Šta je novo?

Zimske gume

Naravno da je bolje 4x4 tu nema dileme, ali se mnogi zanesu. U ovakvim uslovima je vozac na prvom mestu.
Edit:
Svako ko je planirao put na Zlatibor, na magistrali ima dosta snega, a najavljuju jos padavina, tako da polako i bez zurbe. Vec je jutros bilo udesa iznad Cajetine.

Poslednja izmena:
Teška su kola danas, ne zavisi sve od vozača, ali saglasan sam. Loš vozač može da hendikepira dobru tehnologiju, dobar da iskoristi kako treba prosečnu. Letnja guma juče je bila čista glupost, i zimske su bile mučenje po bljuzgi.

Ja sretoh izgleda gomilu vlasnika sa upitnim kvalitetom guma danas. Lik sa Astrom za malo da me zabode jer je zadnji kraj počeo da pleše. Ja mu ablendujem da stane i da me pusti (on malo krene, pa se zanese i onda stane i tako i krug). Na kraju se zaneo i stao pored mene. Ja se izvukoh... Ne znam gde je nesrećnik krenuo sa takvim gumama...

Bilo je svacega i sinoc i jutros. Krenuli heroji samo ne znam kuda. Aj sto idu s problematicnim gumama ali kad vidim da je posao sa zadnjom vucom negde a cupa se za kosu kad vidi i najmanju uzbrdicu. Ja jutros isterao 2 automobila iz dvorista i iz ulice a lik sa BMW-om u rikverc pokusava da istera iz ulice 10 minuta, unapred nije mogao nikako. Uska ulica, on cim se zanese malo mora da stane.
Ne kapiram kako nije lakse da ostavi auto kuci.

Inace kod meneje krivina i jedno parce slepe ulice gde krece veci nagib. Pola ljudi koji probaju da okrenu auto tu se zaglave a ja tu izlazim iz dvorista pod pravim uglom i isteram tuda. Moracu veceras da pospem so kad zaledi inace ce mi se naredjati, necu ni ja izaci ujutru. Mozda uspem i da izlopatam kad se vraatim kuci.

Dosta je morog snega ispod ovog novog i dok tocak ne probije do tvrde podloge on vrti i kliza.
Svakako pogon na svim tockovima ovih dana dosta znaci.
Isto tako moze opasno da zavara, pre par godina sam bukvalno izleteo na Taru po snegu sa pogonom na svim tockovima i tako pun samopouzdanja krenuo nazad. Ispravio prvu krivinu, srecom bez posledica.

Mnogi upropaste zimske gume pošto ih voze kao All Season, kod mene u blokovima barem 70% automobila je na zimskim cele godine. Takva guma je već posle jedne sezone poprilično neupotrebljiva po snegu.

Mnogi upropaste zimske gume pošto ih voze kao All Season, kod mene u blokovima barem 70% automobila je na zimskim cele godine. Takva guma je već posle jedne sezone poprilično neupotrebljiva po snegu.
Ovo je najgora stvar koju vozaci mogu da urade gumama. Pogotovo sto sada imamo leta sa 40+ stepeni gde je temperatura asfalta verovatno preko 60.

Naravno da je bolje 4x4 tu nema dileme, ali se mnogi zanesu. U ovakvim uslovima je vozac na prvom mestu.
Edit:
Svako ko je planirao put na Zlatibor, na magistrali ima dosta snega, a najavljuju jos padavina, tako da polako i bez zurbe. Vec je jutros bilo udesa iznad Cajetine.
Stigao na zlatibor u subotu, još se i video asfalt malo na glavnim ulicama. Sve sporedne su skroz bele, moja stara astra h sa kleber zimskim gumama išla bez problema. Ušla lagano i na parking koji nije čišćen. Kad kog smo izlazili iz hotela neko je neuspešno pokušavao da uđe u ulicu. Uvek su bila neka novija kola, sa letnjim gumama naravno. Sad je cela ulica pre skretanja u našu postala parking... Velika preporuka za Kleber. Od juče pada sneg ne staje, videćemo kako će sutra biti. Koliko sam ja video svi voze normalno i oprezno, osim autobusa...

Ne mogu da verujem da ima ljudi koji na planinu u decembru kreću sa letnjim. Ne kažem da ne govoriš istinu ali meni je to malo teško da svarim

Ne mogu da verujem da ima ljudi koji na planinu u decembru kreću sa letnjim. Ne kažem da ne govoriš istinu ali meni je to malo teško da svarim
Videces i sam ako dodjes. Mislim pogledaj i u gradu, taj sto vozi letnje i misli da je okej i bezbedan je isti koji dodje ovde i glavi se...

Danas imao malu igrnaku da izadjem iz dvorista.Brdovito selo, dvoriste pod nagibom.Deo gde je zemlja/blato problematican, bilo je plesanja celog auta.

W124 sa limitedslip diff. Dok uhvate tockovi gde je tucanik, asfalt tu nije problem.

Zadnje gume su mi dobre, prednje za bacanje.Plese prednji kraj pa mora polako i oprezno. Narucujem danas alpin 7 za pozadi, kumho wintercraft prebacam napred dobre su gume imaju dobri saru, nisu terane leti.Imam letnji set kupio sam nove cim sam kupio auto.

Sat i po sam lopatao, otpale mi ruke od mokrog snega. Ocistio sam tragove za gume za pola ulice, celo dvoriste, stepenice. Gledam kako komsije prolaze, niko rec da kaze a lepo im da imaju gde da prolaze, jos manje da se ponude da pomognu. Gledam i ove sto blokiraju celu ulicu jer su im lose gume i kad probaju da parkiraju u sneg zaglave se i ni tamo ni ovamo. Ne daj Boze da neko pita da pozajmi lopatu na 5 minuta da ocisti mesto da moze da parkira ko covek :ROFLMAO:
Naravno, neku komsinicu 2-3x dnevno cupaju odavde jer se zaglavi svaki put.
Posmatram i ljude i samo mogu da zakljucim da sno sve gori, onako kad se izvuce prosek.

Malo pre se vratih kući. Broj vozača koji ne znaju da voze je zabrinjavajući.
Na kraju smo gurali devojku koja je na ravnom stala sa letnjim gumama jer je blokirala ulicu. Uz to je bila veoma drska i bezobrazna.

Slažem se, to ne treba raditi. Ali ne propadaju gume baš tako lako, pa da su posle jedne godine neupotrebljive na snegu. Nije isto voziti jednu ''sezonu'' od 30 hiljada km (kao u EU), i srpskih 5 hiljada km, uglavnom ''u lokalu''. U blizine moje kuće se nalazi taksi stanica/udruženje, svi voze nove automobile na kojima se Tigar koriste kao all-season. Čini mi se da je i @bakara ovde pisao o tome. A navodio sam i primer komšija sa (Corsa C) koji se te gume koriste kao all-season i imaju ozbiljan uspon do garaže.

Ponavljam, ovo nije ispravno, i svakako nije dobro po zimske gume voziti ih u toku leta (posebno na autoputu) ali neće propasti posle jedne sezone, pa ni posle 3 srpske sezone od 5-6 hiljada km.
Poznata je i činjenica da su sve niskobudžetne all-season (pa i mnoge gume niže srednje klase) zapravo sa zimskom smešom, uz malo izmenjenu šaru koja treba da zadovolji all-season karakteristike. Uporedite samo npr. Lassa, Barum, Laufen all-season (bukvalno zimski dezen i smeša) sa CC2 i sličnim iz visoke klase.

Zato niskobudžetne all-season i nisu mnogo bolje rešenje od zimskih slične cene, all-season jednostavno moraju da budu premijum, dok zimske i letnje mogu da budu i (viša) srednja klasa.

Sat i po sam lopatao, otpale mi ruke od mokrog snega.
Welcome to the club. :) Треба искуства са лопатом да се не поломиш брзински, него да знаш којим темпом да гулиш.

Ja sam danas zamalo imao sudar dok sam se spustao niz Beogradsku. Kolona, jedva se krecemo, ni ne dodajem gas, samo pustam kocnicu da auto krene i kako zakocim, tako auto krene da plese i ne mogu da stanem lepo, zadnja vuca. I tako svaki put dok se nekako nisam prebacio u levu traku.

Gume su stare 3 sezone, Kleber zimske, sara jako dobra jer nisu vozene duze od 4 meseca godisnje. I nisam bio jedini, svi koji su isli u desnoj traci su imali isti problem tako da je bilo do stanja na tom putu.

Inace, koje AS biste preporucili u dimenziji 235/35/19? Najvise naginjem a CC2 i Continental All Season ovaj najnoviji.

Samo to što si i napisao razmotri. Agresivna dimenzija.

Welcome to the club. :) Треба искуства са лопатом да се не поломиш брзински, него да знаш којим темпом да гулиш.
Sat i po lopatanja nije brzinski.
Nego sneg nabijen, izgazen, mokar... Prvo ga treba razbiti pa bacati na gomilu gde ne smeta... Prijao je trening 😁

Da ne tražim sad svoje postove, jako loš osećaj sa CC2 u 4. zimi (dubina šare preko 4 mm svakako), klizao sam se kao Bambi, ABS radi kao lud, a vozio max 20 km/h.
Utabana bljuzga, ne znam kako da opišem drugačije, liči na led kad je deblji sloj. Jako loše za vožnju, vidim da se i drugi muče.
Ako i sutra bude užas (tj ako krenem kolima uopšte), mislim da ću morati da kupim nove gume (zimske ili AS, još nisam rešio).

Na sluzbenom sam menjam gume, jer je kao moj licni auto. Prosle sezone nexen gume su mi bile napred, a tigar pozadi. Ove godine se prevarim pa stavim tigar napred. Okej, guma ide lepo po snegu, ali tako zna da iznenadi i da zaplese auto...da vas ostavi zatecene u momentu, iako se krecem 30-40km/h.
Nexen odlicna guma, iako je vrlo malo skuplja od tigra, a mnogo bolje drzi podlogu na vlaznom kolovozu.

Nisam pristalica cinkarenja, ali treba zvati saobracajnu policiju pa nek se objasnjavaju s njima gde su zimske ili AS gume i sta je M+S.

Drugacije ne moze.
Ne znam gde vi vidjate te letnje gume sada... kada to ni zakonski nije dozvoljeno niti moguce proci tehnicki pregled

Ono sto je realno da nemaju svi dobre gume, neke gume se klizaju vise, neko ima losu kinesku, ili je guma jednostavno stara...ali je uvek zimska ili minimum all season.

Da neko vozi letnje gume je bukvalno nemoguce jer mu se ne isplati.
Ko hoce da cicijasi on nema letnje gume, nego zimske koje vozi cele godine.

Nazad
Vrh Dno