Šta je novo?

Zastita potrosaca kroz zakone i praksu (FAQ u II Postu)

Realno ja ih razumem....nece sami sebi da unishtavaju posao.....a realno bash ih briga za 13 dinara...

Realno ja ih razumem....nece sami sebi da unishtavaju posao.....a realno bash ih briga za 13 dinara...

Ja ih ne razumem..
Oni u tih 400rsd naplacuju rad, znanje, troskove opreme(racunata, softwara) I materijala...
A posto sam ja ulozio svoje vreme I znanje u obradu te fotografiju ne vidim apsolutno nikakvo opravdanje..
Posto mi je bas blizu isao sam danas opet u FotoToto I opet je rekla da nece, a kada sam se pozvao na doticni clan zakona rekla je da to nju ne zanima..
Divota..

Hehe, bar imas dosta samopouzdanja, cini mi se.

Mislim da ce ta radnica da te pominje svima sa kojima bude pricala narednih dana.

U svakom slucaju, kada si tako zapeo, pa ides vec tri puta tamo za istu stvar, ni ne vidim koje je resenje nego da zoves inspekciju, ili koga vec. Druga smislena opcija je bila da odustanes posle prvog odbijanja, ali za to je prosao voz.

Haha kupi shtampach ili se proshetaj malo dalje :) 3x kratka shetnja = 1 dugachka :)

To uglavnom ni jedna foto radnja da vam uradi.
U stvari hoce ali po ceni za dokumenta.

I na kraju oni na tu sliku za dokument po pravilu treba da stave datum i pecat.

@ SyoncMaster
S tvoga stanovista ti si u paravu ali ustvari nisi. Pokusacu da objasnim. Neko je otvorio foto radnju (prodavnicu, ageciju, fabriku) ulozio je i njnu pare i izracunao neku dobit dali ce je ostvariti za 3 5 ili 105 god nije bitno to je njegova racunica. Sad dodjes ti sa slikom 4u1 i oces da je stampas po ceni od 25din inace oni to naplacuju 400din. Mozda tebi nije bitno ali njemu je bitno ko moze da garantuje da sutra neces reci ej ala sam ga zeznuo pa ces da dodjes sa slikama ujke tetke brata sestre celog komsiluka ili ce komsije poucene tvojim iskustvom krenuti isto da rade. Sto nisi odneo na digitalu oni te nista nebi pitali. Verovatno nisi ispricao celu pricu da li si teo da ti je iseku i stave pecat. Ne branim ni foto radnju ni tebe nego stavi se u njihovu kozu. naposletku ko ti daj za pravo da radis njihov posao "A posto sam ja ulozio svoje vreme I znanje u obradu te fotografiju ne vidim apsolutno nikakvo opravdanje" jer bih ja isto tako mogao da te pitam u kom si to programu obradio fotografju dali si ga legalno platio ili koristis open source. Izvinjavam se ali moram da kazem da imam par firmi i stalno vodim sporove sa firmama (istocnim) koje rade sa nelegalnim software i os...Nakaradno pravilo da svako ko ima PC je dizajner, web developer, cad projektant. Nista licno ali stavi se na mesto nekog ko je ulozio neki kapital i sigurno mu nije pravo da mu neko umanjuje cenu. Meni sigurno nije pravo srecom zivim van Srbije gde je lakse isterati paravdu.

Ne znam zasto imam osecaj da me ljudi "napadaju" zato sto pokusavam da iskoristim svoje znanje i vreme ne da "zeznem" nekoga vec zato sto to umem i mogu da postignem isto sto i oni...
Moj cilj nije da ih "zeznem" ili prevarim... I svakako bi imali zaradu na toj izradjenoj fotografiji i to tacno onoliku koliku bi uzeli i za bilo koju drugu sliku i tacno onoliko koliko im pripada.
----
Sliku cu uraditi u drugoj foto radnji u ponedeljak kada budem isao do fakulteta.
Ove iz FotoToto radjne cu jos ganjati ako sam u pravu. Samo cekam da mi neko kvalifikovan(iz organizacije za zastitu potrosaca) to potvrdi.
Ovo ne radim cisto da bi ih "zaje**vao" ili terao svoj inat...Budimo realni ni tih 400RSD nisu neke pare...
Vec bi neko trebao da im ukaze da njihova nije zadnja i da njih zakon i te kako treba da zanima i da trebaju da ga postuju, a ne da po mom licnom osecaju nasilnicki teraju ljude na skuplju uslugu...
Ako ne ja i moje ukazivanje na clan zakona koji njih na to obavezuje, onda trzisna inspekcija sigurno...
----------------------
To uglavnom ni jedna foto radnja da vam uradi.
U stvari hoce ali po ceni za dokumenta.

I na kraju oni na tu sliku za dokument po pravilu treba da stave datum i pecat.
Da ali to nije usluga koju sam joj ja trazio..
Ja joj nisam trazio da stavi pecat/datum. Ja sam trazio samo fotografiju da mi izradi i tako celu u formatu 9x13 da mi je da..
Pa sta ako cu ja da je koristim za kolaz neki, modernu umetnost, porodicno stablo i zato mi je bilo lakse da bude formatirano samo lice?
Sta njih i briga za sta bi ja koristio to u kranjem slucaju...

@ SyoncMaster
S tvoga stanovista ti si u paravu ali ustvari nisi. Pokusacu da objasnim. Neko je otvorio foto radnju (prodavnicu, ageciju, fabriku) ulozio je i njnu pare i izracunao neku dobit dali ce je ostvariti za 3 5 ili 105 god nije bitno to je njegova racunica. Sad dodjes ti sa slikom 4u1 i oces da je stampas po ceni od 25din inace oni to naplacuju 400din. Mozda tebi nije bitno ali njemu je bitno ko moze da garantuje da sutra neces reci ej ala sam ga zeznuo pa ces da dodjes sa slikama ujke tetke brata sestre celog komsiluka ili ce komsije poucene tvojim iskustvom krenuti isto da rade. Sto nisi odneo na digitalu oni te nista nebi pitali. Verovatno nisi ispricao celu pricu da li si teo da ti je iseku i stave pecat. Ne branim ni foto radnju ni tebe nego stavi se u njihovu kozu. naposletku ko ti daj za pravo da radis njihov posao "A posto sam ja ulozio svoje vreme I znanje u obradu te fotografiju ne vidim apsolutno nikakvo opravdanje" jer bih ja isto tako mogao da te pitam u kom si to programu obradio fotografju dali si ga legalno platio ili koristis open source. Izvinjavam se ali moram da kazem da imam par firmi i stalno vodim sporove sa firmama (istocnim) koje rade sa nelegalnim software i os...Nakaradno pravilo da svako ko ima PC je dizajner, web developer, cad projektant. Nista licno ali stavi se na mesto nekog ko je ulozio neki kapital i sigurno mu nije pravo da mu neko umanjuje cenu. Meni sigurno nije pravo srecom zivim van Srbije gde je lakse isterati paravdu.

Pazi moje vreme, rad i oprema su MOJE vreme, rad i oprema i imaju neku vrednost kao sto i njihovo vreme, rad i oprema imaju.
Da li bi u prodavnici trebali da ti zabrane da kupis voce ako hoces od njega da pravis sok posto ga oni imaju u prodaji, a imaju i vecu zaradu od njega?
Da li bi trebali da ti zabrane u prodavnici racunarskih delova da ti zabrane prodaju delova posto ti hoces da sastavis svoj komp od njega, a oni imaju istu tu konfiguraciju ali 10% skuplju pa im uzimas deo zarade?

Naravno da ne. Zato sto ti ulazes svoj trud i vreme u to, a ne kupujes gotov proizvod...
----
Takodje moram da napomenem da sam koristio licencirani Windows i CorelDraw tako da je sav software legalan.
Koristio lican foto aparat i orginalnu Kingston SDHC karticu, a ne kinesku "Kingston";
Sve je kupljeno u Srbiji i za sve je placen PDV.
----
Kapiram ja da im taj gotov proizvod vise kosta ali ja necu to. Ja hocu samo deo te usluge.
Pa oni koriste neki profesionalni DSLR od 700-1000e koji je svakim klikom sve blizi smrti, koriste specialno osvetljenje, software koji su platili, struju itd...
Ali ja sam sve te troskove pokrio sa moje strane...
----
Njen komentar je bio pa svako bi mogao tako da mi dodje.
Pa neka dodje ako ima znanje, vremena, volje i opreme da sve ovo odradi pa neka odradi..Sto da ne?
Zato sto neko radi isti taj posao? Pa kakvo je to opravdanje? Pa sto kuvate kafu kuci ako to imate u kaficu, a oni od toga zive?
* Moram da napomenem da moja poredjena nisu identicna mom slucaju ali su svakako veoma slicne situacije....

Poslednja izmena:
Ovo je kao da udjes u kafic, tražiš čašu hladne vode, ugrejes na sveću i sipas 3u1

Ja kad izrađujem takve stvari idem u kopirnicu, njima ne smeta šta izrađuju, sem skena para

+1

Prvi put u zivotu da se slozim sa Danijelom :) Kuda ide ovaj svet :)

@ SyoncMaster ja sam napisao da je ovde situacija 50:50 sa tvog stanovista ti si u pravu jer zelis da ostampas amo jednu fotografiju a opet on gleda na to tako sto ako svako to radi ja necu zaraditi nista. i ko sto resece danijel00 nevidim razlog ako neko ncese da ti to ostampa sto nisi otisao na digitalu (digitalnu stmapu) odstampas A4 na Art glossy papiru 300g i bog te video. Ili kupis printer stampas sta oces i kako hoces (iskreno ja to radim Epson Ciss + kvalitetan pair). Ovako mozemo do sutra. Inace rekoh nema ljutnje i mene neke stvari u Srbiji i Zemljama gde zivim i radim nervira pa gledam ako sam u mogucnosti da to premostim cisto da sacuvam zdravlje. Kad sam "branio" foto radnju nisam branio radnju ili struku vec pravo na zaradu i zivot od svog rada. 85' godine smo se dogovorili u Srbiji da napravimo cenovnik usluga dizajna (odnosi se na graficki i industrijski dizajn) cene su u bodovima a udruzenja odredjuju vrednost boda svake godine inace takav cenovnik je od 68' u evropi. U cenovniku su odredjene najnize cene ispod kojih se ne moze ici da ne bi mi dizajneri bili jedni drugima konkurencija i da se zastiti profesija. Sad kad uzmem i jedan i drugi cenovnik vidim koliko je moje znanje rad iskusto obezvredjno, foto kopirnicama, foto radnjama, samozvanim dizajnerima, svakom ko ima PC i oce da bude "dizajner". Ali to je prica za neku novu temu...

Ovo je kao da udjes u kafic, tražiš čašu hladne vode, ugrejes na sveću i sipas 3u1

Ja kad izrađujem takve stvari idem u kopirnicu, njima ne smeta šta izrađuju, sem skena para

Ne bas, pre bi se reklo da narucujes caj u kaficu, a oni odbiju da ti ga prodaju van paketa "caj i viski" koji kosta 10 puta vise.

Druga je stvar kad bi on doneo 20 takvih slika, ocito bi bilo da pokusava da zaradi "preko njihovih ledja" - ovo je prosto "life hack" koji, kao i sve ostalo u Srbiji, ne moze jednostavno da se odradi "because Srbistan".

Narucis med (vidjam na fiskalnim po NS za 15 din stavku), a donesesh skuvan chaj da se pushi :)

Da su 90te pa da i shvatim, ali danas moze jeftino da se kupi stampac za slike (tj. stampac koji stampa na one fotografske papire), kvalitetan, cak i znam ponekog ko ga ima ili je imao.
Zasto bi se obe strane mlatile za ovo?

Pitanje je bilo da li sme trgovac da odbije uslugu, a tema je Zaštita potrošača tako da je pitanje ok. To što hoće da istera svoje je njegovo pravo, naravno ako nije u suprotnosti sa ZZP pa je zato i postavljeno pitanje.

