Šta je novo?

Zimske gume

A kako to da znamo?
Mislim da li je pravilno skladištena

Kupovati od proverenih prodavaca.

Nikako,zato najbolje nikad ne uzimati takve gume.

Ovo je već preterano paranoisanje. Zna se gde se i kako čuvaju gume. Uostalom, gume sa dotom do 5 godina stare mogu da se prodaju kao nove gume. To što nas prodavac obavesti da je dot 2 ili 3 godine star i da popust je njegova dobra volja i poslovna politika, verovatno sa bi se rešio starijih zaliha.

Зима долази.
IMG_4108.jpeg

Kupovati od proverenih prodavaca.

Ovo je već preterano paranoisanje. Zna se gde se i kako čuvaju gume. Uostalom, gume sa dotom do 5 godina stare mogu da se prodaju kao nove gume. To što nas prodavac obavesti da je dot 2 ili 3 godine star i da popust je njegova dobra volja i poslovna politika, verovatno sa bi se rešio starijih zaliha.
Prodavci uglavnom ne skladište gume već uvoznici distributeri i ko zna kako te gume nalaze put do maloprodaje.
Lično sam video više puta kako jedan od najvećih uvoznika čuva gume, napolju pod nekom nadstešnicom, izložene visokim temperarurama i delimično suncu leti, a zimi ih zapljuskuju sneg kiša itd. Uz to složene kako ne treba da budu.
Hoću da kažem da u našoj zemlji i mnogo važnija roba (hrana, lekovi...) ne podleže pravilnom skladištenju, a kamoli gume. Da ne pričamo o kontroli i inspekciji koje nema

Prodavci uglavnom ne skladište gume već uvoznici distributeri i ko zna kako te gume nalaze put do maloprodaje.
Lično sam video više puta kako jedan od najvećih uvoznika čuva gume, napolju pod nekom nadstešnicom, izložene visokim temperarurama i delimično suncu leti, a zimi ih zapljuskuju sneg kiša itd. Uz to složene kako ne treba da budu.
Hoću da kažem da u našoj zemlji i mnogo važnija roba (hrana, lekovi...) ne podleže pravilnom skladištenju, a kamoli gume. Da ne pričamo o kontroli i inspekciji koje nema
Normalno,i ja sam video zato i kazem sto dalje,kad se vec nema novca bolje uzeti umesto tih 2023dot neke druge malo slabije za iste pare ali nove gume 2025dot nego tesiti sebe da je to ok kupiti 2 godine staru gumu koja ko zna kako je stajala.Jos kaze covek dobra volja prodavca da spusti cenu,pa ko je lud da kupi po istoj ceni 2023 dot kad ima za te pare 2025dot🤣

A ja sam lično video kako jedan od najvećih uvoznika/distributera/prodavaca guma u zemlji skladišti gume pravilno. Napolju se skladište samo gume za neke velike radne mašine i tome slično. Zato sam i napisao "od proverenog prodavca". Loše skladištena guma može biti u neuporedivo gorem stanju nakon 6 meseci skladištenja, nego dobro skladištena guma nakon par godina skladištenja. Tako da ni taj dot xx25 na današnji dan ti ne znači mnogo.

У повратку са Хрватског приморја, ухвати ме снег, на деоници Ријека - Загреб, а ја на летњим гумама...
Облио ме хладан зној, све сам већи љубитељ AS гума, јер нисам још стигао да ставим зимске, а реално нисам ни имао потребе пре 5 - 6 дана када сам кренуо на пут.

Prilozi

• IMG-20251005-WA0000.jpg
    IMG-20251005-WA0000.jpg
    87.2 KB · Pregleda: 45
  • IMG-20251005-WA0006.jpg
    IMG-20251005-WA0006.jpg
    279.8 KB · Pregleda: 50
Stiže i Linglong-ov podbrend - Crosswind (made in Serbia).

Kaže da i Poljaci masovno voze zimske gume u toku leta.

Poslednja izmena:

Ovde imas test u kome su i one, pod novim nazivom, Sport Master 4S, ali je navodno ista guma samo su promenili ime. Po testu solidna guma, bolja od klebera na mokrom i suvom, losija na snegu. A cena, u nekim vecim dimenzijama i dupla razlika.

Uzeo sam 4 komada za octaviu. Za te pare ne mogu da ocekujem cuda. 28000din sa sve montazom.

Pozdrav,
Kupio sam pre neki dan zimske gume continental winter contact ts 870 96H XL. Iako sam gledao da budu 92T ili 92H (jer su mi letnje 92V, fabrički su takve) i bez XL opcije. U radnji gde sam kupovao nisu imali običnu opciju(razmatrao sam ove i Michelin alpin 7 isto su bile 96H XL, ali malo skuplje), prodavac mi je rekao da to nije nikakva razlika. Auto je Škoda Octavia 2024. godište. Da li razlika u indeksu nosivosti može da pravi neki problem? Kao i XL opcija? Gume još nisam montirao.

Vrh Dno