele, placao sam ih 8k.
A na velikim vrucinama na autoputu kakve su?

Jedina razlika koju sam primetio je da su leti mekse (razumljivo) i "udobnije" za voznju. Za sad ne primecujem da su se izlizale.

• Like
Reagovanja: M J
Nije to truljenje, to je advanced weight reduction. Svaki dan auto ide sve bolje i bolje :)

Tezi od karavana a4 (1620) pa od cega je taj auto🤣
a meni se bas svidele sto su tihe ali gradska voznja pa jos nisam vozio preko 100,videcemo.

Tise su od 5 godina starog Michelina :D One su se cule kao da je lezaj crkao. Probao do 160, meni zvuci ok posle Crossclimat

Da se razumemo, nije ono bas bucna guma, vise se cuje neko sustanje, pogotovu ako se malo okrece volan u voznji, blaga krivina.
Kao da se one sare sa strane gume vise trljaju, nalezu, o asfalt pa se zato cuju.
Apropo tezine, mislio sam da je Astra manji auto od Merive b i da samim tim i laksi. Bas je mnogo 1650 kg za mali auto.
Sad pogledao spaecifikacije za Astra J, tezina od 1300-1450 kg. Ova teza je limuzina restajling Enjoy 1.6 AT
.

Meriva je radjena na platformi corse, astra je za klasu veci auto, u klasu megana, fokusa i sl.

1650 kg

I to jeste težak auto s obzirom da je u klasi sa Golfom, Meganom i 308.
Recimo za Superb II stoji 1667kg, a on je dosta duži od Astre J.
Gde iskopa ovaj sajt? I znaš li engleski?
Stranica ne dozvoljava kopiranje, piše da je maksimalna izmerena, ne znamo u kojim uslovima i sa čime. Niti da li je kupe, karavan, limuzina ...
A isti sajt za model sa jačim motorom navodi manju težinu - 1585kg
Autodata net kaže za sedan 1.7 - 1405 kg. U zavisnosti od opreme i menjača ide +50kg: Onaj EcoFlex je 1440 po zvaničnom katalogu

Poslednja izmena:
Vrh Dno