Šta je novo?

Zimske gume

Juce sam uzeo auto od majstora, preventivna kontrola i zamena grejaca i bas pricamo o novijim automobilima prepunim senzorima za svakakve gluposti, previse plastike ali i o novim skodama koje trose ulje i fabrika kaze tako treba

Pitam ga za gume posto on vikendom bezi iz grada jel menja letnje/zimske, ima nekog Suzuki dzipa, kaze to sam batalio, kupim AS teram pa kad vidim da su gotove kupim ponovo i tako u krug.
Vec sam pisao ko ima ostriji stil voznje njemu uvek treba dobre gume, da li sezonske ili AS zavisi od novcanika

ZA 4x4 sam i ja cuo da treba da se menjaju sve 4 ali za neki valjda BMW(nisam siguran, mozda sam potpuno omasio model), mislim da za nas starije tipove 4x4 dovolnjo na istoj osovini da ima istu dubinu sare ,nisam pitao ni majstora ni vulkanizera
Sto se tice potrosnje ulja to nije karakteristicno samo za nove skode, vec za vecinu novijih vozila.

A za gume smo prezvakali temu previse. Svako uzima sta mu odgovara i to je to. Problem je jedino sto su ljudi slabo informisani.

Sto se tice potrosnje ulja to nije karakteristicno samo za nove skode, vec za vecinu novijih vozila.

A za gume smo prezvakali temu previse. Svako uzima sta mu odgovara i to je to. Problem je jedino sto su ljudi slabo informisani.
Tako su mene zeznuli sa Lasa gumama letnjim u KemoImpexu, nisu imali Hankok i FUldine letnje i uvale mi Lasu kao dobra, odlicna blabla, djavola odlicna

Nazalost prodavci obicno gledaju da se otarase onoga sto slabije ide.

Ne nego da prodaju ono na sta imaju najvecu marzu.
Lasa se prodaje odlicno a oni su generalni uvoznici iste tako da imaju i extra uslove.

Doduse u pravu si, konstantno ih reklamiraju. Sto moj matori stalno ponavlja, za dobar proizvod nije potrebna reklama.

Neka iskustva sa Goodyear 4 seasons Vector 2?

Vozim 13ice na laganom automobilu, nemam neku potrebu za 2 seta guma, ali Tigar mi se nije pokazao kao dobra solucija, dosta lose ponasanje po kisi.

:)
Hvala na odgovoru. Prelazim 15k godisnje i tigar mi je vec 5g radio posao (na iskustvo nazalost), trenutno se skuplja za neki bolji auto, dok ce ovaj Swift '98 da ostane kao rezerva za voznju po centru grada gde je nezgodno parkirati :)

Malo me brine sto svuda kazu da je Vector vise zimska nego letnja guma. Ali sa ovim "M+S" koje vec imam na njemu, kapiram da gore ne moze da bude i da ce Goodyear napraviti razliku i leti? :) Jednostavno, za auto koji uskoro planiram da menjam, ali i dalje umem 2x mesecno da odem malo po Srbiji gde su losiji putevi, ne mogu da opravdam trosak za 2 seta felni ili guma.

Ima li kakvog iskustva sa Vectorom leti? Da li je stvarno los kako se pise po netu, ili su to ipak ljudi naviknuti na Michelin i Pirelli, koji ne znaju za Tigar? :D

@dzonitash

A Kleber Quadraxer 2? Ananas: 4x5.900=23.000 - 3.000 uz a3000 kod. 5.000 po gumi.
GY je 8500 u tvojoj dimenziji. Skupo. Mislim da nema potrebe za tom gumom u 155/70R13

Malo me brine sto svuda kazu da je Vector vise zimska nego letnja guma. Ali sa ovim "M+S" koje vec imam na njemu, kapiram da gore ne moze da bude i da ce Goodyear napraviti razliku i leti? :) Jednostavno, za auto koji uskoro planiram da menjam, ali i dalje umem 2x mesecno da odem malo po Srbiji gde su losiji putevi, ne mogu da opravdam trosak za 2 seta felni ili guma.

Sve Premium AS gume su više zimske gume zato što imaju zimsku šaru, ali je smeša takva da se leti ponašaju kao letnje gume, odnosno neće biti meka i da klizi leti kao što bi prava zimska,
inače AS premium gume se uglavnom bolje ponašaju leti nego srednji-low segment letnjih guma.

To sam naučio ovde u temi. :ROFLMAO:

Poslednja izmena:
Kleber po svim testovima proklizava na mokrom sto sam video. Takodje, Quadraxer svuda imaju po 2 komada u online prodavnicama, i proteklih dana sam zvao sve zive i niko nema nista na stanju.
Ananas mi je u ponedeljak odbio porudzbinu jer nemaju one Goodyear ipak na stanju, smorio sam se. Auto sam uzeo dok jos nisam imao "stabilna" i "jaca" primanja, bio sam u fazonu sad bar da ga castim boljim gumama i da bude u voznom stanju i kad uzmem novi (realno za 5 god ce auto da se raspadne, ne guma), ali s obzirom da sam zvao preko 20 prodavnica guma, vulkanizera, 13-ice vise niko ni nema skoro. Nude mi Riken, Taurus... GY nema APSOLUTNO NIGDE, cak ni kod onih koji imaju zvanicnu saradnju sa GY.

Znaci Kleber ima 2 komada na Ananasu, 2 komada u jednoj fizickoj prodavnici. Istrazivao, dosao do toga da Kleber manje gume pravi u Kini... pa verovatno nije ni isti sastav jer niko ne testira 13ice. Rizik mi je da porucim 2 komada s Ananasa, 2 rezervisem u fizickoj prodavnici, i desi se da neko slucajno ne bude imao taj drugi deo seta.

Drugi problem kod Klebera je sto se 13ice izgleda prave u Kini. To da li je minus verovatno ovde zna neko bolje od mene, meni je trenutno odbojnost zbog toga.

Jedino Fulda ostaje od srednjih brendova za AS, i nazalost, po testovima ima duzi kocioni put na suvom nekih 7-8 metara od recimo Michelin CrossClimate i slicnih premium. Ne ocekujem cuda, ali mi je 7-8 metara 2 automobila duzine, na suvom, na 100km/h. Nazalost, Tigra i ostalih nigde nema na testovima pa zapravo ne mogu da uporedim razliku.

Ne planiram trke, Suzuki swift 1.0 je u pitanju, ali ne zelim da se okrenem 360 stepeni na autoputu na 80km/h pri malo jacoj kisi, a akvaplaning mi je poznat nazalost. Imao sam nezgodno iskustvo sa 205 GTI kad sam tek poceo da vozim, tamo negde 2010. kod Nebojsine kule u Beogradu, gde sam naleteo na zaledjen deo krivudavog puta i udario srecom celicnom felnom u banderu. Nisam vozio brzo, policijski auto je bio iza mene, i oni su pozvali saobracajnu. Tad nisam imao ni godinu dana vozacku, naucio sam da postujem lose uslove puta. Zato sad ne zelim vise sebe da dovodim u situaciju da ni na kisi gubim kontrolu, jer mi se desavalo par puta BG-CA autoputem da malo izgubim prijanjanje na ne preterano visokoj brzini. Na suvom s ovim Tigrom sam uspevao 160-165km/h sto je maksimum za ovaj auto i ok je kocio, ali kocenje se svodilo na to da uporedo preventivno menjam i traku ako je do nule jer Swift nema ABS pa mora da se pazi :)

To je otprilike prica, udavio sam vas, ali je bezveze sto je situacija takva da za tih dodatnih 100EUR po setu guma vise ne mogu da se kupe krstene 13ice koje nekome mogu da izguraju 5 godina i dobra su investicija. Ima dosta malih automobila na ulici, znam da su uglavnom za gradsku voznju i da se verovatno uvoznicima ne isplati da ih uvoze kao 205/55/R16, al' ono, s obzirom da su rasprodane svuda, ocigledno postoji potraznja :)

Previše si se ti vezao za testove. Kupovao sam nekad gume po preporuci raznih testova i nisam bio zadovoljan.
Tako da to ipak uzimam sa rezervom.

Kleber po svim testovima proklizava na mokrom sto sam video. Takodje, Quadraxer svuda imaju po 2 komada u online prodavnicama, i proteklih dana sam zvao sve zive i niko nema nista na stanju.
Ananas mi je u ponedeljak odbio porudzbinu jer nemaju one Goodyear ipak na stanju, smorio sam se. Auto sam uzeo dok jos nisam imao "stabilna" i "jaca" primanja, bio sam u fazonu sad bar da ga castim boljim gumama i da bude u voznom stanju i kad uzmem novi (realno za 5 god ce auto da se raspadne, ne guma), ali s obzirom da sam zvao preko 20 prodavnica guma, vulkanizera, 13-ice vise niko ni nema skoro. Nude mi Riken, Taurus... GY nema APSOLUTNO NIGDE, cak ni kod onih koji imaju zvanicnu saradnju sa GY.

Znaci Kleber ima 2 komada na Ananasu, 2 komada u jednoj fizickoj prodavnici. Istrazivao, dosao do toga da Kleber manje gume pravi u Kini... pa verovatno nije ni isti sastav jer niko ne testira 13ice. Rizik mi je da porucim 2 komada s Ananasa, 2 rezervisem u fizickoj prodavnici, i desi se da neko slucajno ne bude imao taj drugi deo seta.

Drugi problem kod Klebera je sto se 13ice izgleda prave u Kini. To da li je minus verovatno ovde zna neko bolje od mene, meni je trenutno odbojnost zbog toga.

Jedino Fulda ostaje od srednjih brendova za AS, i nazalost, po testovima ima duzi kocioni put na suvom nekih 7-8 metara od recimo Michelin CrossClimate i slicnih premium. Ne ocekujem cuda, ali mi je 7-8 metara 2 automobila duzine, na suvom, na 100km/h. Nazalost, Tigra i ostalih nigde nema na testovima pa zapravo ne mogu da uporedim razliku.

Ne planiram trke, Suzuki swift 1.0 je u pitanju, ali ne zelim da se okrenem 360 stepeni na autoputu na 80km/h pri malo jacoj kisi, a akvaplaning mi je poznat nazalost. Imao sam nezgodno iskustvo sa 205 GTI kad sam tek poceo da vozim, tamo negde 2010. kod Nebojsine kule u Beogradu, gde sam naleteo na zaledjen deo krivudavog puta i udario srecom celicnom felnom u banderu. Nisam vozio brzo, policijski auto je bio iza mene, i oni su pozvali saobracajnu. Tad nisam imao ni godinu dana vozacku, naucio sam da postujem lose uslove puta. Zato sad ne zelim vise sebe da dovodim u situaciju da ni na kisi gubim kontrolu, jer mi se desavalo par puta BG-CA autoputem da malo izgubim prijanjanje na ne preterano visokoj brzini. Na suvom s ovim Tigrom sam uspevao 160-165km/h sto je maksimum za ovaj auto i ok je kocio, ali kocenje se svodilo na to da uporedo preventivno menjam i traku ako je do nule jer Swift nema ABS pa mora da se pazi :)

To je otprilike prica, udavio sam vas, ali je bezveze sto je situacija takva da za tih dodatnih 100EUR po setu guma vise ne mogu da se kupe krstene 13ice koje nekome mogu da izguraju 5 godina i dobra su investicija. Ima dosta malih automobila na ulici, znam da su uglavnom za gradsku voznju i da se verovatno uvoznicima ne isplati da ih uvoze kao 205/55/R16, al' ono, s obzirom da su rasprodane svuda, ocigledno postoji potraznja :)
Michelin CC u veličini 13 nije isti model kao u veličinama 15"+.
Očajno je loš izbor dobrih pneumatika u veličinama < 15". Verovatno potražnja za takvim pneumaticima nije visoka i niko ne želi na stanju da ih drži.
U zadnjih 10ak godina čak i mali gradski automobili dolaze sa 15"+

Ja stalno ponavljam da se obrati pažnja na dimenziju u kojoj se testira pneumatik. Nisu ni vozila ista u odnosu na srpski prosek

@dzonitash
Nego, na IPG-u piše da trenutno imaju 6 kom GOODYEAR 165/70 R13 Vector 4 Seasons G2 79T i 4 kom GY 175/70 R13 Vector 4 Seasons G2 82T
I 4kom Uniroyal AllSeasonExpert 2 75T 155/70 R13, recimo

Pa većina evropskih malih kola (Panda, Punto, Korsa, Fijesta, Klio...) je odavno prešla na 14-ice, moj stari Punto iz 2004. je došao sa 14-icama.
Da li postoji 14" felna za Swifta, možda ti se to više isplati ako ćeš da ga voziš još pet godina?

Trazim da kupim neke budget gume za zimu, dimenzija koju trazim je 225/55/17
imam na autu i letnje devetnaestice, tako da mi je to drugi par
u obzir dolaze zimske a i AS gume
e sada, nesto sto mi se uklapa u budzet je recimo

tigar wintera oko 7.8k po komadu
taurus all season oko 7.5k po komadu
petlas snowmaster 2 sport oko 7.7k po komadu
westlake zimske ili AS gume - one mogu po 6k otpr da se nadju
duraturn mozzo winter xl oko 7k po komadu

Wintere sam vozio ranije i bio sam zadovoljan sa njima ali ove druge ne znam, pa ako je neko vozio na njima da podeli iskustva. hvala

Имам исте димензије на Инсигнији, точак је повелик, вероватно и ауто, па кад већ возиш кола са точковима 19 и 17, које нису буџет категорија ваљало би гледати и адекватне гуме, барем неку средњу класу. Знам да нисам био од неке помоћи...

Od tih koje je naveo, najmanje loše su Tigar Winter(bez a), ali je činjenica da mu za tu dimenziju treba bar još 25k din. za dobre gume srednje klase.

Имам исте димензије на Инсигнији, точак је повелик, вероватно и ауто, па кад већ возиш кола са точковима 19 и 17, које нису буџет категорија ваљало би гледати и адекватне гуме, барем неку средњу класу. Знам да нисам био од неке помоћи...
I ja vozim insigniju A ali planiram da je menjam na leto za insigniu B, pa nemam preveliku zelju da pljunem prevelik kes za gume sada - i onako cu ih voziti jednu sezonu tj pola sezone vec sad

Нисам ја дефинитивно за буџет препоруке, малопре возим по чистом леду, ове Гудјир које имам да кујем у звезде.

Ti si van konkurencije
Odnosno tvoji putni (ne)uslovi

Trazim da kupim neke budget gume za zimu, dimenzija koju trazim je 225/55/17
imam na autu i letnje devetnaestice, tako da mi je to drugi par
u obzir dolaze zimske a i AS gume
e sada, nesto sto mi se uklapa u budzet je recimo

tigar wintera oko 7.8k po komadu
taurus all season oko 7.5k po komadu
petlas snowmaster 2 sport oko 7.7k po komadu
westlake zimske ili AS gume - one mogu po 6k otpr da se nadju
duraturn mozzo winter xl oko 7k po komadu

Wintere sam vozio ranije i bio sam zadovoljan sa njima ali ove druge ne znam, pa ako je neko vozio na njima da podeli iskustva. hvala
1000030986.jpg
Takve stvari se ne pitaju u ovoj temi.. Budžet.. Pih

Pa dobro, nemojte da ste tako negativno nastrojeni.
Ovo je ipak forum, logično je da će svako reći da su budžet gore od srednje ili premijum klase, što i jeste tačno.
Onaj ko hoće da kupi budžet ne treba da pita za mišljenje na forumu jer njemu je bitna samo cena, nek izgugla prodavnice i nađe najjeftinije.
U suprotno ne znam šta očekuje, da će mu neko reći da su budžet kvalitetnije od srednje klase?

