Šta je novo?

Zimske gume

Мали офтопик - највећи утисак данашње замене гума је оставио момент-кључ, тек сад сам схватио колико сам раније претезао шрафове без икакве потребе, и колико "на осећај" нема везе са траженим моментом. Топла препорука за куповину.

Isto sam o tome razmisljao prosle godine, kada sam kupio moment-kljuc.
Ali sam opet, za svaki slucaj, umesto propisanih 110Nm, zategao na 130... :LOL:

Imao ja prošle godine žešću raspravu sa "majstorom" u vulk. radnji gde mi menjali gume (uzeo sam Mishelin CC2).

Rasprava takva da se i gazda pojavio da vidi šta se dešava.

Naime, "majstor" stavlja točak, uzima onaj pištolj te zavrće šrafove, jedan po jedan. Pištoljem, na max. Pri kraju, pištolj drnda i dovrće još 2-3 sekunde. Pištolj, isto podešenje kojim je odvrtao. Nije ni unakrsno zatezao, al' ajd' sad...

Posle toga, uzima moment ključ, i kao zateže do klik. Moment ključ podešen na 120Nm. To što je pištolj pre toga zateg'o na 300, ne konta on...

Kažem mu ajde molim te odvrni točak, pa ponovo zategni samo moment ključem. Ne razume. Bla.bla.bla... Pita mene znam li ja uopšte šta je moment ključ. Tera me napolje. Da ne smetam. Bla.bla.bla, radi on to već 10 godina. Bla.bla.bla...

Sreća da se gazda jeste zatekao tu, pitao šta je problem, razumeo u sekundi, objasnio majstoru od 10 godina iskustva šta ne valja, i tako, zategnutli na 120.

Pre dosta godina sam imao problem da nisam mogao da skinem točak sa bušnom gumom.
Na službenom Hyndaiju su do kraja navrnuli šraf koji nije dobro legao na početku, morali da menjamo celu tu neku glavčinu točka.

Bla.bla.bla... Stvarno nema više valjanih majstora.

Ma kakvi moment ključevi.. Steže se dok šraf ne pusti zvuk 😆

Ako nemas snage.. Skačes po ključu dok ne čujes 😆

Uzeo sam juče u lidlu moment ključ za 3 crvene, deluje dobro izrađen.

Sveo sam izbor na CONTINENTAL 175/65 R14 AllSeasonContact 82T i BF GOODRICH 175/65 R14 G-Grip All Season 2 GO 82T, mada naginjem malo više ka kontinentalu. Od GOODYEAR 175/65 R14 Vector 4 Seasons G3 86H XL sam odustao jer se radi o XL gumi i ne znam kako će se pokazati na malom gradskom autu. Ako neko ima iskustva sa XL gumama na malom, laganom gradskom autu, neka javi.

Conti je ipak liga iznad. Što se XL guma tiče one imaju jače bokove i biće neudobnije malo.

Videćemo zbog cene da li se isplati ići na Kontitental ili ne.
Zbog toga mi se ne uzima XL guma, jer mi ne treba tvrd gradski auto.

Ako je auto fabrički tvrdo podešen, XL gume mogu dodatno da pogoršaju udobnost. Tako da dosta zavisi od modela automobila.

BFG su odlične gume, stvarno ne vidim potrebu za Kontinentalom na takvom tipu automobila (sudim po dimenziji i brzinskom indeksu).
Slažem se za XL, nepotrebno ako auto nije teretni.
Testove kao ovaj što je postavio kolega hsv.stoned, gledajte samo kao okvirnu smernicu. Ako nisu testirane gume dimenzije koja baš vama treba i na tipu automobila koji je sličan, rezultati mogu mnogo da se razlikuju. Da ne pominjemo koliko se razlikuju od sajta do sajta, tj izvora testiranja. Pa pregledajte njih 4-5 i više, pa nađite sličnosti ...

Poslednja izmena:
Zašto sam spomenuo XL? Zato što u toj dimenziji ne postoji varijanta koja nije XL, kako kod Mišelina tako i kod GY.
Loš je izbor dobrih guma u dimenziji R14.

Šta je problem kod zimskih BFG? Problem je u samoj šari koja nije čisto zimska, nego je tu i tamo, više za mokro nego za sneg. To u kombinaciji sa malom masom automobila je imalo za posledicu lošu trakciju na snegu. Prve sezone sam ipao problema da se popneum uz malu uzbrdicu pri dubini snega od 5 cm (sneg čak nije bio ni utaban). Zato sad gledam allseason prenumatik sa šarom koja je više zimska, jer tim autom ne jurcam nigde, ali mi znači bolja trakcija po snegu kada ga ima.
Na drugom autu tih problema nemam, jer je teži za skoro 500 kg i ima dizel motor koji lepo optereti prednju osovinu i daje dovoljno trakcije čak i sa lošijim gumama. Uz to ima i elektronski program za klizavu podlogu...

Слажем се, димензије гума и тип аутомобила су итекако битни, исти модел Ханкок ексерица са којима сам био презадовољан на Вектри на малом Пежоу 208 не делују ни близу тако убедљиво.

Uz preteranu cenu i veliko habanje ...
A ko realno u realnoj vožnji koristi njihove performanse?

P.S. Više zimska šara utiče na potrošnju, buku i udobnost. Kompromis pravite sami.

P.S. Više zimska šara utiče na potrošnju, buku i udobnost. Kompromis pravite sami.
Mogao bi da se slozim, sto se tice performansi (vozim po propisima 99%) tako da, verovatno bi i tigar zavrsio posao :)

Модерне зимске гуме су економичне и тихе, конкретно ове моје чак и тише и удобније него летње. Осим оних са ексерима, ал' небитно за вас...

Ako se može, najjeftiniji segment je bolje izbeći. Na testovima najlakše videti šta od srednjeg budžet segmenta diše za vratom premiumu.
Модерне зимске гуме су економичне и тихе, конкретно ове моје чак и тише и удобније него летње. Осим оних са ексерима, ал' небитно за вас...
Tačno tako. Htedoh napisati da su mi sve zimske tiše, udobnije i štedljivije od letnjih.

Napisao sam više zimska šara, a ne guma. Odnosilo se na @maxy "allseason prenumatik sa šarom koja je više zimska,"
Inače su zimske gume uopšteno mekše (normalno).
Potrošnju ne možete direktno porediti jer u našim područjima se leti troši manje goriva, normalno (mada poslednjih godina to nije slučaj :D). Ali ako poredite dve zimske gume, istih specifikacija i proizvođača, sa čisto zimskom šarom i mešovitu, stoji to što sam napisao.

Poslednja izmena:
Tačno tako. Htedoh napisati da su mi sve zimske tiše, udobnije i štedljivije od letnjih.

A da li su ti i letnje i zimske iz iste klase? Kod mene nisu, tj. zimske su iz premijum segmenta, pa zaključujem da je do toga. Letnje su mi Riken UHP (grozna guma). Došle su skoro nove uz auto, pa ih nisam menjao. Asimetrične su pa ih ne mogu menjati u X. A zbog toga što su zadnji točkovi u minusu, ne troše se baš ravnomerno...

Meni na jarisu potrošnja zimi nije problem jer je za 2 litra manja nego leti (slab motor, ređi vazduh i klima mi svuku i do 2 litra više goriva leti po vrućinama nego zimi).

Poručio sam CONTINENTAL 175/65 R14 AllSeasonContact 82T i to dve gume. Dve zimske koje imam mogu još jednu sezonu, pa ću Kontinental na prednju osovinu, a stare na zadnju i tako voziti do sledeće zime kada ću i njih zameniti.
Letnji set ide u otpis.

Trebao si odmah uzeti sve četiri, makar dve čuvao do sledeće godine. Čuvane u kućnim uslovima (neka ostava, špaj, suv i čist podrun), neće im ništa biti još godinu dana, a sledeće godine se može desiti da ne nađeš baš takvu gumu, ili da bude iz drugih serija, sa drugim smešama il' slično.

Tako sam ja, bilo davno, uzeo dve Kumho letnje, kao, dve neke Hankok što imam dobre za pozadi još godinu dana. (Bio sam tada malo u finansijskoj krizi).

Kad ono dogodine, ne nađoh više takvu Kumho.

***, trenutno nisam u mogućnos' što se finansija tiče. Bilo je nekih malo većih neplaniranih finansijskih izdataka. Ako ne nađem iste, onda ću kupiti opet nešto iz premijum segmenta.

Mhah
Za takvo vozilo i u toj klasi pre bih kupio Tigrice (Tigar 175/65 R14 3PMSF All Season 86H XL)

Tigar itekako ume da napravi gumu, sa obzirom da odvajkada sarađuje sa Mišlenom.
Imao sam jako davno njihove gume, standardne, 13", za francusko tržište (kupio od lika koji je radio u Pirotskoj fabrici), u ono vreme kada zakon nije zahtevao zimske/letnje. Izašao sam zimi uz takvu poluzaleđenu uzbrdicu da se drugar krstio kako sam uopšte došao do njega. Posle sam zvao lika da pitam kakve su bre ovo gume. I tako je počelo moje uopšteno interesovanje za ovu materiju ...

Poslednja izmena:
Mhah
Za takvo vozilo i u toj klasi pre bih kupio Tigrice (Tigar 175/65 R14 3PMSF All Season 86H XL)

Tigar itekako ume da napravi gumu, sa obzirom da odvajkada sarađuje sa Mišlenom.
Imao sam jako davno njihove gume, standardne, 13", za francusko tržište (kupio od lika koji je radio u Pirotskoj fabrici), u ono vreme kada zakon nije zahtevao zimske/letnje. Izašao sam zimi uz takvu poluzaleđenu uzbrdicu da se drugar krstio kako sam uopšte došao do njega. Posle sam zvao lika da pitam kakve su bre ovo gume. I tako je počelo moje uopšteno interesovanje za ovu materiju ...
Ne delimo isto mišljenje o Tigru.
Trenutno na drugom autu imam Riken UHP i čekam dan kada ćemo se rastati 😃

A i nisi pažljivo ispratio moje pisanje.

Ne o svim tigricama. Veći deo toga od njihove ponude jeste B produkcija.
Ispratio sam. A Riken jesu šit gume...

Nazad
Vrh Dno