Šta je novo?

Zastita potrosaca kroz zakone i praksu (FAQ u II Postu)

To je samo primer, ali ako mu ovo tako prodje, sledeci put moze sa istom pricom da uradi jos slika.

Mislim da kapirate poentu...

Ovamo gde je izrađujem fotografije, 9x13 uvek isto košta, čak i ako se sastoji iz više malih fotografija. Međutim, ne pravim ja uvek te male u sopstvenoj režiji. Kada mi je trebalo za vizu, ja sam platio 400 dinara, ali kada mi treba za nešto nevažno, kao što je dozvola za ribolov za mene ili legitimacija za gradski prevoz za decu, onda sam slažem fotografije.
Ako neke radnje neće da izrađuju bilo šta dimenzija 9x13 po ceni od 25 dinara, onda bi bilo korektno da u cenovniku napišu da je cena fotografije 9x13 od 25 do 400 dinara, prema proceni prodavca, a u zavisnosti od sadržaja. Kad dođeš u radnju, kažeš da hoćeš da štampaš to i to, oni pogledaju i kažu koliko će da košta. Ako ne odgovara, ideš dalje, ili se nađete na pola :)

Svoje fotografije? Mora da je jako fotogenican za tako ambiciozan poduhvat.

Svaku paru bi vredele :d

Ovamo gde je izrađujem fotografije, 9x13 uvek isto košta, čak i ako se sastoji iz više malih fotografija. Međutim, ne pravim ja uvek te male u sopstvenoj režiji. Kada mi je trebalo za vizu, ja sam platio 400 dinara, ali kada mi treba za nešto nevažno, kao što je dozvola za ribolov za mene ili legitimacija za gradski prevoz za decu, onda sam slažem fotografije.
Tako i meni treba za clansku kartu citaonice. I tu sliku ce videti neko mozda 3 puta za godinu dana kada se nakane da provere ko ima clanarinu te mi nije bilo bitno da li su radjene sa profesionalnom opremom(Osvetljenje, Fotoaparat) ili u kucnim uslovima :D
Slike sam uradio u Foto Sari kod fontane u 2 primerka po 6 slika...Tako da imam za narednih 10 godine xD

Poslednja izmena:
Verujem da je nekim ljudima ovde smesno sto se mlatim oko toga da li cu slike da platim 25 ili 400RSD...
Ali dosta mi je vise tih sitnih prevara, lazi i obmanjivanja trgovaca kako bi uzeli sto vise mogu...
Mislim ne da ne treba da se bori protiv prevara, to uvek i zelim da ljudi urade za mnogo vece stvari, pogledaj cesto teme o operaterima.
Ali ovde im mnogo vise mozes dolijati time sto nista vise neces kod njih raditi, jer za 50eur mozes kupiti printer+foto printer, i raditi sebi nekad i bolje fotografije jeftinije i brze. Jos im mozes i reci da si to uradio.
Plus ono da uradis kod poznanika koji ima foto printer.

Analogija sa kafom i kafićem je potpuno adekvatna...Kako bi ti reagovao kada bi ti neko ušao u kafić, zamolio da mu doneseš vrelu vodu, a on pred tvojim očima sipao instant kafu, promešao i popio. Sigurno ne baš prijatno.
Ne znam da li i kod nas vazi, ali ovo je bukvalno krivicno delo u vecini zemalja ako uradis. Ne jer pokusavas da ne platis, nego jer unosis nesto sto nije kupljeno tu i pijes je u kaficu - sto mozes dovesti druge u zabludu, kao i mogucnost da tuzis kafic za probleme nastale zbog konzumiranja u njihovom objektu.

Poslednja izmena:
*** Moje orginalno pitanje ***
Moze/sme li prodavac da odbije da vam proda proizvod ili izvrsi neku uslugu?
.
.
.
Pronasao sam u Zakomu o zastiti potrosaca Clan 160 Tacka 12.
Ali me buni ovaj boldovani/podvuceni deo :
Novčanom kaznom u iznosu od 300.000,00 do 2.000.000,00 dinara, kazniće
se za prekršaj pravno lice ako:

12) odbije da potrošaču proda robu koja je izložena ili na drugi način
pripremljena za prodaju ili odbije pružanje usluge koja se može obaviti, ukoliko to nije
u suprotnosti sa drugim propisom i opšte prihvaćenim poslovnim običajima, suprotno
članu 26. stav 1. ovog zakona;
Sta su to opste prihvaceni poslovni obicaji i gde su oni i kako definisani?
***Kraj***

Danas sam dobio odgovor od potrosackog savetnika:
Poštovani,

Opšte prihvaćeni poslovni običaji su oni koji su kao što sam naziv kaže opšte prihvaćeni u obavljanju određene delatnosti ili usluge,uobičajeni su i zajednički za istu grupu trgovaca ilipružalaca usluge .
Ukoliko je praksa foto radnji da ne izrađuju navedene fotografije i to je u skladu sa njihovim poslovnim običajima, u tom slučaju imaju pravo da odbiju izradu istih.

S poštovanjem,
Pravni tim UZPV i NOPS

Ravanička br. 11, Novi Sad
tel/fax: +381 (0)21 631 36 00
+381 (0)21 631 46 00
www.potrosac.info

Po ovome znaci da je radnja u sustini bila u pravu posto sama moze da odredjuje svoje poslovne obicaje.
Samo je po meni ovakvo definisanje i tumacenje zakona malo zabrinjavajuce posto postoji relativno veliki prostor za muljanje...
Ali dobro. Oni su bili u pravu, a ja sam pogresio i to je to..

Znači druga foto radnja je prekršila poslovne običaje i izradila sliku koju po običajima foto radnje ne rade? :D

Danas sam dobio odgovor od potrosackog savetnika:

Po ovome znaci da je radnja u sustini bila u pravu posto sama moze da odredjuje svoje poslovne obicaje.
Samo je po meni ovakvo definisanje i tumacenje zakona malo zabrinjavajuce posto postoji relativno veliki prostor za muljanje...
Ali dobro. Oni su bili u pravu, a ja sam pogresio i to je to..

Ne, to samo pokazuje da udruzenja za zastitu potrosaca kod nas sve manje imaju svoju svrhu, a kako ostale institucije budu nastavljale da propadaju i da se dezintegrisu, tako ce i oni "uhvatiti korak".

@OP Isto tako ako odes u fotokopirnicu i kazes skenirajte mi i stampajte ovih 500din - izbacice te :)
Zasto nisi prosto izradio jednu sliku pa isekao glavu sa nje makazama? ako ti bas trebaju 4 - onda 4x25 din i to je to :)

Udruzenja potrosaca ni na "zapadu" nisu nista bolja,mozete isterati pravdu samo ako je vas slucaj kristalno jasan, da pojednostavim ako i svi sami a ne advokat svatite da ste u pravu kako kazu cist slucaj. Ima toliko dokumantaraca na netu o isteravanju prava da vas glava zaboli.
Druga stvar je poslovna etika i da li firma smatra vasu nameru u isterivanju sviga prava za relativnu i koliko ce stete njoj naneti. Zapad se jako promenuo na gore...Mi dve ili tri strane raspravlamo dali je SyoncMaster u pravu ili ne. A lako prelazimo preko glavnog problema a to je formiranje esnafskih udruzenja koja bi formulisala svoje obaveze, cene itd tako da nema toliko sarenila i tumacenja da li je to jedna fotografija od 25din ili 4u1 od 400din. Dali neka foto radnja to hoce da odstampa a neka ne. Ne samo u Srbiji vec i u okruzenju jako puno foto radnji zadiru u posao stamparija, knjizara, prodavnica foto opreme itd a za to nisu kompetentni (cast izuzetcima). Naposletku pitao sam i svoju zenu koje u ovom slucaju u pravu (moja zena vec 25god se bavi profesionalnom fotografijom za par vodecih casopisa u svet) samo je rekla foto radnja..ali ko zene pita :)

Opšte prihvaćeni poslovni običaji su oni koji su kao što sam naziv kaže opšte prihvaćeni u obavljanju određene delatnosti ili usluge,uobičajeni su i zajednički za istu grupu trgovaca ilipružalaca usluge .
Ukoliko je praksa foto radnji da ne izrađuju navedene fotografije i to je u skladu sa njihovim poslovnim običajima, u tom slučaju imaju pravo da odbiju izradu istih.

Ovo "foto radnji" je mnozina, kao sto su i pokusali da objasne. Ne moze pojedinacna radnja da odredjuje obicaje. Obicaji vec postoje u trenutku kada ti trazis neku uslugu, ili ne postoje.

Ali ono sto je za nas, potrosace, problem sa trenutno vazecim zakonima, u odnosu na prethodno vazece je sto je zakonodavac kao glavnu mogucnost odbrane potrosacima odredio sud, a ne inspekcije, kako je ranije bilo. I cesto koristi tzv. pravne standarde u tekstu zakona, ne bi li obuhvatio sto veci broj slucajeva odjednom, kao i zbog mogucnosti da se nesto promeni u praksi nakon trenutka pisanja zakonskog teksta (da bi zakon i dalje mogao da se primenjuje tumacenjem, na sudu, umesto da se pokrece ceo zakonodavni postupak cim se izmeni neka situacija, i na koju se zakon vise ne odnosi)

Sve u svemu, to sve znaci da ljudi imaju male sanse da za male stvari isteraju pravdu, jer za male stvari nisu spremni da idu na sud, a gomila situacija se samo na sudu moze resiti. I onda u principu za sitnice moze da radi ko sta hoce, a tvoje je da se ne sekiras mnogo oko toga.

@alfaunits
Analogija sa kafom i kafićem je potpuno adekvatna...Kako bi ti reagovao kada bi ti neko ušao u kafić, zamolio da mu doneseš vrelu vodu, a on pred tvojim očima sipao instant kafu, promešao i popio. Sigurno ne baš prijatno.

Ne znam da li i kod nas vazi, ali ovo je bukvalno krivicno delo u vecini zemalja ako uradis. Ne jer pokusavas da ne platis, nego jer unosis nesto sto nije kupljeno tu i pijes je u kaficu - sto mozes dovesti druge u zabludu, kao i mogucnost da tuzis kafic za probleme nastale zbog konzumiranja u njihovom objektu.
Objasni ovo, molim te. Koje to moze biti krivicno delo, i gde? To meni nikakvog smisla nema, pa bih bas voleo da vidim.

Najvise sto ja ovde vidim je mogucnost vlasnika lokala da te tuzi u gradjanskom postupku za stetu (izmaklu dobit) zato sto mu zauzimas mesto na koje bi neko ko placa mogao da sedne, a ne moze zbog tebe. A i to bi imalo smisla tek nakon sto bi te opomenuo da odes. Opsti drustveni interes stvarno ne vidim da je ugrozen, i kako bi to onda bilo krivicno delo u vecini drzava? A ako gresim bas bih voleo to da procitam zajedno sa obrazlozenjem.

Poslednja izmena:
@Rio pa alfaunits se nije dobro izrazio u 99% slucajeva ti nece dozvoliti da uneses hranu i pice u pub coffe ili restaurants, zamolice te da izadjes. Izuzetci su ako si stvarno redovna musterija znaci da bar tri puta nedeljno dolazis sam s prijateljima ili porodicno i tad ce ti dozvoliti grickalice ili nesto sto je dokazivo da nije na njihovom meni. radi se o tome sto ako ti bude lose od tudje hrane, pica mozes dovesti u zabludu ostale goste da ti je lose zbog tog mesta. teoriski bi mogao da ih tuzis da su ti dali losu hranu pice...pa si bio zdravstveno sprecen na rad etc etc...i da im naplatis lepe pare. Naposletku zato imas silne natpise tipa sadrzaj kesice istresite u posudu, kesa nije za igranje dece...Primer pre par godina smo bili kod moje sestre u Denver bili smo u Park Meadows Mall i kad smo izlazili iz jedne prodavnice ukljucio se alarm. Dva gospodina su prisla i trazila da pokazemo sadrzaj torbe sto sam i ucinio kao i racune...gospodjica na kasi je zaboravila da deaktivira chip. Odmah je dosao poslovodja dao nam neke dukseve na poklon, kupone etc..svi su se oznojili oko nas..U cemu je stvar mogao sam da ih odbijem, i kazem moj advokat ce razgovarati s vama. To je siguran slucaj napisao bi da smo pretrpeli dusevni bol da smo smatrani kriminalcima da su drugi videli u nama kriminalce i jos 100 stvari i to je oko 15000$ ostete manje vise.

Vanyadds,
ja iskreno ne verujem da to tako funkcionise.
Primer sa alarmom koji si naveo, mislim da je poslovodja dao dukseve zbog pretprpljene neprijatnosti, a zbog odrzavanja ugleda/dobre reputacije, izvinjenja i demonstracije sopstvene greske, a ne da bi vam se dodvorio i tim dodvoravanjem vas odvratio od tuzbe. Ali da, kapiram da bi na sudu koristio to sto je ponudio dukseve u znak izvinjenja bilo u njegovu korist, u smislu da je time pokazao da je greska nenamerna i ponudio izvinjenje.

Mislim, ne mogu ja znati to, ali moja pretpostavka je da i da si odlucio da ih tuzis za nematerijalnu stetu ne bi bilo nista, i da bi se sve podvelo pod nesto tipa bas poslovnih obicaja, ili uobicajene poslovne prakse, i odstupanja- tj. uobicajenih poslovnih gresaka.
Sve dok ne pokazu neku vrstu nepostovanja poslovne prakse za takve slucajeve, mislim da bi bili bezbedni. Ponavljam, ne znam to, ali mislim da je razumna pretpostavka.

Sto se tice primera sa kaficem, znas kako, moze neko da dozivi i srcani udar ili napad epilepsije, i da svi pomisle da mu je lose od pokvarenog mleka u kafi, ali nije to bas toliko pravno relevantno. Pogotovo u smislu pominjanja krivicnog prava.

Poslednja izmena:
Mislio sam bas na to da mozes naneti stetu kaficu zbog drugih gostiju i noguce tuzbe ako ti pozli. Recimo mozes dovesti goste u zabludu da se dobija bolji ili gori proizvod da se dobija proizvod koji nije u ponudi itd.
Drugo je da li ce te prijaviti za tako nesto kad si stalna musterija.

Ovo sto je za dukseve pomenuo Van je nesto sto se cesto desava u SAD cak i namesteno. Tuze i dobijaju takve sporove.

@Rio preko 25 god zivim na zapadu i sve sto bi za nas "slovene" bilo logicno ovde nije. Ovde ima toliko nelogicnost a kad bi porediuo usa i evropu tek tad bi bilo neloggicnosti. U americi moras da pazais da se nenasmejes devojci-radnici da te nebi tuzili za Sexual harassment. malo google pa ces videti ostalo je zivot...ali smo se udaljili od teme pa da se vratimo na nju.
PS da sam hteo da ih tuzim do dukseva nebi ni stigli, ma catch for that.

Bes takav PC zivot

@OP Isto tako ako odes u fotokopirnicu i kazes skenirajte mi i stampajte ovih 500din - izbacice te :)
Zasto nisi prosto izradio jednu sliku pa isekao glavu sa nje makazama? ako ti bas trebaju 4 - onda 4x25 din i to je to :)

Pazi..kopirnica kod faxa dizajnira flaere, Logoe i reklame i to za neke solidne pare..
Ja Sam pre nekih godinu Dana otisao kod njih sa gotim flaerom I odradio ga u 500 komada bez problema...
Zato sto ljudi to smatraju kao deo njihove ponude - stampu.
To sto Sam se ja odlucio da samo stampam kod njih, a ne i da dizajniram flaer to je bio moj izbor..
-------
Ameri su ludi sto se tice sitnica zbog kojih se tuze.. Najzesce mi ono..sapleo se na stepenik, tuzio radnju I dobio brdo para zato sto je trapav..

Mislim da je ovde ključno ono što je čovek pitao u prvom postu kada je i pokrenuo pitanje legalnosti odbijanja:

Očigledno nisu nigde, ali će biti definisani po potrebi u zavisnosti od, jel'te, potreba (čari života i tumačenja zakona u Srbiji...).
Naravno da nisu jer je tako nesto nemoguce definisati niti se ikada definusu, to jeste i poenta.
I u zakonu o pranicnom postupku treci clan je:
Sud neće da dozvoli raspolaganja stranaka koja su u suprotnosti sa prinudnim propisima, javnim poretkom, pravilima morala i dobrim običajima.

Poslednja izmena:
Što je, tačno - šta?

Ne definise ih komora. TO je nesto sasvim drugo odnosno kodeks poslovne etike
Sud casti Privredne komore odlucuje o povredama dobrih poslovnih obicaja.

I to je samo delic odnosno sto se odnosi na privredu.

U mnogim zakonima kao sto je zpp zio zzp... imas navedeno.
Ne postoji komora koja to definise.

Ali sve navedeno nema veze sa obicajima/moralu koji su navedeni u zakonu niti se na to odnose.

Poslednja izmena:
Ne citam wikipediu bez obzira o cemu se radi.Sajt sa najvise pogresnih informacija na intenretu.

Uzanse su iz titovog doba.. ne postoji to vise nigde sem na wikipediji.
2016 je godina nije 1977a

^
Zakon o obligacionim odnosima

Primena dobrih poslovnih običaja
Član 21
(1) Strane u obligacionim odnosima dužne su da u pravnom prometu postupaju u skladu sa dobrim poslovnim običajima.
(2) Na obligacione odnose se primenjuju uzanse ako su strane u obligacionim odnosima ugovorile njihovu primenu ili ako iz okolnosti proizilazi da su njihovu primenu htele.

Posebne uzanse u turizmu, Posebne uzanse o građenju , Posebne uzanse u prometu robe na malo, Lučke uzanse... A postoje i medjunarodne uzanse...

Pravila morala :D

Koja su moja prava kad prodje rok do 30dana za reklamaciju? Predao sam komponentu pre 20dana, rekli mi u mejlu da ce biti zamenjena i da ce me obavestiti.

Poslednja izmena:
Hajde da pitam ovde, budući da nema pogodnije teme.
Zašto u servisu jednog domaćeg distributera IT opreme postavljaju pitanje da li je OS legalan i šta oni mogu da rade s tom informacijom?

...osim što im treba za neku njihovu internu statistiku, pretpostavljam.

Poslednja izmena:
^
Zakon o obligacionim odnosima

Primena dobrih poslovnih običaja
Član 21
(1) Strane u obligacionim odnosima dužne su da u pravnom prometu postupaju u skladu sa dobrim poslovnim običajima.
(2) Na obligacione odnose se primenjuju uzanse ako su strane u obligacionim odnosima ugovorile njihovu primenu ili ako iz okolnosti proizilazi da su njihovu primenu htele.

Posebne uzanse u turizmu, Posebne uzanse o građenju , Posebne uzanse u prometu robe na malo, Lučke uzanse... A postoje i medjunarodne uzanse...
Pa kao sto rekoh 1977...

ZOO ti je zakon iz 1978 malo izmenjen 80ih...
Zato su i ostale te gluposti oko uznasa, ali naranvo samo ako se ugovore.

Nema to veze sa dobrih poslovnim obicajima iz ZPP-a, ZZP-a ZIO-a, koji se NE nabrajaju, to im je i poenta.

Poslednja izmena:
Poslovni obicaji su uzanse. Vecina uzansi je ukljucena u ZOO, cime je primena uzansi ogranicena na posebne uzanse koje i dalje postoje i mogu da se kodifikuju (sto je i radjeno i nakon donosenja ZOO, pa su tako neke od nabrojanih uzansi donete 80-ih godina, a npr. Uzanse u turizmu su donete 2001. godine).
Opste prihvaceni poslovni obicaji i dobri poslovni obicaji nisu isti pojam, a svakako poslovnim obicajima, opste prihvacenim ili dobrim se ne moze predvideti nesto direktno suprotno zakonu.

Nee nisu.
Uzanse jesu poslovni obicaju, ali ne obrnuto. Poslovni obicaji su mnogo siri pojam i NE definisu se u potpunosti, kao ni dobri obicaji, kao ni pravila morala.

Procitaj cl 1107 zoo-a

Primena običaja

Član 1107

(1) Odredba opštih ili posebnih uzansi kojom se utvrđuje pretpostavka da su ugovorne strane pristale na primenu uzansi, ukoliko ih nisu ugovorom isključile, neće se primenjivati posle stupanja na snagu ovog zakona.

(2) Opšte uzanse za promet robom ("Službeni list FNRJ", broj 15/54) neće se primenjivati posle stupanja na snagu ovog zakona u pitanjima koja su njime regulisana.

(3) Ako su opšte ili posebne uzanse ili drugi trgovinski poslovni običaji suprotni dispozitivnim normama ovog zakona, primenjivaće se odredbe ovog zakona, osim ako su strane izričito ugovorile primenu uzansi, odnosno drugih trgovinskih poslovnih običaja.

I to jos zakon od pre 40 godina.

Novim zoo ce biti potpuno izbacene kao sto su novim zakonima.

Nije ovo titovo doba, kakve uznase...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno