Šta je novo?

Zimske gume

Finn.no

Popularan uvoz kad se tamo dobiju neke pare od taksi i poreza nazad.
Ne znam celu konstrukciju, isplati se samo za vozila koja "zagađuju".
Za avensisa benzinca sam dobio baš dobru cenu, isplatilo se i meni i preprodavcu ovde. On deli povrat sa drugarom koji živi tamo.
Što kaže @mitar1982 auto sam dobio sa jako dobrom opremom, održavan u Toyoti svo vreme, svi računi uredni ali ima i malo površinske korozije (ne i dubinske) koju ću rešiti uskoro peskiranjem i zaštitom kompletnog poda (sa skidanjem svega sa podvozja što može da se skine).

Mislim da ti tu igra razlika u tezini na prednoj osovini. Dizel ti je dosta tezi motor + C segment. Idi na uze gume na tom malom za zimu.
Nema uže. Jedino da stavim točkove sa bicikla :D
Na ovom a i drugim forumima ljudi cepaju mobilne od +1000 evra svake ili svake druge godine, pune se kucista hardverom gde je nebo granica a za ono sto te drzi u zivotu, cuva zivot tebe i porodice a i drugih, to jok, tu cemo da se zakidamo za 200 evra. Na stranu sto u zivotu ne bih stavio all season gume na kola ali to je druga problematika!~ :p

Sve zavisi od načina upotrebe. Na ovom malom gradskom autu koji imam retko kada vozim brže od 80 km/h (autoput, buka je nesnosna preko ove brzine). Po snegu ga ne vozim, tako da za brzine do nekih 50km /h koliko ga u gradu vozim, neće biti problema. Zbog male mase automobila (840 kg) on i sa sezonskim pneumaticima gubi trakciju pri kretanju (posebno na uzbrdicama). To je auto koga redovno bar 5 puta u toku dana potpišem :) ne svojom voljom. Za Michelin CC znam da je odlična guma. Ta drugi auto koji imam, ipak za sad ostajem na sezonskim pneumaticima jer je auto i težak i vozim ga znatno brže.

Poslednja izmena:
Kakva su vam iskustva sa crosclimate 2 tokom vrelih ljetnjih dana?
Uzeo sam za RAV4 crosclimate suv 2 i dvoumim se da onih par mjeseci kad temperatura bude obično oko 35 stepeni zamijenim i stavim ljetnje. Znam da su prva generacija bile odlične ljeti,izgurao mi brat 6 godina sa njima,vožene uglavnom po Podgorici đe tokom Jula u Avgusta je konstantno preko 35 i prešao je ladno 60k s njima i zamijenio ih je jer su stare bile a nisu se do kraja potrošile. Nešto tripujem da bi ih pošteno sjeba za te dva tri mjeseca. Inače gledao sam testiranje na tyre review đe testira CC2 istrošene,mašinski ih obradili i prešli s njima nekih 4k kilometara i doveli je do onih graničnika da kažem i testirali je sa nekom lijevom budžetskom gumom koju su isto tako obradili vozili tako istrošenu 4k kilometara. Testirali su gume po snijegu,kiši,suvome i tu tek vidiš što je premijum klasa,bolja je bila istrošena po snijegu nego li ova nova. Nebtino,odužih ga. Znaci ima li ko iskustva ljeti sa njima? 😁

Pa, vozim ja CC2 već drugu godinu, a pre njih imao neke Vederstain kakođe jedne od premijum AllSeason.
Prošle godine u Grčku, >40C bilo usput. Ove godine, takođe do Grčke i nazad, ajd nije bilo 40, ali jeste bilo toplo.

Na autoputu vozim 130 (pa čak i malkicko preko).

Ne znam šta da kažem. Odlično se ponašaju i veoma su tihe, ali da se oseti da nešto ne valja, realno, moraš se naći u graničnim situacijama u kojima se ja nisam našao.
(Mada, to važi i za loše gume, jel?)

Zimi su odlične, penj'o se zimus na Kopaonik dok pada ozbiljan sneg, a pred kraj penjanja sam baš kren'o međ' neke vikendice iza Granda da se zavlačim, i izašao odlično, gde nisam verovao da hoću. To sam već pisao ranije u temi. Ali za visoke temperature, nisam bio u situaciji da primetim da i ovaj CC2, i onaj Vederstain imaju bilo kakav problem.

Da sam neki car freak, za nas što nam auto gazi sneg sat-dva godišnje, i što minus oseti 4-6 dana godišnje, ja bih korisito AllSeason (skoro) cele godine, a letnje možda od jula do septembra.
Pre bih tako nego prave zimske gume 6 meseci. Moje iskustvo sa zimskim gumama je da dosta brzo propadaju. Valjda ih uništi onih >20C i Sunce koje ralno sada "zimi" imamo više nego pravih minusa i snega.

BTW, CC2 se odlično ponaša kada je veoma mnogo vode na putu. Bolje od brojnih letnjih guma.

Ne sumnjam u performanse,ne vozim ga sad brzo nego pitam zbog potrošnje. Znam da je prva generacija bila mnogo bolja za ljeto nego za zimu ali ova druga generacija crosclimate je drugačija pa se tripujem potrošiće se ljeti. Kad sam prije 5,6 godina uzeo BMW,kupim ga tipa ljeto, Jul mjesec,puknem sve pare,centa vise nisam imao a na njega mi došle GY Ultragrip 9,skoro pa nove i tako ja cijelo ljeto odvozim na njih,znači performanse odlične,šokiran sam bio i to temperature konstantno 35 plus,ponekad i 40 i kusur. Odvozim ja i ljeto i zimu i dođe ljeto sledeće godine,kupim ja ljetnje i vidim ove se raspadaju. Zato pitam kakva je potrošnja tokom ljeta jer u performanse ne sumnjam.

Pa evo, kolega je na Chevrolet Captiva 4x4, sa CC1, prešao 75kkm, od toga >80% leti, 5-6x Grčka, tamo nešto 2-3x Nemačka, i ostalo po Srbiji.
Gume menjane posle 6 godina zbog starosti, a ne zbog vidljive potrošenosti. Neki primetni znaci propadanja u normalnoj not-on-the-edge vožnji nisu se mogli uočiti.

Na osnovu njegovog iskustva sam i ja uzeo CC.
Odlične su bile i Vederstain, ali kod nas se jako teško nabavljaju.

Ćuti i vozi ih tako kako je. Ako vidiš da jesu propale leti zbog leta, videćeš to posle 4-5 godina. Onda ih menjaj.

Може ли да се отвори посебна тема за ове универзалне гуме? Имам осећај да сам остао једини на форуму који даје озбиљне новце за праве зимске гуме...

Ti živiš na dalekom severu, pa nije da imaš mnogo izbora. Ali ni ja ne odustajem od zimskih.

Може ли да се отвори посебна тема за ове универзалне гуме? Имам осећај да сам остао једини на форуму који даје озбиљне новце за праве зимске гуме...

Eh ti u Norveškoj...
Idi na norveške forume o gumama :p

Da ne idem na planinu na zimovanje, moj auto ne bi video ni snega ni minusa. U Novom Sadu.

A i to zime što vidi, malo mi bzvz. da šest meseci vozim zimske gume na 15-20C temperaturama, (kada Sunce u martu bije u asfalt, na gumi bude i više od spomenutih celzijusa), da bih možda 15-20km vozio baš na snegu, svake druge godine, u laganoj gradskoj vožnji. Verujem da benefit odlične zimske gume koja eto odlično rije sneg i odlično gripuje na -15, gubi svaki smisao kada tu istu gumu 98% "zimskih" vožnji vozim na 5-25C, po suvom, u gradu.

Prave zimske gume što jesam kupovao do skoro, jednostavno su posle 2-3 godine kretale da se ljuspaju i vidljivo krune, nakon ovih naših modernih "zima" na severu Srbije.

Пре неки дан сам монтирао нове Ултрагрип на фелне, па чекам да још мало захлади па да их поставим на кола. Како се само нова гума лепи за прсте. :) Са унутрашње стране је залепљен сунђер за смањење буке. Први пут сам видео тако нешто, видећу како ће се показати.

Nisi jedini, ali ne vidim više poentu davanja novca za nešto što se vozi uglavnom na 10+C... Snega u Bgd slabo ima, pa ću definitivno jedan auto obuti u all season obuću.

Pa evo, kolega je na Chevrolet Captiva 4x4, sa CC1, prešao 75kkm, od toga >80% leti, 5-6x Grčka, tamo nešto 2-3x Nemačka, i ostalo po Srbiji.
Gume menjane posle 6 godina zbog starosti, a ne zbog vidljive potrošenosti. Neki primetni znaci propadanja u normalnoj not-on-the-edge vožnji nisu se mogli uočiti.

Na osnovu njegovog iskustva sam i ja uzeo CC.
Odlične su bile i Vederstain, ali kod nas se jako teško nabavljaju.

Ćuti i vozi ih tako kako je. Ako vidiš da jesu propale leti zbog leta, videćeš to posle 4-5 godina. Onda ih menjaj.
Jeste ali prva generacija crosclimate su više orjentisan za ljeto nego li ova druga generacija ali evo viđeću kako će ove da se pokažu,pa javljam utiske. Vredstain je odlična guma,imam quatrac 5 na BMW-a,vrhunske su,samo stv ih koristim za zimu,ljeti ih ne vozim iako su univerzalne. Tipa pola gume je za ljeto,pola za zimu,kiša,suvo,bomba su gume.

Са унутрашње стране је залепљен сунђер за смањење буке.
Pričao mi drugar vulkanizer. Dolazi im stranka i žali se da tresu gume. 5x pokušavali balans i ne uspevaju. Kada su skinuli gume videli da imaju te suđere i da su oni bili natopljeni pre montaže (verovatno skladišteno napolju) i da je pravilo problem za balansiranje.

Inače spremio i ja UG 9+ za zimu, videću kako će se pokazati.

Нисам ни размишљао о томе, добро да сам гуме држао у остави све време, и да је било фино време кад сам их однео на монтажу. Иначе често ми точкови стоје напољу по недељу-две, или чак и који месец кад имам вишак сет...

Pričao mi drugar vulkanizer. Dolazi im stranka i žali se da tresu gume. 5x pokušavali balans i ne uspevaju. Kada su skinuli gume videli da imaju te suđere i da su oni bili natopljeni pre montaže (verovatno skladišteno napolju) i da je pravilo problem za balansiranje.

Inače spremio i ja UG 9+ za zimu, videću kako će se pokazati.

Imao UG7 i bile su odlične. Prošle sezone uzeo 9+. Kakve su, ne znam, nije bilo snega i leda 😁

Za suvo i kišu su ok. Tiha guma.

Naleteh malopre na ovaj video. Ko hoće može da odradi prevod komentara.
Naravno, inače izbegavam komentare sa Amazona, YT i sličnih sajtova, ili ih bar ne shvatam previše ozbiljno. Ali ovo navodim kao primer da i mnogi drugi vozači potvrđuju moja pozitivna iskustva sa ovim gumama.

Montiraju ih na sva vozila, od običnih automobila A i B klase, do luksuznih SUV modela od 2 i po tone. I uglavnom se svi slažu da se radi o iznenađujuće dobrim niskobudžetnim gumama, što i ja tvrdim skoro 5 godina.
Zapravo, ovo su prve Tigar (Riken, Kormoran, Taurus, Orium) zimske gume koje nisu krš, dobre su u skoro svim uslovima (u hladnijoj polovini godine). I stvarno su bile izuzetno dobra kupovina po nekadašnjim, povoljnim cenama. Sada su se, nažalost, cenovno približile nekim modelima niže srednje klase, ali i dalje mislim da nije greška kupiti ih, iako smatram da ''performantni'' automobili i teški SUV zahtevaju/zaslužuju premijum gume.

Poslednja izmena:
Gde da gledam zimske gume 245/45R19, a da nisu preko 200e a ni 100e po komadu?

Triangle u Kemo.... 8800 jel puno :cool:
triangle_winter-x-tw401_cbptw40122h17vf.jpg

Ja imam Kleber i letnje i zimske vec 4 godine. Jeste da prelazim 10k godisnje, ali gume su kao nove, samo malo istrosena sara. Zimske vozio na planini po snegu, odlicne gume za sneg.
A izmedju ostalog, ne idete na trke pa da vam male razlike u perf prave razliku u voznji. Bacite pogled na tire review, videcete da nisu tolike razlike...

Gde da gledam zimske gume 245/45R19, a da nisu preko 200e a ni 100e po komadu?
Moraćeš da izdvojiš bar 20k din. po komadu za dobre gume. Ili da pređeš na neke AS, bar iz srednje klase.

A od niskobudžetnih u toj dimenziji.. uvek Michelin/Tigar klonovi pre kineskih longova i trouglova, jer su dokazano bolje. Ali je problem u niskom profilu, a pomenute Michelin klon gume imaju tu slabu tačku - bočne strane guma nisu ojačane kao kod nekih premijum modela. Što samo po sebi i nije toliko problematično kod ''mesnatijih'' profila, ali u ovom slučaju može da bude. Oštar ivičnjak, udarna rupa pri većoj brzini, oštro kamenje, grbav planinski put.. i problem je itekako moguć.

Lepota ima svoju cenu. Iz ovog razloga ne razmatram ništa preko 17". Najbolje sam prolazio kada sam bio na 15" jer sam nabavljao premium gume po odličnim cenama. Naravno ovo pišem za standardne dimenzije 15", a ne neku egzotiku...

Na novim automobilim,čak i onim malim, gradskim, sada preteruju sa veličinom točkova, pa se ljudi tek nakon nekog vremena iznenade tim troškom održavanja.

Auto je Fiat Sedici 1.9 4x4, a treba mi r16 205/60. Letnje sam kupio sve četiri Kleber Dynaxer HP4 prošlog proleća, i zadovoljan sam, pa bi i sada dao po gumi 10k maksimalno. Ne prelazim mnogo, ali zimi idem u selo i na skijanje, pa ne bi kupovao baš neke loše... Zimske (iz 18' i 19') su već pri kraju, eventualno još ovu sezonu, pa već razmišljam o zameni...

1) BF Goodrich g-Force Winter 2
2) Kleber Krisalp HP 3
3) Nexen Winguard Snow G3

Tako izgleda moja lista favorita "sa papira", ali ima li iskustava "sa terena"? Ili pak neka četvrta preporuka?

Auto je Fiat Sedici 1.9 4x4, a treba mi r16 205/60. Letnje sam kupio sve četiri Kleber Dynaxer HP4 prošlog proleća, i zadovoljan sam, pa bi i sada dao po gumi 10k maksimalno. Ne prelazim mnogo, ali zimi idem u selo i na skijanje, pa ne bi kupovao baš neke loše... Zimske (iz 18' i 19') su već pri kraju, eventualno još ovu sezonu, pa već razmišljam o zameni...

1) BF Goodrich g-Force Winter 2
2) Kleber Krisalp HP 3
3) Nexen Winguard Snow G3

Tako izgleda moja lista favorita "sa papira", ali ima li iskustava "sa terena"? Ili pak neka četvrta preporuka?
Mala prednost za BF Goodrich od navedenih.

BGF i Kleber su ista guma. Vrlo dobra.

Nexen je segment iznad.

Iako BF Goodrich i Kleber imaju iste sare za evropsko trziste, BF Goodrich ima bolju kontrolu kvaliteta i kvalitetniju smesu, zbog toga su skuplje od Kleber pandana. Takodje, proizvode se u razlicitim fabrikama. Nexen je tu negde u njihovoj kategoriji.
Stagod da uzmes nema greske.

@capone
Pre par godina sam uzeo BF Goodrich g-Force Winter 2 215/50 R17 kao privremeno resenje dok ne stignu Goodyear, koje na kraju nisu ni stigle, ali sam odlucio da zadrzim BFG.
Sto se tice snega i leda, prolazio sam tamo gde su prolazili samo vozila sa lancima, guma je jednostavno 10/10 u takvim uslovima. Sto se tice drugih uslova, tu je recimo 8/10 po mokrom i 7/10 po suvom. Sto nize temp, to se bolje ponasa i treba reci da se nesto posebno ne trose. Bez ozbiljnijih primedbi.

Nazad
Vrh Dno