----
Kapiram ja da im taj gotov proizvod vise kosta ali ja necu to. Ja hocu samo deo te usluge.
Pa u tome je ceo problem, niko ti nije nudio deo usluge...
Zapravo verovatno mozes da dobijes deo usluge, ali cenu moras da platis celu.

apropo teme
Prica mi drugar autoelektricar pre neki dan;

Dolazi covek da mu se ugradi auto alarm, i pita za cenu montaze, cenu mu odgovara, i zatim pita na koji nacin ovaj spaja zice.
Dobije odgovor da se zice spajaju klasicnim uvrtanjem, a musterija da komentar da bi bilo bolje da se zice leme i da on insistira da se njemu radi tako.

Dobio je preporuku da je onda najbolje da potrazi majstora koji radi tako :)

Poslednja izmena:
Nije to deo usluge, to je izrada fotografije 9x13 koju radnja ima u cenovniku.

Poslednja izmena:
Mislim da je ovde ključno ono što je čovek pitao u prvom postu kada je i pokrenuo pitanje legalnosti odbijanja:

Novčanom kaznom u iznosu od 300.000,00 do 2.000.000,00 dinara, kazniće
se za prekršaj pravno lice ako:

12) odbije da potrošaču proda robu koja je izložena ili na drugi način
pripremljena za prodaju ili odbije pružanje usluge koja se može obaviti, ukoliko to nije
u suprotnosti sa drugim propisom i opšte prihvaćenim poslovnim običajima, suprotno
članu 26. stav 1. ovog zakona;

Sta su to opste prihvaceni poslovni obicaji i gde su oni i kako definisani?

Očigledno nisu nigde, ali će biti definisani po potrebi u zavisnosti od, jel'te, potreba (čari života i tumačenja zakona u Srbiji...).

Pitaj neko udruženje fotografa ili većinu fotografksih radnji i svi će ti reći - to nije u redu jer mi od toga živimo. Nije bitno ZAŠTO naplaćujemo 400 din slikanje za dokumente, toliko košta i NEĆEMO da ti radimo 4x4 sliku ekvivalent tome za 25 din, end of discussion. Nije da ih ne razumem, a nije i da tebe ne razumem oko tolikog cimanja zbog 25 dinara. Probaš 2, 3, 5, 10 radnju ako ti je toliko stalo da budeš u pravu, neko će ti već uraditi. Ako niko neće i dalje, možda je vreme da se zapitaš šta radiš pogrešno/gde grešiš? :)

Pa u tome je ceo problem, niko ti nije nudio deo usluge...
Zapravo verovatno mozes da dobijes deo usluge, ali cenu moras da platis celu.
Ja hocu "deo" usluge koju oni hoce meni da naplate 400RSD - Izrada fotografije za dokumenta.
Deo usluge je izrada fotografije(Bilo koje) koju oni imaju u ponudi i glasi izrada fotografije 9x13cm cena 25RSD.

Bas kao sto Joker kaze.

Pitanje je bilo da li sme trgovac da odbije uslugu, a tema je Zaštita potrošača tako da je pitanje ok. To što hoće da istera svoje je njegovo pravo, naravno ako nije u suprotnosti sa ZZP pa je zato i postavljeno pitanje.
To je poenta postavljanja pitanja ovde na forumu.
Odlaska u Foto radnju 3 puta.
Slanja mejlova udruzenju potrosaca koje mi btw. jos uvek nije odgovorilo verovatno zato sto je vikend i ono..boli ih uvo :D
To je moje pravo i necu da dozvolim da me za**bava ko stigne...
Znaci ja necu uslugu izrada fotografija za dokumenta koja ukljucuje slikanje, obradu i izradu 4 fotografije 3x3.5
Ja hocu uslugu izrada fotografije 9x13cm koju oni takodje imaju u ponudi ali ne zele da mi "prodaju" zato sto zele da me nateraju da im platim vise za nesto sto ne zelim da kupim ali oni time ostvaruju veci profit.

------------------------
Verujem da je nekim ljudima ovde smesno sto se mlatim oko toga da li cu slike da platim 25 ili 400RSD...
Ali dosta mi je vise tih sitnih prevara, lazi i obmanjivanja trgovaca kako bi uzeli sto vise mogu...

Ne kazem, nekada se ne treba nervirati i pustiti budalu ali valjda mi je ovo pogodilo zivac kada je rekla da svako moze da upali fotoshop ako hoce i da ona nece to da mi uradi kao sto nikome nece iako joj dolazi svaki dan po neko sa takvom fotografijom, a i ona moze da nece i to je njeno pravo..
Prvo ne moze svako da upali foto shop..Prema poslednjem istrazivanju vise od 80% studenata ne zna da koristi ni office pakete, a kamoli bilo koje zahtevnije zadatke na racunaru. A verujem da se mozemo sloziti da su studenti i "mladja" generacija najvise naviknuti na rad na racunaru...

Poslednja izmena:
Setih se kasnije, treba proveriti da li za izradu fotki za dokumenta foto radnje moraju da vode neki dodatni registar ili evidenciju, ne bi me chudilo da postoji i tako neshto kod nas.

Dalje, da li cenovnik radnje nema * i disclaimer da 'izrada fotografije 9x13' nema neka ogranichenja po pitanju sadrzhaja, tipa, kolazhne i slichne se naplacuju po posebnim cenama.

Ne branim ja foto radnje ovime, ali s obzirom da im to jeste solidan izvor prihoda, logichno je ochekivati da se i pravno odbrane od ovoga, bahatost u komunikaciji radnice/gazde ne opravdavam nikako.

Potpuno si u pravu, ali si u isto vreme naivan ako si mislio da ćeš moći da uđeš u radnju i da iskoristiš "rupu" i tako uštediš sebi pare.
Ovo što si ti uradio se može podvesti pod "ubadanje prstom u oko", pošto si ti na jedan vešt način njih ustvari zeznuo i onemogućio im da ti naplate uslugu. Zato ti i neće uraditi.

Analogija sa kafom i kafićem je potpuno adekvatna...Kako bi ti reagovao kada bi ti neko ušao u kafić, zamolio da mu doneseš vrelu vodu, a on pred tvojim očima sipao instant kafu, promešao i popio. Sigurno ne baš prijatno.

E, ti si uradio nešto slično, zato i neće da ti prave slike, a ti ako si toliko uporan i dokon možeš da isteruješ pravdu sa inspekcijom, pošto ćeš se sa udruženjem potrošača usrećiti.

+1 RingeRaja @ mickeyrs

@ SyoncMaster, razumem tvoj gnev ali najprostije idi u jos neku foto radnju pa vidi dali ce ti oni isto reci. bez namere da branim foto radnju mozda je to neki esnafski dogovor. Pazi mozda oni tumace jedan kadar na 9x13cm a ti si doneo 4 kadra na jedoj fotografiji jedino ako nisi radio sa 4 lens camera (mozes i to samo da znas tad su fotke sve spojene u jednu, nemaju medjuprostor)

Zastita potrosaca je ***** na biciklu. Prosle nedelje u samousluzi u tc usce kupujem spagete koje kostaju 140 dinara. Trenutno na popustu cena crvenom bojom 89 dinara. Na kasi kostaju 260 dinara. Posto sam kupovao sam 5 artikala primetim da ispada skuplje. Pogledam racun, zalim se. Provere sve. 260 dinara kosta. Odem do rava sa shefom smene kazem vidi cenu. Pogledamo bar kod broj, sve se poklapa. Kazem morate da mi prodate po ceni sa rafa. Zena mi kaze cena je 260 a vi radite sta hocete. Dan je nedelja 8 uvece. Kome da se zalim ? Majklu Dzeksonu? Ostavio sam spagete i kupio druge.

Potpuno si u pravu, ali si u isto vreme naivan ako si mislio da ćeš moći da uđeš u radnju i da iskoristiš "rupu" i tako uštediš sebi pare.
Ovo što si ti uradio se može podvesti pod "ubadanje prstom u oko", pošto si ti na jedan vešt način njih ustvari zeznuo i onemogućio im da ti naplate uslugu. Zato ti i neće uraditi.

Analogija sa kafom i kafićem je potpuno adekvatna...Kako bi ti reagovao kada bi ti neko ušao u kafić, zamolio da mu doneseš vrelu vodu, a on pred tvojim očima sipao instant kafu, promešao i popio. Sigurno ne baš prijatno.

E, ti si uradio nešto slično, zato i neće da ti prave slike, a ti ako si toliko uporan i dokon možeš da isteruješ pravdu sa inspekcijom, pošto ćeš se sa udruženjem potrošača usrećiti.

Uopste nije kao da trazis vodu i sipas nes iz dzepa.... Vise je kao da kupis mleko u prodavnici pa napravis kuci kafu sa mlekom..
Mada jednaka poredjenja ovde potpuno nemoguca...
A znam da od udruzenja potrosaca nece biti neke dugorocne vajde. Tu se vise nadam odgovoru "Radnica je pogresili" ili "Ti si pogresio. Oni imaju to pravo".
To je zapravo sve sto me zanima...

Zastita potrosaca je ***** na biciklu. Prosle nedelje u samousluzi u tc usce kupujem spagete koje kostaju 140 dinara. Trenutno na popustu cena crvenom bojom 89 dinara. Na kasi kostaju 260 dinara. Posto sam kupovao sam 5 artikala primetim da ispada skuplje. Pogledam racun, zalim se. Provere sve. 260 dinara kosta. Odem do rava sa shefom smene kazem vidi cenu. Pogledamo bar kod broj, sve se poklapa. Kazem morate da mi prodate po ceni sa rafa. Zena mi kaze cena je 260 a vi radite sta hocete. Dan je nedelja 8 uvece. Kome da se zalim ? Majklu Dzeksonu? Ostavio sam spagete i kupio druge.
To rade u Amanu stalno i stalno mora da se pazi na cene i da im se napominje da to nije ta cena i onda kao isprave uz "izvini te samo sto smo promenili cene u kasi nismo jos stigli i na rafu"...

Lepo pise izrada FOTOGRAFIJA....Znaci uzmesh fotoaparat i slikas oni ti izrade....Kontash? Uzmi lepo SLIKAJ sam sebe i izradicje te velikog u 13x9 CM pa bockaj pikado :) hahahaha

Ako slika sam sebe, kako će mu od slike napraviti fotografiju?

To je izrada jedne fotografije 9x13, a on zeli da izradi fotografije za dokumenta pod izgovorom da je to jedna fotografija.
ne naplacuje se fotografija po povrsini papira nego bas po fotografiji.
Nema smisla davati legitimitet necemu sto je neprihvatljivo.

Setih se jos jednog primera,
Ja sam imao neverovatno dosadnog lika koji mi je dolazio u radnju u kojoj nam je izlozena roba, on tu dovede svog kupca i sve mu lepo prezentuje i u nasoj radnji prodaje na crno 10% jeftinije.
Par puta sam ga opomenuo da to ne radi vise i na kraju bukvalno izbacio iz radnje.
I on je pretio da ce zvati inspekciju udruzenja za zastitu, objasnjavao kako on ima prava itd...

Poslednja izmena:
Ne, to je jedna fotografija, to nisu fotografije za dokumente, mogu da budu a i ne moraju, možda hoće tako da pokloni nekome.

To što mi nagađamo da može da bude to za poštovanje zakonskih odredbi nema veze. Možeš da kupiš kišobran, pretpostavlja se da će ti služiti za zaštitu od kiše ili sunca, a možda neko neće da prodaje kišobrane da ne bi skakali sa tavana sa njim i povredili se.

Poslednja izmena:
A mozda hoce da preprodaje fotografije za dokumenta po 200din?

Setio se covek ;)

Svoje fotografije? Mora da je jako fotogenican za tako ambiciozan poduhvat.

Nazad
Vrh Dno