Ja stalno ponavljam da se obrati pažnja na dimenziju u kojoj se testira pneumatik. Nisu ni vozila ista u odnosu na srpski prosek

@dzonitash
Nego, na IPG-u piše da trenutno imaju 6 kom GOODYEAR 165/70 R13 Vector 4 Seasons G2 79T i 4 kom GY 175/70 R13 Vector 4 Seasons G2 82T
I 4kom Uniroyal AllSeasonExpert 2 75T 155/70 R13, recimo
Naravno. S tim sto niko ne testira trinaestice :D

Uzeh 2 Klebera preko IPGa u 155/70R13, pre toga zvao jednu fizicku prodavnicu maltene pred zatvaranje da proverim, imaju i oni 2 klebera samo kao IPG. Sutradan - taj Kleber nestao svuda, izgleda su svi imali te 2 iste gume na 3 mesta (sto mi je cudno jer je Ananasu spark bio dobavljac a ja hteo da kupim u Beocaru fizicki) pa mi je propao plan da sa vise strana porucim po 2 gume. Hteo sam da otkazem porudzbinu jer ne mogu da uparim 4, iz IPGa su mi rekli da bez problema samo kazem dostavljacu (nisu bas bili azurni, dan kasnije su mi odgovorili) da ih ne zelim i sve je ok, ali sam ih uzeo jer sam napravio nuklearnu fiziku oko ovoga trenutno za 13ice. Problem je sto ove moje dimenzije stvarno nigde nema, i nasao sam i ja 165/70 Kleber koje sam razmisljao da stavim pozadi, ali izgleda po zakonu ne moze :) Iako je druga osovina u pitanju... Na kraju sam uzeo Matador po preporuci prodavaca (neke skode dolaze s njima, itd, itd, znate vec kako ide, izbor je bio matador ili taurus pa ono... i nije neki izbor) jer sam zeleo samo sto pre da stavim druge gume na auto zbog starosti prethodnih.

Sad, nemam apsolutno predstavu koliko jota je ova fabricka celicna felna, na vratima stoji 155/70R13, ali kapiram da 165/70R13 pravi razliku od 2.5% u precniku i verujem da nije strasno i da moze da se montira, uz to po onome sto ja znam, ne vidim ni manu u tome da zadnje gume budu 1cm sire ukoliko mogu :) Onda je tu da se ne zna kako bi se auto ponasao sa tako montiranim gumama i nisam hteo da se igram s drugom dimenzijom vec Matadorom nazalost.

Sad da se igramo "sta bi bilo kad bi bilo", sta bi zapravo moglo da podje po zlu ako bih montirao 165/70 nazad i 155/70 napred na stariji automobil, swift '98?

Kakva su iskustva sa Hankok all season gumama..Pozdrav i unapred hvala na odgovorima..

Video sam sta se pise i ovde i na drugim mestima za razne gume, al opet - ja sam vec na jednim tigar winter gumama presao jedno 5 zima na proslom autu. Auto doduse bio losiji ali vozen u dosta losim uslovima takodje, i kao sto neko rece - nikad me nisu dovele u opasnost. Vise sam mislio da neko moze da izvuce paralelu izmedju ovih drugih brendova koji su manje vise meni nepoznati. Al cini mise da je opste misljenje da je tigar najbolji izbor u budzet verziji
ostao sam na sigurnom izboru i narucio 4 tigrice. Hvala svima na pomoci

Zna li neko koliko iznosi putarina automobilom, autoputem, u jednom pravcu od Novog Sada do Zlatibora? Hvala unapred.

Nazad
Vrh Dno