Šta je novo?

Zimske gume

U poslednje dve godine su prognoze skoro potpuno pouzdane. Dan ranije, tj. u sredu poslepodne, su već bile detaljne informacije šta će biti i tačno se ostvarilo. Džaba vam novci moji sinovci, džaba vam pametni telefonci. Sedam dana ranije je najavljivano zahlađenje.

Pa oduvek je tako, mislim bar u poslednjih 20-ak godina, otkad pratim prognoze preko neta, a pratim često, zbog hobija. Mogu da najave i 10 dana ranije (i pogode) kada dolaze predvidivi, veliki cikloni ili anticikloni, ali sa druge strane mogu i prilično da promaše, plus su uvek moguća lokalna meteorološka ''iznenađenja''. Ovo sada u oktobru i jeste malo atipično (iako se nešto slično desilo pre 3-4 godine), jer smo u poslednjih 15 godina uglavnom imali septembarske uslove veći deo oktobra. Ali su zato proleća sa više padavina i svežija nego pre 2010. godine, poslednjih 5 godina južno od Save/ Dunava je bilo snega i leda čak i sredinom aprila, a maj je tradicionalno svež i kišovit. Meni se bukvalno ne isplati da imam letnje i zimske gume, nego all season ili all terrain sa 3PMSF.

То је био један од коментара, нису обавезне, још је рано. 🤯 Па не зна снег који је датум и шта је обавезно, мени је ван памети ризиковати кад је већ било најављено. Код мене на планини коју прелазим вероватно неће бити снега, али сам ипак ставио зимске.
Nije bilo nigde najavljeno za sneg,bas sam pratio,samo upozorenje za jaku kisu dva dana posle opet plus 25.

Samo da ne bude problema sa balansiranjem. Kod mnogih je bilo... Ipak je to jeftiniji Michelin, a negde mora da bude razlike.

Anegdotalno (uzorak 4 letnje kleber gume 225 45 18 na jednom mom autu) vulkanizer proletos nije imao problema.
Ne znam jel ima neka statistika u tom smislu ali mislim da bi bilo besmisleno da razlika kvaliteta bude tolika da je problem u balansiranju . To je baš veliki feler ako pneumstik ne može da se izbalansira.
Kleber nije trayal ili jos gore neka potpuno leva marka.
То је био један од коментара, нису обавезне, још је рано. 🤯 Па не зна снег који је датум и шта је обавезно, мени је ван памети ризиковати кад је већ било најављено. Код мене на планини коју прелазим вероватно неће бити снега, али сам ипак ставио зимске.

Znaci sledeće nedelje da vraćamo letnje gume?
Da li neko zna gde mogu da se nađu čelične felne u dimenziji 17" ? Tražim set za zimske gume, a kad spomenem dimenziju samo me čudno gledaju :)

Koji auto, pa raspored rupa, J dimenzija?
Na polovnim automobilima I na kp ima bas dosta da se nadje.

Problem sa balansiranjem ne može da postoji, ali izbalansirana guma može da trese u vožnji, ako ima problem, i to se ne rešava, već se menja. Postoje mašine koje simuliraju opterećenje i tu se nedvosmisleno i taj problem manifestuje. Dobije se izveštaj na osnovu kog dobavljač menja gumu, ukoliko je pod garancijom.

Kleber nije Michelin, iako je sasvim solidan za te pare. Imam zimske odavno njihove.

Anegdotalno (uzorak 4 letnje kleber gume 225 45 18 na jednom mom autu) vulkanizer proletos nije imao problema.
Ne znam jel ima neka statistika u tom smislu ali mislim da bi bilo besmisleno da razlika kvaliteta bude tolika da je problem u balansiranju . To je baš veliki feler ako pneumstik ne može da se izbalansira.
Kleber nije trayal ili jos gore neka potpuno leva marka.
Daleko bilo da sam rekao da je Kleber loš. Za malu razliku u ceni, Michelin je mnogo bolji. Balansira se sve, samo je pitanje sa koliko tegova?

Razlika je skoro 50%,, barem u mojoj dimenziji: kleber 13000, cc3 je oko 18-19000

Razlika je skoro 50%,, barem u mojoj dimenziji: kleber 13000, cc3 je oko 18-19000
Pre 10 dana sam kupio CC2 za 21000din, Kleber je bio tad 17500din u dimenziji 235/50/19 suv. CC3 nema kod nas u toj dimenziji. Bar tad nije bilo. Razlika u ceni je 20%.
Veći je problem što je vulkanizer uzeo 4800 din za zamenu. 🤪

U pravu si manja je razlika, cc3 je 18000 na ananasu, kleber je bio 13000 uz popust. cc3 bi mogao onda isto uz kupon po 17000, 4000 je razlika. 235/55/17.
Cekam da mi stignu senzori, jedan je crkao, pa da vidim sta ce vulkanizer da kaze :)

Ima li neko iskustva sa Linglong Grip Master 4S gumama? Planiram da uzmem neke gume za Octaviu 1.4 metan. Vec godinama vozim All season gume ali poznatijih brendova. Nemam iskutva sa kinezima :D

Ти враћај ако имаш времена и мислиш да треба.
Pa mislim da treba na 25+ stepeni voziti letnje ili all season a ne zimske i posebno ne treba stavljati zimske zato što je temp sa 25 pala na 7 stepeni u tri dana.

Mislim, sve je to lepo što ti kažeš, prati se prognoza itd ali je čnjenica da do pre 15 godina kada je uvedena obaveza u SRB, ljudi su sa letnim gumama vozili cele zime, nije bilo krvoprolića na putevima ni u januaru ni u oktobru zbog snega.

Ljudi su ti koji prave sr... Onaj snimak odozgo iz Turske, ljudi naleću brzinom pri kojoj ni sa zimskim gumama ne bi bolje prošli.

Plus prognoza za nizije u SRB je bila da nema snega. Ko ode u planinu, pa svakako treba da obrati pažnju sa čime ide gore ako je najavljen sneg ali treba imati malo i razuma.

Pa mislim da treba na 25+ stepeni voziti letnje ili all season a ne zimske i posebno ne treba stavljati zimske zato što je temp sa 25 pala na 7 stepeni u tri dana.
И ја мислим, време у Србији је колико ја примећујем више за комбинацију летње + ‘све сезоне’ или само ‘све сезоне’ него летње + зимске. Мени у Норвешкој би можда најбоља комбинација била ‘све сезоне’ које бих користио што дуже без страха од првих снегова + зимске. Овако већ крајем септембра или у првој половини октобра морам да стављам зимске које се троше минимум до средине априла. При томе морају увек да буду у топ стању, а Нордик модели брже пропадају и имају доста лошије перформансе у иоле топлијим условима од стандардних зимских.

Ma ti si realno van konkurencije u ovoj raspravi šta je nužno imati na vozilu. Nemaš ni mnogo izbora da li ćeš zimsku ili nećeš. Verujem da vidiš više snega u oktobru nego mi za dve zime.

Em klima, em uslovi na putevima, em dozvoljene spike gume... NO i SRB nije za poređenje...

Mislim, sve je to lepo što ti kažeš, prati se prognoza itd ali je čnjenica da do pre 15 godina kada je uvedena obaveza u SRB, ljudi su sa letnim gumama vozili cele zime, nije bilo krvoprolića na putevima ni u januaru ni u oktobru zbog snega.

Ljudi su ti koji prave sr... Onaj snimak odozgo iz Turske, ljudi naleću brzinom pri kojoj ni sa zimskim gumama ne bi bolje prošli.

Plus prognoza za nizije u SRB je bila da nema snega. Ko ode u planinu, pa svakako treba da obrati pažnju sa čime ide gore ako je najavljen sneg ali treba imati malo i razuma.
Upravo tako. Najgori su mi oni koji stave zimske gume i misle da mogu da voze po snegu isto kao na letnjim leti.
Kao da su zimske gume čarobni štapić koji pretvera sneg i led u idealne uslove suvog puta. Zimske gume su samo mala pomoć pri takvim uslovima

Pozdrav svima, prvi put u životu kupujem gume, apsolutno ništa ne znam o ovoj tematici, pogledaću sada malo temu ali bi mi značila pomoć.
U potrazi sam za zimskim setom, Mazda 6 karavan je u pitanju, 215/50/17. Budžet mi je maksimalno do 500 evra.
Šta bi bila najbolja preporuka u ovom cenovnom rangu? Auto vozim kombinovano, kako grad tako i otvoren put, a planiram i zimovanje u januaru tako da mi treba neka najbolja opcija za budžet kojim raspolažem. Hvala unapred!

Pozdrav svima, prvi put u životu kupujem gume, apsolutno ništa ne znam o ovoj tematici, pogledaću sada malo temu ali bi mi značila pomoć.
U potrazi sam za zimskim setom, Mazda 6 karavan je u pitanju, 215/50/17. Budžet mi je maksimalno do 500 evra.
Šta bi bila najbolja preporuka u ovom cenovnom rangu? Auto vozim kombinovano, kako grad tako i otvoren put, a planiram i zimovanje u januaru tako da mi treba neka najbolja opcija za budžet kojim raspolažem. Hvala unapred!

Da, kao što kaže gore kolega Kleber Krisalp HP3 za tu dimenziju za taj novac je best buy.

Međutim, da li bi menjao dva seta guma na istim felnama ili imaš odvojeno felne za dva seta? Pitam, jer za tu Mazdu6 sa 215/50 R17 (koje je godište?) bi trebalo odgovara i 205/60 R16 dimenzija. Mislim da za sličnu cenu možda možeš naći 4 gume 205/60 R16 (Kleber Krisalp HP3 ili Goodyear UGP3 dot23) + 4 čelične felne R16, a posle nemaš trošak zamene guma i balansiranja, već samo menjaš točkove. A uvek je bolje imati uže zimske gume sa višim profilom, nego šire sa nižim profilom. Takođe je i bolje za felne i gume da se ne skidaju i montiraju gume 2 puta godišnje.

Ja prvi put u zivotu cujem da guma ne moze da se izbalansira 🤣
Moze svaka, ali pitanje je da li je okej da se stavi 100 ili 150g gvozdja.

Vulkanizer kod kojeg ja idem to ne radi osim ako bas ne mora. Na primer odneo sam mu prosle godine 4 nove Tigar Winter2 i dve od 4 gume je odlepljivao i rotirao vise puta dok mu masina nije izbacila da na svaku ide tipa po 10g (a bilo je pokusaja gde je masina pokazivala i preko 100g). E sad, on sam kaze, to moze da radi kad je van spica za zamenu i kad ima vremena, kad nema onda ***..

Balansira se sve, samo je pitanje sa koliko tegova?

Ja prvi put u zivotu cujem da guma ne moze da se izbalansira 🤣

Moze svaka, ali pitanje je da li je okej da se stavi 100 ili 150g gvozdja.

I kocka može da se balansira, ali se na njoj ne može voziti.

Mašina za balansiranje prilagodi tegovima set felna+guma, da im težište bude baš na osi točka.
Ali ako guma ima neku izbočinu ili nije savršeno okrugla, klasične mašine za balansiranje (i naši priučeni majstori) to ne registruju.

Imao sam situaciju, službeni auto i neka kung-fu guma što su nam prodali. Trese auto.
Vulkanizer petog dana već treći put balansira, sada već vrlo neprijatan.
Zavirim pod onaj poklopac dok se točak vrti, lepo se vidi da sve zajedno šeta gore dole 1-2cm, tako balansirano. Guma je elipsa a ne krug.
Majstor uošte ne konta gde je problem, na moju konstataciju da guma ne valja, pokazuje da eto jeste balansirano, one lampice na mašini, jel...

Tek je šef servisa razumeo problem posle više telefonskih poziva. I zamenili su nam tu jednu gumu od četiri.
Deluje da onaj majstor i dalje nije shvatao "...gde mašina greši..."

I kocka može da se balansira, ali se na njoj ne može voziti.

Mašina za balansiranje prilagodi tegovima set felna+guma, da im težište bude baš na osi točka.
Ali ako guma ima neku izbočinu ili nije savršeno okrugla, klasične mašine za balansiranje (i naši priučeni majstori) to ne registruju.
To ja razumem ako je guma felericna,ali sta sa tim ima kleber bas,to moze se desi sa svakom ostecenom gumom.

Da, kao što kaže gore kolega Kleber Krisalp HP3 za tu dimenziju za taj novac je best buy.

Međutim, da li bi menjao dva seta guma na istim felnama ili imaš odvojeno felne za dva seta? Pitam, jer za tu Mazdu6 sa 215/50 R17 (koje je godište?) bi trebalo odgovara i 205/60 R16 dimenzija. Mislim da za sličnu cenu možda možeš naći 4 gume 205/60 R16 (Kleber Krisalp HP3 ili Goodyear UGP3 dot23) + 4 čelične felne R16, a posle nemaš trošak zamene guma i balansiranja, već samo menjaš točkove. A uvek je bolje imati uže zimske gume sa višim profilom, nego šire sa nižim profilom. Takođe je i bolje za felne i gume da se ne skidaju i montiraju gume 2 puta godišnje.
Hvala na odgovoru, Mazda je restajling iz 2011. Imam 2 kompletna seta alu felni identičnih dimenzija 215/50/17, tako sam dobio uz auto. Letnje su dobre, zimske su bile za bacanje pa zato sad tražim. Ove Kleber koje ste pomenuli vidim da imaju i na Ananasu, tamo može da se ugrabi onaj popust vaučer na 5000 dinara. Ne znam samo kako se proverava taj dot, ni na internet prodaja guma nisam našao tu informaciju. Da li to ide po principu koja ti zapadne to je?

Hvala na odgovoru, Mazda je restajling iz 2011. Imam 2 kompletna seta alu felni identičnih dimenzija 215/50/17, tako sam dobio uz auto. Letnje su dobre, zimske su bile za bacanje pa zato sad tražim. Ove Kleber koje ste pomenuli vidim da imaju i na Ananasu, tamo može da se ugrabi onaj popust vaučer na 5000 dinara. Ne znam samo kako se proverava taj dot, ni na internet prodaja guma nisam našao tu informaciju. Da li to ide po principu koja ti zapadne to je?
Ne mozes da vidis ali stizu nove gume,nas nekoliko je porucilo u zadnjih 10 dana i svima je dot 2025 godine,eventualno pogledas pre preuzimanja dot pa ako nesto vratis ih nazad.

U principu na IPG ako je stariji dot od godinu dve obično napišu, a najčešće daju i popust, kao sad što daju za Goodyear dot 2023. Za gumu koja je pravilno skladištena je to ništa.

Ima li neko iskustva sa Linglong Grip Master 4S gumama? Planiram da uzmem neke gume za Octaviu 1.4 metan. Vec godinama vozim All season gume ali poznatijih brendova. Nemam iskutva sa kinezima :D

Ovde imas test u kome su i one, pod novim nazivom, Sport Master 4S, ali je navodno ista guma samo su promenili ime. Po testu solidna guma, bolja od klebera na mokrom i suvom, losija na snegu. A cena, u nekim vecim dimenzijama i dupla razlika.

Nazad
Vrh Dno