Realno ja ih razumem....nece sami sebi da unishtavaju posao.....a realno bash ih briga za 13 dinara...
Da ali to nije usluga koju sam joj ja trazio..To uglavnom ni jedna foto radnja da vam uradi.
U stvari hoce ali po ceni za dokumenta.
I na kraju oni na tu sliku za dokument po pravilu treba da stave datum i pecat.
@ SyoncMaster
S tvoga stanovista ti si u paravu ali ustvari nisi. Pokusacu da objasnim. Neko je otvorio foto radnju (prodavnicu, ageciju, fabriku) ulozio je i njnu pare i izracunao neku dobit dali ce je ostvariti za 3 5 ili 105 god nije bitno to je njegova racunica. Sad dodjes ti sa slikom 4u1 i oces da je stampas po ceni od 25din inace oni to naplacuju 400din. Mozda tebi nije bitno ali njemu je bitno ko moze da garantuje da sutra neces reci ej ala sam ga zeznuo pa ces da dodjes sa slikama ujke tetke brata sestre celog komsiluka ili ce komsije poucene tvojim iskustvom krenuti isto da rade. Sto nisi odneo na digitalu oni te nista nebi pitali. Verovatno nisi ispricao celu pricu da li si teo da ti je iseku i stave pecat. Ne branim ni foto radnju ni tebe nego stavi se u njihovu kozu. naposletku ko ti daj za pravo da radis njihov posao "A posto sam ja ulozio svoje vreme I znanje u obradu te fotografiju ne vidim apsolutno nikakvo opravdanje" jer bih ja isto tako mogao da te pitam u kom si to programu obradio fotografju dali si ga legalno platio ili koristis open source. Izvinjavam se ali moram da kazem da imam par firmi i stalno vodim sporove sa firmama (istocnim) koje rade sa nelegalnim software i os...Nakaradno pravilo da svako ko ima PC je dizajner, web developer, cad projektant. Nista licno ali stavi se na mesto nekog ko je ulozio neki kapital i sigurno mu nije pravo da mu neko umanjuje cenu. Meni sigurno nije pravo srecom zivim van Srbije gde je lakse isterati paravdu.
Ovo je kao da udjes u kafic, tražiš čašu hladne vode, ugrejes na sveću i sipas 3u1
Ja kad izrađujem takve stvari idem u kopirnicu, njima ne smeta šta izrađuju, sem skena para
Pa u tome je ceo problem, niko ti nije nudio deo usluge...----
Kapiram ja da im taj gotov proizvod vise kosta ali ja necu to. Ja hocu samo deo te usluge.
Novčanom kaznom u iznosu od 300.000,00 do 2.000.000,00 dinara, kazniće
se za prekršaj pravno lice ako:
12) odbije da potrošaču proda robu koja je izložena ili na drugi način
pripremljena za prodaju ili odbije pružanje usluge koja se može obaviti, ukoliko to nije
u suprotnosti sa drugim propisom i opšte prihvaćenim poslovnim običajima, suprotno
članu 26. stav 1. ovog zakona;
Sta su to opste prihvaceni poslovni obicaji i gde su oni i kako definisani?
Ja hocu "deo" usluge koju oni hoce meni da naplate 400RSD - Izrada fotografije za dokumenta.Pa u tome je ceo problem, niko ti nije nudio deo usluge...
Zapravo verovatno mozes da dobijes deo usluge, ali cenu moras da platis celu.
Bas kao sto Joker kaze.Nije to deo usluge, to je izrada fotografije 9x13 koju radnja ima u cenovniku.
To je poenta postavljanja pitanja ovde na forumu.Pitanje je bilo da li sme trgovac da odbije uslugu, a tema je Zaštita potrošača tako da je pitanje ok. To što hoće da istera svoje je njegovo pravo, naravno ako nije u suprotnosti sa ZZP pa je zato i postavljeno pitanje.
Potpuno si u pravu, ali si u isto vreme naivan ako si mislio da ćeš moći da uđeš u radnju i da iskoristiš "rupu" i tako uštediš sebi pare.
Ovo što si ti uradio se može podvesti pod "ubadanje prstom u oko", pošto si ti na jedan vešt način njih ustvari zeznuo i onemogućio im da ti naplate uslugu. Zato ti i neće uraditi.
Analogija sa kafom i kafićem je potpuno adekvatna...Kako bi ti reagovao kada bi ti neko ušao u kafić, zamolio da mu doneseš vrelu vodu, a on pred tvojim očima sipao instant kafu, promešao i popio. Sigurno ne baš prijatno.
E, ti si uradio nešto slično, zato i neće da ti prave slike, a ti ako si toliko uporan i dokon možeš da isteruješ pravdu sa inspekcijom, pošto ćeš se sa udruženjem potrošača usrećiti.
To rade u Amanu stalno i stalno mora da se pazi na cene i da im se napominje da to nije ta cena i onda kao isprave uz "izvini te samo sto smo promenili cene u kasi nismo jos stigli i na rafu"...Zastita potrosaca je ***** na biciklu. Prosle nedelje u samousluzi u tc usce kupujem spagete koje kostaju 140 dinara. Trenutno na popustu cena crvenom bojom 89 dinara. Na kasi kostaju 260 dinara. Posto sam kupovao sam 5 artikala primetim da ispada skuplje. Pogledam racun, zalim se. Provere sve. 260 dinara kosta. Odem do rava sa shefom smene kazem vidi cenu. Pogledamo bar kod broj, sve se poklapa. Kazem morate da mi prodate po ceni sa rafa. Zena mi kaze cena je 260 a vi radite sta hocete. Dan je nedelja 8 uvece. Kome da se zalim ? Majklu Dzeksonu? Ostavio sam spagete i kupio druge.
To je izrada jedne fotografije 9x13, a on zeli da izradi fotografije za dokumenta pod izgovorom da je to jedna fotografija.Nije to deo usluge, to je izrada fotografije 9x13 koju radnja ima u cenovniku.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari