Šta je novo?

Zimske gume

CC2 nisu mogle biti matore, izašle su na jesen 2021.

Verovatno matore u smislu da su već dobro rabljene :)

Једна од поенти АС гума је да се избегне ово жонглирање сваке године.

Vulkanizer mi naglasio da je jedva skinuo srafove, mozda zato ima logike rotirati ih

Prednje gume su izložene većem trošenju pri kočenju i skretanjem (pošto se prednje direktno okreću okretanjem volana jelte). Ako ćete da potraju, mora rotacija sa zadnjima. Ne bi trebalo da je neki trošak s obzirom da se radi jednom godišnje i da će vulkanizeri (naročito van sezone) to da vam urade za par stotina dinara čašćavanja, a točkove može da vam prebaci i mehaničar prilikom redovnog servisa.

Nije tačno.
Члан 113.
Зимска опрема моторних возила, осим за возила врста L, К, Т, Tm, TR и C, у смислу овог правилника, подразумева:
1) пнеуматике за зимску употребу (нпр. M+S, Snow Winter и др.) на свим точковима возила врсте М1 и N1;
2) ланце односно друге уређаје за повећање тракције на најмање два погонска точка;
3) за возила врста М2, М3, N2 и N3 обавезни део зимске опреме је и лопата, осим за возила која учествују у јавном градском превозу.
Дубина газећег слоја на пнеуматицима за зимску употребу, када се користе као зимска опрема, не сме бити мања од 4 mm.
На возилима се не смеју постављати пнеуматици са клиновима.
У периоду од 1. новембра до 1. априла возила морају бити опремљена зимском опремом ако се због временских услова на коловозу налази снег, лед или поледица. Ван наведеног периода возила могу бити опремљена зимском опремом.
Изузетно од става 4. овог члана, у насељу возила не морају бити опремљена ланцима, односно другим уређајима за повећање тракције.
Опрема из става 1. тачка 2) овог члана може се поставити на точкове на делу пута који није означен знаком „ланци за снег” само кад је коловоз прекривен снегом.
Одредбе овог члана не односе се на војна возила.

I evo klipa korisnog:

Pa ovo je fenomenalno ako je važeći propis. Znaci za kola ne mora 3PMSF tj planina i pahulja po snegu i ledu u Srbiji.. Imam M+S gume koje proizvodjac deklarise kao all season a prodavci guma u Srbiji prodaju kao letnje... Zasto ih prodaju kao letnje to je sad pitanje. Ako gume imaju S oznaku znaci da su za niže temperature. I zasto se onda forsira u medijima i svuda planina i pahulja kad toga nema u propisima? Ovde nisu čista posla.

zato što M+S nije ni zimska ni all season guma. Sve all season gume su zimske. Ako nema pahulju, planinu ili 3PMSF onda nije all season.
Oznaka M+S sama po sebni ne znači ništa jer kriterijum za označavanje M+S i testiranje takvih guma nije deo ni jednog standarda, tj. sve je prepušteno proizvođaču. M+S mu dođe nešto kao muška sisa, postoji i ničemu ne služi.

zato što M+S nije ni zimska ni all season guma. Sve all season gume su zimske. Ako nema pahulju, planinu ili 3PMSF onda nije all season.
Oznaka M+S sama po sebni ne znači ništa jer kriterijum za označavanje M+S i testiranje takvih guma nije deo ni jednog standarda, tj. sve je prepušteno proizvođaču. M+S mu dođe nešto kao muška sisa, postoji i ničemu ne služi.
Po kom propisu M+S nije zimska? Evo gore naseg propisa koji ne poznaje 3PMSF (jedino ako je svrstava pod dr.) vec navodi M+S kao zimsku. Ceo svet vozi M+S All season zimi jedino se Nemci prave pametni i Srbi u pokusaju da budu veci Nemci od Nemaca. Koliko vidim samo YouTube trtljavci tvrde da M+S All season nije ono što jeste. Takodje vidim da Amerikanci voze i kupuju moje M+S All season gume za zimu.

M+S je oznaka za geometriju šare. Guma je predviđena da kopa po blatu i snijegu i da se dobro čisti kako bi ostala efikasna. I znači da je 25% gazne površine pretvoreno u kanale za odvođenje vode i prethodno pomenutu namjenu.

Po kom propisu M+S nije zimska? Evo gore naseg propisa koji ne poznaje 3PMSF (jedino ako je svrstava pod dr.) vec navodi M+S kao zimsku. Ceo svet vozi M+S All season zimi jedino se Nemci prave pametni i Srbi u pokusaju da budu veci Nemci od Nemaca. Koliko vidim samo YouTube trtljavci tvrde da M+S All season nije ono što jeste. Takodje vidim da Amerikanci voze i kupuju moje M+S All season gume za zimu.
Hajde da još jednom ponovim.
Oznaka M+S ne znači ništa i proizvođači ih po svom nahođenju stavljaju na neke pneumatike. Ne postoje jedinstvenim standardom propisani uslovi koji bi jasno i univerzalno definisali šta to pneumatik mora da ispuni da bi dobio ovu oznaku.
Ceo svet može biti Grčka, Španija, jug Italije.. ali i Zlatibor.

Recimo Continental allseason contact ima M+S oznaku, ali ima i oznaku planine. BF Goodrich gforce winter takođe (iako je ovo zimska guma). Isto tako Sava Eskimo S3+, Goodyear ultragrip 9+...
Recimo, čisto letnje gume sa dezenom za

Sad jedno konkretno pitanje za tebe. Na koji konkretno model M+S pneumatika koji nije za zimsku upotrebu ciljaš?

Vulkanizer mi naglasio da je jedva skinuo srafove, mozda zato ima logike rotirati ih
Zato što ih ti isti vulkanizeri ludački stežu. Drugar polomio dva ključa kada je pokušao da odvrti šrafove nakon stezanja vulkanizera.

Na prethodnom autu smo imali CC. Posle 2 godine sam izmerio dubinu šare sa namerom da ih izrotiram. Ravnomerno su se trošile i nije bilo potrebe za rotacijom.

Oznaka M+S ne znači ništa i proizvođači ih po svom nahođenju stavljaju na neke pneumatike. Ne postoje jedinstvenim standardom propisani uslovi koji bi jasno i univerzalno definisali šta to pneumatik mora da ispuni da bi dobio ovu oznaku.

Recimo Continental allseason contact ima M+S oznaku, ali ima i oznaku planine. BF Goodrich gforce winter takođe (iako je ovo zimska guma). Isto tako Sava Eskimo S3+, Goodyear ultragrip 9+...

Sad jedno konkretno pitanje za tebe. Na koji konkretno model M+S pneumatika koji nije za zimsku upotrebu ciljaš?
Ne znam gde mi nestade deo poruke...

Recimo, čisto letnje gume sa dezenom za leto (više uzdužnih širokih kanala) nemaju M+S oznaku...

Ima test matore, potrošene CC2 i nove budžet AS gume na youtube, potražite, bilo aktuelno pre godinu - dve. Ne mislim da smeša gubi išta primetno kad je guma kvalitetna.

Koga mrzi da gleda, matora, potršena skupa AS guma je bila bolja od potpuno nove budžet. Meni, lično, iznenađenje, jer AS guma ima toliko hendikepa kad se vozi u drugoj polovini života po snegu, kad ono međutim.
Verovatno misliš na ovo
Ovo nije dobar test jer nije uzeo premium gumu koja je korišćena 4-5 godina i uporedio je sa novom jeftinom gumom. Premium gumu je izbrusio na dubinu šare gume stare par godina i tako simulirao "matoru" gumu. Zato smeša nije izgubila ništa od svojih karakteristika, pošto u suštini i nije ostarila, niti trpela so, sunce, hladnoću itd.

Ja samo izazivam stav da je zimska guma samo 3PMSF. Takav stav je čak i suprotan nasim propisima. 3PMSF guma koliko citam na Wiki ima 10% vece ubrzanje na snegu i to je sve sto se tice tog standarda. Odjednom je neko odlucio u Nemačkoj i u prodaji guma u Srbiji da M+S All season nije zimska guma i to drsko suprotno zakonu.
Recimo, prodavci guma za M+S All season gume bez pahulje i planine kazu da su letnje. Kad ih pitam po čemu su letnje kad imaju M+S kažu nemaju pahulju, stvrdnu se ispod 7 stepeni ( a imaju S oznaku za sneg koji ima temperaturu ispod nule) i slicne gluposti baljezgaju bez logicnog odgovora.

Ček malo...
Koja to allseason guma koja se prodaje kod nas nije zimska (nema pahuljicu, planinu ili 3pmsf znak)?
Ovo sa Wikipedie treba uzeti sa rezervom jer sve zavisi od konkretnih modela koji se porede.

Što se tiče naših propisa... Tu važi pravilo tumačenja zakona. Zakon ili pravilnik može biti nejasno ili nepotpuno napisan, ali se po pravilu radi po onome kako se zakon tumači.

No, nisu ni sve letnje gume namenjene pretežno asfaltu...

Ček malo...
Koja to allseason guma koja se prodaje kod nas nije zimska (nema pahuljicu, planinu ili 3pmsf znak)?
Ovo sa Wikipedie treba uzeti sa rezervom jer sve zavisi od konkretnih modela koji se porede.

Što se tiče naših propisa... Tu važi pravilo tumačenja zakona. Zakon ili pravilnik može biti nejasno ili nepotpuno napisan, ali se po pravilu radi po onome kako se zakon tumači.

No, nisu ni sve letnje gume namenjene pretežno asfaltu...

Evo na primer gume koje ja koristim Dynapro HP2 - RA33, 8mm sara, https://www.hankooktire.com/my/en/tire/dynapro/hp2-ra33.html
A ima ih još, nije samo ta...
Ovde je prodaju kao letnju a nas zakon i proizvodjač kažu da je i za zimske uslove.
I ja sam mislio da me mogu kazniti ako je vozim po snegu dok nisam video sada gore naš propis da je za zimu... Jer su me ovdasnji prodavci i internet intelektualci skoro ubedili da nije za zimu.

Poslednja izmena:
Proizvođač navodi da je ovo allweather guma, a ne allseason guma koja bi prema tome bila i zimska.
Ovo je letnja guma za SUV. Čak je i dezen letnji sa nešto više bočnih kanala za mokru podlogu i nešto više lamela za blato.

Ovo je guma i za zimu, npr. u Paraliji, ako nema snega.

Naš propis ne valja. Nisu samo Nemci ukinuli, i u Švajcarskoj nisu legalne više. Nemojte kupovati samo sa M+S, tj ja ne bih.

Opet se prežvakava ista tematika. Setih se da sam kratko pisao o vrstama, pomeuo i USA. Prelistah temu i nađoh, post

Označavanje guma u US i EU nije isto.

Ako nema oznaku da nije zimska, ne odgovara zahtevima koje propisuje EU u tom pogledu.

Poslednja izmena:
I zašto ove gume nema na Hankook EU sajtovima?
Poslao si mi linkove za US i Maleziju.

All weather ili all season nije sija nego vrat.
Evo ovde je All season:
...
Takve su all season gume, nije ovo iskljucivo zimska
Ajd proćitaj moj post koji sam naveo, 741 i diskusiju koja mu je prethodila
Možda shvatiš razliku

Ne troluj
Za različita tržišta idu različiti pneumatici. Sa dobrim razlogom.

Vrh Dno