Svoje fotografije? Mora da je jako fotogenican za tako ambiciozan poduhvat.
Tako i meni treba za clansku kartu citaonice. I tu sliku ce videti neko mozda 3 puta za godinu dana kada se nakane da provere ko ima clanarinu te mi nije bilo bitno da li su radjene sa profesionalnom opremom(Osvetljenje, Fotoaparat) ili u kucnim uslovimaOvamo gde je izrađujem fotografije, 9x13 uvek isto košta, čak i ako se sastoji iz više malih fotografija. Međutim, ne pravim ja uvek te male u sopstvenoj režiji. Kada mi je trebalo za vizu, ja sam platio 400 dinara, ali kada mi treba za nešto nevažno, kao što je dozvola za ribolov za mene ili legitimacija za gradski prevoz za decu, onda sam slažem fotografije.
Mislim ne da ne treba da se bori protiv prevara, to uvek i zelim da ljudi urade za mnogo vece stvari, pogledaj cesto teme o operaterima.Verujem da je nekim ljudima ovde smesno sto se mlatim oko toga da li cu slike da platim 25 ili 400RSD...
Ali dosta mi je vise tih sitnih prevara, lazi i obmanjivanja trgovaca kako bi uzeli sto vise mogu...
Ne znam da li i kod nas vazi, ali ovo je bukvalno krivicno delo u vecini zemalja ako uradis. Ne jer pokusavas da ne platis, nego jer unosis nesto sto nije kupljeno tu i pijes je u kaficu - sto mozes dovesti druge u zabludu, kao i mogucnost da tuzis kafic za probleme nastale zbog konzumiranja u njihovom objektu.Analogija sa kafom i kafićem je potpuno adekvatna...Kako bi ti reagovao kada bi ti neko ušao u kafić, zamolio da mu doneseš vrelu vodu, a on pred tvojim očima sipao instant kafu, promešao i popio. Sigurno ne baš prijatno.
Sta su to opste prihvaceni poslovni obicaji i gde su oni i kako definisani?Novčanom kaznom u iznosu od 300.000,00 do 2.000.000,00 dinara, kazniće
se za prekršaj pravno lice ako:
12) odbije da potrošaču proda robu koja je izložena ili na drugi način
pripremljena za prodaju ili odbije pružanje usluge koja se može obaviti, ukoliko to nije
u suprotnosti sa drugim propisom i opšte prihvaćenim poslovnim običajima, suprotno
članu 26. stav 1. ovog zakona;
Poštovani,
Opšte prihvaćeni poslovni običaji su oni koji su kao što sam naziv kaže opšte prihvaćeni u obavljanju određene delatnosti ili usluge,uobičajeni su i zajednički za istu grupu trgovaca ilipružalaca usluge .
Ukoliko je praksa foto radnji da ne izrađuju navedene fotografije i to je u skladu sa njihovim poslovnim običajima, u tom slučaju imaju pravo da odbiju izradu istih.
S poštovanjem,
Pravni tim UZPV i NOPS
Ravanička br. 11, Novi Sad
tel/fax: +381 (0)21 631 36 00
+381 (0)21 631 46 00
www.potrosac.info
Danas sam dobio odgovor od potrosackog savetnika:
Po ovome znaci da je radnja u sustini bila u pravu posto sama moze da odredjuje svoje poslovne obicaje.
Samo je po meni ovakvo definisanje i tumacenje zakona malo zabrinjavajuce posto postoji relativno veliki prostor za muljanje...
Ali dobro. Oni su bili u pravu, a ja sam pogresio i to je to..
Opšte prihvaćeni poslovni običaji su oni koji su kao što sam naziv kaže opšte prihvaćeni u obavljanju određene delatnosti ili usluge,uobičajeni su i zajednički za istu grupu trgovaca ilipružalaca usluge .
Ukoliko je praksa foto radnji da ne izrađuju navedene fotografije i to je u skladu sa njihovim poslovnim običajima, u tom slučaju imaju pravo da odbiju izradu istih.
Objasni ovo, molim te. Koje to moze biti krivicno delo, i gde? To meni nikakvog smisla nema, pa bih bas voleo da vidim.Analogija sa kafom i kafićem je potpuno adekvatna...Kako bi ti reagovao kada bi ti neko ušao u kafić, zamolio da mu doneseš vrelu vodu, a on pred tvojim očima sipao instant kafu, promešao i popio. Sigurno ne baš prijatno.
Ne znam da li i kod nas vazi, ali ovo je bukvalno krivicno delo u vecini zemalja ako uradis. Ne jer pokusavas da ne platis, nego jer unosis nesto sto nije kupljeno tu i pijes je u kaficu - sto mozes dovesti druge u zabludu, kao i mogucnost da tuzis kafic za probleme nastale zbog konzumiranja u njihovom objektu.
@OP Isto tako ako odes u fotokopirnicu i kazes skenirajte mi i stampajte ovih 500din - izbacice te
Zasto nisi prosto izradio jednu sliku pa isekao glavu sa nje makazama? ako ti bas trebaju 4 - onda 4x25 din i to je to![]()
Naravno da nisu jer je tako nesto nemoguce definisati niti se ikada definusu, to jeste i poenta.Mislim da je ovde ključno ono što je čovek pitao u prvom postu kada je i pokrenuo pitanje legalnosti odbijanja:
Očigledno nisu nigde, ali će biti definisani po potrebi u zavisnosti od, jel'te, potreba (čari života i tumačenja zakona u Srbiji...).
Mogu da se definisu, a donose ih strukovna udruzenja, ili komore.Naravno da nisu jer je tako nesto nemoguce definisati niti se ikada definusu, to jeste i poenta.
Pa kao sto rekoh 1977...^
Zakon o obligacionim odnosima
Primena dobrih poslovnih običaja
Član 21
(1) Strane u obligacionim odnosima dužne su da u pravnom prometu postupaju u skladu sa dobrim poslovnim običajima.
(2) Na obligacione odnose se primenjuju uzanse ako su strane u obligacionim odnosima ugovorile njihovu primenu ili ako iz okolnosti proizilazi da su njihovu primenu htele.
Posebne uzanse u turizmu, Posebne uzanse o građenju , Posebne uzanse u prometu robe na malo, Lučke uzanse... A postoje i medjunarodne uzanse...
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari