Šta je novo?

Zimske gume

Рикен, за сва годишња доба, баш у тој димензији, сам ја узео за жениног Клиа пре пар година, за њене потребе у Бг сасвим довољан. Наравно, нисам имао прилике да проверим каква је гума у било каквим захтевнијим условима.

Pa majku mu, da je kupio 4, odmah stavi sve 4, a ne da vozi stare, dok čuva nove.
@maxy je gore jasno naveo razlog za kupovinu dve gume.

Jes vala, mož' i tako... :p
Mislim, poenta je da dogodine mož' bit' da ne nađe istu gumu.
A iako jeste legalno imati različite gume napred i nazad, ipak je preporučivije da budu sve 4 iste.

И ја волим да имам сет од 4 исте гуме, али видим да чак и богати Норвежани масовно практикују 2+2 варијанте различитих модела, старости итд. Посебно за летње. Не знам како се законски води да имаш различит тип, тј. ас на предњим а зимске на задњим гумама нпр.

Ne bi smeo da imaš zimi letnje ni u kakvoj kombinaciji (ako se na kolovozu nalaze sneg, led ili poledica.).
Naravno, ako je vani 20C, neće ti niko praviti problem. Međutim, ako se nešto desi, automatski će se smatrati da si krvi osim ako se ne dokaže suprotno, iako su u takvim uslovima letnje naravno bolje.

U Norveškoj i dalje ima gomile snega, znam, drugar mi redovno šalje slike :) Nije baš uporedivo sa našom klimom poslednjih godina, baška zakon.

Poslednja izmena:
То ми је јасно за летње гуме зими, зато сам и писао ас и зимске за зимску комбинацију. Лети видим у Бг да се возе све могуће варијанте, од 4 зимске, па до свих осталих мешавина.

Po osovini moraju biti iste.
Рикен, за сва годишња доба, баш у тој димензији, сам ја узео за жениног Клиа пре пар година, за њене потребе у Бг сасвим довољан. Наравно, нисам имао прилике да проверим каква је гума у било каквим захтевнијим условима.
Riken I Tigar su iste gume.

Po ko zna koji put - do 2018. godine, odnosno do pojave Mišlen (Tigar, Riken, Taurus, Kormoran, Orium) winter/snow klonova, sve navedene zimske nisu bile za preporuku (da ne kažem da su bile krš).

https://tiresvote.com/articles/attack-michelin-clones/
Ta nova generacija zimskih guma je iznenađujuće ok, i veliko poboljšanje u odnosu na stare, loše Wintera-olike gume, na koje su navikli naši vozači. U blatnjavim i snežnim/zimskim uslovima su odlične, pri malo višim temperaturama, na suvom i mokrom asfaltu su iznenađujuće ok, i upravo tu je ostvaren najveći napredak u odnosu na stare Wintera. Uz to su i malo manje bučne, a sama smesa mnogo bolje podnosi našu klimu i navike vozača, gume se sporije troše i mnogo duže zadržavaju zimska svojstva smese.
https://alltyretests.com/kormoran-snow-test-review/

Nove AS gume navedenih Mišlen podbrendova nisu tako dobre u odnosu na cenu, ima boljih AS guma za samo malo više novca. Dok su nove, ''ok'' su na snegu (probao sam ih prethodne 2 zime), ali i testovi i vozači kažu da nisu tako dobre u kišnim uslovima, što je ipak malo čudno, s obzirom na dizajn: https://alltyretests.com/kormoran-all-season-test-review/
I pored toga, na ovim prostorima mogu da se vide čak i na sportskim automobilima, luksuznim SUV modelima. I tu ne mislim na automobile sa placeva, nego na one koji su registrovani i voze se svaki dan.

Zaključak - zimske Mišlen/podbrend gume su za preporuku (ako već neko mora da kupi gume iz te cenovne klase), dok all-season klonove ne bih kupio, jednostavno ima boljih AS guma čak i za malo više novca.

Poslednja izmena:
Moze li neka preporuka za 215/60/R17 zimske gume? :D SUV je u pitanju, ne preterano tezak(1.5t)
Ne bih bas da dajem preko 200e po komadu, a ne bih ni da uzimam neki shit bas. Ipak odem par puta godisnje na skijanje na Kop, dakle pravi zimski uslovi. :)

Imaš u Planeti Guma Kleber Krisalp HP3 za 13 hiljada. Otiđi na sajt i naruči.

Ja sam gospodji sada za SUV iste tezine ( Qashqai) doduse druge dimenzije bio u dilemi da li Kleber Krisalp HP3 ili Hankook Winter i*cept evo 3 i posle konsultacija sa vulkanizerom uzeo Kleber jer je bio 5000 jeftiniji u toj dimenziji i na stanju, kod tebe je slicna cena tako da izaberi sta ti vise odgovara, obe su odlicne gume...

Što da ne, premijum je premijum. Kleber i BFG su tu negde dišu za vrat, ostalo za manje pare bolje ne, ako postoje mogućnosti.

https://alltyretests.com/bridgestone-blizzak-lm005-test-review/

16193 din. komad, u toj dimenziji. Komplet je oko 100€ skuplji u odnosu na Tigan/Riken (Mišlen) klonove, mislim da se itekako isplati obuti SUV u Bridgestone.
Ovo mu dodje bolje od Hankook WINTER I*CEPT EVO 3 W330? Isti je cenovni rang. Doduse ova Hankook cak i nije za SUVove(ne znam koliko je bitno), imaju posebnu verziju za SUV, W330A..

Koliko je Michelin Alpin 6 bolja od ove dve? Vredi li 5k doplate?

Obratiti pašnju na dizajn šare
Prvi pneumatik je BFG g-force, zimska

png to html

Drugi pneumatik je Continental Allseason contact

best free picture host

Ovde se vidi koliko više lamela ima Continental. Ali, čekam zimu pa da vidim kakve će biti, s obzirom da sa BFG g-force nisam bio zadovoljan.

Blizzak u oznaci nema XL i ima 100kg manji indeks nosivosti u odnosu na Michelin Alpin 5 ili Pirelli Scorpion.
Kemoimpex ih deklarisao kao SUV 4x4, jer u toj dimenziji koja je meni potrebna ni ne mogu da idu na neki redovan auto.

Moram da priznam da imaju lepu šaru i jedine imaju deklarisanu efikasnost kočenja na mokrom A.

Ovo mu dodje bolje od Hankook WINTER I*CEPT EVO 3 W330? Isti je cenovni rang. Doduse ova Hankook cak i nije za SUVove(ne znam koliko je bitno), imaju posebnu verziju za SUV, W330A..

Koliko je Michelin Alpin 6 bolja od ove dve? Vredi li 5k doplate?
Skoro svi ozbiljni brendovi/podbrendovi imaju i putničku i SUV verziju istog modela gume.
Ne znam koji je DOT ovih Bridgestone, to treba proveriti, ali po toj ceni deluju kao trenutno najbolja kupovina. Ako je SUV AWD/4x4, svake zimske će biti dovoljno dobre za Kop, ali je fazon što su ove premijum gume ipak za 2 klase bolje u svim ostalim uslovima koji vladaju u periodu oktobar-maj (namerno toliki raspon, jer u planinskom delu države zima može da traje toliko, pa čak i do juna).

Ove Fulda su malo jeftinije (14900) i lošije, ali su i dalje ok (navodno su bučne): https://alltyretests.com/fulda-kristall-control-suv-test-review/

Montirao (4ta sezona) continental Continental T850 na XC60.
Vulkanizer pitao da li su presle samo jednu sezone (prosle su 3 sezone po 5 meseci, i 22.000km).

Ja sam se danas posle 6 sezona pozdravio sa letnjim. Imaju oko 5 mm šare, ali su ispucale.
Zimske DOT 2017, sam stavio nazad, a po jedne DOT2013 i 2014 bacio (ostavio kod vulkanizela sa letnjim).
Šte hoću reći?
Ako voziš kako treba, ne divljaš, ne potpisuješ se, gume ćeš verovatno kao i ja menjati pre zbog starosti, a ne zbog istrošenosti. Izuzetno, ukoliko ne prelaziš neke velike kilometraže.

Meni je tako bilo na svim automobilima.

Ima dosta do težine vozila. Iako ne divljam, sa putnicima auto ima preko 2100kg, a kad se lepo natovarimo za kampovanje, sa krovnim koferom i biciklima, bude sigurno i 2250-2300kg. Takav auto na nekoj kruzirajućoj brzini od oko 130kmh sigurno više troši gume nego auto od 1300kg čak i na većoj brzini.

Koliko si presao za 6 sezona sa njima ugrubo ?

cca 50k km za 6 godina na zimskom setu. Ali lagan je auto, 840 kg stoji u saobraćajnoj.

Ali kao što već napisah i na dizelu od 1300 kg, situacija mi je slična, mada je tu svakako veći prečnik gume.

Od ovakvih ne bih uzeo ni gume za decju biciklu.🤣

? Шта не ваља?

Ko ovih dana kupuje zimske, ako ne poznajete prodavca, obavezno pitajte za DOT.

Moj vulkanizer mi danas sa lagera ponudio nekoliko modela DOT 19 i 20. Ne znam da li svima naglasi ili samo nama što smo klijenti 15+ godina.

Ono što ima na stanju, sa novijim dotom, u mojoj dimenziji mi ne odgovara model, pa čekam ponudu šta ima kod uvoznika.

19 nedelja ili godina?!

To može da bude dobra guma, ali ne može regularno da košta. Jedino u slučaju retkih dimenzija se gume ne prave svake godine,što nije loše znati.

Ja za DOT uvek pitam, poznavao ili ne poznavao prodavca

19 nedelja ili godina?!

To može da bude dobra guma, ali ne može regularno da košta. Jedino u slučaju retkih dimenzija se gume ne prave svake godine,što nije loše znati.

Godina.
Nisam ni pitao za cenu, jer znam da neće biti upola cene, a ako ću da dam 100+k za gume, 10-20 hiljada mi ne pravi razliku.

Moje su 225/60/17. Koliko sam shvatio to je prilično popularna dimenzija kod malih SUV/Crossover/Kako god zvali ove debeljuskaste gradske automobile.

Pre 20ak godina, kada sam vozio Ford Pumu, je bilo mučenje za dimenziju gume, od dve preporučene, jedna je bila retka, druga nepostojeća kod nas.

Tu dimenziju ćeš bez problema naći preko interneta. Planeta guma, IPG, itd.

Godina.
Nisam ni pitao za cenu, jer znam da neće biti upola cene, a ako ću da dam 100+k za gume, 10-20 hiljada mi ne pravi razliku.

Moje su 225/60/17. Koliko sam shvatio to je prilično popularna dimenzija kod malih SUV/Crossover/Kako god zvali ove debeljuskaste gradske automobile.

Pre 20ak godina, kada sam vozio Ford Pumu, je bilo mučenje za dimenziju gume, od dve preporučene, jedna je bila retka, druga nepostojeća kod nas.
Mozes da menjas dimenzije bez problema, vidi ako ti odgovara 235 55 17

To po pola cm sa obe strane a visina bi mozda bila ista.. Jer oznaka za zid gume nije u mm vec 55ti/60ti deo od širine gume koja je u mm ako se sećam dobro..

Uglavnom mozes da menjas to bez problema. Do 3% uglavnom su ok odstupanja.

Za te manje gradske suv idu obične gume.. Ne mora sa suv oznakom i velikom težinom nosivosti.

Nazad
Vrh Dno