Šta je novo?

Zastita potrosaca kroz zakone i praksu (FAQ u II Postu)

• Začetnik teme Začetnik teme ABCD
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Znam, plaćala sam 3 meseca umanjene račune za 750din. Ako računam i popust na e-račun to je 750 din mesecno. Zte modem je 4990din na njihovom sajtu. Oni mi računaju samo modem 8 000 din bez tih penala. Nisu mi u mejlu ni obracunali koliko treba ukupno da platim već će mi na računu obračunati te penale? Tj sad kad sam pročitala opet mail nisam sigurna da li je ukupno 8 088din sve sa penalima. Ja bih samo da ne platim ovaj raspali modem.

Prilozi

• IMG_4953.jpeg
    IMG_4953.jpeg
    174.6 KB · Pregleda: 154
Poslednja izmena:
Ne traže joj to već koliko razumem traže joj 8000 za uređaj koji bi ona da vrati jer joj nije potreban.
Znam da joj ne traze, al ne moze taj modem biti uslov raskida ugovora. Ona moze da odabere opciju da plati razliku u popustu koji je dobila i da prodje sa 2250din umesto da plati 8000din. Ukoliko zeli da raskine ugovor, morace nesto da plati, a bolje da plati ovo nego modem za koji nisam ni siguran dal imaju pravo da naplacuju tako.

Odgovori ti njima lepo da nemaju pravnog osnova da ti traze da platis modem i da po zakonu mozes da platis razliku do pune cene za period koriscenja. Ako je usluga bila pruzena 3 meseca i razlika izmedju pune cene i cene sa popustom je 750din, onda ti njima moras da platis 2250din i to je to. Ne mogu nista vise da ti traze.

Problem je što su oni njoj taj uređaj prodali na rate, a ne izdavali na mesečnom nivou. Analogno je situaciji sa uzimanjem telefona uz klasičan postpejd ugovor. U penale spada i puna cena telefona, jer on ne može da se vrati tek tako. Ima smisla zamoliti ih da prihvate ruter nazad, ali ipak imaju osnov što to podrazumevano odbijaju.

Znam da joj ne traze, al ne moze taj modem biti uslov raskida ugovora. Ona moze da odabere opciju da plati razliku u popustu koji je dobila i da prodje sa 2250din umesto da plati 8000din. Ukoliko zeli da raskine ugovor, morace nesto da plati, a bolje da plati ovo nego modem za koji nisam ni siguran dal imaju pravo da naplacuju tako.

Odgovori ti njima lepo da nemaju pravnog osnova da ti traze da platis modem i da po zakonu mozes da platis razliku do pune cene za period koriscenja. Ako je usluga bila pruzena 3 meseca i razlika izmedju pune cene i cene sa popustom je 750din, onda ti njima moras da platis 2250din i to je to. Ne mogu nista vise da ti traze.
Razumem ja šta ti kažeš, ja sam samo rekao šta je ona napisala u inicijalnom komentaru gde se vezala za modem i naplatu istog.

Problem je što su oni njoj taj uređaj prodali na rate, a ne izdavali na mesečnom nivou. Analogno je situaciji sa uzimanjem telefona uz klasičan postpejd ugovor. U penale spada i puna cena telefona, jer on ne može da se vrati tek tako. Ima smisla zamoliti ih da prihvate ruter nazad, ali ipak imaju osnov što to podrazumevano odbijaju.
Evo šta je u ugovoru. Na osnovu čega je onda formirana cena. Mene samo interesuje imam li osnova da se žalim ratelu zbog naplate modema.

Prilozi

• IMG_4958.jpeg
    IMG_4958.jpeg
    26.6 KB · Pregleda: 110
  • IMG_4959.jpeg
    IMG_4959.jpeg
    25.4 KB · Pregleda: 125
Ako ja dobro razumem. S obzirom da hoćeš ranije da prekines uslugu. Naplaćuju ti punu cenu rutera od 4990 dinara plus zaostatke od mesečnih pretplata.

Ti si dobila uredjaj za dinar, jer je to u promociji ko potpiše ugovor na 2 godine.

Evo šta je u ugovoru. Na osnovu čega je onda formirana cena. Mene samo interesuje imam li osnova da se žalim ratelu zbog naplate modema.
Ako ja dobro razumem. S obzirom da hoćeš ranije da prekines uslugu. Naplaćuju ti punu cenu rutera od 4990 dinara plus zaostatke od mesečnih pretplata.

Ti si dobila uredjaj za dinar, jer je to u promociji ko potpiše ugovor na 2 godine.
Upravo tako, tih ~8k koje oni traže sigurno uključuju i ~5k za ruter i ~3k za pretplate. Problem je što je pitanje postavljeno previše uopšteno, pa malo nagađamo šta se desilo, a moglo je i bez toga, hahah. Ako se ne varam, radi se o usluzi KućniNet koju nudi A1. Fali još informacija koji je paket i koliko je tačno plaćano mesečno da bismo utvrdili da li su penali dobro izračunati.

Treba imati u vidu da A1 krije pune cene u sitnim slovima. Primera radi, iako je na sajtu uočljivo istaknuta cena od 1.999 dinara za KućniNet Plus, to je ipak samo cena ako se ispoštuje UO. Puna cena paketa je zapravo 2.199, tako da si u startu 200 dinara mesečno na gubitku ako prevremeno raskineš ugovor u prvim mesecima. Ako još pritom imaš nekih 750 dinara dodatnog popusta (koliko shvatam iz prethodnih poruka), to je 950 dinara razlike mesečno, što se otprilike uklapa u iznos penala koji traže.

Sve u svemu, ti si pristala na kupovinu rutera, kao što bi uz klasičan postpejd paket pristala na kupovinu telefona, tako da je preveliko očekivanje da možeš da ga tek tako vratiš. Kasno je za odustanak od kupovine, a jedino mi pada na pamet (ali ne preporučujem, naravno) da ga nekako pametno pokvariš i da na osnovu toga zatražiš povrat novca.

Znači uvale ti iznajmljivanje rutera, instalaciju opreme, štagod za 1 dinar a tamo napišu da je redovna cena ogromna.
Ruter se kupuje, to je ovde problem. Da se iznajmljuje, mogla bi (a i morala) da ga vrati i ne bi bilo osnova za penale. A da, kod fiksnih usluga svi operateri prete cenom instalacije.

750 din je na tih 2199din tačno koliko mi je popust. Sačekaću da mi odgovore na prigovor jer je u poslovnici poslat još jedan zahtev za raskid ugovora gde je prikačen i dokaz da je loš internet. Na kraju ću platiti jer sam potpisala ugovor sa operaterom koji ima pristojan internet. Vredi ih se otarasiti u svakom slučaju. Samo mi je bol želucu što moram da platim ruter koji ne vredi ni da oni meni plate. Zbog tog rutera i jeste loš internet.

Zar onda nije bilo jednostavnije i jeftnije samo da uzmes drugi ruter? Trazis od njih ili kupis svoj.

Ne razumem pitanje?
U ugovoru koji sam potpisala nema cene uređaja. Stoji da je cena 1din. Nema rate, nema ništa. Na osnovu čega pokušavaju da mi naplate ne znam jer se nigde ne spominje cena uredjaja. Ništa ne plaćam na rate osim tarife. Platicu ali me samo interesuje da li se direktno obraćam udruženju za zaštitu potrošača sa dokazima o uplati i ugovorom nakon svega?

Pročitaj ugovor i uslove pružanja usluge. EDIT: Uslove pružanja usluge imaš obično kod njih na sajtu i obično ih smatraju delom ugovora. Tamo je preciznije definisano. Bar neko moje iskustvo sa MTS.
Nešto verovatno piše oko toga koliko je uređaj i kada važi cena od 1 dinar. Jedan dinar kao beneficija npr., ako odustaneš gubiš istu itd...
Moguće je i da postoji neka stavka kao instalacija opreme ili slično... Umeju svi to da naplate kod prevremenog raskida.
Mene to prilično nervira kod svih, jednostavno im tražim obračun po stavkama. Ovako samo nagađaš šta je naplaćeno i koliko. Traži obrazloženje tih stavki, pošto si napisala da to nije sve u onom prvom snimku poruke. Piše i obračun oko prevremenog raskida ili tako nešto.

Prodaj taj ruter, verovatno ces moci za bar 3000-3500, verovatno i za 4000.
Dosta nas kad smo uzimali A1 Kucni net (i taj famozni ruter za 1 din), smo ga odmah stavljali na prodaju (jer smo imali ili uzimali bolji ruter).

Upucujete je na pogresnu stranu. Treba da istera do kraja REKLAMACIJU - uslugu koja nije adekvatna. To ide slanjem prigovora (sa skrinsotovima protoka i sl.), najpre operateru a na kraju Ratelu - i ako nisu u stanju da pruze adekvatnu uslugu, ugovor se lako raskine bez ikakvih troskova po korisnika.

Kupio sam sobna vrata, frabani medijapan, po meri, od jednog čoveka.

Čovek je vrata doneo i montirao. Prilikom montaže sam bio prisutan, s stim da se nisam mešao ni zagledao vrata (a i bila su prašnjava). Naknadnom proverom sam ustanovio da na vratima postoje brojni propusti u proizvodnji poput nedovoljno ošmirglanih površina (hrapavo je), loše ofarbanih delova (providi se ili probija sivo), zacepljenih i oštećenih delova (pocepalo krpu dok sam brisao).

Čovek ima firmu, ali je nije spominjao niti dao račun. Imam njegovu adresu, i neke SMS poruke.

Zvao sam ga i tražio da uradi ponovo ili vrati novac. Rekao je da će popraviti šta treba.

Koje su moje opcije kao potrošača? Na koji zakon i član mogu da se pozovem?

Prilozi

• Media (10).jpg
    Media (10).jpg
    34.5 KB · Pregleda: 96
  • Media (9).jpg
    Media (9).jpg
    63.5 KB · Pregleda: 96
  • Media (6).jpg
    Media (6).jpg
    63.3 KB · Pregleda: 99
  • Media (5).jpg
    Media (5).jpg
    59.8 KB · Pregleda: 97
Sve se ovo lako da srediti, ako je pristao da dođe i sredi, to je i najlakše i najmanje stresno rešenje.

Rekao je da će popraviti šta treba.
Kad? Jel dao neki konkretan rok? Ukoliko nije, velika je verovatnoća da će te "zavlačiti" i računati da ćeš odustati... Neće te odbiti, uvek će reći / napisati da hoće to da popravi ali konkretan rok iskusno nikada neće dati.

Posle praznika kontaktiraj https://vansudsko.must.gov.rs/
Oni će (dodeljeni pravnik) uraditi sve što treba da majstor dođe i zameni ti vrata.
Prva i četvrta slika govore da je roba "bofl" dok je prikazano na drugoj slici sasvim uobičajena pojava na tim najjeftinijim kartonskim vratima (unutra je karton). Treća slika je već neki git koji nije dobro obrađen a i pukotina je i dalje tu, nije pokrivena ako je to bila zamisao sa gitom.

Sve se ovo lako da srediti, ako je pristao da dođe i sredi, to je i najlakše i najmanje stresno rešenje.
Nisam siguran da je lako. Kompletna vrata su već montirana pur penom, a propusti su i na krilu i na štoku i na lajsnama. Ako će se sređivati, ili da se radi na licu mesta (praši ceo stan) ili da se skida i nosi u radionicu (podložno dodatnim oštećenjima).

Mada, svakako to rešenje nije bajno iz razloga što ispada polovan proizvod od samog početka. Kao da sam kupio novu gumu i odmah je nosim na krpljenje.

Kad? Jel dao neki konkretan rok? Ukoliko nije, velika je verovatnoća da će te "zavlačiti" i računati da ćeš odustati... Neće te odbiti, uvek će reći / napisati da hoće to da popravi ali konkretan rok iskusno nikada neće dati.

Posle praznika kontaktiraj https://vansudsko.must.gov.rs/
Oni će (dodeljeni pravnik) uraditi sve što treba da majstor dođe i zameni ti vrata.
Prva i četvrta slika govore da je roba "bofl" dok je prikazano na drugoj slici sasvim uobičajena pojava na tim najjeftinijim kartonskim vratima (unutra je karton). Treća slika je već neki git koji nije dobro obrađen a i pukotina je i dalje tu, nije pokrivena ako je to bila zamisao sa gitom.
Dao je rok, okvirno za dve nedelje a najkasnije do kraja februara dolazi.
Ovo vansudsko ne znam šta je, ali ću pogledati šta i kako pa se pripremiti, hvala.

I da, u pravi si, isporučen je bofl kvalitet a naplaćen premium (300€ koliko ide za mdf vrata). Razumem da se provuče greška ili dve-tri, ali ovo je čista prevara (loša kategorija građe) i aljkavost pri radu.

Šta bi na kraju?
Sredio vrata, zavlači te i dalje, nešto treće?

Zavlačio me i dalje. Nije se javljao, nego ga ja cimao, pa onda izgovori bolestan i slično.

Angažovao sam advokata, poslat mu je dopis. Dat mu je rok 3 dana da se reši mirnim putem, a u suprotnom sudski. U utorak ističe 3. dan pa ćemo spram toga dalje.

Да ли је мајстор из Ковиља? Да ли те ословљава са "брате"? Да ли помиње и болесну тетку?

Gigatron mi odbija reklamaciju na Delonghi aparat za kafu kupljen pre nekih 3 meseca uz ovakav izgovor:

"nakon dužeg testiranja i pokušaja da se kvar manifestuje u servisu, ustanovljeno je da je uređaj ispravan i da nikakav kvar nije ispoljen.

Uređaj je rigorozno testiran i prošao je sve hardverske testove u skladu sa standardima i procedurama proizvođača.

Napomena: Intenzitet pare ne moze biti stalno isti zato i postoji zelena lampica OK. Koristiti punomasno i hladno mleko.

U skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača, ovaj vid reklamacije ne spada pod nesaobraznost uređaja."

Inače, sasvim je jasno da nakon prvih mesec - mesec ipo taj uređaj više ne može skoro nikakvu penu da napravi kao i da se lampica više ne pali kao do tada u kratkom periodu. Najverovatnije je do ventila za paru koji može biti loš fabrički a moguće i do termostata i svakako kamenca. Međutim ovi se prave ludi.
Naravno da koristim hladno mleko, pročišćenu filter vodu a odradio sam i čišćenje kamenca kroz rezervoar nekim basic sredstvom iz DM-a ali to nije ništa pomoglo.
Znam da u prvih 6 meseci imam pravo na zamenu, doplatu za neki drugi ili povraćaj novca (mada to nisam ni tražio kada sam ga nosio u radnju tj u onaj prijemni deo u Blokovima na NBG, nego samo popravku ili zamenu), ali dakle oni se prave ludi kao da je sve ok i prosto hoće da mi vrate uređaj nazad.

Pošto im zavlačenje i kršenje garancije očigledno nisu strani, koji koraci su najbolji?

Obrati se Efektivi. U prvih 6 meseci teret dokazivanja je na prodavcu.

Servisni izveštaj je "dokaz"

Ne znam kakav je to dokaz 😄
Ja sam bio najpre za opciju popravke ili zamene, što sam i naveo kod ostavljanja aparata. Ali kad vidim kakvi su to prevaranti a znamo da kao i Tehnomanija su deo mafije, opcija povratka novca na što imam prava u prvih 6 meseci, deluje takođe sasvim prihvatljivo.

Obrati se Efektivi. U prvih 6 meseci teret dokazivanja je na prodavcu.
Ne postoj ništa efikasnije od https://vansudsko.must.gov.rs/
Neka se obrati njima (popuni obrazac, nakon toga će obaviti jedan razgovor da sve precizira) a oni (dodeljeni pravnik) će cimati Gigatron za sve što mogu.
Radnji se nikako neće isplatiti da ide na veštačenja i na sudske parnice tako da će nevoljno prihvatiti reklamaciju.

Nazad
Vrh Dno